Mesaje Recente

#21
CADGen / Update Nou Lansat pentru CADGe...
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Iul 31, 2023, 08:05 PM
Începând cu noul update, comanda SEGEN pentru setări generale include o opțiune nouă. Astfel, în partea de jos a casetei de dialog Setari Generale CADGen a fost introdus un comutator nou, ca în imaginea de mai jos. În practică, s-a constatat că, pentru anumite imobile cu ID-uri electronice, în fisierele CGXML descarcate din E-TERRA pot exista mai multe persoane juridice cu aceeasi denumire, același CUI, dar cu observații și/sau adrese poștale diferite. Acesta poate fi, de exemplu, cazul unor bănci cu sucursale sau agenții diferite, dar situate în aceeasi localitate. În aceste cazuri, la adăugarea/datelor unei persoane juridice de tipul exemplificat mai sus, se va bifa în prealabil noul comutator din caseta de dialog aferentă comenzii SEGEN. În acest fel, la adaugarea/editarea datelor unei persoane juridice (cu comenzile F21 sau CSV), programul nu va mai impune condiția de CUI unic. Utilizarea acestei optiuni nu este recomandată, decât în situația descrisă anterior, urmând a se reveni ulterior la setarea implicită (cea în care noul comutator să rămână nebifat).

Pentru detalii suplimentare și grafice accesați submeniul Update-uri din website-ul nostru www.topo.com.ro
#22
TopoGraph / Update Nou Lansat pentru Topog...
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Iul 31, 2023, 08:04 PM
Începând cu noul update aplicațiile de topografie și cadastru TOPOGRAPH9.0 și TOPOGRAPH10 au fost actualizate, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1255/17.07.2023 de modificare a Regulamentului 600/2023. Astfel, au fost actualizate următoarele comenzi:

1)Comanda [F4. Tabel subsol PAD] din secțiunea CADASTRU SPORADIC -> Anexa 16 – PAD;
2)Comanda [F5. PAD pe format A3...A0] din secțiunea CADASTRU SPORADIC -> Anexa 16 – PAD;
3)Comanda [F7. Tabel alipire/dezlipire] din secțiunea CADASTRU SPORADIC -> Anexa 17 - PAD alipire/dezlipire;
4)Comanda [F70. PAD pe format A3] din secțiunea CADASTRU SPORADIC -> Anexa 17 - PAD alipire/dezlipire;
5)[F19. Proiect Documentatie Cadastrala] din secțiunea CADASTRU SPORADIC -> Documentatie Cadastrala;
6)Comanda [F50. Tabel coordonate constructie] a fost eliminată și înlocuită cu comanda nouă [F50. Eticheta text ID vecin]. Pentru cei interesați de vechea comandă, aceasta mai este disponibilă doar prin tastarea F500 la promptul de comandă și confirmarea cu Enter.
Pentru aplicațiile TOPOGRAPH9.0 și TOPOGRAPH10 a fost introdusă comanda nouă [F50. Eticheta text ID vecin]. Această comandă permite inserarea în desen, în mod individual, a unor texte încadrate de dreptunghiuri cu colțuri rotunjite (de tip slot). Aceste etichete sunt similare cu cele prevazute în modelele tipizate ale planurilor de amplasament și delimitare a imobilelor (anexele 16 și 17) pentru ID-urile imobilelor învecinate. Înălțimea acestor texte va fi adaptată întotdeauna la scara curentă a planșei.

● Pentru aplicațiile TOPOGRAPH9.0 si TOPOGRAPH10, comanda [A5. Creeaza mozaic planse] a fost modificată prin introducerea unei opțiuni noi. Astfel, în caseta de dialog Creeaza mozaic planșe a fost introdus un comutator nou (evidențiat cu roșu în imaginea de mai jos) și a unui buton nou (evidențiat cu verde). Aceste controale permit amplasarea în coltul din dreapta-jos a fiecărei planșe, a unui cartus cu mască. Această optiune poate fi utilă în cazul planșelor racordabile reprezentând suporturi topografice pentru diferite faze de proiectare. Datele cuprinse în fiecare cartuș se pot introduce cu ajutorul butonului Date cartus. Odată introduse, aceste date vor fi salvate, devenind astfel disponibile și pentru viitoarea utilizare a comenzii. Fiecare cartuș se va insera în mod implicit pe layerul TOPO_CARTUS (generat automat de program). Prin amplasarea în partea din dreapta-jos a cartușelor, porțiunea desenată de sub fiecare cartuș va fi ascunsă (mascată). Reafișarea acestor zone desenate poate fi facută prin închiderea layerului TOPO_CARTUS.

● Pentru aplicațiile TOPOGRAPH9.0 si TOPOGRAPH10 comanda [C2. Plasare puncte si inventar] a fost modificată. Astfel, in cazul în care polilinia 2D selectată se află într-o elevație diferită de zero (de exemplu în cazul curbelor de nivel), punctele de contur, numerele și liniile de indicație ale numerelor se vor amplasa în aceeasi elevatie cu cea a poliliniei selectate. De asemenea, fiecare punct TG amplasat va avea cota egală cu cota vertexului.

● Pentru aplicațiile TOPOGRAPH9.0 si TOPOGRAPH10 comanda [F16. Fisa GNSS (conversie .rw5->.xls)] a fost modificată, în sensul introducerii în fișa de măsuratori .xls generate a unei coloane noi (coloana H) pentru precizia pe verticală a punctelor măsurate în teren.


● Pentru aplicațiile TOPOGRAPH9.0 si TOPOGRAPH10, la utilizarea comenzii [H15. Google Earth...] cu subopțiunea Afișează polilinii 2D și texte în Google Earth a fost identificată o eroare, care survenea doar atunci cand se selectau și polilinii 2D punctiforme (caz de anomalie de desenare, dar care conducea la întreruperea comenzii). Începând cu noul update, această eroare a fost eliminată.

● Pentru aplicația de cadastru sistematic TOPOGRAPH10 comanda SEGEN pentru setări generale include o opțiune nouă. Astfel, în partea de jos a casetei de dialog Setari Generale CADGen a fost introdus un comutator nou, ca în imaginea de mai jos. În practică, s-a constatat că, pentru anumite imobile cu ID-uri electronice, în fisierele CGXML descarcate din E-Terra pot exista mai multe persoane juridice cu aceeasi denumire, același CUI, dar cu observații și/sau adrese poștale diferite. Acesta poate fi, de exemplu, cazul unor bănci cu sucursale sau agenții diferite, dar situate în aceeasi localitate. În aceste cazuri, la adăugarea/datelor unei persoane juridice de tipul exemplificat mai sus, se va bifa în prealabil noul comutator din caseta de dialog aferentă comenzii SEGEN. În acest fel, la adăugarea/editarea datelor unei persoane juridice (cu comenzile F21 sau CSV), programul nu va mai impune condiția de CUI unic.    Utilizarea acestei optiuni nu este recomandată, decât în situația descrisă anterior, urmând a se reveni ulterior la setarea implicită (cea în care noul comutator să rămână nebifat).


Pentru detalii suplimentare și grafice accesați submeniul Update-uri din website-ul nostru www.topo.com.ro
#23
BricsCAD / Comanda PARAMETRICBLOCKIFY
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Iul 20, 2023, 02:16 PM
PARAMETRICBLOCKIFY este o unealtă de productivitate bazată pe inteligență artificială în [color=var(--accent)]#BricsCAD. În BricsCAD V23, această funcție a fost extinsă pentru a recunoaște variațiile geometriei plane 2D ale blocurilor parametrice, cu parametri 2D, constrângeri și linii de inversare.[/size][/color]

Mai jos este un scurt tutorial video despre utilizarea acestei noi și folositoare comenzi.


Daca doriti sa descarcati si folositi in mod GRATUIT aplicatia BricsCAD pentru 30 de zile, o puteti face prin linkul de mai jos:

https://topo.com.ro/aplicatii-topografie/bricscad
#24
CADGen / Comanda F23. Topologie imobil...
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Iul 10, 2023, 12:34 PM
Această comandă permite verificarea topologică a tuturor poliliniilor 2D închse fără date asociate de pe layerul TERENURI. Comanda va identifica eventualele spații, suprapuneri sau nerespectări ale regulii de desenare de tip vertex pe vertex. Zonele (laturile poligoanelor) cu probleme, vor fi puse în evidență cu culoarea roșie, prin polilinii amplasate pe layerul TOPOLOGIE. Poliliniile de verificat trebuie să fie grupate într-un singur loc, indiferent dacă forma geometrică a grupului testat este una convexă sau concavă. 

Este obligatoriu să nu existe nicio polilinie 2D care înconjoară grupul poligoanelor de verificat. Se recomandă ca verificarea topologiei să se facă progresiv, pe măsură ce se completează grupul cu polilinii (imobile fără date). Astfel, va fi mult mai ușoară identificarea și rezolvarea zonelor cu probleme. Pe layerul TERENURI se vor desena numai poliliniile aferente terenurilor, iar aceste polilinii trebuie să fie unice. În cazul imobilelor cu clădiri, poliliniile construcțiilor se vor amplasa obligatoriu pe un layer distinct (este recomandat layerul cu denumirea CONSTRUCTII). 

Testul topologiei se consideră trecut numai atunci când programul va genera pe layerul TOPOLOGIE o singură polilinie de culoare verde, care înconjoară grupul poliliniilor 2D verificate.

Puteti descarca si instala versiunea de test pentru aplicatia completa pentru cadastru sistematic CADGen 3.0 de aici.
#25
BricsCAD / 10 beneficii ale utilizării Br...
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Iul 07, 2023, 12:08 PM
[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]Te întrebi dacă ar trebui să faci trecerea la [/color][color=var(--color-action)]#BricsCAD[/color][color=rgba(0, 0, 0, 0.9)] V23?[/color]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]Atunci aruncă o privire la acest webinar [/color][color=var(--color-action)]#Bricsys[/color][color=rgba(0, 0, 0, 0.9)], în care se prezintă cele mai importante 10 beneficii ale utilizării BricsCAD V23![/color]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]2 colegi din echipa Bricsys prezintă unele dintre funcțiile noi și îmbunătățite din V23, precum:[/color]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]🔹 Comanda FINDOUTLIERS[/color]
[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]🔹 Noua funcție Drawing Health[/color]
[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]🔹 Interfața utilizator actualizată[/color]
[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]🔹 Instrumentul Lasso[/color]
[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]...și multe altele![/color]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.9)]Urmărește webinarul și află cum poți crește productivitatea, beneficia de fluxuri de lucru mai eficiente in mediul CAD dar și să economisești la investiția în software CAD cu BricsCAD V23![/color]

#26
TopoGraph / Update Nou Lansat pentru Topog...
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Iun 22, 2023, 03:55 PM
În cadrul noului update lansat in luna Iunie 2023, aplicațiile TopoGraph9.0 și TopoGraph10 includ următoarele îmbunătățiri și eliminări de erori:
 
Pentru aplicația de cadastru sistematic TopoGraph10 a fost introdusă comanda nouă ASIDEL (ASociere IDentificatori ELectronici). Comanda poate fi apelată din lista comenzilor suplimentare, din ribbon sau din bara de instrumente Comenzi suplimentare. Comanda permite asocierea de identificatori electronici tuturor imobilelor cu date asociate din desenul curent. După apelarea comenzii, programul va afișa o casetă de dialog pentru selecția fișierului CSV de corespondență.
Această comandă este utilă în cazul UAT-urilor în care, lucrările de cadastru general au fost finalizate parțial sau integral. Sunt necesare fișierele .dwg ale sectoarelor cadastrale (imobile cu date asociate pe layerul TERENURI) și fișierul .csv de corespondență (după modelul descris anterior). În acest fel, primăriile își vor putea actualiza baza de date grafică la nivel sectorial sau a întregului UAT și își vor putea gestiona ulterior fondul cadastral propriu (alipiri, dezlipiri, actualizări de date imobile, identificări de imobile, rapoarte parcelare etc). Comanda nu are efect asupra imobilelor care conțin construcții de tip condominiu, pentru care se va aplica individual comanda F21.
 
Pentru aplicația de cadastru sistematic TopoGraph10 comanda RAPORT pentru generarea raportului parcelar a fost modificată. Astfel, începand cu noul update raportul parcelar generat ca fișier de tip .xls va include două rubrici noi (coloanele S și T) pentru suprafețele din intravilan și de extravilan aferente fiecărui imobil.
 
Pentru aplicația de cadastru sistematic TopoGraph10 comanda F26. Import polilinii din CGXML a fost modificată. Astfel, în componența raportului parcelar CGXML în format .xls au fost introduse 3 rubrici noi pentru mențiunile parcelelor (coloana R), observațiile terenului (coloana I) și tipul de imobil (împrejmuit/neîmprejmuit – coloana C).
 
Pentru aplicațiile de cadastru sistematic TopoGraph10 și CADGen3.0 a fost identificată o eroare în cadrul comenzii F21. Adaugare/Editare date imobil. Concret, la acționarea butonului Editare pentru o înscriere în partea a 2-a de tipul Înscrierea posesiei, câmpul aferent detaliilor de drept apărea inactiv, iar textul pentru detalii drept nu se afișa. Începand cu noul update, această eroare (care afecta și fișierul .cgxml generat cu comanda F25), a fost eliminată.
 
Pentru aplicațiile TopoGraph9.0 și TopoGraph10 a fost introdusă comanda nouă J17. Linie cu panta impusa. Comanda permite construirea pe ecran a unei linii de pantă ca entitate LINE sau (3D)POLYLINE prin indicarea punctului de start, a unui punct pe direcția liniei de pantă, a lungimii (2D sau 3D) a liniei și a valorii procentuale a pantei. Comanda poate fi apelată din submeniul J. Polilinii 3D, din ribbon sau din bara de instrumente Polilinii 3D.
 
Pentru aplicațiile TopoGraph9.0 și TopoGraph10 comanda F90. Foaia colectiva a fost completată cu două opțiuni noi. Astfel, în caseta de dialog Anexa 19 – Foaia colectiva au fost amplasate două comutatoare noi. Primul comutator nou (evidențiat cu roșu în imaginea de mai jos) permite completarea în foaia colectivă (generată în Excel) a coloanelor pentru codul UI și numărul cărții funciare individuale. Cel de-al doilea comutator (evidențiat cu albastru în imaginea de mai jos) permite alegerea numărului de zecimale de la numărătorul cotelor indivize de teren.
 
Pentru aplicațiile TopoGraph9.0 și TopoGraph10 comanda E1. Profil longitudinal teren include o opțiune nouă, pentru cazul utilizării unui fișier de coordonate cu cote proiectate (cu doua Z-uri pe fiecare linie). Noua opțiune permite includerea în tabelul de subsol a unei rubrici noi conținând diferențele dintre cotele proiectate și cotele terenului.
Pentru aplicațiile TopoGraph9.0 și TopoGraph10 comanda H15. Google Earth... a fost modificată prin adăugarea unei opțiuni noi. Butonul Descarcă o imagine aeriană din Microsoft Bing Maps permite descărcarea și salvarea unei imagini aeriene te tip jpeg cu ajutorul serviciului online Microsoft Bing Maps. Comanda poate fi utilizată numai de către utilizatorii care dețin un cont de bază Microsoft Bing Maps.
După obținerea și introducerea contului Microsoft Bing Maps, se acționează butonul Descarcă o imagine aeriană din Microsoft Bing Maps și se vor indica cu mouse-ul pe ecran, colțurile diagonale ale zonei de interes. Zona de interes trebuie să fie situată integral în interiorul domeniului național stereografic 1970. Imaginea obținută cu denumirea Aerial.jpg va avea o dimensiune prestabilită de 2000 x 1500 pixeli și va acoperi o zonă mai mare decât cea indicată pe ecran. În câmpul imaginii descărcate, zona rectangulară selectată va fi afișată printr-un poligon de culoare roșie. După salvare, imaginea aeriană va putea fi inserată în desen și se va putea georeferenția cu ajutorul comenzii D14 (subopțiunea Georeferențiază o imagine raster). Pentru georeferențiere se vor utiliza colțurile poligonului din interiorul imaginii. Butonul-imagine Info ? din partea dreapta-jos a casetei inițiale permite afișarea unei casete informative cuprinzând pașii necesari descărcării și salvării unei imagini.
 
 
#27
GPS. GIS / Geosun - diverse probleme.
Ultimul mesaj de liviudiaconu - Iun 20, 2023, 09:15 AM
Am cautat pe forum "Geosun", am gasit numai vreo 4 intrari, doua de vinzare, unul de admonestare, altul de corectie.

Am intrat in posesia unui gRob R1 cu controler GeoRef K2 E.
Donatie, au fost casate pentru nefunctionare OK.
In fapt, "ciuperca" porneste, se conecteaza si se pot culege puncte (atit cit ma pricep eu) dar nu scoate nici un sunet. In manual scrie ca setarile se fac din combinatii butoane care genereaza un mesaj verbal. Nu vorbeste. Am incercat acel F2 extra-long, autotest, nu se aude dar nici nu se vad ledurile facind ceva.
Se poate o idee?
Sau, in manual spune dar foarte subtire ca din K2 se pot schimba setarile -  este corect?

Fiica foloseste un Stonex cu SurvCE, alta interfata, alte setari.
Asta are WinCE6 si, cu greu am obtinut GeoPac 2018.
Vechile link-uri catre Geosun nu mai sint valabile, nici nu mai gasesti sectiune de descarcare firmware, programe, etc. CD original nu mai e de mult. Am vorbit cu un chinez care a trimis citeva aplicatii
GeoPac.apk (v1.0, vechi)
WinCE - el credea ca e GPac dar e de fapt chiar WinCE
GeoPac_R1EnUnit_20160303 WinCE - un Gpac pt WinCE
Update Gpac Tools v1.0
Am mai gasit pe la rusi ceva manuale, Geopac_20180720.apk

Si, ambitionindu-ma, am instalat o versiune mai noua de Mobile center facind comunicarea cu K2.

Si, stiind ca fata si-a facut o masuratoare, am luat fix aceleasi puncte pe un gard.
Am rugat-o sa plaseze punctele sa vedem.

Erori de 6-12 m in regim Rover, in CORS nu am incercat.

1. Lipsa sunet pe "ciuperca" arata clar defect fizic sau sunetul poate fi inhibat/dezinhibat din taste?
2. Acele setari de pe "ciperca" se pot face si din GeoPac de pe K2? Ca daca da, as lasa sunetul in pace.
3. Erorile de 6-12 m (Stereo 70, Rover) se pot corecta?
4. Update de firmware la "ciuperca" si K2E se gasesc undeva? Are cineva care vrea sa ma ajute?
5. Am instalat Geopack 2018.apk pe un "Android" pe care era deja instalat v1.0. Inregistrarea s-a pastrat de la v1.0, dar daca se face o instalare pe curat, cum se face inregistrarea softului? Nu e cea din manual cu fisier ci una cu o serie de 16 cifre, bazata pe Imei.
6. Versiuni mai noi de GepPac WinCE imi poate da cineva?
7. Am creat proiect in Survey..Stereo 70 pe WinCE si pe Android.
Pe GPac WinCE se creaza folder NumeProiect cu fisiere si subfolder Data.
Pe GPac Android se creaza folder NumeProiect cu doua fisiere .s3? si s3?-journal.
"?" e o litera pe care nu mi-o amintesc.
De unde diferenta? Se pot uniformiza incit sa apara la fel peste tot?

8. Pe pagina Surv am gasit un SurvCE_WM6_Portrait. Ar putea fi compatibil cu K2 si gRob R1?
Poate vor mai aparea intrebari, va rog, nu trageti.
#28
BricsCAD / 10% reducere pentru orice lice...
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Iun 19, 2023, 12:36 PM
Oferim o reducere de 𝟭𝟬% pentru toate licențele noi ale BricsCAD v23, într-un interval limitat de timp, respectiv 25 Iunie 2023. 

Înțelegem că unele companii încep proiecte noi și angajează oameni noi și dorim să facem utilizarea avantajelor aplicației  BricsCAD și mai rentabilă și ușoară. [instrumente/funcții care economisesc timp, licențiere flexibilă, format de fișiere .dwg nativ, user friendly și costuri reduse de deținere (licențe perpetue].

[color=var(--blue-link)]https://topo.com.ro/aplicatii-topografie/bricscad[/size][/color]
#29
TopoGraph / Descarcarea si salvarea unei i...
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Iun 19, 2023, 12:30 PM
[font=system-ui, -apple-system, system-ui, .SFNSText-Regular, sans-serif][font=system-ui, -apple-system, system-ui, .SFNSText-Regular, sans-serif]In urmatorul update al aplicatiei Topograph10 va fi introdusa o noua functie pentru descarcarea si salvarea unei imagini aeriene de tip jpeg, cu dimensiunea de 2000x1500 de pixeli folosind serviciul online Microsoft Bing Maps.[/font][/font]


#30
BricsCAD / SCAN TO BIM - BricsCAD BIM v23
Ultimul mesaj de TOPOCOM - Mai 17, 2023, 12:57 AM
Aflați cum să utilizați instrumente inteligente în BricsCAD BIM care pot transforma un nor de puncte într-un model 3D precis.