ce parere aveti de urmatorul subiect

Creat de puidedac, Aug 12, 2009, 07:40 PM

« precedentul - următorul »

puidedac

PRIORITATILE TOPOGRAFILOR MILITARI

 
Interlocutor: colonel ing. Georgel Ciocoiu
 

– Domnule colonel, sunteti de mult in aceasta functie?

–Incepand cu 15 ianuarie am fost  imputernicit sa asigur conducerea Directiei Topografice Militare, dar lucrez aici de peste 30 de ani. Sunt  ofiterul care a participat la trecerea intre vechea generatie de  topografi si cea noua care  incearca si cred ca va reusi sa realizeze harta digitala a Romaniei pana in anul 2009.

– V-ati propus ceva anume inainte de a fi numit in functia cea mai mare din Directia Topografica?

– Dupa ce  am fost numit loctiitor al comandantului Institutului de Proiectare-Productie, am  considerat ca in arma Topogeodezie fiecare ofiter trebuie sa lucreze acolo unde este specializat. La noi, prin trecerea la lucrul cu calculatorul, cu informatii digitale, am preferat sa folosim personalul specializat in meseria aceasta.   Meseria de topogeodez de multe ori se "fura", nu se invata totul in institutiile de invatamat. Mai ales in ultimii patru ani am constatat ca productia a luat-o in fata invatamantului de specialitate. De aceea, scolarizarile la locul de munca, cele care s-au facut si in strainatate ne permit sa abordam in prezent orice problema de harta digitala. Trecerea de la formatul  analogic  la cel digital a inceput acum zece ani si nu cred ca am ajuns la standardele dorite. Mai este nevoie de  doi-trei ani. Am inceput sa aducem aparatura, soft-uri specializate si personalul invata prin cursurile pe care le organizam, ca sa putem face fata solicitarilor NATO.

Dupa restructurarea din anul 2002, din Directia Topografica Militara  au plecat majoritatea sefilor.  In ultimii doi ani am  incercat sa realizam un colectiv de oameni care sa stie sa conduca activitatea de lucrari topogeodezice.

– De ce au plecat ofiterii de care aminteati?

– Vedeti dumneavoastra, ofiterii topografi, prin natura meseriei lor, majoritatea timpului au petrecut-o in teren si nu au putut sa-si completeze studiile, sa  indeplineasca criteriile stricte prevazute de Statutul corpului ofiterilor. Neavand studii superioare, au fost nevoiti sa plece. Este o mare dezamagire pentru noi, pentru ca atunci cand trebuia sa luam de la ei ceea ce este mai  bun, pentru ca un ofiter topogeodez se formeaza in cinci-zece ani, dupa 15-20 de ani au plecat pentru ca nu au indeplinit conditiile si am fost decimati, as zice, din acest punct de vedere.

– Spuneti-ne, va rog, de cand ati inceput sa va aliniati la cerintele NATO, la metodele lor de lucru, la felul in care lucreaza ei in acest domeniu?

– Prin vizitele pe care le-am facut, eu personal, in Portugalia, Canada, Ungaria si Anglia, anul trecut, am vazut care este nivelul, ce aparatura au, ce folosesc si cum realizeaza produsele. Ofiterii nostri tineri au fost in Anglia, Franta, SUA pe aceasta linie. Am incercat, in primul rand sa aducem aparatura adecvata pentru ca sa trecem de la harta analogica la harta  digitala si  soft-urile specializate. Am primit ajutor mai ales de la partea americana, adica aparatura si soft-uri. Sub directa lor indrumare am reusit sa facem la inceput reteaua GPS pentru ca nu se poate crea o harta daca nu avem baza matematica.

Unul din obiectivele noastre in urmatorii  anii este realizarea Modelului geoidului pe teritoriul Romaniei. Suntem singura tara, la ora actuala, care nu avem modelul geoidului calculat pe teritoriul Romaniei.

Datorita miscarilor tectonice, datorita anumitor fenomene, si avem exemplul cutremurului din sudul Asiei, au aparut unele deplasari ale anumitor insule si cred ca rezultate o sa fie date intr-un an-doi... Chiar miscarea de rotatie a Pamantului are influente asupra  zilei, se micsoreaza cu doua-trei secunde.

Nu avem calculat geoidul, pentru ca nu am avut posibilitatile tehnologice necesare. Este important pentru noi sa facem  alinierea hartii, a produselor pe care le realizam  la nivelul celor europene.

- La ce nivel se afla acum hartile noastre?

- Informatia geografica a teritoriului national este la nivelul anului 1984. De atunci nu s-a mai executat actualizarea hartii. De aceea, anul trecut prin sprijinul Statului Major, am reusit sa zburam cateva trapeze in nordul Moldovei, adica sa facem zbor fotogrametric, sa actualizam harta, sa o aducem la standard NATO.  Este important sa  avem toate informatiile actuale din teren.

- Satelitul nu poate rezolva problema?

- Poate, dar costurile sunt mari, iar precizia este inca doar satisfacatoare. Noi ne-am gandit si in acest domeniu am trimis  si cativa oameni, din pacate au plecat la alte structuri, sa faca scolarizare pentru exploatarea inregistrarilor satelitare. Dar vom beneficia de sprijinul colaboratorilor nostri, din armata italiana, franceza si engleza in momentul cand vom trece efectiv la executarea unor asemenea produse satelitar, ne vor sprijini cu soft-uri,  specializare si indrumare tehnologica.

- Inseamna ca aveti de lucru serios si ani multi de acum inainte.

- Da. Si lucram cu fortele pe care le avem. Programul de fotografiere il executam in sapte ani. Si sa speram ca in urmatorii 7-8 ani intreg teritoriul national sa fie actualizat si sa avem harta standard NATO la scara 1/50000 digitala. Vreau ca pana la sfarsitul lunii martie sa realizam un  prototip, sa prezint Statului  Major General o harta vectoriala, actualizata standard NATO. Sa iei fiecare element sa-l digitalizezi si sa faci harta digitala necesita timp si munca.  Vreau sa spun, ca in perioada 1997–2004, in Directia Topografica Militara s-a realizat modelul digital altimetric al terenului. Nimeni din tara nu are acest produs, l-am facut si la 1/50000, folosind informatia de la 1/25000, fiind  clasificat, si la 1/250000 intr-un format neclasificat.

- Ati spus ca opt ani va dura pana cand totul va fi pus la punct. Nu e mult?

- Este o intrebare foarte binevenita. Planificarea am facut-o dupa tehnologia si numarul de oameni existenti. La ora actuala acestea sunt posibilitatile, in functie de efectivele pe care le am si nivelul de pregatire al lor. Pe langa aceasta nu facem numai harta standard NATO. Am participat si la programele  SOCAT si LAROM pentru Artilerie. Ministerul de Externe a solicitat  ortofotoplanul pe Fluviul Dunarea intre Galati si Marea Neagra. Avem  ofiteri care participa de trei ani la lucrarile de cadastru pentru unitatile militare. Ca sa lucram conform planificarii era nevoie de minimum 12 statii fotogrametrice. De abia am reusit anul trecut sa achizitionam doua. Anul acesta nu am avut bani decat de una. La anul speram sa cumparam trei. Treptat incepem sa producem.

NATO ne-a pus la dispozitie material si noi l-am multiplicat, pentru Irak, Afganistan si in Kosovo. Am facut poligonul de la Cincu. Acum vrem sa-l facem digital. Participam la toate aplicatiile, inclusiv toate exercitiile de simulare care le fac la UNAp. Eu vreau sa-i obisnuiesc cu lucrul pe harta harterizata pe calculator.

- Sunteti optimist??

- Directia Topografica Militara va exista cat va exista Armata Romaniei. Nu poate sa existe vreo misiune sau vreo aplicatie sau orice alta activitate a armatei, daca nu are informatia geografica.

- Spuneati ca ati pierdut cadre militare formate care nu au avut studii superioare. Acum ce se intampla pe aceasta directie?

- Avem acum altele. Am urmarit Ghidul,  i-am pregatit si fiecare participa la cursurile pentru promovare. Daca pana acum promovarea se facea, zic eu intr-un ritm normal, acum concurenta si pregatirea vor  prima. Pentru o functie de sef de birou, peste vreo trei ani, vor candida  3-4 cadre militare. Cei mai buni promoveaza. Treptat ofiterul topograf va fi  inlocuit cu maistri militari. Statul care se va face in viitor nu va fi pentru oameni, ci pentru nevoiele Directiei Topografice Militare. Daca in urmatorii trei ani personalul care lucreaza nu mai poate face fata la nivelul de solicitare cu studii medii, chiar si ingineri, nu fac fata la nevoile de pregatire, suntem nevoiti sa angajam personal si civil cu inalta specializare. Speram ca si salariile sa fie atractive, atunci si concurenta va fi mare.

Eu sunt optimist. DTM va avea de lucru si va deservi armata cu toate informatiile geografice de care are nevoie.

 

Locotenent-colonel Francisco STOICA

Foto: Petrica MIHALACHE

ancka

si cica de ce se duce de rapa aceasta meserie.....

Modificat de ancka (13-08-2009 01:51:52)

kod

nu numai din cauza costurilor doru, dar si din faptul ca majoritatea satelitilor NAVSTAR cei 24, incepand cu 2010 ajung la E.O.L. (end of life) deci ar cam trebui reinlocuiti. Asna nu inseamna ca nu vor mai fi operationali, ci doar ca si-au incheiat cu brio durata estimativa de viata. Vom vedea daca pe timp de criza se vor aloca fonduri pt. acest sector. In rest s-ar putea ca vecinii nostrii sa-si mai intregeasca din sistemul lor GLONASS, de unde am putea profita.

Vom trai si vom vedea !

ace

kod sateliții GPS se înlocuiesc periodic,dovada numerotarea lor.Cu GLONASS-ul nu știu dacă o sa profitam noi,dar sigur profita ei ca semnalul nu e moca decât miercuri și îl folosești numai la măsurători RTK.
Cum zicea și doru folosirea sistemului GPS este un privilegiu,nimeni nu ne-a cerut bani pentru folosirea semnalului GPS și normal ca armata sa își rezerve dreptul de a face modificări când poftesc asupra lui.

advex

Toate bune si frumoase, promisiuni, dar se impun cateva precizari importante:
- articolul are ceva vechime, este din 2005 si s-au schimbat multe prin Romania de atunci;
- col.ing. Georgel Ciocoiu a facut treaba buna, avea planuri marete dar a fost destituit din functie de catre ministrul apararii din 2007, Atanasiu, punand un civil la conducerea Directiei Topografice Militare. A fost si un proces pe rol, presa a relatat la timpul respectiv.
vezi: http://www.ziare.com/Atanasiu_mai_curat_mai_uscat-84878.html" target="_blank">http://www.ziare.com/Atanasiu_mai_curat ... 84878.html

- sa speram ca DTM o sa finalizeze proiectele, sa avem si noi un model al geoidului mult visat!

Pe langa oameni priceputi mai este necesar sa fie alocate si fonduri, topografia sa fie pe lista prioritatilor, alaturi de spectacole omagiale, clipuri electorale, ceasuri aurite prin Bucuresti, rate si lebede in parcuri etc. 

Un film privind activitatea DTM: http://video.google.com/videoplay?docid=2905537202338680092" target="_blank">http://video.google.com/videoplay?docid ... 2338680092