numire efectuare expertiza

Creat de ancka, Mar 23, 2013, 04:12 PM

« precedentul - următorul »

ancka

am fost numit pentru efectuarea unei expertize topografice,dar in instiinatre  nu mi-au fost date obiectivele acesteia, ci  imi spune doar : "sa fac dovada instiintarii partilor cu data ora si locul la care urmeaza a culege datele necesare efectuarii raportului de expertiza".
sa inteleg ca voi afla la data convocarii despre ce este vorba, sau trebuie sa merg intai sa studiez dosarul la tribunal si apoi sa fac convocarile?
este prima mea numire intr-o expertiza si nu sunt inca familiarizat cu etapele efectuarii expertizelor si a formularilor instantelor.
multumesc.

Mit

Cred ca si judecatorul este la prima sedinta...

ancka

nu stiu daca este la prima sedinta, insa mi-ar fi de ajutor niste sfaturi.

severcoman

1.    studiul dosarului: a) onorariul provizoriu stabilit (daca este achitat nr. chitantei, data, suma, numele partii, necesare ulterior pentru decont); b) numele si adresele partilor, eventual nr. telefon in vederea convocarii ; c) obiectivele expertizei stabilite de instanta (de regula partile propun, instanta stabileste ; trebuie vazut ce anume a cerut fiecare parte, intrucat la teren sustinerile fiecarei parti vor viza tocmai aspectele cerute prin obiective) ; d) termenul stabilit
2.    convocarea partilor cu confirmare de primire : indica data, ora, telefonul expertului (pentru confirmarea participarii sau iti vor spune ca intarzie), punctul de intalnire (de regula la terenul in litigiu  sau primarie) ;  cere sa prezinte actele in copie pentru expert (va fi mai usor decat sa notezi) ;
3.    la teren poti verifica partile-daca nu se prezinta si poti solicita sa ramana doar partile din dosar sau imputernicitii impreuna cu avocatii acestora si expertii asistenti (expertiza nu e publica); sustinatorii, rudele, chibitii pot perturba desfasurarea lucrarilor ; asculta sustinerea fiecarei parti si incearca sa raspunzi si acestor probleme in analiza datelor, dar in afara concluziilor (oricum vor face obiectiuni si vor fi nemultumiri) ; daca nu e suficient timp stabileste data si ora urmatoarei intalniri, eventual incheie un proces verbal ; in functie de complexitate anunta partile ca nu vei putea depune lucrarea la primul termen, dar vei depune o cerere de amanre si devizul lucrarii, pe care ar trebui sa il achite (pregatirea psihologica)...
4.    dupa culegerea datelor din teren, intrucat timpul ramas este insuficient pentru intocmirea raportului, depune cerere la instanta pentru acodarea unui nou termen si nu uita : in acelasi timp depune si devizul lucrarii !
5.    fii pregatit ca instanta sa nu se pronunte pe devizul respectiv, insa cu siguranta iti va comunica faptul ca "in caz de nedepunere a lucrarii se va lua masura amendarii dumneavoastra" ...
cam asa incepe !

bad wolf

Adaug inca ceva:
-asculta cu atentie partile,in teren.
-nu iti da cu parerea despre rezultele expertizei, NICIODATA !
Si asa cum a spus colegul , mai sus , accepta la expertiza numai partile.
Nu ai obligatia sa accepti nici avocatii si nici imputernicitii decat in cazuri speciale(ma refer la imputerniciti care , au imputernicirea valabila doar in sala de judecata).
-daca cine iti perturba activitatea nu ezita sa suni la 112.Vei primi asistenta.
-daca ai repectat procedura de citare , iar una dintre parti nu se prezinta , sa faci expertiza , sa nu amaii niciodata, altfel ii vei obisnui pe judecatori sa te pun sa refaci terenul de cate ori are chef el sau orice "avocatel".
Si sevin la ce as pus @Stusiaza cu mare atentie dosarul si in plus iti amintesc ca nu ai voie sa folosesti decat actele din dosar, altfel de desfinteaz orice avocat.
Cam atat.
Sper sa gasesc cararea corecta !

Anton Pann

Acum, teretic stii totul. Avocatii si imputernicitii legal, trebue sa-i accepti . Este legala participarea lor (din punctul meu de vedere ). Mare atentie la domicilii procedurale , acolo citezi. Citatiile trebuie sa junga la destintar cu 5 zile inainte de data expertizei, deci le pui cu 7-8 xile inainte .  Nu vei transporta vreuna din părti cu masina ta niciodată , in cazurile litigioase .

ancka

multumesc mult pentru sfaturi.
sa inteleg totusi ca obiectivele expertizei nu sunt intotdeauna trecute in scrisoarea de numire trimisa de tribunal, ci le  regasesc cand studiez dosarul?

heruvim

In mod normal cred ca trebuia sa ai obiectivul in adresa de numire...ordonanta O2/2000

severcoman

concluzia ar fi ca judecatorul este dintre cei cu obieceiuri vechi : daca spui ca n-ai obiectivele, risti prima amenda (in astfel de cazuri eu intreb instanta de ce alege maximul si nu minimul amenzii aplicate expertului, mai ales ca sunt la prima !...); nu incerca asta!

Anton Pann

vei constata ca la fiecare dosar, vei avea alete nelamuriri, alte prbleme, alte situatii. Nu uita ca doar expertii NU sunt inamovibili , avocatii si judecatorii .............sunt ! .
Citeste codul de procedura civila, :totul despre  despre expertiza, experti, citarea partilor, recuzare, abtinere , martori, probe . Si apoi cauta sa nu iesi din cadru legal. evident ca solutiile pot fi mai multe , asta vei constata pe parcurs. Si apoi ordinele cu expertiza judiciara de la ANCPI , au fost in bibliografie cateva pagini scurte. 
Evident , totul se va petrece undeva tangential cu vei citi in CPC sau celelelate acte normative .  :wink2:  :nebun:  :hi:

severcoman

@bad wolf a punctat recomandand prudenta :"nu ai voie sa folosesti decat actele din dosar, altfel de desfinteaza orice avocat"; apreciez sfatul, e bine de tinut cont (desi nu sunt intru totul de acord, recunosc!)

ancka

acum problema mea este ca termenul in dosar este pe 12.04, dar cum trebuie sa depun expertiza cu 5 zile inainte...nu prea vad cum sa ma incadrez in termen.
cum se procedeaza la amanarea termenului?
multumesc.

caditop

Depui o cerere de amanare si motivezi ca nu este destul timp sa depui expertiza in termen si ca o vei depune la termenul urmator.

severcoman

@bad wolf
- a studia dosarul e o practica veche (cu mult dinaintea perioadei cand expertii depuneau juramantul in fiecare dosar-ceea ce nu era rau, mai socializai cu judecatorii!), desi nu e prevazuta nicaieri ;
- deci nu as fi obligat sa pierd timpul la arhiva (pe mine m-a costat foarte scump acest lucru), dimpotriva: dupa anul 2000 (cf. Ordonantei 2) instanta trebuie sa mi puna la dispozitie, adresele, obiectivele, onorariul, etc., iar eu trebuie sa convoc partile ;
- voi asculta sustinerea acestora, obiectiile si explicatiile fiecaruia (imi iau notite eventual) bazate pe actele pe care acestia le pun la dispozitie (repet: nu sunt obligat sa cunosc continutul dosarului !!!), pe care le analizez si descriu situatia in cuprinsul raportului;
(- s-ar zice deci ca tin cont de alte acte?! E-mail /sfat bun!);
- pe baza celor constatate raspund NUMAI obiectivelor stabilite.

severcoman

#14
Citat din: caditopDepui o cerere de amanare si motivezi ca nu este destul timp sa depui expertiza in termen si ca o vei depune la termenul urmator.

as zice sa intocmesti si sa depui devizul lucrarii, dar sa nu uiti totusi sa depui si cererea de amanare!
(de cerere se poate uita, dar devizul ba!)