Topograf Online

Legislație => Expertiza Judiciara => Subiect creat de: Oana_LU din Apr 05, 2011, 07:39 PM

Titlu: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 05, 2011, 07:39 PM
Am sa explic pe scurt situatia:
Suntem aprox. 200 proprietari cu case pe 2ha. Eu sunt unul dintre ei. Aceste 2ha. au fost, cf. Legii Fondului Funciar, date in proprieatate la diversi ( acum 15-12 ani) , care apoi acum 12-8 ani au tot vandut din teren, astfel incat acum sunt construite pe acea suprafata aprox. 200 case.
Dupa atatia ani, in 2007, apare un proprietar cu un act de proprietate care pretinde ca suprafata cu pricina este a lui, si da in judecata Comisia de Fond Funciar. Castiga doar "validarea", nu si improprietarirea.
In tot acest timp, noi, proprietarii de drept ai terenurilor, prin cumparare, nu am stiut nimic incat sa putem interveni in proces. A fost facuta si o expertiza, pe care am vazut-o si mi s-a parut cam..."subtire". Precizez ca am studii topo/cadastru/imbunatatiri funciare si stiu ca dupa un act de proprietate sau orice alta hartie scrisa, fara sa fie stipulat exact cote, valori, dimensiuni, etc...ci numai faptul ca "era in raza comunei X..."nu se poate face un "desen" exact cu pozitionarea. Sau au fost alte acte care nu sunt in dosar? Este posibil ?
Oricum, « plansa » care este pe post de expertiza nu cuprinde casele nostre, nici imprejmuirile, nimic...doar un teren viran cu niste curbe de nivel ! Se poate asa ceva ?
In fine, acum suntem dati si noi si Primaria si Prefectura in judecata, cum ca Instanta sa anuleze actele noastre, Primaria sa ii dea act de proprietate si noi sa eliberam terenul de case si livezi! Precizez ca terenul era inainte arabil, noi l-am facut intravilan, cu utilitatile necesare. Noi suntem cumparatori de buna credinta, iar toate constructiile s-au ridicat legal ( certif urbanism, certif construire, proiect, taxe, impozite la zi).
In fine, in acest proces, si al nostru de data aceasta se va mai face o expertiza? Cu acelasi expert? Evident ca nu-l mai vrem tot pe acela, dar cum poate fi tras la raspundere pt. Ceea ce a facut? Caci judecatoarea din procesul trecut, daca a vazut ca terenul e gol, desigur ca a dat "validare"! (Nu comentez atitudinea juristului Primariei care nu a avut obiectii la expertiza....)
Ce ar trebui sa facem noi referitor la o noua expertiza?
Nu-mi raspunde nimeni?  :(

Modificat de Oana_LU (05-04-2011 17:33:18)
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: John Doe din Apr 05, 2011, 09:03 PM
Postarea ta a fost citita, nu era nevoie sa o scrii in doua locuri. Cel mai bine pot sa-ti raspunda colegii care sunt si experti judiciari, sau cei care au mai intalnit cazuri asemanatoare. Ai si tu putina rabdare...
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: AlexGIS din Apr 05, 2011, 09:45 PM
Citat din: Oana_LUNu-mi raspunde nimeni?  :(

Care este judetul/localitatea?

Citat din: Oana_LUEste posibil ?

Da.

Modificat de AlexGIS (05-04-2011 20:45:46)
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Apr 06, 2011, 06:07 AM
Este extrem de greu sa astepti un raspuns fara ca sa atasezi actele din dosar , acte  ale carui obiect au fost la baza solicitarii acelei prime expertize... Si banuiesc ca ... nu le ai !
Voi, proprietarii , ati putea face pana la noul proces o expertiza extrajudiciara - ca sa nu plecati chiar de la nimic, aratand prin acea expertiza extrajudiciara ca terenul este ocupat - prin atasarea actelor ( de la actele de proprietate la certificatele de urbanism si a autorizatiilor de construire pana la prezentarea cartilor funciare si a extraselor de informare la zi )facand dovada de detinere de buna credinta a imobilelor.
Desigur , daca instanta dispune efectuarea unei expertize noi - ati putea alege si dumneavoastra un expert consilier care sa va reprezinte si sa va indrume .
Cautati si un avocat care sa aiba ceva experienta pentru a va apara interesele . Cu siguranta acesta va sti mai bine cum sa va sfatuiasca sa procedati !
Nu uitati ca un expert numit de catre instanta NU hotaraste cine sau de ce are sau nu dreptate. El doar are menirea de a arata situatia faptelor sau imprejurarile din actele prezentate in dosar - transpuse sau reconstituite in teren. Judecatorul este acela care hotaraste.
Daca dumneavoastra ati devenit "parte" in acel prim proces, puteti solicita o contraexpertiza ( eliminand expertiza extrajudiciara sugerata initial )- cereti un expert consilier care sa va ajute sa va stabiliti obiectivele din contraexpertiza - dupa o consultare si cu avocatul ce va reprezinta.
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: John Doe din Apr 06, 2011, 10:58 AM
Si aveti mare grija ce avocat va luati.
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 06, 2011, 11:23 AM
Multumesc foarte mult de raspunsuri.
dora3mira: exact asa am facut: cautat avocat, unul foarte bun, am inceput sa strangem acte, sa vedem ce avem...Vineri acum vom depune intampinarea...
Intr-adevar, inca nu am nici un indiciu de cum s-a facut expertiza trecuta, caci procesul este inca abia la inceput si, sincer, inca nu am trecut de faza de soc. Cum se spune, incercam sa depasim "faza de negare"...
In Iasi este procesul...
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 06, 2011, 11:46 AM
As mai avea o intrebare: unde pot gasi un expert? Sau mai concret: unde pot cauta? Exista o "lista"? Un site?
Multumesc.
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Apr 06, 2011, 12:43 PM
Citat din: Oana_LUAs mai avea o intrebare: unde pot gasi un expert? Sau mai concret: unde pot cauta? Exista o "lista"? Un site?
Multumesc.

Expertul este numit de instanta !
Lista de experti este la fiecare instanta si se va trage la sorti unul, daca nu exista opozitie din partea vreunei parti din proces.

Si nu uitati calitatea de expert nu este o meserie ci o calitate obtinuta printr-un examen, dar si o vocatie, diploma , autorizatia si aparatura , nu sunt suficiente pentru a fi expert .
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 06, 2011, 01:02 PM
Mai sa fie! Nu's cum naiba ca pentru primaria aceea, la toate procesele la "sorti" e tras intotdeauna acelasi expert! O fi lista asa scurta?

Dar daca vreu eu sa-mi pun un expert, pt. contraexpertiza, sau expert consilier ... De unde il iau?
sau pur si simplu vreau sa consult unul...
Stiu ca-i tara plina de specialisti, dar eu unde as putea gasi unul?
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 06, 2011, 01:29 PM
Eu nu sunt expert si nu stiu exact cum se fac astfel de expertize, dar faptul ca au fost ignorate aproximativ 200 constructii de pe acel teren si a fost prezentata suprafata, chiar si fiind aceeasi locatie, ca fiind goala, mi se pare evident ca s-a facut cu o oarecare intentie spre validare...ceea ce s-a si intamplat! Mi-e greu sa cred ca daca judecatorul ar fi vazut un adevarat cartier construit de mai bine de 10 ani, cu acte in regula, ar mai fi dat "validare" pur si simplu, fara alte intrebari...
Mi se pare mie sau "scaparea" e cam mare in acest caz? As vrea numai sa inteleg daca e ok asa...
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: advex din Apr 06, 2011, 02:16 PM
Citat din: bad wolfSi nu uitati calitatea de expert nu este o meserie ci o calitate obtinuta printr-un examen, dar si o vocatie, diploma , autorizatia si aparatura , nu sunt suficiente pentru a fi expert .

Meseria este bratara de aur, arta etc etc...
Se solicita sprijin si au aparut versurile!

Nu cred ca este vorba de vocatie in cazul http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=61043


Cine actioneaza in acest domeniu poate sa posteze informatii concrete (legislatie, metodologie, sfaturi tehnice) pentru cel aflat in impas!!

Modificat de advex (06-04-2011 13:20:16)
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Apr 06, 2011, 02:23 PM
Asa cum v-am explicat mai sus, expertul doar a prezentat o situatie , a reconstituit amplasamentul pe baza unor acte .
 Daca obiectivele la care a trebuit sa raspunda erau cele cuprinse cu strictete in raportul sau de expertiza, acesta nu este vinovat cu nimic.
Dumneavoastra , la momentul cand instanta face numirea expertului - solicitati lista ( aceasta lista este data de catre Biroul local de expertize - la fiecare instanta )pentru a va putea alege si un expert consilier. Atentie , expertul consilier trebuie cunoscut si incuviintat de catre instanta iar partea adversa are la randul ei dreptul de a solicita - ca si dv - un expert consilier. Acesti experti, alesi ca si consilieri, vor fi platiti de catre dv, pe baza unui contract de prestari servicii incheiat intre dumneavoastra si acel expert . Plata cuvenita pentru expertiza ceruta de catre instanta se va face de catre partea din proces careia instanta i-a pus in vedere acest lucru - si nu exclude ca dv sa platiti si sa beneficiati si de sfaturile si consultarea expertului consilier.

Cu regret, nu-mi permit sa dau sfaturi fara a sti din acte situatia .
Ceea ce va pot sugera este sa va stabiliti obiectivele ( cerintele pe care le doriti de la expertiza ceruta de catre instanta ) dupa ce va sfatuiti cu expertul consilier . Acesta va poate "traduce" dorintele in cerinte care sa fie corect intelese de catre expertul numit de catre instanta , expert ce va trebui sa raspunda acestor obiective date de catre instanta odata cu solicitarea de intocmire a expertizei.
La Biroul de expertize de pe langa fiecare Tribunal se gaseste o lista cu toti expertii judiciari autorizati de catre Ministerul Justitiei.
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 06, 2011, 02:30 PM
Am inteles, multumesc mult!
Dar, dupa ce expertiza este facuta, de expert, expert consilier, etc, toate materialele si sursele folosite sunt puse la dosar? Sunt date explicatii?
Sau noi trebuie sa luam expertiza "de buna' si no comment?
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Apr 06, 2011, 02:46 PM
Expertiza tehnică efectuată de experţi sau de specialişti, în condiţiile prevăzute de  ordonanţa 2/2000 ( cu modificarile si adaugirile ulterioare), din dispoziţia organelor de urmărire penală, a instanţelor judecătoreşti sau a altor organe cu atribuţii jurisdicţionale, în vederea lămuririi unor fapte sau împrejurări ale cauzei, constituie expertiză tehnică judiciară.

Daca expertiza urmareste si raspunde punctual la cerintele din obiective ( atentie, aceste cerinte nu trebuie sa fie formulate in asa fel incat expertul sa fie nevoit sa indice cine crede ca are dreptate si cine nu - asta este cu siguranta DOAR IN ATRIBUTIA JUDECATORULUI - ) Treaba expertului este sa traduca intr-un limbaj grafic - o situatie din acte , sa prezinte o realitate din teren cu ajutorul acelui limbaj grafic, sa raspunda punctual la obiectivele din cerinta instantei - FARA A SUGERA CARE DINTRE PARTI ARE DREPTATE SI CARE NU ARE - daca expertul greseste si face acest lucru - atunci poate fi acuzat de depasirea atributiilor.
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 06, 2011, 02:52 PM
dora3mira: Exact asa m-am gandit si eu!!!!!
Ati spus : "sa prezinte o realitate din teren"...Exact asta nu a fost aratat...Mi-e greu sa cred ca judecatorul a cerut o plansa cu terenul FARA sa apara situatia reala actuala.
Desigur, eu nu pot sti exact ce s-a intamplat, dar am intrebat si alti judecatori...raspunsul a fost..."penal".
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 06, 2011, 02:57 PM
Oricum va multumesc mult pt. ajutor. Functie de evolutia problemei, imi voi mai permite sa va mai solicit...
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Apr 06, 2011, 03:06 PM
Nu va pripiti in a judeca lucrurile !
Daca in obiective s-a solicitat stabilirea vechiului amplasament ...
PANA LA A VA GRABI CU IDEEA DE "PENAL" CARE PRESUPUNE CU TOTUL AAAAAAALTE FELURI SI SUME CE VOR FI CHELTUITE, mai bine ne calmam un pic, cautam un avocat care chiar intelege si problemele tehnice ( mai sunt exceptii asta e clar ! ) si ca o echipa care doreste sa gaseasca solutii ok de rezolvare a problemei fara prea mari costuri, impreuna cu expertul consilier , stabiliti pas cu pas ce aveti de facut .
Sfaturile cerute aici va pot directiona pana cand veti gasi un expert acolo , dar nu va pot oferi solutiile de rezolvare in care sa aveti 100% incredere - de vreme ce suntem pusi in postura in care sa "ne imaginam" ce este de fapt in acel dosar !

Totusi am o mare nedumerire .... sigur suprafata de teren are doar 2 ha si pe ea sunt 200 de imobile ? Ca ar iesi cam 100 mp /imobil si e tare greu de crezut ....
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 06, 2011, 08:34 PM
Scuze, acum am vazut si eu ca am gresit...Nu, este o greseala...20ha...de fapt exact 19,5ha!
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Apr 07, 2011, 02:48 AM
Citat din: Oana_LUAm sa explic pe scurt situatia:
Suntem aprox. 200 proprietari cu case pe 2ha. Eu sunt unul dintre ei. Aceste 2ha. au fost, cf. Legii Fondului Funciar, date in proprieatate la diversi ( acum 15-12 ani) , care apoi acum 12-8 ani au tot vandut din teren, astfel incat acum sunt construite pe acea suprafata aprox. 200 case.
Dupa atatia ani, in 2007, apare un proprietar cu un act de proprietate care pretinde ca suprafata cu pricina este a lui, si da in judecata Comisia de Fond Funciar. Castiga doar "validarea", nu si improprietarirea.
In tot acest timp, noi, proprietarii de drept ai terenurilor, prin cumparare, nu am stiut nimic incat sa putem interveni in proces. A fost facuta si o expertiza, pe care am vazut-o si mi s-a parut cam..."subtire". Precizez ca am studii topo/cadastru/imbunatatiri funciare si stiu ca dupa un act de proprietate sau orice alta hartie scrisa, fara sa fie stipulat exact cote, valori, dimensiuni, etc...ci numai faptul ca "era in raza comunei X..."nu se poate face un "desen" exact cu pozitionarea. Sau au fost alte acte care nu sunt in dosar? Este posibil ?
Oricum, « plansa » care este pe post de expertiza nu cuprinde casele nostre, nici imprejmuirile, nimic...doar un teren viran cu niste curbe de nivel ! Se poate asa ceva ?
In fine, acum suntem dati si noi si Primaria si Prefectura in judecata, cum ca Instanta sa anuleze actele noastre, Primaria sa ii dea act de proprietate si noi sa eliberam terenul de case si livezi! Precizez ca terenul era inainte arabil, noi l-am facut intravilan, cu utilitatile necesare. Noi suntem cumparatori de buna credinta, iar toate constructiile s-au ridicat legal ( certif urbanism, certif construire, proiect, taxe, impozite la zi).
In fine, in acest proces, si al nostru de data aceasta se va mai face o expertiza? Cu acelasi expert? Evident ca nu-l mai vrem tot pe acela, dar cum poate fi tras la raspundere pt. Ceea ce a facut? Caci judecatoarea din procesul trecut, daca a vazut ca terenul e gol, desigur ca a dat "validare"! (Nu comentez atitudinea juristului Primariei care nu a avut obiectii la expertiza....)
Ce ar trebui sa facem noi referitor la o noua expertiza?
Nu-mi raspunde nimeni?  :(

Am citit de mai multe ori ce ati si scris si incerc sa va explic ce s-a intamplat:
-probabil omul a avut o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate , depusa in cel mai rau caz conform L 247/2005  si care a fost respinsa de CLFF , iar el in timp legal a actionat comisia locala si cea judeteana in judecata pentru a i-se reconstitui dreptul de proprietate.
Nu avea nicio obligati, nimeni , sa va anunte pe dvs. de acest proces si nici nu aveati clitate procesuala intr-un proces de fond funciar .
In mod normal si legal a fost solicitata o expertiza topografica care pe baza actelor , a eventualelor repere si pe cele puse de reclamant a identificat un teren(sa nu uitam ca expertii nu au calitati de medium si nici nu sunt "mama Omida" ca sa vada exact unde este terenul revendicat).Nu stiu cat de " subtire" sau nu este expertiza pentru ca nu stiu dosraul si nici obiectivele expertizei.
Pe baza actului si a expertizei instnta a dat o SC prin care obliga CLFF respectiva sa-i reconstitue dreptul de proprietate , iar cum reprezentantii CLFF nu se prea prezinta la procese aceasta SC a ramas definiva si irevocabila.
In aceasta situatie cei de la CLFF sunt obligati sa-l puna in posesie pe un teren liber de sarcini, daca terenul sau nu mai este liber, sau sa-l inscrie in Fondul Proprietate pentru despagubiri dca nu mai au rezerva de teren.
-Dar omul nostru(vreun jmecheras care crede ca poate sa stoarca bani de la cei care au primit sau cumparat terenurile si au edificat constructiile) vrea sa stoarca niste bani
mizand mai ales pe necunoasterea legilor de cei cu constructiile , asa ca a dat iar in judecata tat comisiile cat si pe cei care detin terenurile .
Numai ca lui ii lipseste ceva !
Ii lispseste T.P. , pentru ca niciun primar si niciun specialist in fond funciar, sanatosi mintal nu-i elibereaza T.P. pe un teren care are proprietari legali.
In aceste conditii orice instanta , i fata probelor , ii va respinge actiunea la primul termen, dar e posibil sa mergeti si in apel si recurs.
Daca va trebui sa faceti o expertiza , va trebui sa aveti incredere in expetul numit de instanta , dar trebie sa fiti atenti la obiectivele instantei si daca e cazul sa solicitati si alte obiective, iar daca doriti un expert asistent(nu consultant), il puteti alege de unde doriti din tara, din lista de pe site-ul justitiei. Exista o singura conditie sa aiba autorizatia in Topografie-Cadastru -Geodezie.
Daca espertul este de alta specialitate(ex. Agricultura-se mai obisnuieste la unele instnte) expertiza este lovita de nulitate , iar sentinta poate fi casata.
De asemenea daca CLFF a eliberat un T>P> acestei persoane pe terenul dvs. ii puteti solicita anularea absoluta , in instanta , pe baza actelor de proprietate pe care le detineti.
Oricum sa nu va lasati pacaliti sa-i dati bani daca vs solicita cu promisiunea ca nu mai are pretentii. Nu are dreptul la nimic de pe acel teren, daca dvs. cu totii aveti acte le in regula.
Succes!
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Apr 07, 2011, 10:02 AM
Bad Wolf ... scuze ca intervin  dar ... "Daca va trebui sa faceti o expertiza , va trebui sa aveti incredere in expetul numit de instanta , dar trebie sa fiti atenti la obiectivele instantei si daca e cazul sa solicitati si alte obiective, iar daca doriti un expert asistent(nu consultant)"


extras din CPC
" PARTEA 5: Expertiza
 Art. 324: Încuviinţarea expertizei
(1)Când, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau 3 experţi. Termenul va fi stabilit astfel încât depunerea raportului de expertiză la instanţă să aibă loc conform dispoziţiilor art. 330.
(2)Când este necesar, instanţa va solicita efectuarea expertizei unui laborator sau unui institut de specialitate.
(3)În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi, judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv.
(4)Dispoziţiile referitoare la expertiză, cu excepţia celor privind aducerea cu mandat, sancţionarea cu amendă judiciară şi obligarea la plata de despăgubiri, sunt aplicabile în mod corespunzător în cazurile prevăzute la alin. (2) şi (3).
(5)La efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de CONSILIERI ai părţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel. În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei."

Modificat de dora3mira (07-04-2011 07:05:56)
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 07, 2011, 11:21 AM
Bad Wolf felicitari! Exact asa sta treaba...Mai sunt completari de genul...terenul este "luat" de un procurator, nu de adevarata proprietara care are 90 ani ( actul de proprietate este din 1947). Eu am vazut actul de proprietate pe care il au, locatia este "undeva in raza comunei X", fara alte detalii. Din acest motiv s-a dat ca definitiva : validarea, insa fara specificarea locatiei, chiar si cu expertiza care au facut-o! Desigur, CLFF le-au dat pamant din Domeniile Statului undeva la Cuca Macaii (tot arabil, fireste), dar pe care nu l-au vrut...si desir vor bani de la noi! Ca s-au gandit ca o sa le dam numai sa ne lase in pace! Nu au CP de la primarie fireste, ca s-a mai intamplat cu cativa ani in urma si a venit DNA-ul si dom primar "nu mai face"!
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Apr 07, 2011, 01:15 PM
Citat din: dora3miraBad Wolf ... scuze ca intervin  dar ... "Daca va trebui sa faceti o expertiza , va trebui sa aveti incredere in expetul numit de instanta , dar trebie sa fiti atenti la obiectivele instantei si daca e cazul sa solicitati si alte obiective, iar daca doriti un expert asistent(nu consultant)"


extras din CPC
" PARTEA 5: Expertiza
 Art. 324: Încuviinţarea expertizei
(1)Când, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau 3 experţi. Termenul va fi stabilit astfel încât depunerea raportului de expertiză la instanţă să aibă loc conform dispoziţiilor art. 330.
(2)Când este necesar, instanţa va solicita efectuarea expertizei unui laborator sau unui institut de specialitate.
(3)În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi, judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv.
(4)Dispoziţiile referitoare la expertiză, cu excepţia celor privind aducerea cu mandat, sancţionarea cu amendă judiciară şi obligarea la plata de despăgubiri, sunt aplicabile în mod corespunzător în cazurile prevăzute la alin. (2) şi (3).
(5)La efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de CONSILIERI ai părţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel. În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei."

Pai si ce am gresit Dora ?
Expertul se numeste Expert Asistent si are rolul de A Consilia pe cel care l-a ales  SA ASISTE LA EXPERTIZA.
Trebuie sa mai spunem ca expertul asistent nu are constrangerile asistentului numit. Expertul asistent(ast este denumirea corecta) este u fel de avocat de specialitate, in teren, al celui care l-a ales !
Cred ca ca esti de acord?
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Apr 07, 2011, 01:17 PM
Citat din: Oana_LUBad Wolf felicitari! Exact asa sta treaba...Mai sunt completari de genul...terenul este "luat" de un procurator, nu de adevarata proprietara care are 90 ani ( actul de proprietate este din 1947). Eu am vazut actul de proprietate pe care il au, locatia este "undeva in raza comunei X", fara alte detalii. Din acest motiv s-a dat ca definitiva : validarea, insa fara specificarea locatiei, chiar si cu expertiza care au facut-o! Desigur, CLFF le-au dat pamant din Domeniile Statului undeva la Cuca Macaii (tot arabil, fireste), dar pe care nu l-au vrut...si desir vor bani de la noi! Ca s-au gandit ca o sa le dam numai sa ne lase in pace! Nu au CP de la primarie fireste, ca s-a mai intamplat cu cativa ani in urma si a venit DNA-ul si dom primar "nu mai face"!

Deci, mare atentie ! Nu va lasati intimidati si nici pacaliti !
Succes !
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Oana_LU din Apr 07, 2011, 01:34 PM
Multumesc foarte mult! Mai ales de incurajari, ca mi-au facut viata un iad!
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Anton Pann din Mai 01, 2011, 12:54 AM
Ma intereseaza metodologia de evaluare teren conform HG834 cu completarile si modificarile ulterioare . Cum se aplica si care sunt "  Coeficientii de actualizare a valorii terenurilor " stabiliti de comisia nationala de statistica . K1 k2 k3 k4 k...? Are cineva aceste informatii??
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Mai 01, 2011, 03:40 AM

                  Ai grija - nu-ti depasi atributiile - la dosar una dintre piese a fost cu tipurile de lucrari pe care esti autorizat sa le executi ! Faci o copie la Ordinul directorului ANCPI, nr 107 - eventual extragi din Monitorul Oficial pagina, ceri o audienta la judecator si ii explici ca acea evaluare trebuie facuta de un expert evaluator nu de un expert tehnic judiciar .

_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: John Doe din Mai 01, 2011, 10:55 AM

                  HG 834/1991 stabileste niste valori ale terenurilor pentru ca acestea sa poata fi inregistrate in patrimoniul societatilor cu niste valori, care s-au vrut a fi cat mai aproape de valoarea lor de piata, dar ce-a iesit pana la urma e altceva.
Este prevazuta o formula de calcul a valorii de baza a terenurilor, iar valoarea rezultata se inmulteste cu coeficientul de actualizare si aia se inregistreaza in patrimoniu. Nu am auzit de k1, k2 si altii - coeficientul e unul singur din cate imi aduc eu aminte, ultimul era opt virgula ceva.
Nu stiu daca valoarea calculata asa e valabila sau nu si in instanta cu titlu de "evaluare" pentru un teren, HG 834 are alt scop declarat.

Modificat de John Doe (01-05-2011 15:14:43)



               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Anton Pann din Mai 01, 2011, 04:43 PM

                  Aveti dreptate .
Totusi daca sunt experti din diferite judete, m-ar interesa daca este vreun judet unde experti tehnici topo nu mai fac evaluari si de cand .
Referitor la adresa catre Jude : raspunsul a fost "crede-ma !" amenda. E adevarat ca doar 30 lei (grefiera a gresit probabil.)

Referitor la coeficienti : Valoarea terenurilor Vt stabilita conform Art. 3 se va actualiza conform normelor metodologice - Anexa nr. 1 astfel:
- Cu coeficientul Kl = 8,873 conform HG nr. 500/1994 privind reevaluarea imobilizarilor corp orale si modificarea capiatlului social VT500 = Vt x 8,873;
- Cu coeficientul K2 = 7,352 conform HG 983/1998VT983 VT500 x 7,352
- Cu coeficientul K3 = 3,02 pentru perioada 1 ianuarie 1999 - 31 decembrie 2002,
coeficient rezultat din raportulleu-USD la data de 31 dec. 1998 si 31 dec. 2002.
- Cu coeficientul K4 = 1,4413 pentru perioada 1 ianuarie 2003- 30 mai 2007, rezultat din aplicarea indicilor preturilor de consum totali
Coeficientii de actualizare a valorii terenurilor Kl,K2,K3 au fost transmisi de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului cu adresa nr.SS /ITU/1525 din 10 octombrie 2003.
Coeficientii de actualizare a valorii terenurilor K4 sunt indicii de actualizare totali, comunicati de Institutul National de Statistica -Directia Judeteana de Statistica, Prahova (era intr-o evaluare de PH! )
Probabil se emit pe judete ? K4
Am mai gasit si k4 raport leu dolar la data actualizarii - la fel cum s-a determinat K3.
Mi0ar trebui un K5 !?



               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Mai 01, 2011, 05:09 PM

                  
Anton Pann a scris:

Aveti dreptate .
Totusi daca sunt experti din diferite judete, m-ar interesa daca este vreun judet unde experti tehnici topo nu mai fac evaluari si de cand .
Referitor la adresa catre Jude : raspunsul a fost "crede-ma !" amenda. E adevarat ca doar 30 lei (grefiera a gresit probabil.)

Referitor la coeficienti : Valoarea terenurilor Vt stabilita conform Art. 3 se va actualiza conform normelor metodologice - Anexa nr. 1 astfel:
- Cu coeficientul Kl = 8,873 conform HG nr. 500/1994 privind reevaluarea imobilizarilor corp orale si modificarea capiatlului social VT500 = Vt x 8,873;
- Cu coeficientul K2 = 7,352 conform HG 983/1998VT983 VT500 x 7,352
- Cu coeficientul K3 = 3,02 pentru perioada 1 ianuarie 1999 - 31 decembrie 2002,
coeficient rezultat din raportulleu-USD la data de 31 dec. 1998 si 31 dec. 2002.
- Cu coeficientul K4 = 1,4413 pentru perioada 1 ianuarie 2003- 30 mai 2007, rezultat din aplicarea indicilor preturilor de consum totali
Coeficientii de actualizare a valorii terenurilor Kl,K2,K3 au fost transmisi de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului cu adresa nr.SS /ITU/1525 din 10 octombrie 2003.
Coeficientii de actualizare a valorii terenurilor K4 sunt indicii de actualizare totali, comunicati de Institutul National de Statistica -Directia Judeteana de Statistica, Prahova (era intr-o evaluare de PH! )
Probabil se emit pe judete ? K4
Am mai gasit si k4 raport leu dolar la data actualizarii - la fel cum s-a determinat K3.
Mi0ar trebui un K5 !?


Nu te mai chinui! HG 834 se aplica doar la unitatile comerciale de stat , iar daca o folosesti la o persoana fizica, te face avocatul praf.
Iar mai nou a aparut o noua categorie de experti judiciri :evaluatorii, iar noi nu mai avem voie s evaluam nimic, chiar daca legea ne permite sa evaluam terenuri , dar nu ne mai da voie instantele, numesc evaluatori.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Mai 01, 2011, 05:11 PM

                  
dora3mira a scris:

Ai grija - nu-ti depasi atributiile - la dosar una dintre piese a fost cu tipurile de lucrari pe care esti autorizat sa le executi ! Faci o copie la Ordinul directorului ANCPI, nr 107 - eventual extragi din Monitorul Oficial pagina, ceri o audienta la judecator si ii explici ca acea evaluare trebuie facuta de un expert evaluator nu de un expert tehnic judiciar .


Dora, sa nu aplicati niciodata la efectuarea expertizelor judiciare prevederilor din ordinele ANCPI, pentru ca va desfinteaza avocatii .


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Anton Pann din Mai 01, 2011, 05:18 PM

                  Asa este : am avea dreptul sa facem evaluari terenuri , dar au aparut evaluatori bunuri imobiliare , si corect , trebuie sa fim de acord ca este resortul lor. Dar .... inca la justitie nu s-a inteles asta , cel putin la noi . Incercam sa clarificam asta in cel mai scurt timp, dar, pana atunci.... le facem.


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Mai 02, 2011, 01:41 AM

                  pentru bad wolf - Stiu nu-ti face griji. Litera legii este cea care se aplica , nu ordinele directorului ANCPI - dar la autorizarea ca expert - ni s-a solicitat ca una dintre piesele din dosar sa fie enumerarea clara a categoriilor de lucrari pe care ANCPI ne-au autorizat sa le executam - de aceea anul acesta nu s-a mai sustinut si examen din topografie si cadastru. Unul dintre colegii examinati era chiar un fost expert si stia ca la intrebarea - ai voie sa faci evaluare imobile - raspunsul este DA - ei bine, domnul Adrian Cojan, care este directorul Directiei serviciilor juridice conexe - deci este coordonatorul tuturor birourilor locale dar si al celui central, a facut foarte clar precizarea - ca ne-am depasi atributiile daca am face si evaluare.
Draga Anton Pann - daca te prezentai la judecatoare cu toate dovezile acestui lucru, cred ca problema putea fi lamurita printr-un raspuns extrem de scurt - acceptat mai intai de judecatoare - si anume - in atributiile expertului tehnic judiciar nu intra evaluarea imobiliara.
Ia legatura cu cei care din zona ta s-au inscris in APET-R - te vor lamuri in detaliu de acest lucru - asta daca nu cumva puterea obisnuintei este mai mare decat aptitudinea si permeabilitatea de a se ralia la noutatile aparute...
Spun sa iei legatura cu APET-R - pentru ca la Conferinta de la Targu - Mures unde s-au intalnit expertii tehnici din meseria noastra cu judecatorii din Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania - a fost prezent si domnul Adrian Cojan, care a subliniat extrem de explicit acest lucru . Spre marea mea surprindere - au fost ceva voci care au spus ca prefera sa faca si evaluare - oricum s-au obisnuit - evident , erau dintre expertii vechi . Dupa ce le-a lamurit cu rabdare ca isi depasesc atributiile daca vor continua sa faca acest lucru, cred ca au cam inteles ca s-a terminat cu tocanita- expertiza tehnica-evaluare. Insa lucrurile se misca greu sub forma informarii judecatorilor de catre MJ asa ca ar cam fi cazul sa preluam initiativa de a-i informa in mod direct pe judecatori care ne sunt limitele de competenta.
Si pe aici inca se mai solicita expertize care sa aiba in continut si evaluarea imobilului - ideea este ca sta in puterea noastra, a fiecaruia , sa le aducem la cunostinta fiecarui judecator care nu e inca la curent cu schimbarea ceruta de Ministerul Justitiei.


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Anton Pann din Mai 02, 2011, 11:56 AM

                  Dora, d-nul Cojan, de la biroul de experti, are in atributiuni doar tinerea evidentei expertilor . Intre expertisunt persoane care doresc sa nu mai facem evaluari dar si colegi care doresc sa faca acest tip de lucrari. In nomenclator au aparut evaluatori bunuri imobiliare. Am solicitat in scris catre Tribunal sa nu mai fim solicitati pentru acest tip de lucrari si, asa cum am mai scris, am primit si un rapsuns in scris, copletat cu 4 amenzi (am avut evaluarea terenului aferent a 4 apartamente ), in 4 dosare diferite la acelasi judecator. Asa ,ca cel putin in judetul nostru, inca se mai solicita expertii topo pentru evaluarea terenurilor. Eu sunt printre cei care nu mai vreau sa facem aceste lucrari, insa judecatoriile insista pe expertii topo. Poate daca d-nul Cojan ar interveni cu o adresa catre judecatorii, pentru a clarifica acest aspect , cu judecatoriile, ar mult mai eficient si corect fata de expertii topo. Cum in facultate se invata bonitarea terenurilor, si sunt ore privind functia economica a cadastrului, si in majoritatea cartilor de specialitate se vorbeste despre evaluarea terenurilor, vor fi tot timpul voci care vor spune ca este de competenta "topo" aceasta operatiune. Sper, in final ca Asociatia se va implica in aceasta chestiune si mai sper ca va avea succes.


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Anton Pann din Mai 02, 2011, 12:08 PM

                  Aceeasi situatie este cu avizarea expertizelor judiciare . Se face , desi regulamentul comun ANCPI MJ nu este elaborat.


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Mai 02, 2011, 02:19 PM

                  
Anton Pann a scris:

Aceeasi situatie este cu avizarea expertizelor judiciare . Se face , desi regulamentul comun ANCPI MJ nu este elaborat.


Pentru Anton Pann-avizarea expertizelor de catre OCPI , NU SE FACE-chiar dac cineva solicit asta. Mi-e mi s-a cerut asa ceva  si am rspuns cu extrase din legile care deocamdata guverneaza activitatea expertului judiciar- si am fost lasat in pace. Poate voi posta raspunsul.

Pentru Dora-deocamdata - expertii judiciari- pot face evaluare in domeniul lor , ex. noi-evaluarea terenurilor, constructorii -evaluarea constructiilor, agricultorii-evaluarea calitatii solurilor si a produciilor, sivicultorii- evaluarea copacilor in diferite ipostaze.

Cand se vor schimba legile dupa care functionam noi si vor apare expertii judiciari evluatori si regulamentul , pentru avizarea , de catre OCPI  a experizelor- ne vom cnforma.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Mai 03, 2011, 12:19 AM

                  Bad wolf !
Pai sa-ti spun - exista experti judiciari in domeniul evaluare imobiliara - si in plus, in O 2/2000 actualizata si completata - este art 14 care zice clar ca poti efectua expertize numai pe domeniul in care ai obtinut autorizatia de la MJ . La alin 2 face trimitere la Nomenclatorul specializarilor expertizei tehnice judiciare - publicat in MO nr 78/4 febr 2010 unde evaluatorii apar la numarul de crt 39 iar specializarea topografie, cadastru si geodezie apare la pozitia 96 .
Daca tu mai vezi inca motive sa facem evaluari imobiliare ....


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: dora3mira din Mai 03, 2011, 12:23 AM

                  Inca ceva - de ce pe numire nu sunt respectate cerintele precizate FOARTE CLAR in aceeasi O 2 /2000 actualizata ?
Cum sa le fac cunoscuta tocmai eu judecatorilor legislatia care reglementeaza aceste lucruri elementare - caci ar fi ca si cand as invata un copil de facultate - abecedarul !
Astept solutii - dar sa fie pline de diplomatie - ca nu-mi place sa ma cert cu oamenii !


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Anton Pann din Mai 03, 2011, 01:19 AM

                  Dora , pregateste-te sa faci prima evaluare teren .... in primele 10 expertize !!! Sa-mi spui apoi solutia aleasa!  Si raspunsul Onor jude .. la cererea ta de refuzare ! Dar ai dreptate in ceea ce ai scris , si Bad Wolf la fel ! .


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Mai 03, 2011, 02:16 AM

                  
dora3mira a scris:

Bad wolf !
Pai sa-ti spun - exista experti judiciari in domeniul evaluare imobiliara - si in plus, in O 2/2000 actualizata si completata - este art 14 care zice clar ca poti efectua expertize numai pe domeniul in care ai obtinut autorizatia de la MJ . La alin 2 face trimitere la Nomenclatorul specializarilor expertizei tehnice judiciare - publicat in MO nr 78/4 febr 2010 unde evaluatorii apar la numarul de crt 39 iar specializarea topografie, cadastru si geodezie apare la pozitia 96 .
Daca tu mai vezi inca motive sa facem evaluari imobiliare ....


Da. Mai vad, doar la evaluarea terenurilor. Este functia economica a Cadastrului. doar ca sunt unii care vor s ne scoata.Deocamdata avem dreptul sa evlum terenuri , pana cand ni se va interzice printr-o modificare a O2, iar judecatorii stiu asta.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Mai 03, 2011, 02:17 AM

                  
dora3mira a scris:

Inca ceva - de ce pe numire nu sunt respectate cerintele precizate FOARTE CLAR in aceeasi O 2 /2000 actualizata ?
Cum sa le fac cunoscuta tocmai eu judecatorilor legislatia care reglementeaza aceste lucruri elementare - caci ar fi ca si cand as invata un copil de facultate - abecedarul !
Astept solutii - dar sa fie pline de diplomatie - ca nu-mi place sa ma cert cu oamenii !


Nu vrei sa ne postezi  numirea sa intelegem la ce faci referire, poate voi posta si eu o brosura cu numirile compuse aiurea , in peste 19 de cand sunt autorizat.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Mai 03, 2011, 02:32 AM

                  
bad wolf a scris:


dora3mira a scris:

Bad wolf !
Pai sa-ti spun - exista experti judiciari in domeniul evaluare imobiliara - si in plus, in O 2/2000 actualizata si completata - este art 14 care zice clar ca poti efectua expertize numai pe domeniul in care ai obtinut autorizatia de la MJ . La alin 2 face trimitere la Nomenclatorul specializarilor expertizei tehnice judiciare - publicat in MO nr 78/4 febr 2010 unde evaluatorii apar la numarul de crt 39 iar specializarea topografie, cadastru si geodezie apare la pozitia 96 .
Daca tu mai vezi inca motive sa facem evaluari imobiliare ....


Da. Mai vad, doar la evaluarea terenurilor. Este functia economica a Cadastrului. doar ca sunt unii care vor s ne scoata.Deocamdata avem dreptul sa evlum terenuri , pana cand ni se va interzice printr-o modificare a O2, iar judecatorii stiu asta.


Si , inca ceva, acesti evaluatori sunt pregatiti printrun curs tinut de CECAR si au pregatiri diferite care sunt considerati evalutori in toate domeniiile.

Asa ca ar trebui sa facem si noi cursul asta. Habar nu ai ce bani castiga un evaluator de terenuri, care nici nu are studii superioare de specialitate, la evaluarea suprafetelor de teren expropriate.

Iti dau un exemplu , la un proiect de exproprieri pentru un drum national unde sun cca 800 de parcele , primeste cca 200 lei pt. fiecare parcela , indifernt dca suprafata expropriate este de 2m.p. sau de 10000 m.p.
Dar evaluarea o face dupa ce terminam noi documentatiile si ii dam toate datele .
Iar pentru exproprierii va spun doar ca trebuie sa facem :
-o documentatie cu caracter geneal(culuarul de expropriere) in  care tebuie verificata si avizata de OCPI  comf. ord 108.
-o lucrare de prima intabulare pentru fiecare imobil din care se  expropria o paerte.
-documentatii de dezlipire pentru acest imobil(partea care se expropriaza si cea care ramane proprietarului).
-comasarea tuturor parceleor care au fost trecute in proprietatea statului(terenul expropriat).
--documentatie pentru scoaterea din circuitul sivic/agricol al terenului experopeiat.
Si toate aste se fac in 7(sapte ) exemplare.
Nu va spu la ce pret. Dar evaluarea nu o facem ni.
Sper ca nu am uitat nimic.
Cred am nevoi sa-mi urati noroc , sa nu innebunesc pana termin proiectul acesta.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: Marian din Mai 03, 2011, 11:49 AM

                  As vrea sa precizez si eu ceva apropo de exproprieri: In HG 53/2011(NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local) scrie ca "...Expertul evaluator specializat în evaluarea proprietăţilor imobiliare, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România - ANEVAR, care va întocmi raportul de evaluare prevăzut la art. 11 alin. (7) din lege, este obligat să se raporteze la expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 771 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare."


               
Titlu: Re: intrebare expertiza
Scris de: bad wolf din Mai 03, 2011, 01:15 PM

                  
Marian a scris:

As vrea sa precizez si eu ceva apropo de exproprieri: In HG 53/2011(NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local) scrie ca "...Expertul evaluator specializat în evaluarea proprietăţilor imobiliare, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România - ANEVAR, care va întocmi raportul de evaluare prevăzut la art. 11 alin. (7) din lege, este obligat să se raporteze la expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 771 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare."


Asa este !


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !