help D

Creat de phibrizzo, Apr 01, 2009, 04:02 PM

« precedentul - următorul »

phibrizzo

uite ca veni si tema de licenta...si am ales un subiect simplu..in viziunea mea:retea geodezica gps pt un proiect oarecare...acum ce nu stiu eu...cam pt ce proiect s-ar realiza asa ceva...un coleg de munca mi azis ca pot realiza o astfel de reatea pt a-mi indesi punctele de sprijin dintr-un teritoriu ca sa pot masura mai lejer cu statia...eu ma gandeam sa i-mi realizez o retea de pornire pt o trasare...orice suggestie ar fi binevanita..mutumesc anticipat

bad wolf

#1
Citat din: phibrizzouite ca veni si tema de licenta...si am ales un subiect simplu..in viziunea mea:retea geodezica gps pt un proiect oarecare...acum ce nu stiu eu...cam pt ce proiect s-ar realiza asa ceva...un coleg de munca mi azis ca pot realiza o astfel de reatea pt a-mi indesi punctele de sprijin dintr-un teritoriu ca sa pot masura mai lejer cu statia...eu ma gandeam sa i-mi realizez o retea de pornire pt o trasare...orice suggestie ar fi binevanita..mutumesc anticipat

Pai daca-i retea geodezica , atunci mai uitate-te odata la definitie si vezi ce inseamna "retea geodezica", de la ce ordin si pana la ce ordin ese "retea geodezica"?!
Ce spui tu nu este retea geodezica , ci o simpla indesire de retea topografica de ordin inferior .
Asa ca mai gandeste-te sau schimba titlul lucrarii !
Mult succes !

Modificat de bad wolf (01-04-2009 15:43:23)
Sper sa gasesc cararea corecta !

phibrizzo

mmm..of...critici peste critici...era bine si dak ai fi scris ceva ce sa ma ajute cu adevarat...rectific:pt proiectul de licenta doresc sa creez o retea geodezica local pt a ma ajuta la masurarea unei anumite unitati teritorial adminisctrative..
Si cam atat am gasit pe net despre ce e o retea geodezica:
"Reteaua geodezica (RG) reprezinta totalitatea punctelor determinate într-un sistem unitar de referinta, cuprinzând reteaua de triangulatie-trilateratie (RTT), pentru pozitionarea în plan, si reteaua de nivelment si gravimetrie (RNG), pentru pozitionare altimetrica.
Ea poate fi RG de stat (RTTS, respectiv RNGS) si locala (RTTL, respectiv RNGL), în functie de suprafata acoperita si implicând modul de definire a sistemelor de referinta.
Reteaua tridimensionala este o RG ale carei puncte au cele 3 coordonate (x, y, z) determinate în sisteme de referinta unitare, asigurând pozitionarea simultana în plan si altitudine."
nu am inca manualele de specialitate...

Modificat de phibrizzo (01-04-2009 16:19:46)

bad wolf

#3
Citat din: phibrizzommm..of...critici peste critici...era bine si dak ai fi scris ceva ce sa ma ajute cu adevarat...rectific:pt proiectul de licenta doresc sa creez o retea geodezica local pt a ma ajuta la masurarea unei anumite unitati teritorial adminisctrative..
Si cam atat am gasit pe net despre ce e o retea geodezica:
"Reteaua geodezica (RG) reprezinta totalitatea punctelor determinate într-un sistem unitar de referinta, cuprinzând reteaua de triangulatie-trilateratie (RTT), pentru pozitionarea în plan, si reteaua de nivelment si gravimetrie (RNG), pentru pozitionare altimetrica.
Ea poate fi RG de stat (RTTS, respectiv RNGS) si locala (RTTL, respectiv RNGL), în functie de suprafata acoperita si implicând modul de definire a sistemelor de referinta.
Reteaua tridimensionala este o RG ale carei puncte au cele 3 coordonate (x, y, z) determinate în sisteme de referinta unitare, asigurând pozitionarea simultana în plan si altitudine."
nu am inca manualele de specialitate...

Nu te am criticat !
Ti-am cerut sa dai o definitie a unei retele geodeice.
Definitia data de tine este un amalgam de concepte geodezice(triangulatie, trilateraie , retea de puncte cotate ). Toate astea nu au legatura cu sistemul GPS.
Sistemul GPS are alte principii (nici triangulatie , nici trilateratie , nici nivelemnt , asa cum le definim clasic).
Asa cum ti-am ami spus trebuie sa stii daca creezi de la zero o retea GPS , int-unul din sistemele nationale , sau un sistem local(Stereo 70, WGS 80, WGS 84).
Sistemul de cotare (nivelment ) nu este un sistem geodezic si nu pote fi unitar cu unul din cele de mai sus.
Incearca ,mai intai sa gasesti un manual explicit si spune-ne  de ce ai nevoie si , fii sigur ca te vom ajuta.
Sa nu consideri critica ce ti-am spus, mai bine imagineza-ti ca as coordonatorul tau de licenta si ca as dori sa iei nota 10 la examen.
Bafta !
 :hi:
Sper sa gasesc cararea corecta !

dora3mira

pentru Phibrizzo !
Nu inteleg de ce ai senzatia ca informatiile de pe net ar putea suplini ceea ce poti gasi intr-o carte de specialitate.
Banuiesc ca ai primit deja un titlu al temei de licenta si ca bibliografie ar fi cam tot ce ai invatat in facultate...
Incearca sa scoti si teorie pentru proiectul tau caci si partea de teorie are o importanta mare in tema pe care o vei prezenta. In vreme ce iti asezi partea de teorie iti vei lamuri pas cu pas si modul de prezentare al lucrarii practice.
Insa ceea ce doresti tu sa masori - o unitate administrativ teritoriala... nu stiu ce sa spun...e cam complexa lucrarea si ai avea nevoie de ajutor si in teren si la prelucrare. Mai simplu mi se parea sa alegi - intocmirea unei documentatii cadastrale a unei ferme. In felul acesta indeseai reteaua topografica (nu geodezica - dar porneai de la reteaua de sprijin geodezica !) si foloseai si cunostintele asimilate in domeniul cadastral, cu legislatia aferenta.
Daca tema face referinta la determinarea limitelor unei unitati administrativ teritoriale, va trebui sa materializezi in teren toata reteaua de sprijin pe care o vei determina ulterior - ma rog, daca ai atatea borne de plantat sau banuti de investit , patria iti va fi recunoascatoare ! Sau ....poate te-ai gandit ca lucrarea va fi doar imaginatie transpusa intr-o ipotetica lucrare? Nu stiu ce sa spun, indrumatorul tau de proiect ce zice?!

bad wolf

#5
Citat din: doru2bun, ca sa tragem o linie intre geodezie si topografie, un test simplist ar fi urmatorul:
 daca masori in linie dreapta intre punctele A - B si constati cu oarecare surprindere ca azimutul(sa spunem determinat astronomic) in punctul A este diferit fata de cel din B (desi linia e cat se poate de dreapta) si daca mai si stii de ce, atunci vorbim de geodezie, daca nu doar de topografie.

 la nivelment. daca faci o drumuire bazata, inchisa pe punctul de plecare,  pe distante foarte mari, cu inchidere de 1-2 milimetri si daca ai in drumuire un alt punct din reteaua nationala care in mod surprinzator are valori diferite fata de calculele tale, desi tu stii clar ca n-ai nici o eroare in drumuire, atunci vorbim de geodezie, restul e topografie.

 daca vrei sa faci lucrare de geodezie si nu de topo, eu iti recomand o chestie interesanta. incearca sa trasezi o linie adevarata de meridian(daca-mi permiteti sa ma exprim atat de neprofesionist) plecand de la un punct oarecare,pe o distanta de cel putin 30 km, calculand orientarile in mod astronomic in fiecare statie, asta ca sa nu te mai incurci si cu deviatia verticalei si corectia Laplace.
  sau o linie de paralel(daca se poate spune asa), tot cu orientari astronomice pentru fiecare segment si aplicand corectiile de curbura in fiecare statie si de-a lungul fiecarei corzi.
  dupa ce faci asta, o sa te simti geodez adevarat...
 
   PS. nu te supara pe noi, oricum esti printre putinii care chiar intreaba, pe majoritatea nici nu-i intereseaza. stii cum e aia: dormi in pace, tara geodez te face. multi nu stiu sa compenseze nici o drumuire de 1 km, dar sunt toti mari geodezi, ca daca asa scrie pe dioploma, ce mai conteaza, nu?

  parerea mea e ca titulatura de geodez este foarte abuzata pe la noi. in sua n-am intalnit nici un geodez fata in fata, sunt pe la NASA si pe la satelitii lor, n-au treaba cu topografia...

 chiar ma gandeam sa fac o scoala de pilotaj(e destul de usor aici) si sa ma angajez sofer pe satelit, sa va rezolv cu niste erori sistematice, cand ajung deasupra romaniei dau ceasul inapoi cu o ora...

O ideie interesanta ! Sa ne spui si noua cum merge , poate ne ajuti sa ne inscriem. Sa facem o flotila in Romania.
Sper sa gasesc cararea corecta !

advex

#6
Circuit pentru descifrarea temei de licenta conform forum "topograf online"!



Oameni buni, un punct de reper, o adresa de internet, un manual daca se poate sa-i indicati pentru ajutor efectiv. La cate informatii a primit pe bancile scolii se pare ca este putin incurcat. Ati uitat de aventurile tineretii profesionale?!



dangolesti ar avea ceva de spus si cu siguranta ar fi de mare ajutor...

Modificat de advex (02-04-2009 09:34:59)

advex

#7
vezi si Modog Traian - Retele topografice - Facultatea de Arhitectura si Constructii Oradea

http://facultate.regielive.ro/referate/constructii/retele_topografice-80957.html

phibrizzo

hello...in primul rand vreu sa va multumesc tuturor pt sfaturi...acum cateva precizari:in parte pt k nu am fost prea interesat de ce se preda la facultate si in parte pt k "profesorii" de la fac sunt de fapt ingineri fara pregatire didactica adecvata(si deci sa intelegi ce predau dumnealor poate fi destul de dificil) nu prea am ramas cu multe notiuni teoretice din facultate....deci de aici dificultatea mea in a intelege cu adevarat ce e aceea o retea geodezica.
Apoi sa nu credeti ca am timpul sau capitalul necesar pt a realiza in teren o astfel de retea...adik nu cred k cei din comisie for fi interesati dac punctele prezentate in lucrarea mea sunt sau nu materializate in teren prin borne...deci totul va fi pur teoretic cu puncte alese in autocad si carnete de teren create in word :rusine: ...de asta am si ales masuratori cu gps-ul deoarece nu cred k,in afara de ce e pe la inceputul carnetulu de teren(parametri de transformare,baza virtuala pt rtk vrs si inca vreo cate chestii),cineva intelege cum s-au masurat punctele alea..pe cand dak masuram cu statia trebuia sa lucrez in 3d pt a avea si unghiuri verticale,+k trebuia sa calculez toate unghiurile si distantele=mai multa bataie de cap :rusine:
Si in cele din urma sa va lamuresc de ce am deschis acest topic:bine bine a ales sa creez o retea geodezica gps(de fapt asta mia zis proful sa fac cand l-am intrebat dak e sa imi fac tema de licenta in domeniu gps) dar eu altceva nu stiu(sa nu radeti prea tare va rog) :rusine:  :rusine: ..:in ce scop o voi crea eu? :rusine:  :uimit: ..adica de asta in dechis eu topicul in principal:de ce se creeaza o astfel de retea?in ce scop?in ce conditii?etc...

Scuze pt cei mai vechi in acest domeniu dak am spus ceva ineptii in acest post dar,cum am mai repetat,cam de acum incep sa invat cu adevarat ce si cum despre aceasta meserie :nod:  :rusine:

Modificat de phibrizzo (05-04-2009 10:35:52)

dangolesti

#9
Citat din: advex.....................dangolesti ar avea ceva de spus si cu siguranta ar fi de mare ajutor...
am fost tentat sa dau curs din proprie initiativa solicitarii acestui "specialist" de perspectiva. m-a retinut o experienta anterioara in care se cautau niste planuri eventual georeferentiate. am cerut precizari, iar raspunsul a fost de genul "un idiot de profesor care-mi este indrumator de proiect" .... etc.
poate ca acum este clar de ce unui :::::: cu numele de phibrizo nu am considerat sa-i dau un raspuns. mi-a picat insa greu sa constat ca nimeni nu a avut o reactie. am pus acest lucru pe seama faptului ca este duminica si vremea exterem de frumoasa. cu siguranta ca a fost mai placut sa respiram o gura de aer proaspat decat o galeata de laturi pe post de interventie pe forum.

bad wolf

#10
Citat din: dangolesti
Citat din: advex.....................dangolesti ar avea ceva de spus si cu siguranta ar fi de mare ajutor...
am fost tentat sa dau curs din proprie initiativa solicitarii acestui "specialist" de perspectiva. m-a retinut o experienta anterioara in care se cautau niste planuri eventual georeferentiate. am cerut precizari, iar raspunsul a fost de genul "un idiot de profesor care-mi este indrumator de proiect" .... etc.
poate ca acum este clar de ce unui NEICA NIMENI cu numele de phibrizo nu am considerat sa-i dau un raspuns. mi-a picat insa greu sa constat ca nimeni nu a avut o reactie. am pus acest lucru pe seama faptului ca este duminica si vremea exterem de frumoasa. cu siguranta ca a fost mai placut sa respiram o gura de aer proaspat decat o galeata de laturi pe post de interventie pe forum.

Aveti dreptate !
Daca cititi ce i-am spus ,eu , mai la inceput aveam aceiasi tentatie ca si dvs. , dar dupa ce a spus mai sus pot sa spun ca si dvs.NU  MERITA !
Sper sa gasesc cararea corecta !

John Doe

Daca ai avea intrebari punctuale de pus, ti s-ar raspunde. Dar ceea ce vrei tu este mult mai complicat decat crezi, si nu va functiona in regimul de invatamant la distanta. In plus, subiectul pare sa te depaseasca; vrei sa faci o retea pt. o UAT... pai stii ce categorii de autorizati au voie sa faca asa ceva ? Si ce pregatire li se cere pentru asta ?
Ca sa fiu totusi si putin constructiv, iti mai dau si eu o idee: ai auzit de lantul de triunghiuri ? E vorba tot de indesirea unei retele geodezice, dar e mai usor decat ce vrei tu. Daca gasesti bibliografia si stii ceva trigonometrie, nu se poate sa nu te descurci.

kod

Da asta ii buna, si tu crezi ca pe cei de la OCPI ii intereseaza cine face proiectul, (daca este sa nu autorizat), atat timp cand este intocmit bine, si este semnat si stampilat de un autorizat (de cele mai multe ori, acesta e singurul aport pe care il aduce autorizatul)
Asa si in cazul licentei, tu crezi ca cei care se uita 5 min. max. pritre file, ii intereseaza despre ce este proiectul, sau cum sa intocmit, in ce conditii si cu ce a ramas cel care a intocmit proiectul ! :hi:
In plus sunt mai multe metode de indesire (pe care ar trebui sa le sti deja): patrulater cu 2 diagonale, poligon cu punct central, lant de triunghiuri...etc., sau clasicele poligonatii.
Toate cele bune !

phibrizzo

#13
Citat din: bad wolf
Citat din: dangolesti
Citat din: advex.....................dangolesti ar avea ceva de spus si cu siguranta ar fi de mare ajutor...
am fost tentat sa dau curs din proprie initiativa solicitarii acestui "specialist" de perspectiva. m-a retinut o experienta anterioara in care se cautau niste planuri eventual georeferentiate. am cerut precizari, iar raspunsul a fost de genul "un idiot de profesor care-mi este indrumator de proiect" .... etc.
poate ca acum este clar de ce unui NEICA NIMENI cu numele de phibrizo nu am considerat sa-i dau un raspuns. mi-a picat insa greu sa constat ca nimeni nu a avut o reactie. am pus acest lucru pe seama faptului ca este duminica si vremea exterem de frumoasa. cu siguranta ca a fost mai placut sa respiram o gura de aer proaspat decat o galeata de laturi pe post de interventie pe forum.

Aveti dreptate !
Daca cititi ce i-am spus ,eu , mai la inceput aveam aceiasi tentatie ca si dvs. , dar dupa ce a spus mai sus pot sa spun ca si dvs.NU  MERITA !

mda...ce sa spun..domnule dangolesti am inteles ca sunteti profesor..ei bine dak colegii dumneavoastra de breasla isi faceau treaba ceva mai bine poate ca acum nu eram in ochii dumneavoastra un zapacit caruia ii vorbiti cu dispret..ca cica de asta fac facultate...si nu ca sa invat mecanic la sfarsitul fiecarui semestru din carti tehnice din care nu prea inteleg mare lucru...si nu era necesar sa fiti asa transant;puteati in schimb sa imi dati un sfat pertinent in care sa imi aratati ca tema ma depaseste si sa imi sugerati ceva mai de capul meu..dar in fine doar sunteti roman...

multam kod si john cred k o sa va urmez sfatul si o sa fac o retea de indesire :nod:

Modificat de phibrizzo (06-04-2009 19:14:30)

kod

Nu e bine sa dai vina pe profesori, de cele mai multe ori nu ei sunt de vina, si mai ales, nu toti sunt la fel.
 Crede-ma ca nu e rau sa sti ceva notiuni de baza, precum: calculul unei retrointersectii, teorema sinusurilor, cum sa calculezi si sa compensezi o poligonatie, o schema gauss, si altele asemenea. Spun asta pt. in 5 ani am facut si eu tot felul de teorii, si teoreme, care azi nu ma ajuta cu nimic, dar nici cum trec altii prin facultate care nu stiu cum se calculeaza o orientare, sau cum se caleaza un aparat clasic, cu firul cu plumb  :hi:
 Daca ar trebui sa se schimbe ceva ar fi programa, si materiile care nu mai sunt de actualitate. Ar trebui sa se faca multa practica, si nu doar pe hartie (ce-i drept daca esti interesat, asta o faci si singur), sa te inveti exact cum se face o documentatie de cadastru sa zicem, sau profile pt. drumuri, sa te invete cum sa folosesti statia totala, cum sa faci o trasare, cum sa lucrezi cu diverse  soft-uri de gen CAD, sau GPS, mai ales sa te invete partea JURIDICA  :hi: in ceea ce priveste lucrarile de cadastru sa zicem, si nu doar cea economica si tehnica prea putin. Sa se tina cont de noile metode de lucru (pt. ca prea putini topografi mai folosesc teodolitele Theo 020 sa zicem si nivelele clasice).
 Insa evolutia in domeniul topografiei-cadastrului, este una destul de apriga, dat fiind faptul ca tehnologia evolueaza (as zice aproape ne putem compara cu domeniul: informaticii, stiintei, medicinei in acest sens)...si ar trebui ca si programa sa tina pasul cu noile "descoperi" in domeniu si sa nu se mai bazeze pe acele manuale traduse de romani prin anii `70, si scrise de straini prin anii `50 - `60.
 In schimb nu pot acuza nici pe cei care au facut cadastrul cu ruleta (pt. ca asa era atunci), probabil la fel de mult ne v-om mira si noi de urmatoarele generatii de topografi care v-or face cadastrul cu "telefonul mobil" sa zicem  :D
 Concluzia ar fi ca: noi ar trebui sa ne adaptam tehnologiei, si nu invers !
 Toate cele bune  :hi: