Topograf Online

Instrumente de măsură => GPS. GIS => Subiect creat de: sik din Mai 25, 2007, 06:14 AM

Titlu: Experienta GPS
Scris de: sik din Mai 25, 2007, 06:14 AM
Postati-va experienta in lucrul cu GPS-ul
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: sik din Mai 25, 2007, 06:39 AM
Dintre toate metodele de lucru cu GPS-ul pe care le-am incercat, RTK-ul (real time kinematic) imi place cel mai mult. Este rapid, nu trebuie sa muti statia foarte des si ofera o precizie care satisface cerintele majoritatii lucrarilor. Este o metoda ideala pentru lucrul in extravilan.
Pe scurt:
Pentru lucrul RTK este nevoie de un receptor setat pe un punct cunoscut (referinta), de unul sau mai multe receptoare mobile (rover) si de un canal de comunicatii intre ele, preferabil radio.
Daca vrem sa lucram direct in stereo, avem nevoie si de parametrii de transcalcul antedeterminati pe zona in care masuram.
Cu privire la tipul coordonatelor punctului cunoscut pe care este setat receptorul referinta, acestea pot fi fie stereo, fie WGS. In momentul in care setam receptorul referinta pe punct, acesta ne cere sa introducem coordonatele "punctului de statie". Daca introducem coordonate stereo (de ex. o borna militara), acestea sunt transcalculate de receptor cu ajutorul parametrilor, obtinandu-se o coordonata WGS cu care se va seta (receptorul masoara numai in WGS, el doar afisand coordonatele stereo).
Lucrand RTK, la birou doar se descarca masuratorile si se importa in programul CAD, nemaifiind nevoie de postprocesare.
Precizia masuratorilor RTK (depinde de receptor si de alti factori - configuratia satelitilor, obstructiile etc) este de 2-3 cm x,y si tot cam asa pe cota, obtinuta in 2-3 secunde de stationare pe punct.
Teoretic, distanta dintre referinta si rover poate fi si 30 km atata timp cat este asigurata comunicarea dintre cei doi receptori
O referinta, prin radio, suporta un numar nelimitat de rovere.
Costul unui sistem (2 receptori) de dubla frecventa si timp real (RTK) este undeva la 40-50 000 euro (depinde de producator si de calitate).

Modificat de sik (25-05-2007 11:27:16)
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: expertxyz din Mai 25, 2007, 04:19 PM
Cele mentionate de tine mai sus, sunt niste "concluzii", corecte, sigure, precise si verificate, dar.........pretul pentru asemenea, aparate, este destul de ridicat (oriunde in lume).
1.Oare ce contracte ar trebui sa prezinti unei banci sa te crediteze 5 ani cu minim 50 mii  + dobanda ?
2.Interventia mea vine cu rugamintea de a explica experientele celor care au lucrat in mod kinematic cu SR20, promark 2,3....s.a, (acestea mai "pamantesti";).
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: lilica din Mai 25, 2007, 05:23 PM
Un vechi proverb chinezesc spune: "Si calatoria de 1000 km incepe cu un pas..."
Chiar daca nu avem sansa de a lucra cu aparate sofisticate, scumpe, de ultima generatie, orice informatie este utila si este posibil sa o utilizam intr-o buna zi.
Sper ca dezbaterea lansata de sik sa aiba ecou si cat mai multi utilizatori de sisteme GPS sa ne impartaseasca din experientele lor, mai mult sau mai putin fericite.
Nu ar fi lipsit de interes sa va expuneti parerea despre celebrii "parametri de transcalcul" si precizia cu care ati masurat coordonatele in Stereo 70 - in momentul in care ati si avut ocazia sa le comparati cu alte valori de referinta, determinate prin metode clasice.
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: sik din Mai 25, 2007, 06:23 PM
Parerea mea este ca partea de retele de statii permanente GPS care sa emita corectii RTK se va misca destul de repede (am un pont), caz in care cifrele mentionate de mine mai sus se vor injumatati - daca ai o statie permanenta, nu iti mai trebuie 2 receptori sa poti masura RTK, nu? :nod:
De asemenea, trebuie incet, incet ca micii topografi sa se uneasca pentru a rezista la furtunile ce va sa vie (vezi intrarea celorlalte tari in UE), caz in care nu ar trebui sa suporte o singura firma sau persoana costurile de mai sus, care, repet, o sa sa injumatateasca.
Si stati linistiti, daca va faceti treaba cum trebuie, nu o sa treaca mult timp pana o sa va permiteti. In acel moment, partea de teren o sa fie floare la ureche. Ce facem cu partea de la birou? La cantitatea de puncte ce poate fi ridicata cu noile tehnologii (1500 puncte/1 rover/zi), va spun din proprie experienta ca o problema importanta va deveni managementul proiectelor, resurselor si datelor. Dar asta este o alta discutie.

Oricum, interventia ta ma aduce cu picioarele pe pamant, fiind mult mai multi utilizatori care folosesc metodele mentionate de tine decat real-time-ul. Desi prezentul ne omoara, totusi, trebuie sa ne uitam un pic si in viitor.

Modificat de sik (25-05-2007 15:54:00)
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: lilica din Mai 25, 2007, 07:06 PM
Daca citim cu atentie un document cu caracter oficial al ANCPI la http://www.sitrad.ro/download/06_Tiberiu%20Rus.pdf se pare ca viitorul suna putin mai bine. Daca se indeplinesc intr-un procent cat mai mare cele afirmate acolo, sperantele in rezultate bune cu echipamente medii cresc semnificativ!
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: sik din Mai 26, 2007, 06:00 PM
Am citit documentul evocat de lilica (nu vazusem varianta asta) dar nu am gasit nimic ingrijorator.
Se precizeaza - si este adevarat - ca momentan reteaua nationala are 28 de statii permanente GPS si ca pana in 2008 - nu stiu cat este de adevarat - se doreste ca nr acestora sa ajunga la 50.
Intr-adevar, nu cunosc pe nimeni care sa fi primit vreo corectie RTK de la statiile retelei nationale - ci numai date brute pentru post-procesare -, dar RTK-ul nu ar trebui sa fie vreo mare filosofie in momentul in care infrastructura (hardware si software) este prezenta - si in cazul nostru este prezenta.
Cea mai convenabila metoda de diseminare corectii RTK ar fi prin internet - nu trebuie montate modem-uri radio sau GSM (deci costuri suplimentare), transferul poate fi controlat (username si pass), nu se pierd atatea date (cum am mai spus, prin apel de date GSM se pierdEAU 80% din date, ceea ce se traduce in timpi de stationare mai mari) etc.
Ideea este ca fizic reteaua exista, "psihic" functioneaza partial, dar ar avea posibilitatea sa devina complet operationala... maine.
Cand am spus ca se va misca partea de retele permanente GPS nu m-am referit neaparat la reteaua nationala. Stiu sigur ca in romania functioneaza de ceva timp, o statie permanenta GPS privata care emite corectii RTK. Am auzit ca ar fi si altele, dar nu stiu sigur. Lucrurile se misca, dar din in pacate, fiind dispersati si lipsind comunicarea dintre noi - ajuta si faptul ca o buna parte din timp ni-l petrecem pe teren :D  - NU SUNTEM SUFICIENT DE INFORMATI! Si apropos, forumul asta este chiar o chestie buna. Personal am aflat multe, dar TOTI trebuie sa contribuim.

TOGETHER WE STAND!

Modificat de sik (26-05-2007 15:02:32)
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: lilica din Mai 26, 2007, 09:25 PM
Am facut referire la document cu speranta ca cei care au facut promisiunile sa se tina de cuvant cu implementarea statiilor permanente.
Prima statie de referinta GPS NAVSTAR-GLONASS din Romania a fost lansata de SC Black Light SRL (Timisoara) inca din septembrie 2006 (detalii http://www.blacklight.ro). BLK1 emite corectii de timp real prin radio, GSM si Internet. Sper sa urmeze si altii acest bun exemplu.
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: sik din Mai 29, 2007, 03:54 PM
A propos de receptorii "pamantesti", stiati ca receptorii de simpla frecventa de la Leica (GS20=SR20+upgrade) pot, teoretic, RTK prin internet (NTRIP) si GSM? Precizia obtinuta in real time este de 40 cm.

Modificat de sik (29-05-2007 12:55:14)
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: inkyno din Iul 07, 2007, 07:35 PM
sal

are cineva parametrii "oficiali" de transcalcul determinati de prof JOHAN NEUNER ? (se pare k au fost determinati k-lumea de profesorii de la facultatea de geodezie dar sunt tinuti sub saltea un lucru de altfel tipic romanesc cu toate ca NEUNER e de alta nationalitate si ar trebui sa aibe alta viziune)

doresc colaborare cu alti utilizatori rtk in vederea obtineri acestor parametri mai apropiati de realitate pentru anumite zone din romania
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: sik din Iul 08, 2007, 07:45 PM
Cand vine vorba de parametri, eu mi-i determin de fiecare data cand incep masuratorile intr-o zona in care nu am mai masurat. Macar stiu o treaba. Desigur, nu sunt nebun sa nu folosesc parametrii gata determinati, dar responsabilitatea lucrarilor nu revine celui care i-a determinat, ci celui care semneaza, nu?  :nod:
Avand in vedere ca masuratorile GPS capata din ce in ce mai multa popularitate si coroborat cu intarirea retelei nationale de statii permanente, ma astept sa apara o varianta "oficiala" a acestora - asa e normal, vezi UK.

Pana cand apar parametrii "oficiali", mai bine am pune umar de la umar si am colabora, pentru ca sunt sigur ca exista parametrii "locali" pentru fiecare regiune din tara.

inkyno: in ce zona ai fi interesat sa masori, poate pot sa te ajut.
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: sik din Aug 17, 2007, 12:18 AM
ptr doru2: Am colegi care au ridicat cu statia totala in mediu urban peste 1000 de puncte. Desigur, conteaza mult si experienta prismaciului, cat de repede masoara aparatul si mai ales ce puncte trebuie sa ridici - aici a fost vorba de o strada si un sens giratoriu.

Cu privire la reference network-ul national, acesta exista, doar ca deocamdata nu emite corectii RTK. Avand in vedere ca nu este prea complicat sa emiti corectii RTK in momentul in care ai hardware-ul, ma astept ca in curand si partea asta sa devina operationala.
(am cunoscut un topograf din Anglia - unde au retea nationala de statii permanente - care imi spunea ca, folosind RTK, masura acelasi punct din doua statii diferite din retea si obtinea valori diferite cu cativa centimetri - deci nici la ei nu umbla cainii cu covrigi in coada, dar asta se poate imbunatati atata timp cat ai hardware-ul, parerea mea)

Ai dreptate cu "localization-ul", adica este bine sa iti determini niste parametrii de transcalcul pe o zona mai restransa (gen un oras, judet).

Referitor la determinarea unei retele GPS comparat cu o retea determinata cu statie totala, eu inclin spre varianta de GPS. De exemplu, nivelitic (si planimetric) m-am inchis cu 1 mm pornind cu nivelment geometric cu nivela digitala de pe o borna GPS pe alta borna GPS. Nu spun ca asta este neaparat o regula, dar tot timpul ne-am inchis sub 5 cm.

Nu sunt sigur la ce te referi cand spui despre "planning", dar daca te referi la planificarea sesiunii de masuratori cu vreun program de sattelite availability, aceasta este recomandat sa se faca, dar nu este obligatoriu ptr. ca, in camp deschis, 8-9 sateliti "se vad", ceea ce este suficient.
Aici intervine si maiestria topografului de a-si alege punctele retelei in zone cu o buna vizibilitate la cer, fara transformatoare, sa nu ti-o are cineva etc.

De asemenea, este foarte importanta si partea de procesare si de compensare a retelei GPS.

In exemplele de mai sus, ce echipamente ai folosit (statie totala si gps)?

Noi folosim doar GPS Leica si pana acum nu s-a blocat niciodata.
O singura data m-a avertizat ca se stinge - si s-a stins - ptr ca am lasat-o in cutia de transport, in soare, acoperita "ermetic" cu o manta de ploaie si astfel s-a creat un efect de sera inauntru, problema fiind ca s-au incins bateriile (efectiv nu mai puteam sa pun mana pe ea). De-atunci le scoatem din cutie si le punem pe pamant asigurandu-le o circulatie a aerului care le raceste. Oricum, atunci decat i-am schimbat bateriile si a luat-o la prima cheie.  ;)
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: sik din Aug 22, 2007, 04:01 AM
ptr doru2:
Ai "pronuntat" niste cuvinte care sunt, pentru mine, foarte interesante, de exemplu "statii robotice 1203", "linework", "virtual reference network"...
Si asta toate intr-un singur post.
Permite-mi sa te intreb:
- Folosesti linework-ul de pe 1200? Reusesti sa vii cu liniile unite de pe teren?
- 1203-ul, il folosesti sa urmareasca automat prisma? cu controller?
- Ce soft folosesti sa-ti genereze virtual reference network-ul? Folosesti o statie GPS permanenta, qvasi permanenta...?
- Cand spui ca legatura cu sistemul de referinta virtual se face prin GSM, asta inseamna ca, practic, rover-ul suna referinta prin apel de date sau ca prin GSM te conectezi la internet si prin internet comunici cu referinta?

Ar fi interesant sa declansam o discutie pe tema asta deoarece poate sa fie educativa ptr cei care nu au acces la asemenea tehnologii.

Intr-adevar, folosesc GPS-ul in zone in general deschise, fara probleme prea mari de vizibilitate a cerului. Am ridicat si mai multe comune ptr proiectare apa/canal, dar aveau strazile, sau mai bine zis ulitele, suficient de largi incat sa nu fie probleme de vizibilitate. Ajuta un pic si faptul ca receptorii nostri au si GLONASS.
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: sik din Aug 27, 2007, 08:01 AM
ptr doru2:
Am sa incep cu sfarsitul post-ului tau.
Am citit intr-un articol ptr. CAD Manageri ca, daca noua tehnologie nu e bine stapanita, implementarea ei ar putea sa fie atat de greoaie si de costisitoare incat sa fi fost mai bine sa n-o fi implementat.
Parerea mea este ca, daca nu o implementam, nu o s-o stapanim niciodata.
Cred ca exista o perioada de tranzitie de la implementare pana la rezultat - eficienta crescuta - perioada in care pot sa rasara perii albi.
Avand in vedere ca de-abia de vreo 17 ani suntem in capitalism, de fapt de vreo 10 ani (maxim), e inca devreme sa se vada rezultate. Depinde de noi daca mai asteptam inca 10.
Din pacate, din cate am vazut eu, nici cei "din afara" nu sunt prea departe cand vine vorba de topografie, problema fiind ca nu avem de la cine sa invatam, nu alta. Si pe dincolo se face "managementul proiectelor cu excel-ul (sau access-ul)", tot batranul si utilul excel este folosit si ptr. rezervarea echipamentelor - am vazut asta la o mega-firma ce avea 15 statii totale si 10 receptoare GPS si sedii inclusiv in Japonia -, si pe dincolo este un share pe un server unde se salveaza dwg-urile, dgn-urile etc.
Deci, desi suntem la inceput, nu suntem chiar in urma. Daca ne miscam repede, daca ne chinuim cu echipamentele/soft-urile sa scoatem eficienta din ele, poate facem un pas in fata si mergem peste ei - judecand dupa gradul de tehnologizare expus mai sus, ar trebui sa fi fost invitat sa faceti masuratori pe-afara.
Ne mai ajuta si faptul ca la noi este piata (cadastru, infrastructura, constructii), ca sa sustinem investitiile in noi tehnologii.

Revenind la nos moutons:
Cu privire la statia automata, baietii mi-au spus ca le place mult faptul ca aparatul "sare" pe centrul prismei - decat indreapta aparatul spre prisma, dau ALL si ea se pozitioneaza automa pe centru - deci cand este folosita cu operator. Partea cu urmarirea automata este folositoare, intr-adevar, in locuri deschise. Cat despre partea cu pierdutul, aici ajuta mult si daca are Power Search - o optiune cu care gaseste mai repede prisma.
Cat despre partea cu configuratiile, eu am o vorba "ISO!" - manuale operationale, stickere lipite pe aparat - "NU UITATI SA SCHIMBATI CONFIGURATIA!" etc.

Linework: Noi folosim Civil3D care face distribuirea pe layere a punctelor. Totusi, deocamdata, partea de linework n-am reusit s-o scot eficienta avand in vedere ca facem ridicari "industriale" si ca toate costurile mari (masini, aparate, oameni) sunt pe teren. As fi foarte interesat sa vad solutia ta.

Statia de referinta virtuala: in ce zona a romaniei este pornit un astfel de serviciu? Compania de telefonie este alta decat cele 3-4 populare?

O alta intrebare pe care as vrea sa o adresez tuturor este: considerati ca schita isi mai are locul intr-o lume a codurilor?
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: stefy din Sep 19, 2007, 03:47 PM
cine ma poate ajuta sa fac setarile pantru un GPS Sokkia Stratus
am incercat din 2 puncte de coordonate cunoscute si mia dat o diferenta de 3 m
cred ca nu este setat bine
GPS este nou cu doua receptore
am vrut sami fac o baza in gradina dar din cele doua puncte cunoscute mia dat diferenta de 3m
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: alpha din Dec 07, 2007, 11:12 PM
are cineva gps system 300 de la leicA????
eu am dar nu prea ma descurc cu ele in timp real
adica nu imi capteaza corectiile emise de referinta
mentionez ca sistemul este compus din 2 gps uri cu mdemuri radio satelline
modemurile au fost verificate anterior
daca poate cineva sa ma ajute astept un privat pls! :nebun:  :nebun:
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: Shughy din Dec 11, 2007, 04:19 AM
Alpha, cunosc sistemul pentax 9000 care de fapt este leica 300....De unde il ai...Este deja istorie sistemul...
Controllerul tau este un PC344 sau ca sa fiu mai precis este o chestie care are claviatura pe maner?

Detaliaza-mi si poate te pot ajuta...
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: alpha din Mar 05, 2008, 12:29 AM
Am si eu o problema
am Ski Pro V3.00 nu prea sunt experimentat.
creez proiectul-import-procesez-dupa procesare punctele sunt in wgs 84
stie cineva cum fac sa le dau in stereo 70?!?
Mentionez ca am setat proiectului parametrii de transformare zonala,sistemul de coordonate si cel de proiectie
!?!daca cineva are un model as fi recunoscator
e-mail E-mail
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: alpha din Mar 06, 2008, 01:44 AM
Gata ma!!1
S-a rezolvat....e deprimant ca niciun user n-a stiut sa mi dea vre-o indicatie...voi chiar folositi numai chizanarii de aparate?!!?
 de   L     E      I     C    A    ati auzit!??!
e rolls-ul aparaturii topo si nimeni NICIODATA nu o sa i bata pe nemtzi(elvetieni)
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: kis_zoly din Mar 17, 2008, 04:46 PM
cu doi prismasi , cand am lucrat la un patron (firma din BAIA MARE) am reusit in una din zile 2850 de puncte, cu st totala Leica
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: kis_zoly din Mar 17, 2008, 07:53 PM
cine are promark 3 si daca poaTE sa-mi spuna ceva de ele , vreau sa-mi iau 2 bucati
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: mariancornel din Mar 18, 2008, 01:47 AM
mai aveam noi unu la firma zicea ca tac-su a facut 5000 km in 24 ore cu camionu' :)  :nod:
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: Kaleh din Mar 18, 2008, 12:08 PM
Nici nu este mult, 5000 km in 24 ore! Toata chestia este sa nu te trezeasca nimeni din somn, ca ramine camionul singur prin cine stie ce coclauri.
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: Kaleh din Mar 18, 2008, 12:14 PM

Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: cioro din Sep 23, 2008, 12:12 PM
Tocmai am achizitionat o antena radio de 4W pentru RTK si ne puneam intrebarea daca o sa avem probleme cu ANRCTI-ul. S-a intamplat cuiva sa vina armata sa ii caute pe teren? Stie cineva cat e amenda?
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: djxhouse din Sep 23, 2008, 06:28 PM

                  cioro... din cate stiu... cel mai repede te dau in gat "prietenii", oamenii care stiu cum lucrezi si vor sa-ti faca un rau ...
decat sa te prinda pe teren cei de la ANRCTI...
cel putin asa cred eu....

totusi o intrebare.. de ce nu iti pui modem de gsm si un abonament de 10euro, si poti dormi linistit tot anul... eventual faci abonament la mai multi operatori gsm, in caz de nu ai semnal la unul, POATE ai la celalalt operator semnal...

  numai bine



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: pm2 din Noi 03, 2008, 10:42 PM

                  Va salut!Sunt incepator in lucrul cu gps-ul si m-am trezit in situatia in care sa folosesc un "hibrid"! Exista posibilitatea utilizarii unui rover Z-max net (fara controller) ca baza si a unui Promark 2 ca rover pt masuratori ?
Va multumesc pt intelegere? 



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: danutza din Dec 04, 2008, 02:30 AM

                  Zmax e dubla frecventa, iar PM2 este simpla. Teoretic ar trebui sa mearga, transformand fisierele in format RINEX si apoi importandu-le intr-un program de postprocesare.

Modificat de danutza (04-12-2008 00:31:21)


_______________________________________
Te masor din priviri


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: John Doe din Dec 05, 2008, 11:53 AM

                  Nu m-a cautat nimeni pe teren. Probabil, e mai bine in birou decat pe dealurile si prin balariile pe unde umblam noi. In al doilea rand, nu stiu ce aparatura de triangulatie au "baietii", dar nu-mi prea vine sa cred ca e de ultima generatie. De ascultat, eu stiu ca se cam asculta transmisiile voce.

djxhouse:
Ai dreptate; s-a întâmplat sa am antena GSM Vodafone la 2 Km, cartela din modemul meu sa fie Orange si semnal zero. Pe telefonul personal (tot Vodafone) aveam semnal maxim. Dupa 2 metri, hopa ca sa conecteaza si modemul la Ntrip. Dupa înca 1 metru, zero semnal modem. Asta pe teren accidentat. Si nervii mei s-au cam accidentat in ziua aia...



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: danutza din Dec 05, 2008, 06:45 PM

                  Rugaminte:
Ajutat-ma va rog pt. configurarea unui Leica SR530 cu modem GSM pt.serviciul Rompos.
Multumesc mult


_______________________________________
Te masor din priviri


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: dtoni din Dec 11, 2008, 11:01 PM

                  
alpha a scris:

Gata ma!!1
S-a rezolvat....e deprimant ca niciun user n-a stiut sa mi dea vre-o indicatie...voi chiar folositi numai chizanarii de aparate?!!?
 de   L     E      I     C    A    ati auzit!??!
e rolls-ul aparaturii topo si nimeni NICIODATA nu o sa i bata pe nemtzi(elvetieni)

 rolls??????????? leica????????????
incerca trimble si vita ti va schimba radical in bine
leica nu mai este ce a fost ........ adica wild
toate apartele sunt din plastic
si inca ceva nemti nu au nici o legatura cu leica



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: cioro din Dec 11, 2008, 11:13 PM

                  poate nu stiai dtoni, dar nemtii au emigrat in China
Cum merge treaba pm2, ai rezolvat ceva? Cand mai pui intrebari incearca sa fii mai explicit, de exemplu ce fel de masuratori vrei sa faci Stop&Go, Cinematic, RTK sau static.



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: topocad.cristi din Dec 12, 2008, 11:04 PM

                  poate nu sti ca la un leica seria 1200 carcasa e din aliaj de magneziu de o calitate superioara aliajului de la rotile masinii tale.


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: NeoRTK din Dec 13, 2008, 06:39 AM

                  In legatura cu posturile anterioare...nu cred ca e posibil 1 gps sa inregistreze peste 1000 puncte pe zi (stop-and-go)...in primul rand slabe sanse sa te tina bateria...si doi ar fi problema timpului 1 punct pe minut inseamna 16 ore si ceva sa iei cele 1000 de puncte...


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: phibrizzo din Dec 14, 2008, 04:58 PM

                  uhhh..pot spune ca sunt un norocos in materie de gps,deoarece,desi inca sunt student si deci din banii mei mi-as permite sa lucrez cu niste chinezarii,am lucrat doar cu GPS-uri Trimble.Pt inceput am lucrat cu R3 care,desi lucreaza in PPK si vad doar L1,isi fac treaba foarte bine;singura hiba notabila ar fi timpul destul de scurt cat tine acumulatorul.
Acum a luat patronul 2 R8 si diferenta e uriasa....si de cand si cu ROMPOS masuratorile sunt un joc ..singura problema care a ramas de la R3 e tot timpul scurt al bateriei receptorului(din fericire are de schimb)...ca controler'ul merde vreo 3 zile fara sa fie reincarcat

Modificat de phibrizzo (14-12-2008 14:59:39)



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: topograful linistit din Dec 19, 2008, 04:51 PM

                  Si eu sunt tanar dar nu la fel de norocos.
Noi la firma avem ProMark3 - simpla frecventa. A fost un salt enorm de la masuratorile cu statia totala; bineinteles ca nu te poti lipsi total de ea. Adio drumuiri si alte calcule. Masuratorile le postprocesam cu GNSS Solutions. Acumulatorii tin si doua zile intregi de masuratori. Ecranul este color; poti incarca harti. Am auzit de PM500 si de facilitatile lui... dar e cam scump. Depinde de buzunarul fiecaruia.



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: forest din Dec 27, 2008, 11:30 PM

                  Salutari,

Doresc sa folosesc un sistem GPS doar pentru determinat pozitia unor puncte in mod static, din care ulterior sa pornesc cu statia totala, avand in vedere ca se solicita si determinari de cote. Pentru acest lucru credeti ca pot folosi un singur rover care are doar L1 cu modem GPRS impreuna cu ROMPOS ? Eventual un rover L1 fara GSM, dar cu postprocesare la birou folosind corectii de la statiile fixe ale ANCPI ? In acest caz ce tip de date sa solicit RINEX sau V-RINEX ? Va multumesc.



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: crs din Mar 08, 2009, 11:40 PM

                  BeoRTK daca vrei iti trimit masuratorile brute ce le-am facut vineri si poti sa vezi (in leica geoofice) ca se pot masura 1600 puncte de la 9 la 6.30 cu pauza de 2 ore la amiaza. Iar cind am de masurat mult 1200 puncte pe zi sint cam o medie pt. mine (noroc ca ne ntrebuie sa o fac prea des). Si cu astea cu coduri (bine, 10 coduri in mod normal)


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: John Doe din Mar 09, 2009, 10:58 AM

                  Nu man... e NeoRTK... si n-a auzit poate si de alte GPS-uri decat de al lui.


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: Ionica34 din Mar 09, 2009, 03:56 PM

                  Pentru PM2.
Daca folosesti Z-Max ca baza si PM2 ca rover poti face doar 2 tipuri de masuratori (cu precizie) :
- static
- stop&Go.
La Stop&Go initializarea in acest caz trebuie sa o faci in punct cunoscut.
Pentru procesare poti folosii GNSS Solutions (intreaba la www.cadsolutions.ro).

Pentru Alpha - referitor la transformarea din WGS84 in Stereo 70 cu software-ul de la Leica :
- ai nevoie doar de Transdat ultima versiune de pe www.ancpi.ro.

Succes,



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: radidana din Mai 15, 2009, 10:43 PM

                  Sunt incepator. Va rog sa ma ajutati cu parametrii pe Ilfov si sa imi spuneti cum pot sa-i introduc in aparat. am un sistem gps Leica 900cs rtk. multumesc


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: Kaleh din Mai 25, 2009, 03:38 AM

                  Alfa, e simplu, ai in datum-map optiunea de a tranforma coordonatele wgs in sistemul Stereo'70, daca ai deja parametrii introdusi.


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: Ionica34 din Mai 26, 2009, 04:09 PM

                  radidana, dar cand ti-au livrat echipamentul, Distribuitorul nu ti-a facut si instruirea?

Sau manual in limba romana nu ti-a dat? Ca acolo trebuie sa scrie cum pot fi introdusi parametrii



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: ArcSolar din Iun 22, 2009, 04:50 PM

                  Va salut dragi colegi. Sunt nou in acest domeniu al GPS si recunosc ca nu stiu prea multe. Am rascolit internetul si librariile, chiar si biblioteca facultatii UTCB ( unde am terminat ), in speranta ca pot afla raspuns la unele dintre intrebarile care ma apasa, preocupa. Dar totul in zadar... Din punctul asta de vedere, al literaturii de specialitate, spun din proprie experienta ca suntem departe de lumea "normala" care cunoaste indeaproape si in amanunt "misterele" GPS.
  Si acum concret...
  Mi-am achizitionat de curand 3 "Stratus Receicer". Ca orice om curios am inceput sa studiez manualele de utilizare. Bun si frumos pana aici... Apoi a venit momentul sa le pun la lucru si implicit, dupa masuratori, a venit etapa de calcul si procesare, etapa care se desfasoara in cadrul unei aplicatii dedicate acestor aparate si care se numeste "Sokkia Spectrum Survey". In acest soft trebuie sa introduc niste paramerii: elipsoidul folosit, sistemul de coordonate (proiectia in 2D a punctelor de pe elipsoid). Intrebarea mea este unde naiba gasesc acesti parametrii, care sunt ei si daca ar mai fi si altii ?? Sunt extrem de frustrat din aceasta cauza. Am facut experiente in soft. Am introdus, am scos, am incercat, etc. Coordonatele rezultate nu sunt bune.
  Mentionez ca inainte sa-mi strig disperarea aici am incercat toate variantele posibile de a invata. Am intrat si pe situl ANCPI unde se dau parametrii de transformare Helmert pentru toata tara dar , precum bine poate stiti, precizia asigurata este foarte mica. Vreau sa mai mentionez faptul ca zona mea de lucru este judetul Ialomita. Am incercat si cu softul ANCPI "TransDataRo" dar Ialomita nu are puncte comune sau,cu alte cuvinte, TransDataRo nu functioneaza ptr Ialomita (inca).
  Ajutati-ma va rog si spuneti-mi macar unde pot sa ma interesez de acesti misteriosi parametrii. Cine-i tine sub saltea ??
  Multumesc anticipat oricaruia o sa-mi raspunda.



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: Alin B. din Iun 23, 2009, 12:21 AM

                  Parametrii cautati de tine nu sunt tinuti sub saltea ci trebuie sa ti-i calculezi singur pt zona ta de lucru ( asta pana cand transdat-ul va fi disponibil si acolo si chiar si dupa aia s-ar putea sa obtii rezultate mai bune folosind proprii parametri ) .
Calculul il poti face manual , ceea ce presupune sa-ti fi insusit bine cursurile de geodezie si cartografie  sau cum face mai toata lumea automatizat, cu ajutorul soft -urilor de profil ( probabil ca si Spectrum Survey stie cum ) .


_______________________________________
Viziteaza Bucovina !!! O Romanie altfel !


               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: myth din Iun 23, 2009, 03:59 AM

                  
expertxyz a scris:

Cele mentionate de tine mai sus, sunt niste "concluzii", corecte, sigure, precise si verificate, dar.........pretul pentru asemenea, aparate, este destul de ridicat (oriunde in lume).
1.Oare ce contracte ar trebui sa prezinti unei banci sa te crediteze 5 ani cu minim 50 mii  + dobanda ?
2.Interventia mea vine cu rugamintea de a explica experientele celor care au lucrat in mod kinematic cu SR20, promark 2,3....s.a, (acestea mai "pamantesti".

e suficient sa ai cu ce garanta, niste proprietati ceva, dar mai trebuie sa ai si tu garantia pentru tine ca faci banii astia, ca sa nu ramai fara casa/sediu, dar in principiu o firma isi permite sa cumpere astfel de instrumente, pentru pfa e mult mai greu.



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: myth din Iun 23, 2009, 04:05 AM

                  
ArcSolar a scris:

Va salut dragi colegi. Sunt nou in acest domeniu al GPS si recunosc ca nu stiu prea multe. Am rascolit internetul si librariile, chiar si biblioteca facultatii UTCB ( unde am terminat ), in speranta ca pot afla raspuns la unele dintre intrebarile care ma apasa, preocupa. Dar totul in zadar... Din punctul asta de vedere, al literaturii de specialitate, spun din proprie experienta ca suntem departe de lumea "normala" care cunoaste indeaproape si in amanunt "misterele" GPS.
  Si acum concret...
  Mi-am achizitionat de curand 3 "Stratus Receicer". Ca orice om curios am inceput sa studiez manualele de utilizare. Bun si frumos pana aici... Apoi a venit momentul sa le pun la lucru si implicit, dupa masuratori, a venit etapa de calcul si procesare, etapa care se desfasoara in cadrul unei aplicatii dedicate acestor aparate si care se numeste "Sokkia Spectrum Survey". In acest soft trebuie sa introduc niste paramerii: elipsoidul folosit, sistemul de coordonate (proiectia in 2D a punctelor de pe elipsoid). Intrebarea mea este unde naiba gasesc acesti parametrii, care sunt ei si daca ar mai fi si altii ?? Sunt extrem de frustrat din aceasta cauza. Am facut experiente in soft. Am introdus, am scos, am incercat, etc. Coordonatele rezultate nu sunt bune.
  Mentionez ca inainte sa-mi strig disperarea aici am incercat toate variantele posibile de a invata. Am intrat si pe situl ANCPI unde se dau parametrii de transformare Helmert pentru toata tara dar , precum bine poate stiti, precizia asigurata este foarte mica. Vreau sa mai mentionez faptul ca zona mea de lucru este judetul Ialomita. Am incercat si cu softul ANCPI "TransDataRo" dar Ialomita nu are puncte comune sau,cu alte cuvinte, TransDataRo nu functioneaza ptr Ialomita (inca).
  Ajutati-ma va rog si spuneti-mi macar unde pot sa ma interesez de acesti misteriosi parametrii. Cine-i tine sub saltea ??
  Multumesc anticipat oricaruia o sa-mi raspunda.

Parametri de transformare WGS84->Sistem42(sistemul folosit in romania) trebuie sa ii calculezi tu, celelalte informatii legate de sistem, le gasesti pe topicul asta
http://topograf.3xforum.ro/post/1075/1/ ... lui_1970_/
Daca nu intelegi ceva, revino cu intrebari la obiect.



               
Titlu: Re: Experienta GPS
Scris de: ArcSolar din Iul 13, 2009, 09:45 AM

                  Ptr Myth...Nu stiu cum sa fac. Ok...am inteles ca trebuie sa-i calculez eu dar cum??...Am rascolit softul Spectrum Survey si nu i-am dat de cap. Am gasit ceva dar nu e ce trebuie ( imi da 3 param de translatie, 1 param de rotatie, si 1 de scara. Adica in total 5 parametrii. Iar mie imi trebuie 7 parametrii: 3 translatie, 3 rotatie, si 1 scara ). Daca ai putea sa intrebi pe cineva sau daca e cineva dispus sa-mi zica cum....fac cinste....pe cuvant.P