Ridicarea topografica

Creat de DraghiciVictor, Apr 11, 2014, 03:46 PM

« precedentul - următorul »

DraghiciVictor

Intreb din curiozitate pe cei care au realizat o ridicare topografica cu o statie totala plecand de pe doua puncte determinate GPS, ridicand detalii pe o lungime de 1km si cu control pe unul sau doua puncte GPS la final. Ceea ce ma intereseaza pe mine, care ar fi diferentele daca s-ar masura cu factorul de scara al proiectiei stereo setat si daca s-ar masura din nou fara factor de scara?  Diferente apar oricum, cu factorul de scara setat dupa logica mea diferentele ar trebui sa fie mai mici si niste tolerante m-ar interesa, de exemplu pt ridicarea unui drum comunal. Cu stima!

bad wolf

Depinde Zona unde lucrezi(ce facor de scara ai aici) si de modul cum au fost calculate punctele GPS (pe planul de proiectie secant sau pe planul de proiectie tangent la altitudinea locului).
Sper sa gasesc cararea corecta !

DraghiciVictor

Multumesc de raspuns! O intrebare mai am sa va adresez, am auzit ca multi proiectanti nu tin cont de factorul de scara, pt trasari constructii industriale intradevar este indicat sa trasezi fara factor de scara setat, dar pt o ridicare topografica la drumuri sa zicem este mai bine sa fie setat factorul de scara pt zona respectiva?

crs

cu cit distanta e mai mare si diferentele sint mai mari. la o constructie e "neglijabila". La 10km de drum poti avea intre 0,5 - 1,5m (asta orientativ, depinde de mai multi factori).

Mit

Nu trebuie decat sa compensezi drumuirea sprijinita la capete pe puncte DTM sau GPS.

doru2

poti folosi oricare dintre metode, atat timp cat toata lumea, proiectant, topograf lucreraza in acelasi sistem.
  cel mai indicat e sa lucrezi in sitem"ground"-(toate distantele sf1)centrat si orientat pe doua puncte gps, cu conditia sa-ti poti verifica drumuirea sau sa ai incredere in ea.
   cu aparatura moderna, eroarea de drumuire nu ar trebui sa depaseasca 3cm/km, si e pacat sa introduci erorile de gps in drumuire.
   pentru lucrari mari e bine sa-ti faci o retea  doar cu statia totala, sa o compensezi, iar apoi iti alegi un punct gps pe care o centrezi iar apoi o orientezi cu ajutorul altui punct gps.
   in mod normal, toate lucrtarile mari ar trebui realizate in sistem propriu, in "ground" fara factor de scara(sistemul proiectului) dar pentru ca, in general, mai  intervin si date din alte surse(gis) e bine sa-l centrezi si sa-l orientezi. evident cu cat te indepartezi de puncntul central cu atat datele gis(grid) vor fi mai eronate, dar gis-ul e eronat oricum din start  :)
   pentru proiecte foarte lungi se aplica aceeasi metoda, dar pe segmente.
 
   un articol interesant despre problematica: http://www.ejsurveying.com/uploads/2/5/6/6/25668328/working_with_grid_coord.pdf" target="_blank">http://www.ejsurveying.com/uploads/2/5/ ... _coord.pdf

   observatie: acestea sunt idei practice de rezolvare a problemelor, asa cum se lucreaza in topografie, si nu neaparat asa cum se preda topografie de la catedra :)

Modificat de doru2 (14-04-2014 21:45:54)

bad wolf

Doru2 , ai dreptate. Dar ce spui tu faci numai dupa ce ai multa experienta si ai curajul sa faci asta. Si mai e ceva :Daca primesti proiectul lucrat in  sistem local fara factor de scara , obligatoriu , va trebui sa te adaptezi si sa-ti creezi o microretea care sa corespunda cerintelor de executie.
Asa ca:Sunt de acor cu tine . Nu intotdeuna lucrezi asa cum ti s-a spus de la catedra.
Sper sa gasesc cararea corecta !

doru2

cu observatia ca, acea retea de executie trebuie sa-ti fie predata la semnarea contractului. daca esti topograful care executa lucrarea, cel care a facut ridicarea trebuie sa-ti predea si reteaua cu toate explicatiile de rigoare, astfel incat sa nu ramana nici o nelamurire. apoi, evident, poti sa-ti indesesti reteaua dupa bunul plac pe baza retelei predate.

Modificat de doru2 (16-04-2014 01:15:41)

Mit

Si sa vezi lucru naibii cu reteaua de ridicare. Ba e distrusa in mare parte, ba nu prea e corecta, ba ala care a facut-o nu e interesat sa ti-o predea pt. ca ar fi vrut sa faca el trasarea proiectului...  :wink2:

DraghiciVictor

Va multumesc frumos pentru sugestii!

doru2

Mit,
  daca reteaua de ridicare nu este existenta, predata, la semnarea contractului, atunci nu mai discutam despre topografie ci despre teoria haosului, si n-am nici o parere despre acea teorie.

John Doe

Da, seamana putin cu teoria haosului fiindca se desfasoara aparent la intamplare (poti sa stii dinainte daca reteaua exista sau nu?) dar de fapt au niste reguli clare: unii n-au nici un interes sa faca sau sa-ti predea reteaua.

Asta era off-topic. On topic n-am nimic de completat la cele scrise deja.

Marian

Trebuie predat amplasamentul cu retea cu tot. Daca verifici reteaua care ti se preda si consideri ca nu e ok, nu semnezi Procesul verbal de predare-primire amplasament. Eu sint intr-o situatie din asta acum si am primit o serie de explicatii de genul: "Cotele sint in Marea Baltica"(!!!!) sau "Nu am redus distantele la planul de proiectie"...etc. Normal ca nu am semnat de primire amplasament, urmind sa se refaca reteaua, si implicit profilul in lung al proiectului precum si profilele transversale!