expertize extrajudiciare

Creat de genuca, Ian 20, 2012, 09:25 AM

« precedentul - următorul »

genuca

expertizele extrajudiciare se incredinteaza de catre judecator, de obicei la prima sedinta a unui proces sau pe parcursul desfasurarii lui, la cererea de obicei a avocatului fara a fi numit un anumit expert. Daca poate cineva sa imi spuna daca se platesc la avizare la OCPI expertizele extrajudiciare depuse dupa noul ordin? Multumesc

Anton Pann

Nu se platesc . Insa avizarea presupune :
- deplasare la OCPI pentru cererea de informatii (50-100Km si 2-4 ore)
- deplasarea la OCPI pentru ridicarea informatiilor .(50-100Km si 2-4 ore)
- deplasarea la OCPI pentru depunerea si inregistrarea lucrarii(50-100Km si 2-4 ore)
- deplasarea la OCPI pentru ridicarea avizului  (50-100Km si 2-4 ore)
         Daca toate merg struna, cu cele 4 drumuri este OK. Daca nu, expertul poate face vreo 7 drumuri . Cam ca si la avizarea lucrarilor  :hi:
Avizarea presupune si intocmirea unui fisier CP , sau poate mai multe, si a memoriului (altul decat raportul ?! )  si masuratori obligatorii in Stereo 70 - inainte mergea si local . Oare se cer si fotografii la constructii ? la terenuri agricole ? Cred ca da , nu vor rata ocazia .

Astea toate le poti evalua in bani si ar rezulta costul efectiv al cheltuielilor pentru avizare , iar avizarea este gratuita , inclusiv daca vrei extrase noi.

Mit

Constatare:
Dupa introducerea noului regulament de avizare a expertizelor, va creste profitul firmelor de distributie carburanti.  :D

DorinMuresan

#3
Citat din: genucaexpertizele extrajudiciare se incredinteaza de catre judecator, de obicei la prima sedinta a unui proces sau pe parcursul desfasurarii lui, la cererea de obicei a avocatului fara a fi numit un anumit expert. Daca poate cineva sa imi spuna daca se platesc la avizare la OCPI expertizele extrajudiciare depuse dupa noul ordin? Multumesc

Expertizele extrajudiciare nu se fac doar la cererea persoanelor fizice si juridice?si se fac de persoane autorizate doar de catre ANCPI(OCPI), drept urmare nu se incredinteaza de catre judecator....sau ma insel?

Anton Pann

OG2 din 2002 Art. 1. - Activitatea de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, precum şi modul de dobândire a calităţii de expert tehnic se organizează şi se desfăşoară în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă.
Art. 2. - Expertiza tehnică efectuată de experţi sau de specialişti, în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă, din dispoziţia organelor de urmărire penală, a instanţelor judecătoreşti sau a altor organe cu atribuţii jurisdicţionale, în vederea lămuririi unor fapte sau împrejurări ale cauzei, constituie expertiză tehnică judiciară.

Art. 3. - Expertiza tehnică efectuată la cererea persoanelor fizice sau juridice cu privire la situaţii care nu au legătură nemijlocită cu activitatea judiciară constituie expertiză tehnică extrajudiciară.
 Art. 5. - Activitatea de expertiză tehnică se poate exercita la alegere de către experţii tehnici, individual sau în societăţi comerciale constituite potrivit legii, care au ca obiect de activitate efectuarea de expertize tehnice
CAPITOLUL II
Calitatea de expert tehnic judiciar

Art. 7. - Calitatea de expert tehnic judiciar se dobândeşte pe bază de examen, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 10.

Art. 8. - Examenul de expert tehnic judiciar se organizează de Ministerul Justiţiei
Art. 11. - (1) Persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 10 este înscrisă în tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, întocmit, pe specialităţi şi pe judeţe, de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.

(2) Calitatea de expert tehnic judiciar şi specialitatea se dovedesc cu legitimaţia de expert, eliberată de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din Ministerul Justiţiei.

Legea 208 din 2010
1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
Expertiza tehnica efectuata din dispozitia organelor de urmarire penala, a instantelor judecatoresti sau a altor organe cu atributii jurisdictionale, de catre expertul sau specialistul numit de acestea, in vederea lamuririi unor fapte sau imprejurari ale cauzei, constituie expertiza tehnica judiciara."

2. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
Expertiza tehnica efectuata la cererea persoanelor fizice sau juridice constituie expertiza tehnica extrajudiciara."

Sunt cam amestecate notiunile de "expert tehnic" si "expert tehnic judiciar " , dar e clar ca expertiza tehnica extrajudiciara se desfasoara dupa prevederile OG2 si legea 208 si persoane autorizate de catre Ministerul Justitiei - Nu cred ca se va gasi legatura cu PFA de ANCPI . Calitatea de expert - pentru expertiza  o da ministerul just .

cred ca in OG634 ar fi trebuit sa fie prevazuta si "expertiza extrajudiciara" daca ..............

Modificat de Anton Pann (20-01-2012 10:33:20)

bad wolf

Expertizele extrajudiciare sunt legiferate si prin alte legi .
Nu se dispun de catre magistrati (judecator sau procuror).
Nu se avizeaza de OCPI.
Expertiza extrajudiciara se solicitata de catre o persoana fizica sau juridica direct expertului si de obicei se foloseste pentru deschiderea unui proces, dar mai sunt si alte cazuri  in care se poate folosi o expertiza extrajudiciara.
Sper sa gasesc cararea corecta !

DorinMuresan

In urma unei discutii avute azi cu un expert tehnic judiciar am inteles ca se poate ca si un judecator sa ceara o expertiza extrajudiciara din simplul motiv ca o contraexpertiza ar prelungi si mai mult un nou termen de judecata deoarece dureaze mai mult pana se numeste un nou expert tehnic judiciar, pana isi dau acceptul cele doua parti din proces, dupa aceea pana la finalizarea expertizei propriu zise cu tot ce tine ea.

bad wolf

#7
Citat din: DorinMuresanIn urma unei discutii avute azi cu un expert tehnic judiciar am inteles ca se poate ca si un judecator sa ceara o expertiza extrajudiciara din simplul motiv ca o contraexpertiza ar prelungi si mai mult un nou termen de judecata deoarece dureaze mai mult pana se numeste un nou expert tehnic judiciar, pana isi dau acceptul cele doua parti din proces, dupa aceea pana la finalizarea expertizei propriu zise cu tot ce tine ea.

Niciodata.
Si nu  partilor se cere acordul partilor pentru efectuarea exportizei ci doar asupra expertilor .
Sper sa gasesc cararea corecta !

John Doe

N-am inteles cine asupra cui cere acordul...

Anton Pann

Cateva prevederi legale la acest subiect gasiti in OG2, legea 247/2005 si legea 208/2010

Legea 247
TITLUL XIII Accelerarea judecatilor in materia restituirii proprietatilor funciare 
Art. 4. - (1) Pentru propunerea si administrarea probelor vor fi aplicate urmatoarele reguli:
a) expertiza tehnica nu va fi incuviintata decat daca partea solicitanta depune in sedinta publica respectiva obiectivele de expertiza solicitate
(3) Raportul de expertiza tehnica va putea fi comunicat de catre expert, concomitent cu depunerea la instanta, si direct partilor in proces, cu respectarea termenelor procedurale.
(5) Expertizele extrajudiciare prezentate de catre parti IN CADRUL PROCESELOR FUNCIARE  au aceeasi valoare probanta ca si expertizele ordonate de catre instanta de judecata, cu conditia ca acestea sa fie efectuate de catre experti autorizati de catre Ministerul Justitiei.

OG2
Art. 13. - (1) În lipsa experţilor tehnici judiciari din specialitatea cerută, expertizele tehnice judiciare pot fi efectuate şi de alţi specialişti care nu au calitatea de expert tehnic judiciar, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a)-f).

Deci numai in aceste situatii se admit in instanta expertize extrajudicare DAR !!! (ATENTIE )  efectuate de specialisti ce NU AU  CALITATEA DE  "EXPERT JUDICIAR atestat de Min just." DAR INDEPLINESC CONDITIILE ...... Pentru  Topo acum sunt experti  - nu se mai poate spune ca este lipsa de experti topo .


"Art. 18
(1) Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa expertul tehnic judiciar numit sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, si un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta si incuviintat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, in calitate de consilier al partii, din categoria persoanelor prevazute la art. 11—14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte in conditiile alin. (1) trebuie sa detina aceeasi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Daca acest lucru nu este posibil, se va avea in vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participa la efectuarea expertizei in calitate de consilier al partii sa fie inrudita cu cea a expertului tehnic judiciar numit si sa apartina aceluiasi domeniu.

Modificat de Anton Pann (20-01-2012 21:01:04)

Anton Pann

#10
Citat din: DorinMuresanIn urma unei discutii avute azi cu un expert tehnic judiciar am inteles ca se poate ca si un judecator sa ceara o expertiza extrajudiciara din simplul motiv ca o contraexpertiza ar prelungi si mai mult un nou termen de judecata deoarece dureaze mai mult pana se numeste un nou expert tehnic judiciar, pana isi dau acceptul cele doua parti din proces, dupa aceea pana la finalizarea expertizei propriu zise cu tot ce tine ea.
Bun . Reclamantul vine cu un raport extrajudiciar unde are concluzii favorabile si paratul vine cu alt raport extrajudiciar unde el are concluzii favorabile lui. Granituire . Se ajunge din nou la contraexp. ?    De regula expertiza extrajudiciara este facute ca sa arate ca beneficiarul are dreptate . Daca nu are are dreptate , nu o va prezenta . Deci la procese litigioase (ex:granituire ,)  nu se preteaza expertiza extrajudiciara , facuta poate impropriu spus: la comanda . In schimb , la procesele de fond funciar,(restituiri terenuri)  se poate folosi, a si fost prevazut in legea 247, pe considerentul ca se aduc probele necesare instantei si Statului in aceste procese privind restituirile , si astfel, se deruleaza mai repede procesul.
-- despre contraexpertiza
Mijloc de proba concretizat intr-o noua expertiza ceruta de partea din proces nemultumita de felul cum a fost efectuata expertiza admisa si ordonata de instanta la cererea celeilalte parti.
Contraexpertiza poate fi efectuata de un singur expert, altul decat cel care a facut prima expertiza sau de catre o comisie de experti. 
 Acum cativa ani era facuta de alt expert si abia dupa aceea era facuta de comisia din 3 experti. Acum , cred ca se practica direct comisia de experti. DAR NUMAI JUDICIARI .

Modificat de Anton Pann (20-01-2012 23:56:41)

DorinMuresan

#11
Citat din: bad wolf
Citat din: DorinMuresanIn urma unei discutii avute azi cu un expert tehnic judiciar am inteles ca se poate ca si un judecator sa ceara o expertiza extrajudiciara din simplul motiv ca o contraexpertiza ar prelungi si mai mult un nou termen de judecata deoarece dureaze mai mult pana se numeste un nou expert tehnic judiciar, pana isi dau acceptul cele doua parti din proces, dupa aceea pana la finalizarea expertizei propriu zise cu tot ce tine ea.

Niciodata.
Si nu  partilor se cere acordul partilor pentru efectuarea exportizei ci doar asupra expertilor .

Isi dau acordul asupra expertilor am vrut sa spun si eu cand am spus ca isi dau acceptul cele doua parti din proces doar ca m-am exprimat gresit:)

DorinMuresan

#12
Citat din: Anton PannBun . Reclamantul vine cu un raport extrajudiciar unde are concluzii favorabile si paratul vine cu alt raport extrajudiciar unde el are concluzii favorabile lui. Granituire . Se ajunge din nou la contraexp. ?    De regula expertiza extrajudiciara este facute ca sa arate ca beneficiarul are dreptate .  .

Ce se intampla in cazul unei expertize judiciare,unde primul expert ii da dreptate reclamantului si al doilea ce face contraexepertiza ii da dreptate paratului? Ramane la atitudinea judecatorului sa o ia drept buna pe cea care considera el? sau se cere comisie din 3 experti judiciari?

adrianmonea

#13
Citat din: DorinMuresan
Citat din: Anton PannBun . Reclamantul vine cu un raport extrajudiciar unde are concluzii favorabile si paratul vine cu alt raport extrajudiciar unde el are concluzii favorabile lui. Granituire . Se ajunge din nou la contraexp. ?    De regula expertiza extrajudiciara este facute ca sa arate ca beneficiarul are dreptate .  .

Ce se intampla in cazul unei expertize judiciare,unde primul expert ii da dreptate reclamantului si al doilea ce face contraexepertiza ii da dreptate paratului? Ramane la atitudinea judecatorului sa o ia drept buna pe cea care considera el? sau se cere comisie din 3 experti judiciari?

parca esti la scoala de experti aici :),mare curios mai esti

Anton Pann

codul de procedura civila
Art. 201
Cand pentru lamurirea unor imprejurari de fapt instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau trei experti, stabilind prin incheiere punctele asupra carora ei urmeaza sa se pronunte si termenul in care trebuie sa efectueze expertiza. Termenul va fi stabilit astfel incat depunerea expertizei la instanta sa aiba loc conform dispozitiilor art. 209.
In domeniile strict specializate, in care nu exista experti autorizati, din oficiu sau la cererea oricareia dintre parti judecatorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalitati ori specialisti din domeniul respectiv. Punctul de vedere va fi prezentat in camera de consiliu sau in sedinta publica, partile fiind indreptatite sa puna si ele intrebari. 

Art. 210
Cand sunt mai multi experti cu pareri deosebite lucrarea trebuie sa cuprinda parerea motivata a fiecaruia.

Art. 212
Daca instanta nu este lamurita prin expertiza facuta, poate dispune intregirea expertizei sau o noua expertiza. Expertiza contrarie va trebui ceruta motivat la primul termen dupa depunerea lucrarii.

Daca partile sau instanta nu cer(e) o contraexpertiza , instanta va avea in vedere motivatiile  si argumentele din cele doua expertize si va da sentinta fara a se mai face contra.
Dar acum se practica asa: o expertiza si apoi direct contraexp cu comisia de 3 experti , tocmai pentru a nu se mai ajunge in situatia enuntata de DorinMuresan - viitor absolvent al scolii de experti .
De cca 7-8 ani , contraexpertiza se face direct cu comisia de 3 experti.  :hi:  :hi: