Masuratori GPS si OCPI

Creat de ferenc, Sep 06, 2010, 11:44 PM

« precedentul - următorul »

ferenc

Buna,

sunt incepator in domeniu, dispunem de urmatoarele echipamente:

-Leica Sr20 baza si rover
-Topcon GMS2 - rover

Ambele configuratii sunt receptoare L1.

Si acuma intrebarile:

1.Cu aceste echipamente pot sa fac masuratori pentru realizarea retelei de ridicare si sa fie acceptat de O.C.P.I?

2. Daca DA, atunci in cazul masuratorilor statice dupa integrarea punctelor noi de ridicare in reteaua RGN-GNSS(2 statii GNSS permanente), acestea trebuie calculate in stereo 70 cu Transdat, sau cu parametri proprii, si daca trebuie completat tabelul cu coordonate-parametri-erori din decizia nr.1.

3. In cazul cumpararii de la O.C.P.I a inregistrarilor GPS de la statiile permanente acestea trebuie cerute inainte de masuratori, sau se poate si dupa(de ex ziua precedenta).


Multumesc.

Mit

1. Da
2. Se completeaza anexele 15a si 15b
3. Faci cerere inainte doar daca vrei Rinex la 1s., altfel poti si dupa.

Spor la masurat! :hi:

ferenc

Multumesc pentru raspuns, in mare parte m-am lamurit.

Singulur lucru la care nu am primit raspuns este ca in cazul masuratorilor statice se potate utiliza la transformare in Stereo70 Transdat sau nu.

Daca NU, atunci poate cineva sa-mi trimite un exemplu de anexa 15a.

Mutumesc.

Mit

Este obligatoriu sa folosesti TransDat-ul indiferent de procedeul ales pt. masurare (Static sau RTK, etc.) Nu se mai completeaza tabelul cu parametri de transcalcul.

ferenc

Multumesc mult,  :nod: incep atunci masuratorile :rolleyes:

ferenc

Domnilor, m-am apucat de masurat.

Am stationat static pe doua puncte cate 2-ore simultan avand vizibilitate intre iele, si am legat la RGN-GNSS(2 statii GNSS permanente) prin postprocesare. Masuratorile au iesit cu o precizie de ordinul milimetrilor.

Bun, acuma daca in aceea zona doresc sa mai determin alte puncte de ridicare, pot sa stationez pe punctele anterior determinate, sau trebuie sa cumpar iarasi observatiile de la ROMPOS.

Acest lucru nu mi se pare clar precizat in decizia nr. 1, sau poate numai pentru mine :)

Multumesc.

Modificat de ferenc (01-10-2010 08:01:32)

doara.florin

Daca doresti sa faci o retea poti introduce in calcul si puncte masurate anterior cu conditia ca ele sa aiba cel putin un vector identic cu masuratoarea precedenta(ca sa aiba cum sa se lege de ea, o sa vezi in  programul de post procesare) Adica mai masori 2 puncte pe care le-ai masurat mai demult.Oricum daca masori static va trebui sa cumperi iar observatii de la ROMPOS , pentru ca geometria orbitelor satelitilor s-a schimbat si trebuie calculate si punctele pe care  le masori in aceea zi.Plus de asta daca mai ai rabdare si nu te grabesti sa predai reteaua in cateva zile/max 2 saptamani apar efemeridele si orbitele precise ale satelitilor care iti vor imbunatatii precizia masuratorilor.Corectati-ma daca gresesc undeva.

Mit

Are dreptate doara.florin referitor la efemeridele precise, dar aia este treaba de geodezie, nu de cadastru; am determinat o st. de ref. personala cu stationare 3 luni !!! Din calculele zilnice au rezultat abateri de max.1 cm, dar diferente notabile au rezultat NUMAI pe cota intre calculele cu ef. broadcast si cele rapide sau precise.
Nu se merita sa astepti 2 sapt. ... pt. 1 cm in plus la precizie   ;)

Ferenc, eu iti sugerez sa-ti determini static o st. de referinta "beton" (un pct. geodezic) calculat din 4 vectori ( cu st. de ref. RomPos), Avizeaza lucrarea la OCPI chiar cu prilejul unei lucrari de ... dezlipire de ex. si apoi stationeaza la lucrarile viitore pe acest punct pt. calculul altor puncte stationate "static". Mentioneaza in memoriul tehnic cum ca "un receptor a stationat pe pct. St.GPS-1000, calculat anterior in lucrarea cu aviz OCPI  nr.../ .... .

Bineinteles, ce am scris mai sus se preteaza la o zona unde ai mai multe lucrari si sa nu mai platesti de fiecare data fisierele rinex la ANCPI.  :hi:

John Doe

Da, e valabil: la lucrari mici nu se uita nimeni la reteaua ta de sprijin, dar daca-ti avizeaza lucrarea e avizata si reteaua si te stii de-o parte.

ferenc

Idea era sa masor vectori mai mici(timp mai scurt de stationare - statiile de referinte ROMPOS sunt la distante de 27km respectiv 45 km).

Am masurat deja 2-puncte cu precizie destul de mare, ma gandeam ca pentru determinarea a inca doua puncte sa stationez cu bazele pe punctele anterior determinate.(folosind 4-receptoare).

Deci trebuie se masor circa 700 de hectare de padure in zona montana. Masuratorile realizez cu statia totala prin drumuire, cu GPS fac numai legarea la RETEA GEODEZICA NATIONALA.

Im-i trebuie cel putin 4 puncte "beton" ca sa pot sa incadrez masuratorile.

Multumesc pentru raspunsuri.

doara.florin

ferenc sunt sigur ca multi stiu sa masoare static sau RTK,dar nu toata lumea stie sa ofere precizie si acuratete masuratorilor lor.Sa te informezi si sa fi la curent cu starea satelitilor sa stii sa scoti anumiti sateliti care sunt defecti in aceea zi ,sa iti alegi ziua si orele in care masori,sa prelucrezi si datele RTK daca e nevoie.Saupoti pur si simplu sa le suprapui pe ortofotoplan si o sa iti dea aproximativ ok si realizezi : -Ce precizie are GPS-ul!Nu-i asa!