Cum trebuie inteles un raport de expertiza topo

Creat de Skate, Apr 03, 2012, 09:00 AM

« precedentul - următorul »

Skate

Buna dimineata,

N-as fi scris la ora asta (e 6 fara 20 dimineata) daca as fi reusit sa ma lamuresc cu doua rapoarte de expertiza, asa ca va rog mult, ajutati-ma sa inteleg doi experti ca sa pot formula obiectiuni.

Trebuia masurata cota de cornament a unui lac astfel incat sa se stabileasca daca anumite terenuri sunt sub aceasta cota sau nu.
Miza: anularea unui titlu de proprietate.

Unul dintre experti utilizeaza theodolitul - pozitioneaza terenurile dupa doi pomi care apar in planurile cadastrale si dupa o borna care apare si ea..dar acum e daramata pe care o considera ca marcand un anumit nivel (150 mdMN) conform planurilor cadastrale.

Celalalt - foloseste Statia Totala, critica pozitionarea dupa copaci si tufe in anul 2012 si insista ca masuratoarea planimetrica trebuie dublata de una altimetrica (metoda nivelmentului trigonometric).

Acest al doilea expert depune si o harta topo militara georeferentiata in sprijinul concluziilor sale.

Concluziile lor sunt diametral opuse.

Inteleg ca cei doi pleaca de fapt de la repere diferite insa nu inteleg care sunt reperele corecte.


Va rog mult  spuneti-mi si mie in primul rand ce e cu aparatele astea: theodolit, statie totala, daca theodolitul mai poate fi folosit sau e total depasit, nu inteleg nimic. Credeam ca exista niste standarde in aparatele ce trebuie utilizate de experti.

In al doilea rand ce este cu coordonatele X si Y: unul din experti le da o anumita valoare, celalalt le calculeaza. Cel de-al doilea calculeaza si coordonata Z si insista ca e neaparat necesar sa fie luata in considerare si aceasta coordonata.

E corect ca pozitionarea terenurilor sa se faca si dupa arborii mentinati in planurile cadastrale? Daca nu, atunci cum se face?


Multumesc mult,
Scuze daca e incalcit!

Skate

Mit

Utilizand aparatura topografica diferita, rezultatele trebuie sa fie cat de cat apropiate. Bineinteles ca masuratorile cu st.totala sunt net superioare fata de cele cu teodolitul, masurarea distantelor facandu-se si tinand cont de factorii de mediu de la data masuratorii.
Daca este sa ne gandim ca masuratorile geodezice din anii 50-60 s-au facut cu teodolite cu precizia de masurare de 0,1 secunde si ca acum majoritatea st.totale care se folosesc in cadastru au precizia de mas. a unghiurilor de 5-10 sec., din acest p.d.v. teodolitele pot fi mult mai precise.
Determinarea cotelor altimetrice presupune masurarea detaliilor din teren plecand de la un reper de nivelment avand cota de referinta Marea Neagra-1975.
Dar f. bine, pt. pb. dvs. se poate masura si intr-un sistem altimetric de referinta local, al carui reper este chiar cota coronamentului, de ex. cota 100,00, iar de aici toate detaliile ridicate vor avea cota mai mare sau mai mica, in funct. de pozitia lor in teren ( un copac de pe deal-114,82, nivelul apei din lacul de acumulare 80,12, etc.)
Erorile de pozitie ale punctelor de detaliu (coordonatele acestora), indiferent de modul de masurare nu trebuie sa depaseasca +-40 cm pt. terenuri neimprejmuite.
 :hi:

Skate

Acum citesc mesajul, multumesc frumos, macar am inteles cate ceva despre expertize.
Seara buna va doresc!