Ordin 1184 - Protocol ANCPI - unittai adm teritoriale

Creat de advex, Dec 06, 2011, 08:05 AM

« precedentul - următorul »

advex

MO 848/ 30.11.2011

MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
AGENTIA NATIONALĂ DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA

ORDIN

privind aprobarea Protocolului-cadru de colaborare între Agentia Natională de Cadastru si Publicitate Imobiliară si unitătile administrativ-teritoriale pentru realizarea înregistrării sistematice a imobilelor în cadastru si în cartea funciară

Având în vedere prevederile art. 3 alin. (8) si ale art. 8 alin. (16) din Legea cadastrului si a publicitătii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările si completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 1.210/2004 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliară, republicată, cu modificările ulterioare,

directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliară emite prezentul ordin.

Art. 1. - Se aprobă Protocolul-cadru de colaborare între Agentia Natională de Cadastru si Publicitate Imobiliară si unitătile administrativ-teritoriale pentru realizarea înregistrării sistematice a imobilelor în cadastru si în cartea funciară, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliară,
Mihai Busuioc

Bucuresti, 11 noiembrie 2011.
Nr.1.184.

ANEXĂ

AGENTIA NATIONALĂ DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

Nr.................../.............................
 ................................................................

(unitatea administrativ-teritorială)

Nr.................../.............................
 
PROTOCOL DE COLABORARE
între Agentia Natională de Cadastru si Publicitate Imobiliară si...............................................................

(unitatea administrativ-teritorială)

Părtile:

Agentia Natională de Cadastru si Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I.), cu sediul în municipiul Bucuresti, Splaiul Independentei nr. 202 A, sectorul 6, reprezentată de domnul ................................, în calitate de director general,

si

..................................................... (unitatea administrativ-teritorială), cu sediul în..................., reprezentată prin........................., în calitate de .......................,

având în vedere:

- avizul pentru conformitate al A.N.C.PI. nr..............privind specificatiile tehnice continute în documentatiile de atribuire a contractului, emis potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (17) din Legea cadastrului si a publicitătii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările si completările ulterioare;

- contractul nr................din data de..............., încheiat între............................................ (unitatea administrativ-teritorială)  si................................, având ca obiect înregistrarea sistematică în cadastru si cartea funciară a imobilelor de pe teritoriul .................................................... (unitatea administrativ-teritorială);

- acordul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliară ...................cu privire la încheierea protocolului, exprimat prin Adresa nr.............................din data de..................................., convin să încheie prezentul protocol de colaborare.

Art. 1. - Protocolul de colaborare stabileste modul de realizare a schimbului de date si informatii, în scopul determinării

prin măsurători a limitelor imobilelor, identificarea detinătorilor acestora si înscrierea în cadastru si cartea funciară, în conformitate cu reglementările în vigoare în domeniul cadastrului si al publicitătii imobiliare.

Art. 2. - (1) Datele, informatiile si documentele ce pot fi puse la dispozitia unitătii administrativ-teritoriale de către oficiul teritorial de cadastru si publicitate imobiliară (oficiul teritorial), în format analogic sau digital, după caz, în vederea executării lucrării de înregistrare sistematică a imobilelor în cadastru si în cartea funciară, sunt:

- ortofotoplanul corespunzător unitătii administrativ-teritoriale;
- documentatiile de amplasament si de delimitare a imobilului;
- planurile cadastrale/topografice;
- planurile parcelare, avizate de comisia locală, existente în arhiva oficiului teritorial;
- date referitoare la reteaua natională geodezică (planimetrie, altimetrie);
- baza de date a titlurilor de proprietate;
- documentatiile executate conform Hotărârii Guvernului nr. 834/1991 privind stabilirea si evaluarea unor terenuri detinute de societătile comerciale cu capital de stat, cu modificările si completările ulterioare, si avizate tehnic;
- planul urbanistic general, planul urbanistic zonal, avizate de oficiul teritorial;
- baza de date a registrelor de transcriptiuni-inscriptiuni;
- copii ale cărtilor funciare;
- limitele unitătii administrativ-teritoriale si ale intravilanelor componente;
- alte documentatii (hărti de carte funciară, cadastru imobiliar-edilitar, sisteme informationale specifice etc), în măsura în care sunt necesare realizării proiectului.

(2) Datele si informatiile necesare atingerii obiectivelor proiectului se pun la dispozitia unitătii administrativ-teritoriale de către oficiul teritorial, în urma solicitării acesteia în scris, în baza unui proces-verbal de predare-primire, în termen de maximum 20 de zile lucrătoare, conform unei programări stabilite de oficiul teritorial.

(3) Unitatea administrativ-teritorială poate împuternici executantul lucrării să efectueze demersurile necesare în vederea preluării datelor si informatiilor la începutul proiectului, depunerii documentelor tehnice ale cadastrului pentru efectuarea receptiei si restituirii datelor preluate la terminarea lucrărilor sau la încetarea valabilitătii protocolului.

(4) Informatiile în format analogic pot fi scanate la sediul oficiului teritorial sau vor putea fi fotocopiate. În acest sens, în măsura în care este disponibil, oficiul teritorial va pune la dispozitie un spatiu de lucru în care unitatea administrativ-teritorială va putea instala scanere, copiatoare etc.

(5) Datele despre imobilele înregistrate în sistemul integrat de cadastru si carte funciară se pun la dispozitie de către oficiul teritorial.

Art. 3. - (1) Costurile materialelor necesare realizării copiilor pe suport magnetic sau analogic se vor suporta de unitatea administrativ-teritorială.

(2) La întocmirea programării privind preluarea informatiilor de la oficiul teritorial se va avea în vedere evitarea îngreunării desfăsurării activitătilor curente. În acest sens se vor corela programările de preluare a datelor si informatiilor de la oficiul teritorial cu cele de receptie. Datele se pun la dispozitie în mod etapizat, pe sectoare cadastrale, pe măsura receptiei acestora.

Art. 4. - Continutul si forma documentelor tehnice ale cadastrului care sunt receptionate de către oficiul teritorial în baza prezentului protocol de colaborare sunt stabilite prin specificatiile tehnice din documentatia de atribuire, cu avizul A.N.C.P.I., în conditiile art. 8 alin. (17) din Legea nr. 7/1996, republicată, cu modificările si completările ulterioare.

Art. 5. - Informatiile puse la dispozitia unitătii administrativ-teritoriale de către oficiul teritorial în baza prezentului protocol de colaborare nu vor fi utilizate decât pentru realizarea scopului în care au fost furnizate, nu pot fi comercializate si se restituie la terminarea lucrărilor sau la încetarea valabilitătii protocolului de colaborare, pe bază de proces-verbal. Datele si informatiile puse la dispozitie în baza prezentului protocol de colaborare se utilizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificările si completările ulterioare.

Art. 6. - Prezentul protocol de colaborare este valabil pe o perioadă de un an si poate fi prelungit cu acordul părtilor. Intentia privind prelungirea valabilitătii protocolului de colaborare se notifică celeilalte părti cu 30 de zile înainte de data expirării acestuia.

Art. 7. - Prezentul protocol de colaborare s-a încheiat în 2 (două) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte si intră în vigoare la data semnării sale. O copie a prezentului protocol de colaborare va fi comunicată Oficiului de Cadastru si

Publicitate Imobiliară ......................................., în vederea punerii sale în aplicare.

Agentia Natională de Cadastru si Publicitate Imobiliară
.........................................................
director general

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară.............................
............................................................................................
director


John Doe

Si oare "inregistrarea sistematica" ce inseamna concret?

Modificat de John Doe (06-12-2011 11:47:10)

Marian

E posibil sa se pregateasca pentru introducerea cadastrului general!

corleti

Din cate am citit a intrat in vigoare insa mai e nevoie de 1 an pentru mobilizare la nivel de UAT si de inca 2 pentru lucrari deci poate sub o alta administratie :))

John Doe

Cateva observatii:
N-au zis ca OCPI furnizeaza si limitele tarlalelor, asa cum scrie in Ordinul 415. Prin urmare, intentionat cred, nu s-a stabilit nici ce te faci cu minusurile de suprafete si cu dublurile de numere.
Deci OCPI pune la dispozitie o incapere unde UAT-ul va instala scanere, copiatoare etc. ca sa-si copieze ce gaseste. Nu s-a stabilit cine plateste curentul. Oricum, nu prea exista asemenea scule pe la primarii.
Imi place ca dau totusi limitele administrative ale UAT-urilor si ale intravilanelor. Nu era mai bine sa le stabileasca prima data?

Insa e doar un protocol, probabil se pregateste terenul pentru actiunile viitoare, care or fi alea, si de ce sa stabileasca clar de la inceput ce trebuie facut daca se pot da vreo zece ordine pe tema asta, ca de obicei? si oricum nu par sa aiba o idee prea clara despre ce vor sa faca de fapt.

Modificat de John Doe (07-12-2011 20:15:43)

Anton Pann

Limitele tarlalelor va fi punct de plecare in extravilan- primul pas .  si consider ca este corect sa nu fie impuse de OCPI daca tot se face ceva sistematic . Cu minusurile, plusurile dublurile si altele probabil se vor face si alte precizari-modificari  la 634 sau de ce nu , la lege .

Cam ce personal credeti ca ar trebui sa aiba o firma care sa preia un UAT (nr.oameni  si pregatire -dotare ? ) si cam in cat timp estimati ca s-ar finaliza o lucrare - UAT intra si extravilan ?  presupunand ca UAT inseamna 4-5 intravilane si tot atatea extravilane , iar plusuri, minusuri si dubluri si proprietari plecati la capsuni ... cate(i)  cuprinde !

Hakan

#7
Citat din: Anton Pann.....

Cam ce personal credeti ca ar trebui sa aiba o firma care sa preia un UAT (nr.oameni  si pregatire -dotare ? ) si cam in cat timp estimati ca s-ar finaliza o lucrare - UAT intra si extravilan ?  presupunand ca UAT inseamna 4-5 intravilane si tot atatea extravilane , iar plusuri, minusuri si dubluri si proprietari plecati la capsuni ... cate(i)  cuprinde !


La o scara mai mica, acum cand se face o tarla in extravilan, proprietarul plecat la capsuni, nu se trezeste cand vine cu nr cadastral si putin pe alt amlasament decat stia el?
Or sa fie polilinii la agentie(deci plan cadastral) cu nr cadastrale si cu proprietarii mai mult sau mai putin identificati.Si pe bani multi.
Bine, si stim toti ca la un teren intravilan in zona de deal/munte coltul cu nr.13 nu se vede niciodata decat de la 0.99m de langa el(vezi treaba cu capsunile). :nod:

Ionica34

Interesant : ce limite dau ei, daca nu le-au stabilit?!!!
Daca nu e treaba ANCPI-OCPI referitoare la limitele UAT-urilor, a cui Dumnezeu este?
Ca ala care vrea sa ridice o constructie, sau sa-si faca o ferma, tre sa ia "plan de la cadastru", stampilat si avizat. Daca nu stiu limitele, ce dau? O foaie de hartie simpla?
Sa ma ierte Dumnezeu, dar astia chiar nu au nici o logica in ceea ce fac.

bad wolf

#9
Citat din: Ionica34Interesant : ce limite dau ei, daca nu le-au stabilit?!!!
Daca nu e treaba ANCPI-OCPI referitoare la limitele UAT-urilor, a cui Dumnezeu este?
Ca ala care vrea sa ridice o constructie, sau sa-si faca o ferma, tre sa ia "plan de la cadastru", stampilat si avizat. Daca nu stiu limitele, ce dau? O foaie de hartie simpla?
Sa ma ierte Dumnezeu, dar astia chiar nu au nici o logica in ceea ce fac.

Uat-au ost stbilite in 1968 cand s-a facut reorganizarea de la Regiuni ,Raioane, comune, la judete si comune(nu mai stiu nr. legii).Aceasta lege este valabila si azi.
UAT-ul cuprinde tot terenu aflat intre granitele sale(stiu comune de 6-7 mii ha.
Deci pe harti limitele judetelor si UAT-urilor exista, mai greu de determinat in teren.

Eu am , insa, impresia ca acest protocol se vrea a fi aplicat pentru noua organizare ad-tiv teritoriala a tarii , pe care o viseaza unii, cand au prea mult timp liber si nu au ce face !
Sper sa gasesc cararea corecta !

Hakan

#10
Citat din: bad wolf
Citat din: Ionica34Interesant : ce limite dau ei, daca nu le-au stabilit?!!!
Daca nu e treaba ANCPI-OCPI referitoare la limitele UAT-urilor, a cui Dumnezeu este?
Ca ala care vrea sa ridice o constructie, sau sa-si faca o ferma, tre sa ia "plan de la cadastru", stampilat si avizat. Daca nu stiu limitele, ce dau? O foaie de hartie simpla?
Sa ma ierte Dumnezeu, dar astia chiar nu au nici o logica in ceea ce fac.

Uat-au ost stbilite in 1968 cand s-a facut reorganizarea de la Regiuni ,Raioane, comune, la judete si comune(nu mai stiu nr. legii).Aceasta lege este valabila si azi.
UAT-ul cuprinde tot terenu aflat intre granitele sale(stiu comune de 6-7 mii ha.
Deci pe harti limitele judetelor si UAT-urilor exista, mai greu de determinat in teren.

Eu am , insa, impresia ca acest protocol se vrea a fi aplicat pentru noua organizare ad-tiv teritoriala a tarii , pe care o viseaza unii, cand au prea mult timp liber si nu au ce face !


La unele oficii au limitele UAT si polilinie nu numai pe harta(puse cine stie cum da' sunt) :D
E simplu de determinat coltu' poliliniei. Iei gps-u in spinare si gata.Pui borna si faci cadastru.Ca pica nea Gheorghe in satu' vecin e alta treaba, nu o descurca cine face
UAT-ul.

Ionica34

Ehe, tre sa si vrei sa faci treaba asta. Sa determini corect limitele si sa le si semnalizezi.
Problema este ca se face totul de mantuiala, sa fie facut.
De pe harti s-au facut cadastre vechi, acu nu-i cheama pe aia de le-au facut asa, te aia tot pe tine care te duci cu masuratori corecte : "ce vrei domnule, sa intoarcem toata comuna cu fundu in sus ptr tine?"

AlexGIS

#12
Citat din: HakanLa unele oficii au limitele UAT si polilinie nu numai pe harta(puse cine stie cum da' sunt) :D
E simplu de determinat coltu' poliliniei. Iei gps-u in spinare si gata.Pui borna si faci cadastru.Ca pica nea Gheorghe in satu' vecin e alta treaba, nu o descurca cine face
UAT-ul.

La toate oficiile s-a făcut asta, din câte ştiu eu. E mai uşor să faci delimitare din birou cu mouse-ul şi mai greu în teren, mai ales dacă limita e pe o culme de munte.

Marian

Delimitarea UAT a fost facuta de OCPI-uri pe planuri 1:5000 din anii 1980-1985 prin digitizare si s-au oficializat asa. Am intilnit situatii in care niste parcele dintr-o tarla de pe un UAT aveau 100-200 mp pe UAT-ul vecin si mi s-au respins lucrarile. De asemenea, am vazut situatie in care un punct de trei hotare dintre niste UAT-uri era in mijlocul baltii. Si asa a fost intabulata balta repectiva-pe trei UAT-uri.!!!