Se modifica regulamentul de autorizare

Creat de lacriman, Ian 21, 2010, 04:00 PM

« precedentul - următorul »

ancka

pai si cei care s-au autorizat anul trecut la ANCPi banuiesc ca si ei vor trebui sa-si schimbe stampila...adica pardon sa achite niste bani, ca asa a vrut muschiu' lu' nu stiu care, sa mai dea o ordonanta...
totusi nu e nimic surprinzator...e romania cu "r" mic........

Modificat de ancka (24-01-2010 23:13:01)

fagsb


John Doe

rsandu: De unde ai scos textul asta?

Mai sunt 4 zile pâna când se pot trimite propuneri pe E-mail. Trimite fiecare de capul lui, nu trimite nimeni nimic si înjuram aici degeaba sau centralizam oarecum propunerile si le trimitem in nume comun ? Vad in asta si o buna ocazie de a atrage atentia ANCPI asupra acestui forum.

Putem discuta si despre propunerea de modificare a regulamentului de avizare si verificare a lucrarilor - este un subiect deschis deja pe forum.

Modificat de John Doe (25-01-2010 08:39:42)

rsandu


lacriman

Ce parere aveti de trimiterile la legea 217/2007 cand e vorba de stabilirea onorariilor (ce parere are consiliul concurentei?). Ce legatura are cantitatea de lucrari necesare pentru masurare si intocmirea documentatiei, cu valoarea imobilului?
Si mai ales, de ce nu am voie sa refuz lucrari decat in scris si motivat? Care activitate economica din Romania sau din lume mai are asa o clauza in desfasurarea activitatii?

dora3mira

Mi-a placut mult de tot trimiterea aia ....mai ales ca zicea bine si cu nadejde si de geodezii autorizati cu legea 16 a geodezului...
Din pricina acestor "specialisti" ajungem sa oftam ca pe la noi e ca la nimenea.
Prefer o legislatie gandita temeinic si pe termen lung, care sa asigure stabilitate si care sa ne dea ocazia de a ne concentra pe rezolvarea problemelor - si asa destul de spinoase - din domeniul meseriei noastre decat fuga asta dupa ultimele propuneri de legislatii ce le vin drept idei unora ce nu mai prididesc sa puna pe hartie ziua cele visate peste noapte.
Cand forurile tutelare sunt in dilema vis-a-vis de persoanele autorizate sa execute anumite tipuri de lucrari, cand cei care "nasc" legislatia menita a face ordine intr-o meserie liberala sunt angajati ai statului, cand ochiul aruncat in gradina celui harnic se innegreste de suparare ca prospera...ma intreb cata naivitate imi este necesara pentru a mai spera intr-o stabilitate legislativa !
Birocratia o poti invinge numai cu tenacitate, dar oboseala isi spune cuvantul pe zi ce trece iar dezamagirea in sistem creeaza o migrare masiva a colegilor catre zona de executie - a santierului, unde lucrurile care chiar sunt necesare - se infaptuiesc.
Dezamagirea de a realiza ca pe zi ce trece se incearca o ingradire a unei meserii cu libertate de miscare.
Aveam nevoie de o organizatie puternica si chiar am sperat in puterea ce se intrevedea in aparitia OGR. Ramasi la cheremul celor ce ne hotarasc soarta si noua si lucrarilor noastre, nu ne ramane decat sa ne maraim nemultumirile in mod independent si sa ne inghitim nemultumirile .
Nici o deosebire fata de perioada comunista in care - in mod tacit- am acceptat sistemul de a fi beneficiarii unor ridicole cote de alimente lunare...

numaipot

Fratilor, nu mai pot!!!!!! Asa ceva nu se poate...
Sper ca toti care au intrat aici au trimis pe e-mail observatiile lor. Si am si sunat si am mai zis si la prietenii mei autorizati - care habar nu aveau - sa ia atitudine.
Am aflat de asemenea ca OGR isi incerca din nou fortele, si sper din tot sufletul sa reuseasca, astfel incat sa avem si noi pe cineva care sa ne sustina, deoarece se pare ca meseria noastra a ajuns la stadiul in care oricine se pricepe la ea.

numaipot

Daca ati citit si varianta regulamentului pus in dezbatere pana in dec 2009, ati vazut ca nu apareau noile clase E, respectiv S, iar vechile autorizatii erau valabile.
Si am obiectat de asemenea la conditiile minime de autorizare din Anexa 1. Nu consider ca trebuie sa coboram stacheta la autorizare. Problema cadastrului de la noi nu este cantitatea - toate oficiile din tara au liste kilometrice de autorizati - ci calitatea lucrarilor efectuate de anumiti autorizati.
Nu consider ca toti care au efectuat SSLD in care au studiat 3 semestre de cadastru sau topo trebuie sa se autorizeze.Cu atat mai putin cu studii de reconversie profesionala, si cu atat mai putin cu un curs de pregatire profesionala de la OCPI.

numaipot

In viziunea lor, unul care a treminat SSLD Geodezia (5 ani) + 2 ani experienta = SSLD alta specializare + 2 ani vechime.
Iar SSSD specialitate (3ani)+ 3 ani experienta = studii de reconversie profesionala (cateva luni?) + 3 ani experienta. Asa ceva este INACCEPTABIL.
Deci daca regulamentul apare in aceasta forma, cred k e mai bine sa desfiinteze facultatile de Geodezie, k sunt mai bune cursurile de reconversie profesionala. Ce invata aia in 5 ani invata meseriasii in 3 semestre.
Cand cu OGR ofiterii echivalati au zis k li se interzice dreptul la munca si asa o sa zica si astia cu reconversia. Cred k e total fals. Nu au decat sa practice aceasta meserie, ca angajati, dar in nici un caz ca PFA. De ce nu fac acte notariale toti avocatii? Operatii asistentele si infirmierele?
Oricum, respectabilitatea meseriei noastre o sa fie O in cazul in care or sa autorizeze pe toata lumea.

John Doe

Ca orice chestiune mioritica, si regulamentul asta are parti bune si parti proaste. Imi face impresia unui car la care un bou trage hais si unul cea. Si ala care trage invers parca e mai puternic...

Se va modifica si Regulamentul de intocmire al documentatiilor, acolo sunt eu mai curios ce va fi.

In plus, ANCPI a trecut sau va trece la alt minister, si au sa taie serios din salarii (stiti ce salariu net are un director de OCPI?). Multi vor pleca deci, imi pare bine, dar când ma gandesc cine va veni in locul lor, ma cam sperii.

Alin B.


                  La rece ar trebui sa gandim altfel problema.
    mai sus cineva spunea ca in conditiile noului regulament de autorizare ( care sa recunoastem ca nu difera f. mult de cel in vigoare ) , facultatile de geodezie , etc. nu isi mai au rostul. Aici cred ca gresim ! In mod normal am facut facultatea de geodezie nu pt. a intabula pe "tanti Floare de dupa colt" ci pentru a executa , coordona si proiecta lucrari topo-ingineresti, pentru a indesi retele de sprijin, pt. a verifica lucrari cotidiene executate de tehnicenii topografi etc. Din pacate , in timpurile in care traim , din ratiuni economice toti vrem sa sa o intabulam pe tanti Floarea pt ca multi dintre noi suntem ingineri doar pe diploma iar cei care mai stim ceva , nu avem unde sa aplicam acel ceva .
  Sincer , m-am enervat cumplit cand am citit noul regulament de autorizare si chiar vroiam sa initiem o scrisoare deschisa pe care sa o semnam cat mai multi pt. a ne spune punctul de vedere dar gandindu-ma mai bine mi-am dat seama ca nu am fi rezolvat nimic. Ganditi-va ca OGR -ul a incercat sa taie in viu in ceea ce priveste autorizarile si aveau si o lege in spate si totusi in cateva luni au devenit istorie . Ca o opinie personala legata de acest subiect , dati-mi voie sa spun ca sunt de parere ca prin suspendarea OGR am pierdut o sansa imensa de a ne constitui ca o organizatie profesionala puternica.
   Acum revenind la cele de mai sus , cred ca problema nu consta in autorizarea lui x si y ci in verificarea riguroasa a activitatii lor ulterioare in acest domeniu.  Cred ca toti dintre noi cunoastem ingineri care sunt mult sub nivelul unui tehnician sarguincios precum si tehniceni care pe bucatica lor sunt greu de depasit de oameni cu pregatire net superioara.
   prin urmare, azi se autorizeaza cine vrea ( ca asa se pare conform acestui regulament ) indiferent de pregatirea sa. Daca maine , activitatea tehnica a fiecarui autorizat este verifcata prin sondaj , astfel incat pe parcursul unui an fiecare sa fie verificat de cel putin doua ori si cei ce sunt prinsi cu greseli voite ( pt ca a gresi este omeneste) sunt aspru sanctionati ( amenda in cuantum de la 2000lei in sus , suspendare autorizatie si pana la anulare autorizatie ) in vreo 2 ani ne vom cerne si vor ramane doar acei ce au responsabilitatea lucrului bine facut .
    Aici regret din nou OGR -ul. Si va spun de ce :
- daca aceasta verificare se va face de catre OCPI -uri , s-ar putea sa avem ghinionul sa fim verificati de o persoana care profesional este la genunchiul broastei si care nu va intelege f. mult din lucrarea respectiva si s-ar putea sa ne blestemam zilele explicand ce am vrut sa facem si cum ca exista si alte metode de lucru decat cele 2 pe care le mai retine el ; feedback -ul din partea noastra la aceste verificari va fi inexistent pt ca independent de vointa noastra , acel verificator va continua sa fie angajatul OCPI -ului si va face in continuare cum stie el ( atentie , nu generalizez ) .
- daca verificarea era facuta de comisia de disciplina a filialei OGR la solicitare OCPI, a unui beneficiar sau a altei pfa , iar cei din comisia respectiva erau partinitori sau incompetenti , peste doi ani la alegerile structurii de conducere a filialei locale , feedback -ul nostru s-ar fi simtit din plin .

    Prin urmare, atat cat nu vom avea un regulament de intocmire a doc. tehnice topografice bine pus la punct si persoane bine pregatite care sa supervizeze aplicarea acestui regulament , ne vom bate cu morile de vant .
-

Modificat de Alin B. (26-01-2010 21:03:39)


_______________________________________
Viziteaza Bucovina !!! O Romanie altfel !


               

lacriman


                  Alin, lasa visele, ca traiesti in Romania....
Unde ai vazut tu, de cand esti autorizat, control la PFA care sa se lase cu suspendarea autorizatiei? La noi nu s-a dat nici macar o amenda, si sa nu crezi ca lucrarile sunt perfecte... Controlul il face secretarul comisiei de autorizare de la OCPI - la noi e informatician, asa ca verifica registrul de lucrari. Si atat. Si apoi, cu reorganizarea ANCPI, cred ca nici de atat n-or sa mai fie bani.
Dupa atata timp, m-am convins ca totul e politic si pe interese. Nimeni, la nici un nivel, nu va apara calitatea profesionala a meseriei noastre, pentru ca nimeni nu ne intelege meseria si nimeni nu simte ca are nevoie de noi. Cei care dispun - cei care stabilesc regulamente si legi - se simt puternic incurcati de noi, pentru ca "stricam" niste afaceri imobiliare si nu numai, sau macar le intarziem putin, sau macar reprezentam o cheltuiala in plus. Asa ca nu o sa insiste decat sa se reduca importanta noastra, nu sa ne intarim ca profesie.
Da, o organizare ar fi fost buna, dar OGR, asa cum pornise, nu prea facea o mare diferenta. Amintitiva doar nivelul cotizatiilor stabilite, si vedeti, cati puteati face fata?
Am inteles ca zilele astea scoate din nou capul UGR-ul. Oare ce ne mai asteapta? Oricum , nimic de bine.


_______________________________________
stay hungry. stay foolish.


               

mariancornel


                  am si eu o propunere pentru ancpi- sa se faca cursuri de calificare in topometroinginerie civila pentru notari, ca sa nu se mai intarzie lucrarile astea de cadastru si sa nu mai fie asa de ieftine. daca esti doctor in notariat propun sa se dea autorizatie din oficiu! ei oricum o sa aiba bani de cotizatii, in cazul in care isi vor face o a doua organizatie - ONGR - ordinul notarilor geografici din romania.
vad ca reforma statului intra rau de tot in actiune. o sa ajungem ca la bacalaureat- intr-un an dam 7 probe, la anu dam 5 probe si peste 2  ani 3 probe! http://www.3xforum.ro/img/smilies/rotfl.png">



               

John Doe


                  E si nu e asa... cu notarii hai mai da; am intalnit recent inca doua cuvinte noi in lb. româna, in acte notariale: CERFITICAT si CERFICIAT. Banuiesc ca sunt sinonime... Am vrut sa scriu si eu exact asa in fisierul CP, dar nu m-au lasat colegii...
Dar judecatorii nu au vina chiar asa mare: ei dau o sentinta in baza rezultatului unei expertize facuta de un autorizat. Autorizat de cine? De ANCPI... colegi de breasla... mama ei de treaba si de sentinte aiurea...



               

bad wolf


                  
John Doe a scris:

E si nu e asa... cu notarii hai mai da; am intalnit recent inca doua cuvinte noi in lb. româna, in acte notariale: CERFITICAT si CERFICIAT. Banuiesc ca sunt sinonime... Am vrut sa scriu si eu exact asa in fisierul CP, dar nu m-au lasat colegii...
Dar judecatorii nu au vina chiar asa mare: ei dau o sentinta in baza rezultatului unei expertize facuta de un autorizat. Autorizat de cine? De ANCPI... colegi de breasla... mama ei de treaba si de sentinte aiurea...


Am mai spus :Expertii judiciari sunt autorizati de Ministerul Justitiei , nu de ANCPI.
Persoanele ANCPI/OCPI nu au dretul sa efectueze expertize judiciare .
Intamplatori uii dintre noi avem si aceasta calitate.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Sper sa gasesc cararea corecta !