Topograf Online

Legislație => Topografie inginereasca => Subiect creat de: DraghiciVictor din Iul 18, 2016, 06:29 PM

Titlu: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: DraghiciVictor din Iul 18, 2016, 06:29 PM
Buna ziua, cum pot calcula elementele arcelor de cerc (URTBC) racordate la linia rosie a profilului longitudinal cand scara acestuia este deformata, de exemplu scara lungilor este 1:500 si scara cotelor este 1:100. Ma intereseaza sa le calculez la raportul 1:1. Stiu ca este o formula de transformare, formula pe care nu mi-o mai amintesc si nici in cartile de specialitate nu am gasit-o.
Titlu: Re: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: John Doe din Iul 21, 2016, 04:56 PM
Scara nu este deformata, are alt nume dar nu-mi amintesc acum. Particularizata sau neuniforma, parca.
Formula matematica e aceeasi, doar ca acolo unde apare lungimea, o folosesti inmultita cu 2, adica cu raportul scarilor de reprezentare. Nu era nevoie sa apara in cartile de specialitate.
Titlu: Re: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: Atopor din Iul 22, 2016, 01:34 PM
Victoras, draga, nu cred ca ai fost foarte precis in formularea dorintelor tale. Scara este doar pentru reprezentarea grafica a proiectului, distantele, razele si celelalte elemente sunt prezentate la valorile lor reale(din proiect). Tu ce calcule vrei sa faci? Pe elmentele masurate pe desen cu rigla si compasul? Daca e asa, renunta! Nu e inginereste. Daca nu, ce nevoie mai ai de scara? Calculul elementelor de arc il ai in geometria descriptiva invatata in scoala(sper), sau in geometria analitica din liceu(sper ca se mai face). Succes!
Titlu: Re: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: DraghiciVictor din Iul 22, 2016, 09:43 PM
Eram curios de faptul cum se calculeaza elementele curbelor de racord (la intersectia pantelor pe profilul in lung, ruperile de panta pe profilul in lung sunt indulcite cu niste arce de cerc) cand scara este neuniforma. Intrucat eu le-am calculat foarte simplu cum am invatat la scoala si rezultatele obtinute nu sunt cele specificate pe profil. In plus am calculat elementele curbelor din planul de situatie cum am invatat la scoala si acelea corespund cu elementele inscrise pe plan. Din acest motiv ma gandesc ca este din cauza scarii neuniforme si am profile 1:200 pe H, 1:1000 pe L etc. 1:100, 1:500. Nu ma framanta foarte tare aceasta necunoscuta insa este o curiozitate tehnica caruia o sa ii dau de cap.
Titlu: Re: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: John Doe din Iul 23, 2016, 02:38 PM
Esti sigur ca portiunile sunt racordate cu arce de cerc? Pot fi si alte elemente geometrice.
Ce elemente spui ca nu coincid cu cele din calcul?
Sau: un arc de cerc reprezentat in scara neuniforma nu mai arata ca un arc de cerc, ci ca unul de elipsa (aproximativ, de fapt elementul nu stiu sa aiba o denumire consacrata). Poate arcele de racordare sunt corecte, dar pe plan sunt reprezentate neuniform, si daca iei elementele grafic nu mai ies cele corecte.

Poate ar fi bine sa postezi si o scanare dupa o bucata din profilul in cauza, ca sa nu vorbim despre aceleasi lucruri pe limbi diferite.

Modificat de John Doe (23-07-2016 16:15:58)
Titlu: Re: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: DraghiciVictor din Iul 23, 2016, 11:17 PM
Pe profil sunt reprezentate R-raza, T-tangenta, B-bisectoarea, m-lungimea cercului(?). La aceste elemente ma refer http://www.fileshare.ro/e3172229404http ... 3172229405
Titlu: Re: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: DraghiciVictor din Iul 24, 2016, 06:44 PM
Exact John Doe ati explicat mai detaliat ceea ce eu am vrut sa aflu
Titlu: Re: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: John Doe din Iul 24, 2016, 07:52 PM
Cred ca elementele notate cu cifre pe profil sunt corecte, reprezentarea grafica serveste doar la crearea unei perceptii geometrice asupra problemei, iar pentru calcule ai la dispozitie coordonatele ridicarii topo si geometria. Nu stiu ce este "m" si nu am timp sa caut acum prin STAS-uri pentru tine - iti indic totusi STAS 863/1985, unde scrie negru pe alb ca racordarile se fac si cu arce de clotoida, plus multe alte lucruri de studiat. Presupun ca daca n-ai stiut de clotoida, n-ar strica sa lecturezi asta.
    Imi pare bine daca te-am ajutat cu ceva, desi nici acum n-am aflat ce cu cine nu corespundea, si ma faci sa pierd timpul aici presupunand ceea ce tu n-ai reusit sa formulezi.

Modificat de John Doe (24-07-2016 16:53:46)
Titlu: Re: Calcul elemente arce de cerc profil longitudinal
Scris de: zamfy din Aug 03, 2016, 04:26 PM
@DraghiciVictor, ceea ce ai intrebat aici nu prea are legatura cu topografia, ci cu proiectarea de drumuri.Scara planului are relevanta doar pentru reprezentarea grafica a profilului longitudinal. Elementele racordarii verticale se calculeaza la fel indiferent de scara la care este desenat profilul.
Prima data stabilesti clasa tehnica a drumului cu ajutorul Ord. 46/1998. Dupa aceea te uiti in STAS-ul 863/1985 indicat de John Doe, care iti indica valorile recomandate pentru clasa tehnica a drumului tau (raze minime in plan, declivitati longitudinale maxime s.a.m.d). Eu mi-am facut o aplicatie special pentru asta (se poate vedea in imagine).
Prima data calculezi declivitatile (i= Δh/l * 100) si apoi "m", care reprezinta diferenta intre declivitati (i2 - i1) si nu lungimea cercului, cum ai scris tu in mod eronat. Daca "m" este mai mica decat 1, nu avem nevoie de racordare verticala intre cele 2 puncte.
In  functie de raza R adoptata pentru racordarea verticala conform STAS-ului, calculezi T: T=m*R/200. Atentie, daca T<20 m (adica lungimea unui camion cu remorca), trebuie aleasa o raza mai mare, astfel incat T>=20 m. La final calculezi B: B=T/2R. La fel, daca B<0.05 m, nu este nevoie de racordare verticala.
P.S.: Daca te uitai cu atentie pe modelul atasat de tine, ai fi vazut ca m este egal cu diferenta intre cele 2 declivitati: 14.289% - 6.983% = 7.306 % (la prima racordare) :)


590/238px 29KB