Drumuire sprijinita la capete

Creat de c_pascu, Mai 23, 2010, 12:33 AM

« precedentul - următorul »

c_pascu

Toti stim sa o rezolvam.... Am incercat si eu sa fac acest lucru prin metoda scolareasca si surpriza: la calculul erorii orientarii pe drumuire, in toate manualele pe care le am la indemana (vreo 3 pe hartie si alte cateva prin internet) toleranta la neinchiderea pe orientare se calculeaza astfel: T=c*sqrt(n) unde c aproximatia de citire a aparatului, n numarul de statii de drumuire.
La un calcul scurt c=5", n=10 rezulta T=16" . Cam greu de realizat; poate cu mult noroc.
Am ma rasfoit cartile si cam in toate, din carti se scrie  :) cartile aceeasi formla o gasim si la calculul tolerantei admise in turul de orizont. Prin cartile de topografie inginereasca lucrurile se mai complica, dar as fi curios daca cineva a gasit pe undeva o formula rezonabila si demonstrabila pentru calculul acestei  tolerantei

John Doe

Formula aia e, dar ai grija ca rezultatul ei nu-ti indica valoarea bruta, ci are +/- in fata.
Adica, daca trebe sa te inchizi la capat pe orientarea de 100.00.00 (de exemplu) la cinci statii cu c=5cc, ai voie sa citesti in teren 100.00.16 sau 99.99.84 ca sa te inchizi pe toleranta admisa.

c_pascu

Da de asta m-am prins problema mea era ca precizia e prea mare fata de ce se poate atinge in mod uzual. Intre timp am mai studiat problema si am gasit de unde provine: Norme tehnice pentru introducerea planului topografic de baza, dar acolo precizia de citire a instrumentului pentru care este data formula este de 1c 50cc. Pentru instrumente cu precizie de 2cc (cerinta pentru determinarea punctelor topografice de ordinul V) in acelasi normativ apare o alta formula T=20*sqrt(n). ...

John Doe

Formula corecta este T=C*sqrt(N) ;  C=precizia de citire a aparatului, N= nr. statii. Ai grija ca aparatul poate sa-ti citeasca la 2cc dar tu sa ai setat sa-ti afiseze la 5cc (de exemplu) - atunci socotesti C=5cc.
Depinde si ce mod de citire al unghiurilor orizontale ai ales; daca citesti simplu din pozitia I si gata s-ar putea sa nu te inchizi pe toleranta. Foloseste un mod de citire mai precis (turul de orizont sau altceva, in ambele pozitii) si n-ai cum sa nu te inchizi. Verifica-ti ai aparatul, vezi daca nu are colimatie, compenseaza citirile in statie si dupa aia calculeaza neînchiderea.
Formula aia nu e facuta la întâmplare, si daca nu-ti iese ai gresit tu undeva.

Ar mai fi ceva: la capat te sprijini pe 2 puncte vechi sau numai pe unul? punctele vechi pe care te sprijini sigur au coordonate bune?

Modificat de John Doe (25-05-2010 08:05:22)

flori183

salut,la scoala am invatat ca T=+/- 150 secunde*sqrt din n,tot pt drumuire sprijinita la capete. Cum e corect?
 :hi:

Mit


John Doe

Daca ai un aparat cu precizia de 150 secunde, e corecta formula... aparatul si operatorii trebuie sa indeplineasca conditiile descrise mai sus de Mit. Vorbesc serios... ai incercat sa calculezi o poligonatie cu un unghi modificat cu 150 secunde in plus? Incearca, si ai sa vezi de ce facem misto.

iuliand

Salutare
sunt student la constructii si am ca tema o drumuire tahimetrica suspendata la capete. destul de usor pana la orientari. calculez orientarile provizorii fara probleme si cand sa calculez eroarea (la mine este teta 5 ' - teta 5 ptr ca am 5 laturi cu 5 orientari) imi da o diferenta uriasa : -35,694271 g. Este corect? Stiu ca diferenta asta trebuie sa fie mai mica decat o toleranta dar nu stiu cat este aceasta toleranta. AM refacut toate calculele si tot la aceasta diferenta ajung.
Va rog sa ma ajutati, multumesc mult!

bad wolf

Atentie la modul cum calculezi unghiurile in statie.
Atentie care unghi il alegi din cele doua rezultate(suma lor trbuie sa fie 400 g !
Atentie la apratul folosit sa nu-si piarfs originea de citire in timpul lucrului.
Pentru ca nu poate fi decat o gresala umana la eroarea pe o ai tu.
Succces !
Sper sa gasesc cararea corecta !

iuliand

ok, multumesc pentru sfaturi, dar am uitat sa precizez. toate datele de care am nevoie (unghiuri orizontale si verticale) imi sunt date deja pe o coala de hartie. eu trebuie doar sa calculez coordonatele unor puncte noi . oare sa fi gresit profesorul de seminar cand a pus datele pe hartie ?

Marian


John Doe

Da, corect cu "suspendata"... dar gura pacatosului adevar graieste, poate...

Sa revenim: am vazut ceva asemanator la un examen de autorizare la OCPI, unde subiectele se stiau dinainte dar subiectii tot n-au inteles despre ce e vorba si m-au intrebat pe mine. Erau vorba de o poligonatie sprijinita la capete,  cu valorile masuratorilor (unghiuri, distante si coordonate la capete) date pe hartie, si trebuiau determinate coordonatele a vreo 4 puncte de statie intermediare, care trebuiau si compensate dupa aia. Erorile insa erau de cateva zeci de metri pe o coordonata si cativa metri pe cealalta; eu asa le-am facut calculele acasa a baieti, s-au dus la examen si l-au luat.
Deci, asta poate fi o coincidenta (acelasi prof meserias), o scapare sau un narav: n-a verificat nimeni daca calculele chiar seamana cu realitatea sau... e o poligonatie suspendata. Ca e greu si nu toata lumea stie, si ala care totusi stie ce se petrece in realitate probabil n-are cu cine discuta.