help D

Creat de phibrizzo, Dec 17, 2008, 10:56 PM

« precedentul - următorul »

phibrizzo

postul acesta nu e tocmai despre teodolite dar nu am stiut unde sa postez.iata problema mea:vine licenta iar profesorul indrumator mi-a dat de masurat un teren in 3 modalitati:teodolit,statie totala si GPS,iar apoi sa comparam rezultatele.cu statia totala si GPS-ul nu ar fi probleme dar cu teodolitul doamne ajuta ca dupa trecerea datelor in carnetul de teren nu mai stiu ce sa fac :rusine:  :rusine:  :rusine:  :rusine: ...am invatat eu prin anul intai cum se fac calcule de mana dar cine mai tine minte acum???
E vreun program care sa ma ajute:eu introduc datele din teren(unghi vertical,orizontal,inaltimea aparatului,inaltimea citirii pe mira)si el sa imi calculeze distante,coordonate,etc....Cineva imi recomandase Caltopul dar am lucrat cu el pe o statie made in china care nu avea cablu de transfer date :)  si nu imi calcula si distante...acum poate nu stiu eu cum sa calculez :uimit: ....orice ajutor e binevenit:D

cioro

Parerea mea e ca ar fi bine sa pui mana sa inveti si tu ce se intampla in softurile alea minunate de care vorbesti macar acum in al 15-lea ceas. Ma ingrozeste faptul ca un student care isi da licenta nu stie sa calculeze niste radiate de mana.

phibrizzo

eh..poate im exagerat un pic:nu e vb ca nu stiu sa calculez  radiate de mana..ca nu am trecut ca gasca prin loboda prin facultate...de fapt e vb ca mi-e un pic cam ...leneee :rusine:  :rusine:  :rusine: ...stiu k in anul intai cand nu luasem cantact cu partea tehnologizata a acestei meserii,si aveam lucrari de facut pentru laboratoare,imi blestemam zilele la masuratori cu 10-15 puncte...pe cand asta de licenta are vreo 200 :(  :(  :(  :(

cioro

Atunci fa un excel si o sa mai scutesti din timp.
Din proprie experienta iti spun ca unele lucruri teoretice nu le vei intelege/invata niciodata daca nu te lovesti de ele in studentie, dupa ce o sa te vezi cu licenta luata nu o sa te mai intereseze astfel de lucruri.

goguletz

Sfat mai bun ca al lui "cioro" nici ca puteam sa-ti dau. APUCA-TE SA LE FACI IN EXCEL. Vorbesc foarte serios. Oricine, orice te-o intreba, garantat o sa stii; macar pentru linistea ta sufleteasca.

Daca ai vreo problema / nelamurire, ma poti contacta oricand.

Multa bafta!

goguletz

PS: Merge si cu Toposys. Dar inca raman la idea ca mai bine le calculezi cu Excel.

goguletz

E una din putzinele calitati.

Bafta!

John Doe

Am vazut ingineri care au terminat si nu stiu ce înseamna cuvântul "radiate" , "sistem de proiectie" , "elipsoid", etc., etc.
Altii, care nu sunt in stare sa puna aparatul în statie. Dar au diploma ! Cam ce credeti voi ca au sa faca dupa faculta' ? Eu cred ca vor face de rusine pe cei care si-au tocit coatele (mai mult sau mai putin), si au terminat cu un bagaj de cunostinte macar suficient pentru un început de drum.
Iar situatia asta se perpetua, de mai multi ani. Nu se va îndrepta de la sine.

phibrizzo: fa ce ti-au zis mai sus colegii de breasla, si ai sa te descurci. Bafta !

kod

intradevar din pacate si in topografie-cadastru, se urmareste doar diploma si nu cunostintele, in unele cazuri ...nu generalizez
pt. phibrizzo...poi pretine` unde ai fost in anul 1 si 2 de facultate daca tot zici ca vrei sa dai licenta, si examenele cu cine le-ai dat (cu femeia de serviciu ?) de nu sti sa faci un carnet de teren, darami-te sa sti ce aia o poligonatie inchisa, sau schema gauss  :nono:
...mie personal mi-ar fi rusine sa fac o asemenea postare aci ....
sper sa nu ma intelegi gresit, nu am nimic personal cu tine, nu te cunosc...dar asa ceva mai rar, mai bine cere cursurile si laboratoarele din anii precedenti de la colegii mai tineri ca te ajuta mai mult...
succes !

cioro

Nu stiu la ce va referiti voi cand afirmati ca o astfel de lucrare de diploma ar echivala cu un proiect de anul 3-4, eu am facut lucrari similare in anul 1 iar in anul 3-4 am prelucrat la retele 1D, 2D si 3D in excel de am facut bataturi, din pacate se pare ca in invatamantul de astazi poti lua doctoratul cu astfel de proiecte.
Facultatea in ziua de astazi a devenit un fel de SRL, tot ce conteaza este cotizatia platita de cati mai multi studenti iar calitatea nu mai are nici o importanta.

dangolesti

#10
Citat din: cioro..................... bataturi, din pacate se pare ca in invatamantul de astazi poti lua doctoratul cu astfel de proiecte.
Facultatea in ziua de astazi a devenit un fel de SRL, tot ce conteaza este cotizatia platita de cati mai multi studenti iar calitatea nu mai are nici o importanta.
cioro, cate doctorate ai de ai ajuns la o astfel de concluzie? e acra agurida? unde ai facut bataturi la cate prelucrari ai facut in excel? cu ce si cand ai cotizat tu la mine si pentru ce.
REPET, pentru tine si pentru altii care eventual mai au capacitatea de a-si folosi guguloiul de-l tin intre umeri si la altceva decat la facut umbra la gat:
1. NESIMTIREA SI PROSTIA SE VINDECA NUMAI PRIN DECES.
2.CAND INCEPEM SA EMITEM JUDECATI DE VALOARE SA AVEM SI INDOIELI NU  NUMAI CERTITUDINI
3.SA NU VA SURPRINDA SITUATIA MESERIEI - AVEM CONDUCATIORII PE CARE-I MERITAM

din acest moment, cu toata tristetea (personala) anunt ca nu veti mai vedea nici un post si nici o logare sub numele de dangolesti

klu_naravas

domnilor eu am terminat facultatea de vreo aproape 3 ani si lucrez in domeniu de vreo 4.
cand m-am angajat habar nu aveam cu ce se mananca aceasta meserie. nu am fost un student eminent, dar nici nu am trecut ca gasca prin apa cum ar spune unii....
cea mai mare problema este sistemul de invatamant despre care am niste nedumeriri :
1. la ce foloseste fizica termodinamica, nucleara (in afara de cea optica)samd?
2. la ce foloseste sa inveti la fotogrametrie despre un instrument de stereo restitutie vechi de la 1918(imi scapa numele)?
3.la ce trebuie sa iti rupi creierii cu fotogrametria analitica,in care gasesti formule matematice, din care, nu stiu daca 10%din studentii care au trecut prin facultate au inteles ceva...(eu sunt un patit, am dat acest examen de 6 ori,si am facut 6 ani de facultate pt asta in loc de 5, probabil sunt mai slab la minte...)
4.de ce se studiaza atata matematica?oare nu sunt de ajuns cunostintele invatate in liceu,plus ceva matematici speciale?(cam atat imi aduc aminte acum despre ce tampenii am invatat in facultate)

domnilor nu va mai bateti in piept cu GEODZEII, FACULTATEA DE GEODEZIE....

ceea ce inveti in FACULTATEA DE GEODEZIE, te ajuta cam 10% in aceasta meserie.
materii precum: drept funciar, imbunatatiri funciare, topografie miniera, geodezie maritima, desen topografic, geodezie satelitara (si mai sunt dar iar am lipsus, mintea mea e limitata) sunt doar colocvii de un semestru in care daca vrei sa te duci la curs te duci, daca nu... la examenul de colocviu  iei 10 si nu stii unde ai gresit...
phibrizzo sfatul meu e sa gasesti un proiect gata facut, pt ca meseria o inveti tot la locul de munca si mari sanse ai sa inveti sub aripa unuia care nu a terminat FACULTATEA DE GEODEZIE.

astept pietrele....

Modificat de klu_naravas (19-12-2008 20:01:22)

klu_naravas

in invatamant suntem. si mai ales in acest DOMENIU NUMIT GEODEZIE.
apropo despre tehnologia gps am invatat de putin timp,si inca mai invat tot de la unii care nu au ABSOLVIT FACULTATEA DE GEODEZIE.... pt ca in facultate nu am vazut decat antena gps de pe cladirea geodeziei.....

Modificat de klu_naravas (19-12-2008 20:09:19)

klu_naravas

la mine berea nu mai are efect :D

topograful linistit

Pentru phibrizzo:
Iti pot trimite un model de calcul al radiatelor, al unei drumuiri si al unei retrointersectii facute in excel de mine. Obtii aceleasi rezultate ca si cu orice program de calcul dar cu mai multa munca. Asta e...  Asa am facut eu la inceput. Trebuie sa bati de mana toate unghiurile (toate citirile). Inclusiv pt. transcalculul dintr-un sistem de coordonate in altul poti sa faci program in excel. Pana la urma sunt niste formule...Acum cu programele de azi este mult mai usor.
Cu teodolitul si cu ruleta s-a pus in aplicare legea 18 si unde s-a respectat metodologia de lucru rezultatele sunt demne de luat in seama astazi cand masuratorile se fac cu statia totala sau GPS-ul. Nu mai vorbesc de planurile cadastrale austro-ungare la sc.1:2880 si registrele cadastrale de atunci - se incadreaza in sub 2% si astea s-au facut nici macar cu xcelul.
Am vazut ca sunt foarte multi care vor sa masoare cu Leica1200 dar nu stiu ce se intampla in spatele interfetei sau softului. E bine de stiut totusi.
Ma bucur ca vrei sa inveti macar acum ce ai uitat deja.
klu_naravas:
Stii cumva ce se ascunde in spatele unui soft de post procesare GPS? Ai aflat cumva? M-ar interesa dar nu am gasit mai nimic.