Pentru experti recent autorizati

Creat de bad wolf, Feb 28, 2009, 01:09 AM

« precedentul - următorul »

bad wolf

Expertilor mai nou autorizati as vrea sa le dau cateva sugestii (nu sfaturi) :
-efectuati numai expertize in domeniul in care sunteti autorizati .
-studiati cu atentie actele de la dosar !
-puneti-va la punct cu legislatia din domeniu.
-respectati intocmai obiectivele dispuse prin "Incheierea de sedinta".
-nu va depasiti atributiunile.
-nu intrati in conflict cu partile (Reclamnt, parat. etc.),
-folositiva numai de actele de la dosar.Nu aveti voie sa folositi acte care nu sunt depuse la dosar!
-Raspundeti concis si clar la obiective, fara a da si "solutia" cazului!
-Nu uitati: magistratii nu sunt igineri; nu stiu sa citeasca schitele si planurile , asa ca povestitile ce ati dorit sa reprezentati prin desen.
-nu efectuati,niciodata, expertize in dosarele in care sunteti incompatibili !
-nu acceptati "atentii' de la parti din dosar !
=daca ati efectuat corect expertiza , sa nu va speriati cand sunteti chemati la politie sau procuratura pentru declaratii; daca nu, mai bine depuneti-va autorizatiile !
-Nu ezitati sa cereti ajutorul atunci cand considerati ca este cazul .
-respectat-va intotdeuna colegii !
Deocamdata , atat.
Mult succes !
bad Wolf
Sper sa gasesc cararea corecta !

dora3mira

Multumim bad wolf.
Despre examenul de autorizare ca expert judiciar ce ne puteti spune?
Anul acesta exista sanse ca Ministerul de Justitie sa organizeze concurs de autorizare ca expert judiciar in domeniul cadastru? Care este perioada in care se poate afla acest lucru? Cu cat timp inainte se face anuntul de organizare a examenelor ?
Daca da, bibliografia ramane valabila cea din anii trecuti?
Care sunt etapele ce trebuie parcurse?
Care sunt piesele ce alcatuiesc un dosar al unui candidat?
Chiar sunt interesata de toate aceste probleme.

bad wolf

Buna Dora,
 Pe langa fiecare Tribunal Judetean functioneaza un Birou de Expertize Judiciare Tehnice si Contabile !
Examenele (nu sunt locuri limitate) se tin periodic si se organizeaza de Ministerul Justitiei (acum se maim numste si al Egalitatii de sansa) , periodic , in functie de necesitatiele instantelor .
Examentu se anunta prin presa centrala si la Biroul de Expertize Judiciare Tehnice si Contabile din fiecare judet , cca 3 luni inainte ! programarea examenelor se poate afla si pe http://www.just.ro/" target="_blank">www.just.ro/ .
De la Biroul de Expertize Judiciare Tehnice si Contabile judetean se afla si ce trebuie sa contina dosarul, conditiile de studii si vechime , data examenului si data limita pentru depunerea dosaruli!
Tot la acest Birou se depun dosarele si tot aici se gaseste bibliografia.
In general bibliografia este aceiasi si cuprinde o parte cu cerinte profesionale si o parte legislativa .
De obicei se completeaza cu noutatile legislative !
Examenul este scris.
De obicei cinci subiecte din care trei profesionale si doua legislative!
Subiectele profesionale sunt destul de accesibile , de obicei doua sunt teoretice si al treile este o problema , ex. o detasare cu elemente numerice cunoscute care trebuie rezolvata !
A fost in 1991 , un  subiect imposibil: Troria celor mai mici patrate(rezolavrea Gauss a unui sistem de "n" ecutii cu "n " necunoscute ! nu l-a rezolvat nimeni !
De atunci s-a renuntat la asemenea subiecte !
Subiectele de legislatie sunt de obicei din legile fondului funciar . Cpc  ,Cpp, Legea expertlui judiciar.
Cam atat !
Multa bafta !
Cu stima,
Ion
Sper sa gasesc cararea corecta !

Alin B.

Salutare,
      Sunt inginer geodez dar nu sunt autorizat ca si expert tehnic . Cu toate astea , de la varsta de 15 ani am participat la foarte multe expertize, incepand de la a tine stadia (jalonul mai tarziu) pana la a contribui la prelucrarea automatizata a masuratorilor topografice executate in teren pentru solutionarea diverselor cauze : partaj, granituire, servitute, evaluare, revendicare , anulare titlu de proprietate etc. Am avut aceasta posibilitate deoarece tatal meu a fost expert topograf din anul 1991 pana in septembrie 2008 cand si-a depus cererea de autosuspendare. Prin urmare, de cand eram pustan de liceu , student si inca cativa ani dupa terminarea facultatii am contribuit mai mult sau mai putin la realizarea unei expertize tehnice, secondand -ul pe tatal meu. Aici in Suceava unde ne desfasuram noi activitatea au ramas foarte putini experti buni datorita raporturile de colaborare dictatoriale dintre judecatorii sau Tribunal si corpul expertilor. Majoritatea expertilor cu experienta si valoare s-au retras deoarece au ajuns sa aiba amenzi de sute de milioane ( atentie ca nu exagerez , tatal meu are aproape 200 milioane amenzi ) pentru nedepunerea la timp a raportului de expertiza. Ati putea crede ca aceste amenzi sunt justificate , dar nu e asa . Un expert ajungea sa aiba si peste 120 de numiri pentru executare de rapoarte de expertiza ori doar cine nu afacut un astfel de raport de expertiza isi putea imagina ca un om este capabil sa raspunda la timp in toate aceste dosare, mai ales in zone cu regim de carte funciara veche , unde de cele mei multe ori trebuie prezentata evolutia in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra imobilului/imobilelor studiate din 1873 ( data la care s-a introdus regimul de carte funciara in Bucovina ) pana in prezent. Adesea se intampla ca deplasarea in vederea execuatrii masuratorilor sa se faca si de 3-4 ori la intervale mari de timp , deoarece detinatorii terenului nu permiteau executarea masuratorilor si au fost cazuri in care nici cu politia alaturi nu am putut face masuratorile ci a trebuit sa venim ulterior cu fortele speciale ale jandarmeriei. Toate aceste proceduri necesitau timp, iar judecatorii, la presiune avocatilor gaseau ca singura justificare pentru intarzierea depunerii raportului la dosar , amendarea expertului. Frustrant este ca de fiecare data cand amendau nu o faceau simbolic, cu 50RON cum ar fi putut , ci cu 400 sau 500 RON. Tatal meu a primit chair si 4 amenzi de 500RON in acelasi dosar, in ciuda faptului ca unul din obiectivele comunicate nu era de competenta sa si asta ducea la imposibilitatea realizarii expertizei.
  Trebuie sa luati in calcul ca in 8 din zece expertize, cel care va pierde procesul se va considera neindreptatit si primul lucru care il va face va fi sa depuna plangere impotriva expertului.
Dl. Ion spunea "daca ati efectuat corect expertiza , sa nu va speriati cand sunteti chemati la politie sau procuratura pentru declaratii" - in mare asa este dar de fiecare data cand esti chemat la politie mergi cu o strangere de inima pt ca te gandesti ca poate ai gresit, ca poate ti-a scapat ceva si mai ales te ingrijoreaza faptul ca de multe ori te ancheteaza un politist cu care nu vorbesti aceeasi limba.
   Ar mai fi multe de spus , dar deocamdata ma rezum la faptul ca in jud. Suceava au mai ramas foarte putini experti, majoritatea autosuspendu-se , ajungand sa se faca numiri de experi de la Vaslui, Buzau etc. unde cu tot respectul pentru specialistii de acolo , daca nu cunosc foarte bine sistemul vechi de carte funciara din aceasta zona, sansele lor de a rasounde rapid si corect la obiectivele raportului de expertiza sunt minime mai ales avand in vedere si distanta pe care trebuie sa o parcurga doar pentru a studia o noua piesa pusa la dosar. Toate acestea se vor concretiza in amenzi cu nemiluita.
   Personal recunosc ca dpdv profesional intocmirea unui raport de expertiza este foarte provocator , satisfactiile profesionale fiind pe masura odata cu solutionarea cazului dar cu toate acestea pana nu va aparea un regulament special de intocmire a expertizei tehnice topografice , nu amestecat cu alte tipuri de expertize , in care sa se mentioneze foarte clar drepturile si obligatiile expertului tehnic topograf nici nu vreau sa ma gandesc ca sa putea deveni expert tehnic. In ciuda castigurilor materiale aceasta stare de incertitudine legislativa se constitue intr-o sursa de stres foarte puternica pentru expertul tehnic, in cazul tatalui meu concretizanduse din pacate in degradarea starii de sanatate , ajungand la diabet.
   Prin urmare cei care va ganditi sa deveniti experti , analizati foarte bine acest lucru, pentru ca veti vedea ca e mult mai greu sa iesiti din sistem decat sa intrati.
  Poate cu ajutorul acestui forum vom pune bazele unei asociatii a expertilor tehnici topografi care va putea lupta pentru un cadru legislativ corect in care sa-si desfasoare activitatea expertul tehnic topograf.

Alin B.

Pentru Doru , poate ne poti spune depre cum se solutioneaza un litigiu funciar in USA . Cine intocmeste raportul de expertiza ?
Multumesc

Alin B.

Super interesant Doru. Macar sa vedem zecimea plina a paharului : si in tari mult mai dezvoltate exista probleme cadastrale majore.

dangolesti

LOBONTZULE topografic, daca iei gol, te halesc!
se pare ca pe la voi s-a lucrat intr-un sistem local, tipic romaniei anulor 2000-2005. hai sa nu fim carcotashi si sa nu sesizam diferenta de 215-220 de ani.
trecand la lucruri serioase, alin, esti pe faza, stii multe, vorbesti la obiect si spui lucruri tare adevarate. am o singura intrebare, de principiu: nu v-a reprosat nimeni (tie si tatului tau, caruia i-i doresc insanatosire fie si pentru ca nu mor caii cand vor cainii) ca tu nu aveai ce sa cauti acolo. nu trebuie sa-mi explici nimis, banuiesc motivele ptr care tatal tau te lua cu el; era mai sigur asa si nu trebuia sa-ti mai explice cum se tine mira dreapta sau bastonul in bula.
constat fara uimire ca se ingroasa randurile celor care-si depun legitimatia. cred ca situatia actuala se poate caracreriza si sub urmatoarele aspecte:
similitutidini intre PAD-uri si expertize in sensul ca nu exista proceduri suficiente, situatie care genereaza interpretari si solutionari aleatoare. un exemplu in domeniul expertizei judiciare este ca nu se precizeaza nicaieri (in legislatie) ca distanta de pe anexa grafica trebuie sa fie cea orizontala, duoa cum masuratul cu ruleta pentru o latime si o lungime la un teren situat in zone de deal sau munte este suficiente. suprafata rezulta imediat, eventual se omologheaza, si devine autoritate de lucru judecat cu toate implicatiile ce decurg.o astfel de situatie o voi prezenta, putand sa vedeti ce poate sa apara dintr-o expertiza facuta la f....... masa. este caz autentic din zona anilor 1990-1995 la judec. valenii de munte (evident prahova).
bad wolf recomanda prezentarea expertizei tinand cont ca magistratii nu sunt ingineri; absolut corect dupa cum la fel de corecta este si expresia pe care-o veti intalni in incheierile de sedinta sa inch. de admitere in principiu de forma: expertul va intocmi schita de plan......
nu-i asa ca va suna oribil. luati lucrurile ca atare ptr ca viata merge inainte.
amenzile....... da nu au nici un Dumnezeu, nici o logica si nici o justificare si consider ca este asa: judecatorul dispune de puterea judecatoreasca, de puterea geodezica sau topografica ati auzit? eu NUUUUUUUUUUUU
onorariile se stabilesc dupa bunul plac, dar aici este si vina noastra (inca ma consider ca facand parte din breasla expertilor judiciari) ptr ca nu ne-am stabilit intai noi un sistem de fixare al onorariilor cu care sa iesim in fata. sunt persoane care considera ca o "schita de plan" trebuie onorata semnificativ mai putin decat o expertiza merceologica in care se evalueaza 2 presuri de coade uzate 7o% sau 5 linguri de lemn cu coada lunga pentru mestecat sapunul in procesul de obtinere. am admirat pozitia de acum cca 1 an a expertilor din iasi care au declarat ca intra in greva. nu mai syiu ce s-a mai intamplat dar pozitia am considerat-o benefica.
va mai aduceti aminte de 5% ptr lucrarile de cadastru. toata lumea maraia pe holuri, pe la colturi sau pe scari; am propus la prahova (tot pe holuri, scari sau colturi) sa nu mai faca nimeni lucrari ptr 1 sau 2 luni. nu comentez.
fara sa fiu patetic trebuie sa spun ca in investitiile morale nu pun problema sa castig. exista insa momente in care viata te face sau te obliga la bilantz: este cumplit sa constazi ca esti falit. de ce am spus cele de mai sus? ptr ca am ajuns la o varsta in care ma uit inapoi (fara manie) sper cu luciditate. constat ca breasla noastra este azi la fel de dezbinata cum era si in 1975-1980, constat ca tehnic tot ce s-a inceput s-a oprit fara sa fie finalizat si mai constat un lucru caracteristic zilelor noastre: suirea pe un scaun de conducere presupune in primul rand cumpararea anterioara a 2 (doua) tuburi de super glue cu care se unge scunul inainte de prima asezare si al doilea efect este unul medical-apare amnezia profesionala si nu mai stim ca un bulumac de gard de 15 cm diametru afferent la 2 lucrari (cel putin) vecine, va genera un cadastru cu goluri sau suprapuneri, datorate locului in care se tine prisma chiar de catre cei extrem de constiiciosi.
pentru "ineptiile" debitate mai sus va propun sa strangem randurile, sa incepem sa ne familiarizam cu elaborarea de proceduri care nu vor fi perfecte dar vor fi perfectibile, care vor fi inspirate (poate chiar si cracuite) din ce au altii, proceduri care sa mearga pana la detalii si care la un moment dat vor fi puse pe o "masa" decizionala.
si acum exemplul de care v-am vorbit. loturile A si B din stanga au fost reprezentate in acest fel intr-un partaj succesoral, ele avand conturul exterioar asa cum este in desenul din dreapta. dupa ce hotararea este definitiva, A cere granituirea proprietatii fata de B dupa hotarul reprezentat prin linia dreapta punctata pentru ca hotarul intre proprietati rezultat din partaj este o linie dreapta. :zzz:

goguletz

WOW  :uimit:

Multumesc tuturor celor implicati in aceasta discutie. Este extrem de benefica, mai ales pentru un rookie, ca mine; nu sunt multe locurile de unde poti invata din experienta altora.

Inca odata, multumesc!

Alin B.

Pt dl. Dan :
   sa fiu sincer , nu m-a intrebat nimeni ce cautam si eu acolo desi la semnalarea uneia dintre parti, un avocat istet ar fi putut specula aceasta lacuna legislativa si sa ceara anularea expertizei in cazul in care nu-i coveneau concluziile. Ideea e ca un om singur nu poate sa duca toata treaba la capat in cazul unei expertize , doar daca ar beneficia de serviciile unei statii robotice , dar chiar si asa in unele cazuri fara al doilea om nu se poate descurca .
    Pe de alta parte , vin si spun ca din nou , si aici ca si in alte domenii , nu trebuie sa reinventam roata . Adica spun ca ar trebui sa preluam modele din tari cu situatii cadastrale oarecum asemanatoare ( de ex. Italia , unde la fel partea de nord a beneficiat de sistemul austriac de cadastru iar in partea de sud au avut un sistem destul de apropiat de Registrul de Trascriptiuni din Regat ) . Preluand si adaptand legislatia la particularitatile Romaniei, am face primii pasi spre normalitate din punct de vedere al intcmirii expertizei tehnice topografice.
    In momentul de fata sunt experti care intocmesc rapoarte de expertiza ce sunt complet gresite din punct de vedere cadastral si chiar daca in dosarul respectiv se pronunta o sentinta civila definitiva si irevocabila, aceasta sentinta nu poate fi inscrisa in Cartea funciara din varii motive :
- linie de hotar ce trece pe sub o cladire cu mai multi proprietari ;
- identificari cadastrale gresite , adica in raportul de expertiza parte din terenul studiat se identifica cu parcela x din cartea funciara y iar in realitate parcela x se afla in cartea funciara z iar daca o PFA incearca sa faca documentatia de prima inscrierepentru terenul respectiv , de la Biroul de Carte Funciara va primi incheiere de respingere deoarece situatia reala nu este conforma cu cea judecata ;
- determinari de suprafata gresite grosolan ;
       Daca tot a venit vorba de determinari gresite de suprafata , sa schimb un pic subiectul si sa spunem ca fenomenalul program E-Terra CAD nu accepta nici un metru in plus sau minus fata de suprafata din acte , in ciuda faptului ca Ordinul 634/2006 admite o toleranta de 2% . Toti cei care au iesti macar o data din birou si au facut o masuratoare stiu ca pentru acelasi teren cu limite bine delimitate, masurat de zece ori de aceeasi persoana cu acelasi aparat , se va obtine doar din pura intamplare de doua ori aceeasi suprafata, chiar daca erorile vor fi f.f. mici . Cu toate astea , daca obtii suprafata mai mica decat in acte scapi relativ usor : declaratia beneficiarului ca este de acord cu diminuarea suprafetei dar daca obtii un metru in plus, va trebui sa tai dupa bunul plac dintr-o parte sau alta pana vei pica pe suprafata din acte sau sa-l trimiti pe saracul beneficiar sa-si modifice actul de proprietate printr-o sentinta judecatoreasca.
    OK, am facut o paranteza cam lunga, dar e rezulatul frustrarii resimtite personal saptamana trecuta.
     Revenind la expertize, din punctul meu de vedere , un eventual regulament de reglementarea activitatii expertului tehnic topograf ar trebui sa cuprinda obligatoriu urmatoarele :
 - toti expertii sa fie autorizati si de ANCPI sau cine o mai face autorizari in tara asta ;
- fiecare masuratoare sa fie incadrata Stereo70 sau daca acest lucru nu este posibil , sistemul local in care se executa masuratorile sa  fie bine materializat si conservat in zona , pentru racordarea ulterioara la sistemul Stereo70 ;
- partea grafica a fiecarui raport de expertiza sa fie depus si in format electronic la biroul local de expertize  de unde sa poata fi obtinut de un alt expert sau PFA , preferabil prin internet ;
- expertul sa aiba posibilitatea de a refuza primirea de noi numiri in conditiile in care este deja foarte aglomerat , pana la o data in care va comunica Biroului disponibilitatea sa de a primi numiri noi ;
- sa se stabileasca clar drepturile si obligatiile expertului ;
- sa se stabileasca foarte clar spetele ce sunt de competenta expertului topograf pentru a evita situatii de genul in care expertului topograf i s-a cerut sa stabileasca suprafata necesara bunei functionari a unei balastiere ;
- expertulsa aiba posibilitatea sa refuze intocmirea raportului de expertiza in cazul in care in anumite cauze , actele aflate la dosar nu sunt suficiente pentru a raspunde la obiectivele formulate de instanta . Ex. - intr-un dosar s-a cerut granituirea a doua proprietati in conditiile in care proprietarii aflati in litigiu detineau terenurile in baza unor titluri de proprietate , fara a avea si procesul verbal de punere in posesie cu schita terenului respectiv, acestea negasindu-se nici la Primarie  si nici la OCPI .
- sa fie stabilite clar conditiile in care instanta poate amenda un expert pentru nedepunerea la timp a unui raport de expertiza precum si cuantumul amenzilor
- in cazul in care impotriva expertului se depune o plangere de catre una din parti, cum ca raportul de expertiza nu a fost corect intocmit , expertul sa poata fi anchetat doar dupa ce s-ar intocmi un alt raport de expertiza care sa dovedeasca ca expertul a gresit voit sau nu dpdv tehnic ; expertul sa poata fi anchetat direct de politie doar daca se depune plangere impotriva sa cum ca ar fi luat mita si acest lucru va trebui dovedit prin metodele politiei ;
- expertii ar trebui sa aiba mai multe grade : spre ex. un expert de gradul 3 va primi numiri doar de la Judecatorii, un expert de gradul 2 va primi numiri si de la Tribunal iar un expert de gradul 1 va primi numiri si de la Curtea de Apel
- aceste grade sa fie obtinute in primul rand in functie de experienta ca si expert , pentru ca personal consider ca in expertiza tehnica topografica primeaza in primul rand experienta
    Cam atat deocamdata si sper ca nu am plictisit prea tare.

dora3mira

Doamne Alin ! Ai spus o chestie..." proprietarii aflati in litigiu detineau terenurile in baza unor titluri de proprietate , fara a avea si procesul verbal de punere in posesie cu schita terenului respectiv, acestea negasindu-se nici la Primarie  si nici la OCPI "
Ma crezi ca pana acum nu am vazut nici un titlu de proprietate insotit de schita?
Nu stiu prin alte parti cum o fi dar pe la noi...nici vorba de asa ceva!
Sa ne mai miram ca gasim proprietari pusi in posesie pe alte terenuri decat cele de pe acte? "Specialistii" primariilor au facut isprava - caz concret! Acuma treaba ar fi fost simpla daca terenurile ar fi ramas libere de constructii....dar unul dintre ei si-a construit ditai vila si alalalt proprietar a descoperit ca pozitia data "vilosului" e mult mai buna decat aia de s-a pricopsit cu ea ! Si-ar cam vrea si terenul inapoi si despagubiri daca s-ar putea... Si iete-asea caz numa bun de instanta !
Acuma alta traznaie!
La expertiza- cine a facut evaluarea la cladiri a pus valoare zero- la vreo trei dintre ele. Colega mea, expert judiciar pe parte de cadastru , evident - daca le-a gasit la teren - le-a figurat pe plan. Masurate, pozitionate, cu suprafete construite, tot ce vrei. Obtine incheierea cu mentiunea definitiva si irevocabila si vrea proprietarul sa-si intabuleze imobilul.
Solutionarea? - Respingere! Motivul? Desi constructiile apar pe planul expertizei judiciare, in sentinta nu se povesteste nimic despre constructii caci vazand judecatorul ca e valoare zero....le omite pur si simplu !
Oare cei care fac expertiza constructiilor nu pot evalua simbolic constructiile distruse pentru a nu crea ulterior incurcaturi la intabulare ?
Mentionez ca s-a incercat omiterea lor pe PAD si ....surpriza! - Respingere ! Motiv? PAD-ul nu corespunde cu situatia aratata de expertiza !
Pai sa nu mori de inima?
Daca pui cladirile nu e bine, daca nu le pui iar nu-i bine !
Da' cum e bine mai BCPI ? Cica - refaceti expertiza !
O fi greu pentru experti dar si pentru PFA nu-i moale adesea!
La cele scrise mai sus de Alin as mai adauga ceva.
Posibilitatea expertului de a consulta baza de date a OCPI cu pozitionarea clara a vecinatatilor intabulate - ca un biet extras la zi de la o carte funciara de pe vremea cand nu se cerea Stereo '70 nu te lumineaza deloc!
Iar daca felul in care sunt tratati expertii judiciari de catre Judecatorii, Tribunal si Curtea de Apel nu se schimba, cand specia numita "expert judiciar in domeniul cadastru" o sa dispara, sa nu se mire nimeni !
Nici pe-aici nu-s roze si nici moale si caldut!  :nod:

bad wolf

Am citit to ce s-amai scris.
Cand am inceput actvitatea de expert judiciar ,in 1992, aveam 7 ani de experienta in minerit (subteransi suprafata )si 2 ani pe santierul de la Krivoi-Rog din Ucraiana.
Potsa spun ca efectuasem lucrari topografice pe care altii nu au norocul sa le faca intr-o viata intreaga.
In perioda aceea nu aveam tehnica de azi, care ,dacaargandi , pe multidintre noi , ne ar trimite sa facem alte meseii!
In 1992 lucram ,deci, la Intrprinderea Miniera Mehedinti , undevaveam in dotare pe langa aparatura clasica de la Carl Zeiss Jena , un Eot 2000 si Rekota !
Trebuie sa spun ca aveam un sef care sepreocupa foarte mult de dotarea tehnica si de crestera pregatirii noastre.
Poate, cu alta ocazie, va voi povesti cum am invatat eu sa demontez si sa repar un theodolot !
Deci, am inceput actvitatea de expertin jud.MH , abia incepuse aplicarea Legilor funciare.
Va puteti imagina ! Si eram doar doi experti de specialitate !
Comisiile locale faceau ce doreau , proceseleverbale se faceau direct in teren. Harti cadastrale nu existau.
Dar nu acestea erau cele mai grele expertize!
Nu celemai grele erau si sunt in intravilanul oraselor ,unde , partile se judeca pentru o suparafata de teren ce intra in toleranta de calcul, iar din actele de proprietate nu rezulta latimea terenului!
Pentru o astfel de expertiza am "dat cu subsemnatul prima data , la parchet" !
Celemai urate expertize sunt celede partaj ,insa !
Dupa1005 am inceput activitatea de expert in jud GORJ.
Aici , a fost , mult mai bine, aplicata legea fondului funciar ,.
Nu existA T.P. FARA PV DE PUNERE IN POSESIE SI FARA SCHITA SI COPIE DUPA PLANUL DE AMPLASAMENT , FACUTA DUPA PALNUL CADASTRAL EDITAT IN PERIOADA 1985-1987 SI ACTUALIZATE DE SPECIALISTII DE LA PRIMARII !
In aceea perioada Ministrul Agriculturii  , avea propriul serviciu de cadastru OCAOTA (OCOT) , care avea specialisti detasati la comisile locale si care efectua parcelarile, pv-urile , schitele si actualizareea planurilor cadastrale ,inclusiv un exemplar pentru arhiva OCAOTA !
Din 1998 , am plecat din industria miniera si am inceput sa lucrez la OCAOTA , la credeti ?
Chiar la fond funciar , unde faceam exact ce v-am spus mai inainte.
Nu aveam voie sa facem expertize in UAT unde efectuam puneri in posesie.
Tot in 1998 am fost autorizat si de catre ONCGC  ca PFA(intre timp se infintase ONcGC ca agentie guvernamentala ).
Din 2001 arama numai OJCGC si de atunci a inceput balamucul !
Cu alta ocazie , am sa va spuncum am ajuns sa imi dau demisia in 2004 de la OJCGC si motivul pentru care URASC activitatea de cadastru .
Asa ca acum macar pot sa spun caefectuezlucrari de topografie adevarata  , lucrand pentru o firma austriaca, care are lucrari de rabilitare a CF Campina Predeal si de regularizarea Raului Prahova.
Acum am inceput sa urasc pe cei care organizeaza experiza judiciara.
Ultima amenda primita este de 2500 lei , si este a 10 amenda in acelasi dosar , in total la acel dosar am 7500 ron amenda , Frumos, asa-i !
Onor judecatorii nu vor sapriceapa ca nu ma pot teleporta de pe Valea prahovei unde mi-am desfasurat ultimul an de activitate !
Cum in Gorj , unexpert topt are de efectuat cca 70 expertize pe luna, sa nu va mirati ca majoritatea avem amenzi cumulate de pana la 50000 lei pentru care ne judecam si cu Ministerul Justitiei si cu Celal finantelor !
Asa - i ca -i frumoasa si mai ales profitabila activitatea de expert topograf !
Da cava  soun ca in fiecare an trebuie sa mai dam declaratii in cca25 dosare de cerceetare penala , cred ca v-am convins sa mergeti la autorizare !
Sa stiti ca nu vreau sa va sperii! Asta-i adevarul.
Daca doriti sa veificati , intrati pe www. just.ro/ experti autorizati si aici selectati expertii topo din Gorj si sunati pe oricare doriti si va vaconfirma ce v-am spus acum.
Sa auzim numai de bine !
Sper sa gasesc cararea corecta !

cristea

auziti colegi:
Punerile in posesie incepand din marginile drumurilor judetene sau facut cumva de la 20m de axul drumului???

the_one

..bad wolf  peste tot in tara e acelasi sistem..orice expert tehnic are cate o amenda..nu sunt inca expert, deoarece anul acest termin facultatea dar peste 5 ani intentionez sa devin unul de-al dumneavoastra, dar merg la expertize alaturi de un domn expert si vad felul de desfasurare al expertizelor, multa munca , gandire in solutionarea problemelor si timp prea putin , lucru ce nu inteleg deloc judecatorii , mai ales ca in aceasta munca mai intervin si avocatii care isi dau cu parerea asupra unor lucruri despre care nu stiu dar ei afirma ca stiu si te mai si ingreuneaza si ei.la fel ca si dumneavoastra acest domn expert are amenzi in jur de 8000 lei datorat faptului ca nu s-a solutionat la timp lucrarile..dar ei n inteleg ca atunci cand nu ai conditii de lucru - ma refer la conditiile atmosferice , sau cand intampini dificultati din partea partilor nedandu-ti voie sa masori, nu poti sa desfasori acea lucrare. tot ce vor ei e sa faci acea lucrare repede sa le mearga lor leafa sa nu piarda deloc...numarul de de experti pe acest judet este unul foarte mic si nu indeplinesc termenul de depunere la dosar a lucrarilor datorat numarului mare de expertize administrate unui expert tehnic...si in cazul asta intervin amenzile care sunt administrative...dar de care probabil se vor tine cont mai incolo...
ar trebui de luat anumite masuri cu privire la acest sistem si de renuntat in a mai amenda pe acest domni erxperti care nu fac altceva decat sa-si faca treaba dar nu la repezeala...ci bine !!!... :)

djxhouse

va multumesc si sunt recunoscator pentru fiecare cuvant scris...
nu stiu cum sa zic... dar m-am amuzat foarte mult  :nebun:  :nebun:  :nebun:
nu de altceva... dar daca iei pe inima sau serios toata treaba atunci ajungi la casa de nebuni

sincer... imi pare foarte rau ca suntem in situatia in care suntem, abia sunt la inceput... si deja ma bate gandul sa ma reprofilez, in alt domeniu

oricum... astept cu interes multe alte informatii

V-am salutat  :hi:

bad wolf

#14
Citat din: cristeaauziti colegi:
Punerile in posesie incepand din marginile drumurilor judetene sau facut cumva de la 20m de axul drumului???

Punerea in poasesie se face de la marginea drumului(indiferent de categorie), dar trebuie tinut seama de faptul ca drumul cuprinde si acostamentul si santurile(rigolele) pentru scurgerea apelor.
Sper sa gasesc cararea corecta !