Topograf Online

Legislație => Cadastrul - Intrebari, Situatii, Rezolvari => Subiect creat de: ali_rosca din Feb 01, 2012, 08:37 PM

Titlu: prima instriere TP-CM
Scris de: ali_rosca din Feb 01, 2012, 08:37 PM
Sunt foarte nedumerit... am sa va povestesc 2 cazuri si v-as ruga sa imi spuneti cum se procedeaza si pe la OCPI-urile voastre...
Lucrez preponderent intr-un judet si sunt obisnuit cu operatiunile si cerintele de aici a celor de la OCPI.

In judetul in care lucrez eu prima inscriere pe TP urmata de CM merg impreuna si se taxeaza 120 lei. In cazul in care proprietarul de pe TP este mort nu mi se intabuleza TP-ul decat daca se face CM-ul.

Recent am avut cateva lucrari de prima inscriere pe alt judet si acolo procedura este total diferita. In primul rand mi-au atras atentia in privinta taxei prea mari - 120 lei pentru ca intabularea pe TP are taxa 0 lei chiar si daca proprietarul este mort si ca urmare se va taxa doar 60 de lei intabularea CM-ului. Eu le-am avut amandoua documente anexate la documentatie ceea ce a fost bine, dar cei de acolo au zis ca topografii lor intai intabuleaza TP-ul pe mort, iasa extras si apoi mostenitorii merg impreuna cu extrasul si CM-ul si isi inscriu dreptul de proprietate. Am vorbit si cu un notar de acolo si mi-a zis ca ei nu fac mosteniri pe TP doar daca duce omu` extrasu`.
La noi, in schimb se fac mosteniri pe TP.

Care este procedura corecta?
La voi cum se procedeaza in cazul acesta?

 :hi:
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: John Doe din Feb 01, 2012, 09:02 PM
1. Nu cred ca stie cineva care este procedura corecta si in baza a ce, fiindca:
2. Fiecare OCPI procedeaza dupa cum crede de cuviinta. Cel mai bine este sa intrebi inainte care e taxa. Nu si de ce e atâta.
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Nicoleta_B din Feb 01, 2012, 10:33 PM
Nu pot sa nu ma intreb cine solicita inscrierea in cartea funciara in cazul in care se intabuleaza pe mort...............si mai mult de atat cine semneaza declaratia in calitate de proprietar dupa cum este formularul conform ordinului 634.........
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Hakan din Feb 01, 2012, 11:26 PM

Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Mit din Feb 02, 2012, 12:02 AM
@Hakan,
Nu confunda Cartea funciara veche cu ce a urmat dupa '89 cand s-a dat extravilan la L. fondului funciar si in mare parte pe alte amplasamente. Deci nici in Ardeal nu au oamenii TP intabulat, iar mostenitorii pot. cere eventual un CF in extenso (ala vechi) ca si fapt divers, nu pt. acte intre vii.  :hi:
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Mit din Feb 02, 2012, 12:06 AM
Referitor la cel ce semneaza actele cand cel din TP este oale si ulcele, acela trebuie sa aiba calitate procesuala, adica sa demonstreze ca este indreptatit sa ceara intabularea TP, nu neaparat pe numele lui, urmand ca ulterior sa se poata dezbate eventual succesiunea.
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Anton Pann din Feb 02, 2012, 12:38 AM
Pentru "regăţei" !  Cred ca mai corect este astfel : copia cartii funciare . Este exact o copie xerox a cartii funciare cu toate foile din ea. Extrasul in extenso , este un extras ce contine toate operatiunile de la foaia B , de la infiintare cartii respective  . Iar extrasul Cf (normal ) este cel cu operatiunile din foaia B in vigoare . La Banat, pe extravilan, nu se mai elibereaza extrase Cf decăt in zonele necooperativizate (next L18/91) , dar daca vrei totusi sa vezi unde ai avut pamântul , ţi se da copia CF .

Modificat de Anton Pann (01-02-2012 22:39:19)
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Nicoleta_B din Feb 02, 2012, 01:21 AM
Eu nu sunt de acord. Din cate stiu eu cartea funciara are un titlu si trei parti, In partea a doua se trec inscrisuri referitoare la dreptul de proprietate, printre care si numele proprietarului. Conform codului civil dreptul de proprietate are trei atribute : posesia, uzufructul si disponibilitatea. Deci eu nu vad cum ar putea o persoana decedata sa-si exercite dreptul de proprietate.

Potrivit art. 887 din noul Cod civil, drepturile reale se dobândesc fără înscriere în cartea funciară când provin din moştenire.

Poate o inscriere provizorie dar cu un certificat de caliatate de mostenitor..........................
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Anton Pann din Feb 02, 2012, 01:29 AM
Cu ce nu esti de acord ?
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Nicoleta_B din Feb 02, 2012, 01:31 AM
Cu cea a postat Mit. Nu ma asteptam ca in timp ce scriam eu sa mai posteze cineva.
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Anton Pann din Feb 02, 2012, 01:37 AM
Cred ca Mit are totusi dreptate . Perssoana din TP este decedata . OK. Fiul nu are decat un "certificat de calitate"  de mostenitor.  In mod normal, ar putea semna pentru intabularea TP in CF pe numele mortului , urmand ca apoi sa se dezbata succesiunea pe CF si sa devina proprietar tabular. Dar o sa intreb maine la CF la noi  sa vad daca au avut cazuri. Sunt aproape convins ca se poate .
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: bad wolf din Feb 02, 2012, 03:06 AM
Gresala lui @Mit, este doar de exprimare atermenilor juridici gresala ce a fost "rezolvata de @Anton Pann , iar inscrierea nu este provizorie ci este o prima intabulare pe baza carei se dezbate succesiunea si este urmata de dezmembrari si intabularea parcelelor, rezultate dupa dezbaterea suceesiunii , si inscrierea acestora i CF a noilor proprietari.
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: lacriman din Feb 02, 2012, 05:46 PM
Hai sa vedem ce zice Codul civil:
1 - "art.887- Drepturile reale se dobandesc fara inscriere in cartea fnciara cand provin din mosteniri, (etc...)". Adica se poate face certificatul de mostenitor fara ca imobilul sa fie inscris in cartea funciara.
2 - art.894- In cazul in care un drept supus inscrierii in CF a facut obiectul unor cesiuni succesive fara ca inscrierile sa fi fost efectuate, cel din urma indreptatit nu va putea cere inscrierea dreptului in folosul sau decat daca solicita, odata cu inscrierea acestuia, si inscrierea dobandirilor succesive anterioare pe care le va dovedi cu inscrisuri originale " Adica daca exista TP neintabulat , mostenitorul care are CM poate cere intabularea CM-ului depunand SIMULTAN si copia legalizata dupa TP-ul mosrtului. In baza cererii mostenitorului in cartea funciara se va inscrie intai mortul si imediat dupa aceea (adica in aceeasi cerere), mostenitorii din CM.
3 - "Certificatul de calitate de mostenitor" este de fapt un certificat de mostenitor facut dupa un mort care nu a avut avere de declarat (masa succesorala zero). Dar el este un certificat eliberat dupa dezbaterea succesiunii. Actul despre care se tot vorbeste aici este de fapt un formular anterior dezbaterii succeiunii, o anexa in cadrul procesului de dezbatere, care se elibereaza de Primarie (cred ca prin Starea civila) si care arata cine sunt urmasii decedatului, care ar putea avea vocatie la mostenire. In baza lui oricare din posibilii mostenitori poate cere intabularea bunului decedatului, dar pe numele decedatului, si nu pe al sau, pentru ca pana nu se incheie procedura de dezbatere a mostenirii (fie la notar, fie la Judecatorie) nu se stie sigur cine e mostenitor.
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Anton Pann din Feb 02, 2012, 09:57 PM
Certificatul de calitate se elibereaza de catre Notar in mod sigur, fara a se specifica masa succesorala, chiar daca ea exista . Se arata in el toti succesorii. In rest totul e OK.
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: bad wolf din Feb 02, 2012, 10:06 PM

Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: lacriman din Feb 03, 2012, 03:48 PM

Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Anton Pann din Feb 03, 2012, 11:51 PM
ROMANIA
BIROUL NOTARULUI PUBLIC ...................... SEDIUL ..............................................................
 
Dosar nr. .........../...............

                             Certificat de calitate de mostenitor1) nr. ...
                                       Anul ....... Luna ........ Ziua .....


   Eu,  ....................................., notar public, cercetand piesele dosarului de mai sus,  precum  si incheierea finala respectiva, in baza art. 76 si 83 din Legea nr. 36/1995 certific urmatoarele:

De pe urma defunctului .........................................., decedat la data de ................., conform certificatului de deces seria .................... numar ................................ emis de ..........................., fost cu ultim domiciliu in ........................................, str. ......
...........  nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. .....,sector/judet ................, au ramas urmatoarele bunuri si urmatorii mostenitori, astfel:

I. MASA SUCCESORALA2):
a) Bunuri mobile: .....................................................................................
b) Bunuri imobile: .....................................................................................
Natura succesiunii � legala conform Legii nr. 319/1944 si art. 669 Cod civil.

II.   MOSTENITORI LEGALI:
1. ....................., domiciliata in ................, str. ...................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., careia, in calitate de sotie, ii revine cota de 1/4 din
intreaga masa succesorala;
2. ......................, domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart.  .....,  sector/judet  ..........................,  caruia,  in  calitate
de  fiu,  ii  revine  cota  de  3/4  din intreaga masa succesorala.
Au renuntat la succesiune: nu sunt.
Sunt straini de succesiune prin neacceptare conform art. 700 Cod civil: nu sunt.

S-a taxat cu ................... lei, taxa de timbru conform chitantei nr. ........../........ .
S-a aplicat timbru judiciar de ........... lei.
S-a perceput onorariu in suma de ......... lei, conform chitantei nr. ........./.......... .

Nota
Prezentul certificat stabileste doar numarul si calitatea mostenitorilor. Pentru valorificarea oricaror drepturi pa- trimoniale, se va cere eliberarea unui certificat de mostenitor, cu plata taxelor legale aferente.


                                                 NOTAR PUBLIC


1. Se elibereaza doar in primele 6 luni de la deces.
2. Se inscriu toate bunurile mobile si imobile ce compun masa succesorala.
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: DorinMuresan din Feb 20, 2012, 12:41 PM
Tocmai ce am 3 de intabulare T.P.,dar pe mostenitori in baza certificatului de mostenitor:
-Primul dosar a iesit pe mostenitori cu cotele parti ce le reveneau fiecaruia
-Al doilea a iesit pe decedat doar deoarece registratorul de la cartea funciara a facut o greseala (m-a pus sa depun cerere pt. indreptare eroare materiala, am depus si acuma am primit respingere deoarece cica nu am platit 60 de lei si eroarea materiala trebuie sa fie gratis din cate stiu eu,nu?)
-Iar la al3lea dosar, ce a picat la alt inspector mi-a facut referat ca nu se poate sa fac intabulare direct pe mostenitori, ca nu se face asa ceva. A spus ca mai intai fac pe decedat si doar dupa aceea isi rezolva domnii mostenirea la cartea funciara.
Atunci la ce ma mai ajuta pe mine un certificat de mostenitor?nici macar nu i-a pasat ca cine semneaza cererile sau altceva. Doar ca nu se poate!
Intrebarea e cum pot sa recuperez eu taxele ce le-am platit deja?terenul fiind extravilan, a trebuit sa platesc 120 lei/dosar pt intabulare direct pe mostenitori...
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: nortek_b din Feb 20, 2012, 01:27 PM
am si io un caz de genu asta, in mures, problema e ca fac pe mort dar pe cine trec in cp la proprietar, dak e cineva din zona il rog sa intervina
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: djxhouse din Feb 20, 2012, 03:09 PM
la proprietar treci omul din TP, iar cnp-ul din certificatul de deces
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: DorinMuresan din Feb 20, 2012, 03:26 PM
Cazul meu e exact din mures @nortek_b iti spun ca poti sa faci linistit pe decedat. Iar in cp daca treci datele la un mostenitor,oricare ar fi el si nu trebuie sa ai certificat de mostenitor. Va merge fara nicio problema.
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: nortek_b din Feb 20, 2012, 03:46 PM
nu am certificat de deces e decedat  de 20-30 de ani, nu am nici un act la el.
TP e facut pe strabunic si is decedati si din copii lui, deci is foarte multi mostenitori
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: vali_costea din Feb 20, 2012, 10:50 PM
un raspuns avizat..poate vă va fi de folos
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: vali_costea din Feb 20, 2012, 11:17 PM
un raspuns avizat..poate vă va fi de folos...raspunsul directorului de la Directia informatica a ancpi privind TP cu pers. decedata.
http://www.scribd.com/doc/82210530/Rasp ... s-decedate
Titlu: Re: prima instriere TP-CM
Scris de: Anton Pann din Feb 21, 2012, 01:01 AM
esti mare  :nod:
 :hi: