propuneri de lotizare conform cotelor ce le revin partilor

Creat de heruvim, Noi 05, 2013, 04:59 PM

« precedentul - următorul »

heruvim

Am urmatoarea speta:
De parcelat o suprafata de 9.00 ha conform cotelor ce le revin partilor.

Problema nu ar fi decat ca in conformitate cu actele depuse la dosar nu pot sa stabilesc cotele fiecaruia pentru ca:
1. O sentnta civila din 1989 stabileste niste cote pentru o masa succesorala ce nu include prezentul imobil dobandit de autorii acestuia in 1994
2. Exista un titlu de proprietate emis de statul roman pentru suprafata de 9.ha in care sunt trecuti doi fii ai autorului impreuna cu un nepot al acestuia (reclamant)
3.Exista certificate de mostenitor pentru cei doi fii ai autorului acestia fiind in prezent decedati,iar in certificatele de mostenitor se face referire strict la suprafata din titlu.

Studiind actele enuntate mai sus am dedus ca nepotul autoului detine 3/4 din cotele legale insa sentinta omite pe unul din fii pe care il mentioneaza in rechizitoriu.Sentinta este viciata prin mai multe aspecte,altul sesizat de mine ar fi ca de pe urma bunicii el ramane singur mostenitor desi in cuprinsul aceleiasi sentinte aceasteia ii revine cota de 1/4 de pe urma defunctului sot,tot de pe urma defunctului sot instanta atribuie cota de 3/4 unuia dintre fii si nepotului reclamant.Apoi doua paragrafe mai jos mentioneaza ca de pe urma defunctei....cota de 1/4 ii revine nepotului reclamant...excluzand pe cei doi fii.Cei doi fii au decedat mostenitorii lor avand certificate de mostenitor asa cum am precizat.
Intrebare:
Cum pot solutiona cererea instantei avand in vedere ca la dosar sunt acte contradictorii....
Sentinta care atribuie niste cote(anapoda in opinia mea) de pe urma autorului....dar nu face referire asupra suprafetei ce mi se cere a se partaja intrucat reconstituirea dreptului de proprietate a survenit la multi ani dupa.
Titlu de proprietate care ii are trecuti pe cei doi fii(pe cel mentionat in sentinta si pe cel omis ) si pe nepotul reclamant
Certificatele de mostenitor in care mostenitorii celor doi fii ai autorului mentionati in titlu dezbat cotele ce le revin asupra celor 9 hectare.
Este normal si legal sa stabilesc eu ca si expert care sunt cotele legale?
Care act trebuie sa il iau in considerare Sentinta care are autoritate de lucru judecat dar nu face referire decat la un alt imobil si niste bani pe care ii avea autorul sau
Titlul+ certificatele de mostenitor legal?

caditop

Daca se cere lotizarea suprafetei de teren din TP , sentinta civila nu trebuie luata in considerare se refera la altceva (probabil casa de locuit sau alt teren). Cotele ideale  ar fi:
1/3 fiu (decedat) - mostenitorii
1/3 fiu (decedat) - mostenitorii
1/3 nepot reclamant

In certificatele de mostenitor ce scrie?

severcoman

Citat din: heruvim...Este normal si legal sa stabilesc eu ca si expert care sunt cotele legale?

1. nu e legal: instanta stabileste cotele prin incheiere de sedinta (IAP) si solicita expertului sa formuleze propuneri de lotizare in cotele stabilite;
2. solicita instantei sa precizeze care sunt cotele ce trebuie avute in vedere de expert la formarea loturilor.

bad wolf

Citat din: severcoman
Citat din: heruvim...Este normal si legal sa stabilesc eu ca si expert care sunt cotele legale?

1. nu e legal: instanta stabileste cotele prin incheiere de sedinta (IAP) si solicita expertului sa formuleze propuneri de lotizare in cotele stabilite;
2. solicita instantei sa precizeze care sunt cotele ce trebuie avute in vedere de expert la formarea loturilor.

Exact. Daca prin incheierea in care este numit expertul si sunt stabilite obiectivele nu au fost precizate clar cotele ce le revin mostenitorilor nu poti face expertiza. Expertul nu are calitatea sa stabileasca aceste cote(chiar daca stie) ci numai instanta sau notarii.
Sper sa gasesc cararea corecta !

heruvim

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Imi confirmati ceea ce credeam si eu.
Desi sunt relativ novice in calitatea de expert judiciar,instanta a omis sau pur si simplu m-a testat.Voi face adresa catre instanta prin care voi cere sa imi indice cotele ideale ce le revin partilor intrucat nu intra in atributiile mele in calitate de expert judiciar sa le stabilesc.
...Si totusi daca instanta refuza si revine cu adresa ca sa execut expertiza in conformitate cu obiectivele asa cum au fost stabilite???
Nu mi-ar fi greu sa intuiesc cotele insa actele sunt contradictorii si ma tem sa nu fac vre-o prostie involuntar.

Mit

Pai atunci scrii clar in raport ca nu ai putut sa stabilesti cotele parti datorita... bla bla.

severcoman

Citat din: heruvim...Si totusi daca instanta refuza si revine cu adresa ca sa execut expertiza in conformitate cu obiectivele asa cum au fost stabilite???
...si ma tem sa nu fac vre-o prostie involuntar.

eu as depune cerere la instanta sa o intreb daca a vrut sa ma-ncerce ...
si apoi s-ar putea discuta despre eventuale motive pe care sa le invoci in cererea de reexaminare a incheierii prin care ai fost amendat...; ulterior despre eventuale raspunsuri la obiectiunile partilor...putem crea diverse scenarii in acest ritm!
spor!

bad wolf

Citat din: MitPai atunci scrii clar in raport ca nu ai putut sa stabilesti cotele parti datorita... bla bla.

Nu! Trebuie sa solicite instantei sa- dea cotele de partajare, altfel riscsca o amenda !
Sper sa gasesc cararea corecta !