partaj teren extravilan lipsa plan parcelar

Creat de rockada, Ian 05, 2014, 02:52 PM

« precedentul - următorul »

rockada

Salut,

Intrebare de incepator:
Cum se realizeaza tehnic un partaj (iesire din indiviziune in urma dezbaterii succesorale) pentru terenurile situate in extravilan, aflate in asociatie si, bineinteles, fara plan parcelar?
Exista titlu, cotele sunt stabilite.
Se poate face partajul in functie de cote, tarla si parcela, dar fara identificare la teren? (Nici unul dintre mostenitori sau alte parti - Primaria - nu cunoaste locatia terenurilor, asa ca nu se poate nici cu plan de incadrare in tarla).
Nu se solicita aviz OCPI.

Se poate face cumva?

Multumesc

Modificat de rockada (05-01-2014 12:53:47)

caditop

Dap, altii care vor sa partajeze dar nu stiu pe unde le este terenul. Spre exemplu la unul o parcela, la altu ala (daca sunt echivalente ca si suprafete-cotele mostenite)cum ai spus si tu. 
Oricum planul de incadrare in tarla nu te ajuta cu nimic (nu e cu aviz) si aici trebuia sa-ti indice proprietarul limitele imobilelor.

Anton Pann


rockada

Va multumesc pentru raspunsuri.
Intr-o situatie similara, instanta nu a aceptat o asemenea varianta, cum sugereaza si Caditop (rectificat), ci au preferat sa le mentina in indiviziune.

Titlul de Proprietate contine Tarla, Parcela, suprafata, Categoria de folosinta si vecinatatile, numai extravilan.

Mai cunosc doar ca planul parcelar este inca in lucru, nici nu este trimis spre avizare la OCPI. Are vreo valoare daca ma ghidez dupa el? Poate fi atacat de catre avocat ca proba nerelevanta?

Multumesc

Modificat de rockada (06-01-2014 15:29:49)

severcoman

#4
Citat din: rockadaVa multumesc pentru raspunsuri.
Intr-o situatie similara, instanta nu a aceptat o asemenea varianta, cum sugereaza si Anton Pann, ci au preferat sa le mentina in indiviziune.
Titlul de Proprietate contine Tarla, Parcela, suprafata, Categoria de folosinta si vecinatatile, numai extravilan.
Mai cunosc doar ca planul parcelar este inca in lucru, nici nu este trimis spre avizare la OCPI. Are vreo valoare daca ma ghidez dupa el? Poate fi atacat de catre avocat ca proba nerelevanta?
Multumesc

pentru parcelele pe care doresti sa le dezlipesti, atribuie in loturi suprafete identificabile dupa vecinatatile din t.p., fara vdimensiuni...
pe principiul "merge si asa !...", iar cand vor dori intabulare, dupa avizarea planului parcelar, vor sti fiecare unde le revine terenul, in ordinea pe care o stabilesti acum.

Modificat de severcoman (06-01-2014 00:10:03)

rockada

Pasul 1: Voi grupa parcelele astfel incat sa se acopere suprafata aferenta cotei-parti corespunzatoare fiecarui mostenitor
Pasul 2 v1: Acolo unde nu se acopera suprafata, voi lotiza o parcela pana la completarea suprafetei sau
Pasul 2 v2: Diferentele de suprafata pana la completarea (in plus sau in minus) a cotei-parti sa se constituie sub forma de sulta? Asa nici nu se faramiteaza parcelele ...

Poate un avocat sa respinga o astfel de partajare ca fiind fara temei?

Inca odata, multumiri!

bad wolf

!. Nu poti grupa parcelel pentru ca nu stii care sunt.
2.Trebuie sa lotizezi intraf=ga suprafata.#. Nu merge. Uiti mereu ca nu faci o lucrare de cadastru cu o expertiza judiciara.

Orice avocat desfinteaza o astfel de expertiza.

Am o intrbare? SE solicita avizul OCPI ?
Sper sa gasesc cararea corecta !

rockada

Nu se solicita aviz OCPI.

Sa fiu sigur ca inteleg corect: Fiecare parcela impartita la nr. de mostenitori cf. cotelor-parti?

Ce ar putea face 10 mostenitori cu o parcela de 2000 mp - exemplu? Iar daca mai pun si cote parti inegale, unuia i-ar putea reveni 100 mp ...
Nu era o reglementare care impiedica/restrictioneaza faramitarea parcelelor?
Cum am mai spus, despre parcele stiu doar Tarla, Parcela, Categorie de folosinta, Suprafata, Vecinatati, conform Titlului de proprietate a autorului.
Tot terenul este arabil, extravilan, in asociatie.
Se solicita partaj pe intreaga suprafata.
Ce diferenta ar fi intre atribuirea unor loturi din parcele despre care nu se stie unde sunt localizate si atribuirea unei parcele intregi, bineinteles, cu respectarea, per total a cotelor-parti? Nu implica favorizarea nimanui, in acceptiunea mea.

Multumesc pentru sfaturi ... si mai astept si altele!

Modificat de rockada (06-01-2014 16:38:00)

John Doe

Daca imi aduc bine aminte, iesirea din indiviziune se poate face numai dupa ce imobilul e inscris in CF, adica are toate datele de identificare complete. Daca terenul este in vreo asociatie, nu prea vad de ce vrea fiecare sa aiba parcela lui distincta din moment ce isi primesc redeventele tot conform cotelor-parti. Daca vor sa iasa din asociatie, terenul le va fi atribuit la marginea proprietatii asociatiei in suprafata echivalenta, il pot intabula si imparti cum vor ei pe urma.

Daca cotele - parti se refera la titlul de proprietate ca intreg, atunci fiecare parcela se lotizeaza conform cotelor parti insa de obicei mostenitorii se inteleg altfel, in sensul ca ia unul o parcela, altul alta iar daca e vreo diferenta calitativa intre ele se platesc intre ei - sumele platite astfel se numesc "sulta".

Ar mai fi niste aspecte, cel mai bine te-ar putea lamuri colegii care sunt si experti judiciari.

Modificat de John Doe (06-01-2014 19:18:15)

rockada

Motivul este ca unul dintre mostenitori foloseste cele mai multe terenuri, fara ca ceilalti sa primeasca partea lor, iar acum vor sa ii lase doar cat ii revine cf. cotei-parti.
... poveste veche romaneasca ...

John Doe

Atunci, cred ca trebuie sa astepti sa se avizeze planul parcelar, sau sa-l faci tu. Pe urma intabulezi tot titlul in indiviziune, si pe urma partajul daca se inteleg. Daca nu, in instanta cu ei, si cel mai probabil judecatorul va decide sa se imparta fiecare parcela conform cotelor parti rezultate din succesiune, indiferent de suprafata. Nu poate obliga pe nimeni sa ia o parcela si nu alta, orice alt fel de partaj poate fi considerat partinitor pentru una din parti, atacat si desfiintat.

rockada

Va multumesc tuturor pentru informatii!

Anton Pann

Poti face 2-3 variante de partajare, cu si fara dezmembrarea parcelelor mici . Daca au cote egale, prin schimbarea proprietarilor intre ei, se poate dubla numarul variantelor . ( din 2 variante (grafice) ies in final 4 ). Nu este recomandat sa se faca loturi mici in extravilan , economic nu este rentabil, pentru agricultura. Daca faci o singura variantă sigur ti se vor mai cere altele, asa ca fa de la inceput 2-3 variante , poate vor accepta vreuna din ele .

severcoman

#13
Citat din: Anton PannPoti face 2-3 variante de partajare, ....

as zice maxim doua!
(sau varianta unica de la inceput, sigur vor cere inca una).

rockada

Da. Varianta "standard", cu lotizarea fiecarei parcele si inca una-doua fara dezmembrare. Acesta a fost si scopul topicului, evitarea faramitarii parcelelor; in C.Cv., art 741 face referire la acest lucru; in noul C.Cv. nu mai exista referinta asta.
Nu sunt cote-parti egale.
Grafica iese din discutie, la fel si dimensiunile, parcelele neputand fi materializate la teren.