Cel mai mare steag din lume

Creat de Mit, Mai 28, 2013, 12:47 AM

« precedentul - următorul »

Mit

Sigur stiti cu totii, dar am dorit sa ramana pe acest forum faptul ca el (drapelul) a fost masurat de un TOPOGRAF.


581/411px 24.2KB

Mit


Mit

Acuratete maxima


580/448px 62.2KB

mihaimm2004

O lucrare nu grea, dar cu greutate, mai ales ca a fost un record omologat in Cartea Recordurilor.

Modificat de mihaimm2004 (28-05-2013 08:46:42)

advex

Felicitari pentru initiativa, pentru realizare si pentru efortul organizatorilor.
Dupa tampenia cu "cel mai mare carnat" era cazul sa ne mandrim si noi cu ceva deosebit!

http://zecebe.wikispaces.com/file/view/Romania-240-animated-flag-gifs.gif/388449984/Romania-240-animated-flag-gifs.gif" alt="" border="0" align="top">

kod

"Tara arde si baba se scarpina !"

advex

#6
Citat din: kod"Tara arde si baba se scarpina !"




Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.
Mihai Eminescu

Istorie:

Drapelul naţional al României este un tricolor cu benzi verticale. Potrivit Constituţiei României, culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu". Legea nr. 75/1994 precizează că fâşiile drapelului naţional au culorile albastru cobalt, galben crom şi roşu vermion.

 Potrivit unei legende răspândite pe teritoriul românesc, culorile roşu, galben şi albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alţii pentru a-i desemna pe aceştia.

Culorile se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi şi pe steme. Întrucât până la începutul secolului XIX conştiinţa de a forma un neam nu exista decât la câţiva cărturari precum Grigore Ureche, aceste culori nu erau folosite pentru a îi identifica specific pe Români, iar steagurile ţărilor româneşti, până în al doilea deceniu al secolului XIX, erau cele moştenite din Evul mediu, cu o simbolistică heraldică fără legături cu ideea modernă de "naţiune".

Constantin Lecca - Uciderea lui Mihai Viteazul


Tricolorul devine un simbol al naţiunii româneşti la începutul secolului XIX. Se poate remarca prezenţa celor trei culori în canafii şi în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificaţia: "Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşul sângelui)"

 Tricolorul a fost adoptat întâi în Ţara Românească, în 1834, ca drapel de luptă, când domnitorul reformator Alexandru D. Ghica a supus aprobării sultanului Mahmud al II-lea modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă. Acest model era un ,,steag cu faţa roşie, albastră şi galbenă, având şi acesta stele şi pasăre cu cap în mijloc". Curând, ordinea culorilor a fost schimbată, astfel încât galbenul să apară în centru.

Constituţia din 1866 a României prevedea la articolul 124: ,,colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben şi Roşu". Ordinea şi dispoziţia culorilor au fost stabilite de către Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 26 martie 1867. Culorile drapelului erau aşezate vertical. Stema ţării era aşezată doar pe drapelele armatei şi cele princiare, în centru, cele civile rămânând fără stemă. Aceeaşi diferenţiere era făcută şi pentru pavilioanele marinei de război şi a celei civile.

Drapelul de luptă din 1863



După înfăptuirea României Mari, drapelul oficial va rămâne în continuare cel tricolor, cu fâşiile dispuse vertical şi fără stemă în centru.

Constituţia Republicii Socialiste România, adoptată în 1965, prevedea la articolul 118 următoarele: ,,Drapelul Republicii Socialiste România poartă culorile roşu, galben şi albastru, aşezate vertical, cu albastrul lângă lance. În mijloc este aşezată stema Republicii Socialiste România".

Fapte de eroism sub drapelul românesc

 În timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878, eroismul ostaşilor români a fost stimulat permanent de drapelul românesc. În atacul din 30 august 1877, căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu a căzut la datorie în timp ce înfigea pe parapetul redutei Griviţa drapelul Regimentului 8 linie. Ostaşii Regimentului 3 călăraşi au pătruns între primii în Plevna, trecând înot apa Vidului, cu drapelul în frunte.

Maiorul Valter Mărăcineanu  înalţă drapelul românesc pe reduta Griviţa (1877)

 
Şi în Primul Război Mondial au avut loc jertfe pentru apărarea drapelului de luptă, ca simbol al datoriei de apărare a pământului ţării şi al onoarei militare. Garda drapelului din Regimentul 83 infanterie ,,Neagoe Basarab" a înfruntat, în octombrie 1916, o patrulă călare a armatei germane. Deşi i s-a retezat o mână, port-drapelul regimentului a rămas la locul luptei până în momentul în care ceilalţi soldaţi au sărit în ajutor şi au salvat drapelul.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, drapelele unităţilor evidenţiate în luptă au fost decorate.

Protocolul Drapelului

Drapelul României trebuie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional.

Temporar, drapelul României se poate arbora cu prilejul zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, în locurile publice stabilite de autorităţile locale; cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară.

Drapelul României poate fi arborat, fără constrângeri, de persoane fizice la domiciliul sau reşedința lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.

Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia


Guvernul este singurul organism oficial care stabileşte zilele de doliu naţional, în care drapelul României se arborează în bernă.

 Drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea Legii nr. 75/1994. În acest caz, drapelul României ocupă locul de onoare, anume în centru, dacă numărul drapelelor este impar, sau la dextra drapelului împreună cu care ocupă centrul, dacă numărul drapelelor este par.

Drapelul Uniunii Europene se arborează alături de drapelul României, la senestra celui din urmă.

Drapelul de luptă este scos din vitrină la solemnitatea prezentării sale, la festivitatea depunerii jurământului militar, la paradele trupelor şi revistele de front, la predarea sau luarea comenzii unității respective, la darea onorurilor militare în cadrul funeraliilor militare, sau în alte ocazii dacă se ordonă acest lucru.

Pavilionul navei trebuie ridicat zilnic la bastonul de la pupa la ora 08:00, iar în zilele de sărbătoare la ora 09:00. În cazul în care nava se află în mişcare, pavilionul rămâne arborat permanent la catarg.


 Sursă: Wikipedia.org

John Doe

Daca citesc chinezii articolul o sa faca si ei cel mai mic steag... al lor, probabil...

Marian

#8
Citat din: advex
Citat din: kod"Tara arde si baba se scarpina !"




Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.
Mihai Eminescu
EXCELENTA LECTIE DE ISTORIE! BRAVO!!!

Modificat de Marian (28-05-2013 18:55:27)

Mit

Daca cei tineri ar fi facut armata, altfel ar fi vorbit acum despre drapel si cu atat mai mult despre drapelul de lupta.
Multumim @advex pt. istoria comprimata despre acest simbol.
 :hi:

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

advex

Traim niste vremuri tare ciudate, uitam sa ne bucuram de lucrurile simple, simbolurile isi pierd semnificatia, banul este la putere...
Nu trebuie sa confundam valorile nationale cu actiunile unor neica-nimeni din zilele noastre, cocotati in scaunele puterii.
Eu chiar m-am bucurat cand am auzit de aceasta initiativa privata, din banii mogulului. Suntem si noi vazuti altfel, m-am saturat de stiri cu tigani, cu hoti, criminali, copii abandonati prin Europa sau aiurea.
Ungurii, secuii isi arboreaza drapelele pe toate institutiile din tara noastra, americanii isi pun drapelul pe toate lucrurile posibile, de la chiloti la navete spatiale si noua ne este greu sa ne bucuram de asa ceva.
Este un record trecut in Guinness Book, asa or sa auda toti de Romania ca suntem dati naibii si avem cel mai mare drapel!
Ca sa nu mai zic, dupa cum se vede din pozele postate de Mit, a mai aparut si un topograf pe la televizor!  :)

John Doe

@advex: Ai si tu dreptate... poate esti mai tânar sau mai optimist decât mine, ca eu m-am scârbit rau de tot dar da, ai dreptate.

advex

#13
Citat din: John Doe@advex: Ai si tu dreptate... poate esti mai tânar sau mai optimist decât mine, ca eu m-am scârbit rau de tot dar da, ai dreptate.

Cu siguranta sunt mult mai batran, concurez la categoria de seniori cu bad wolf.
In privinta optimismului nu ma aventurez, nu sunt chiar in cea mai buna forma dar incerc sa ma detasez si sa ma tratez cu lucruri frumoase...

Marian

#14
Citat din: advex
Citat din: John Doe@advex: Ai si tu dreptate... poate esti mai tânar sau mai optimist decât mine, ca eu m-am scârbit rau de tot dar da, ai dreptate.

Cu siguranta sunt mult mai batran, concurez la categoria de seniori cu bad wolf.
In privinta optimismului nu ma aventurez, nu sunt chiar in cea mai buna forma dar incerc sa ma detasez si sa ma tratez cu lucruri frumoase...
Adauga-ma si pe mine pe lista "batrinilor"-am terminat facultatea in 1974 si de atunci tot meseria asta o practic!