Topograf Online

Autorizări => Autorizări => Subiect creat de: lacriman din Ian 21, 2010, 04:00 PM

Titlu: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: lacriman din Ian 21, 2010, 04:00 PM
In Oficii s-a anuntat ca pe site-ul ancpi.ro s-a publicat proiectul noului regulament de autorizare.
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: advex din Ian 21, 2010, 04:37 PM
vezi http://ancpi.ro/pages/legislatie.php?la ... =dezbatere

Având în vedere prevederile art. 6 din Legea nr. 52/2003 ANCPI, aduce la cunoştinţa publicului Regulamentul privind autorizarea persoanelor fizice şi juridice care pot să realizeze şi să verifice lucrări de specialitate în domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei pe teritoriul României - versiune completată şi modificată, propunerile şi observaţiile se pot face la adresa E-mail până la data de 29.01.2010
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: mariancornel din Ian 21, 2010, 06:24 PM
nu se modifica prea mult regulamentu
cel mai mult imi place categoria E- necesare doar studii medii. practic se legifereaza tot rahatu de la legea 18. toata haznaua e acum legala si ocrotita de stat. :rotfl:
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: dtoni din Ian 22, 2010, 12:21 AM
Nu mai inteleg nimic............
Nu se mai da examen pentru E C B ?
pentru A nu se mai prezinta nici o lucrare?
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: John Doe din Ian 22, 2010, 11:00 AM
Sunt lucruri bune si lucruri mai putin bune in noul regulament.
Intrebare: le postam pe toate aici, facem rezumatul si le trimitem la ANCPI sau ...fiecare de capul lui? Parca ar fi mai bine sa le centralizam.
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: John Doe din Ian 22, 2010, 11:03 AM
De exemplu:
- trebuie schimbate din nou stampilele? A câta oara este? M-am saturat;
- orice lucrare trebuie sa aiba stampila unui autorizat. La art. 28 (1) lit. o (obligatii persoane fizice), scrie: "Să folosească ştampila numai pentru lucrările realizate în nume propriu". Si daca sunt angajat la o firma neautorizata, inseamna ca toate lucrarile sunt ale mele si mi le baga Fiscul pe gât?
- nu se spune absolut nimic despre software la persoanele fizice;

Modificat de John Doe (22-01-2010 10:25:05)
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: djxhouse din Ian 22, 2010, 03:01 PM
1.
dtoni. 
unde scrie ca nu se mai da examen ?

Art. 21.(1) Examenul de autorizare va consta în 2 probe: o probă scrisă şi o probă practică/interviu, în funcţie de categoria de autorizare solicitată.


2.
nu am inteles cu autorizatiile vechi daca vor ramane valabile sau toata lumea se prezinta din nou la examenul pt autorizare


3.
Categoria E
(6) Persoanele fizice autorizate în categoria E pot executa lucrări pentru Primării/Consilii locale la care sunt angajate. Lucrările pe care le pot executa sunt planuri parcelare, planuri de situaţie pentru reţele edilitare locale.

nici nu stiu in leg cu categ E... e idee buna sa faca plan parcelar sau nu...
daca fac acel plan parcelar cum trebuie, ar fi bine...
dar daca il fac la nimereala atunci mai mult ne incurca  :nebun:

Modificat de djxhouse (22-01-2010 13:02:37)
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: kod din Ian 22, 2010, 04:54 PM

Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: geofer din Ian 23, 2010, 01:12 AM
e groasa. daca se apuca ancpi de cursuri de topografie atunci noi pentru ce am mai facut facultatea? primariile sunt obligate sa infiinteze servicii de cadastru, iar orice persoana care lucreaza in administratia publica nu ar trebui sa faca concurenta particularilor. ce fel de oameni credeti ca lucreaza pe langa primarii si masoara cu ruleta si cu pasul tarlalele? cine are interes sa introduca in sistem niste oameni care nu sunt in stare sa termine o facultate de profil dar pot termina un curs de specializare?
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: dora3mira din Ian 23, 2010, 10:03 AM
Interesant ar fi sa ii intrebam pe cei de la ANCPI de ce nu se alege varianta in care ONOR PRIMARIILE sa aiba dreptul de a angaja cu un salariu onorabil o PFA sau sa incheie contracte de colaborare cu firme sau PFA ....lucru care oricum se intampla in prezent !
Sa fie oare o varianta in care niste banuti publici trebuiesc cheltuiti pe niste echipamente ?????
Ca , in mod firesc , daca noi avem obligativitatea de a achizitiona soft cu licente, aparatura cu verificare si buletin metrologic, aceleasi cerinte ar trebui sa fie valabile si pentru cei din primarii, nu ?
Si cum informatia ar trebui stocata pe niste computere "de bun simt", uite inca ceva de trecut pe lista de cumparaturi a primariilor! ( in prezent, stiu io pe vreo doi pasionati care si-au carat de-acasa compurile si se plang de cat de putini banuti iau de la primarie, cautand sa colaboreze cu cate o PFA ca sa poata face fata crizei)
Iar la salariile oferite de acestea, sa vezi imbulzeala la angajari !
Uneori ma crucesc vazand cat nesecat izvor de imaginatie curge pe meleagurile romanesti !
In loc sa inventeze solutiile astea utopice, mai bine si-ar face publice lucrarile - punand la OCPI lista si ar organiza licitatii pe bune !
As aminti celor din ANCPI ca varianta aceasta , de stocare a informatiei in cadrul oficiilor de cadastru - ar fi si varianta dorita de dumnealor. Altminteri, cate primarii atatea situatii si sa vezi alergatura de la Ana la Caiafa pentru a pune in concordanta informatiile si-asa incalcite. Oare nu sunt destule probleme de rezolvat prin primarii ? S-au "asezat" toate titlurile de proprietate ? Tarlalele din arhiva OCPI concorda cu cele de la primarii?
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: bad wolf din Ian 23, 2010, 10:47 AM
Si totusi , pe site-ul ANCPI sunt doua variante de modificare a regulamentuui.
Termenul de dezbatere este foarte scurt .
Va trebui sa face adnotarile la obiect si cat mai repede , nu sa pieredem timpul in discutii sterile.
Dar asupra caei variante ne vom opri ?????
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Mit din Ian 23, 2010, 11:24 AM
Am citit si rascitit gluma celor de la ANCPI; chiar nu este in acest PD-L nimeni care sa vrea ca in aceasta tara sa facem lucrurile bine? De fapt pestele de la cap se-mpute: profesor de drept constitutional da legi neconstitutionale. Daca eram in locul lui, umblam travestit de a doua zi, sa nu ma recunoasca lumea.

Subscriu la toti cei de mai sus care se simt nedreptatiti vis-a-vis de studii. Sa luam cazul medicilor: poate o infirmiera sa faca ce face un medic? NU ! Asa trebuie si la noi.

Deci cei cu ctg. E sa poata executa masuratori si redacta doc. topo., dar prelucrarea datelor si verificarea acestora sa se faca de catre o persoana cu ctg A,B,C sau D, persoana care va purta intreaga raspundere asupra lucrarii.

In ceea ce priveste aducerea la cunostinta ANCPI a celor scrise pa acest forum, moderatorii ar trebui sa centralizeze informatia si sa o transmita.

 :hi:
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: fagsb din Ian 23, 2010, 01:22 PM
vedeti ce prevede legea pentru specialistii din cadrul serviciilor de cadastru si agricultura din cadrul primariilor si care sunt acestia

Guvernul României
Ordonanţă nr. 13 din 26/07/2001
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 461 din 13/08/2001

privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor comunitare pentru cadastru şi agricultură

    În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 1 pct. IV.8 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.

   Art. 1. - (1) La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale - comune, oraşe şi municipii - se înfiinţează servicii comunitare pentru cadastru şi agricultură.
   (2) Serviciile comunitare pentru cadastru şi agricultură se constituie, după caz, în compartimente distincte, organizate în cadrul aparatului propriu al consiliilor locale, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat potrivit legii, sau ca servicii publice cu personalitate juridică, în subordinea consiliilor locale, finanţate din venituri extrabugetare şi din subvenţii acordate de la bugetul local.
   (3) Îndrumarea tehnico-metodologică a serviciilor comunitare pentru cadastru şi agricultură prevăzute la alin. (1) se asigură de oficiile judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie şi de direcţiile generale judeţene pentru agricultură şi industrie alimentară.
Modificat de Lege nr. 39 din 16/01/2002

   Art. 2. - (1) Serviciile comunitare pentru cadastru şi agricultură au următoarele atribuţii principale:
   a) participă la acţiunea de delimitare a teritoriului administrativ al comunei, oraşului sau municipiului şi asigură conservarea punctelor de hotar materializate prin borne;
   b) efectuează măsurători topografice pentru punerea în posesie pe amplasamentele stabilite de comisiile locale de aplicare a legii fondului funciar;
   c) întocmesc fişele de punere în posesie;
   d) constituie şi actualizează evidenţa proprietăţilor imobiliare şi a modificărilor acestora;
   e) constituie şi actualizează evidenţa terenurilor care fac parte din domeniul public sau privat;
   f) delimitează exploataţiile agricole din teritoriul administrativ al localităţilor;
   g) fac propuneri şi avizează proiectele de organizare şi funcţionare a exploataţiilor agricole şi aplică în teren elementele necesare pentru funcţionarea acestora - proiectarea şi amenajarea reţelei de drumuri şi de alimentare cu apă, de irigaţii;
   h) urmăresc modul în care deţinătorii de terenuri asigură cultivarea acestora;
   i) furnizează date pentru completarea şi ţinerea la zi a registrului agricol;
   j) acordă consultanţă agricolă, urmăresc aplicarea tehnologiilor adecvate şi iau măsuri de protecţie fitosanitară;
   k) acordă consultanţă în domeniul zootehniei şi asigură operaţiunile de însămânţare artificială;
   l) iau măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii animalelor şi asigură efectuarea tratamentelor în cazul îmbolnăvirilor;
   m) întocmesc documentaţiile necesare pentru acordarea de sprijin producătorilor agricoli, în condiţiile prevăzute de lege, şi urmăresc realizarea acestor acţiuni.
   (2) Serviciile comunitare pentru cadastru şi agricultură îndeplinesc şi alte atribuţii stabilite prin lege sau însărcinări primite de la consiliile locale ori de la primari.
Modificat de Lege nr. 39 din 16/01/2002

   Art. 3. - Atribuţiile prevăzute la art. 2, care presupun prestări de servicii la cererea cetăţenilor, se execută pe bază de taxe stabilite de consiliile locale, potrivit reglementărilor legale.
   Art. 4. - (1) Serviciile comunitare pentru cadastru şi agricultură vor fi încadrate cu personal specializat - ingineri geodezi, subingineri cadastru, tehnicieni topografi, ingineri, subingineri şi tehnicieni agronomi, horticoli, zootehnişti, medici veterinari, operatori însămânţări artificiale şi alţi specialişti, după caz.
   (2) Numărul şi specialităţile profesionale ale personalului din serviciile comunitare pentru cadastru şi agricultură se stabilesc de consiliile locale respective, în funcţie de specificul activităţilor, de mărimea unităţilor administrativ-teritoriale şi de posibilităţile de finanţare.
   (3) Salarizarea personalului încadrat în serviciile comunitare pentru cadastru şi agricultură se stabileşte potrivit legii.
   Art. 5. - (1) Consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor vor înfiinţa societăţi comerciale pentru preluarea şi valorificarea produselor agroalimentare de la producătorii individuali, de la exploataţiile agricole asociative şi de la exploataţiile familiale. Asemenea societăţi comerciale se pot înfiinţa şi prin asocierea între mai multe consilii locale.
   (2) Serviciile pentru cadastru şi agricultură vor sprijini, vor coordona înfiinţarea unor asemenea societăţi comerciale şi vor acorda consultanţă şi sprijin producătorilor în valorificarea producţiei agricole vegetale şi animaliere.

    PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
   

                                             Contrasemnează:
                                             ───────────────
                                   p. Ministrul administraţiei publice,
                                             Ionel Fleşariu,
                                             secretar de stat
                          p. Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,
                                              Ovidiu Natea,
                                             secretar de stat
                                     p. Ministrul finanţelor publice,
                                           Gheorghe Gherghina,
                                             secretar de stat
 

    Bucureşti, 26 iulie 2001.
    Nr. 13.

Parlamentul României
Lege nr. 39 din 16/01/2002
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 75 din 31/01/2002

pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor comunitare pentru cadastru şi agricultură

    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

   Articol unic. - Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 13 din 26 iulie 2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor comunitare pentru cadastru şi agricultură, adoptată în temeiul art. 1 pct. IV.8 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 461 din 13 august 2001, cu următoarele modificări:
   1. Formula introductivă va avea următorul cuprins:
    "În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 1 pct. IV.8 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, având în vedere prevederile art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2001 pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă."
   2. La articolul 1, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) Îndrumarea tehnico-metodologică a serviciilor comunitare pentru cadastru şi agricultură prevăzute la alin. (1) se asigură de oficiile judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie, de direcţiile generale judeţene pentru agricultură şi industrie alimentară şi de direcţiile sanitar-veterinare judeţene."
   3. La articolul 2, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Serviciile comunitare pentru cadastru şi agricultură îndeplinesc şi alte atribuţii stabilite prin lege sau însărcinări primite de la autorităţile administraţiei publice locale."
   4. La articolul 5, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pot înfiinţa societăţi comerciale pentru preluarea şi valorificarea produselor agroalimentare de la producătorii individuali, de la exploataţiile agricole asociative şi de la exploataţiile familiale. Asemenea societăţi comerciale se pot înfiinţa şi prin asocierea între mai multe consilii locale."

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 17 decembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 20 decembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

    PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

    Bucureşti, 16 ianuarie 2002.
    Nr. 39.

si mai vedeti cine ii indruma pe acesti specialisti!!!!
o zi buna
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Alin B. din Ian 23, 2010, 03:37 PM
Singura sansa de a fi luati in seama ar fi sa intocmim o scrisoare deschisa catre ANCPI , pe care sa o semnam toti sau cat mai multi dintre noi. Daca vom trimite sporadic cateva idei la acea adresa de mail, nu se va misca nimic.
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: rsandu din Ian 24, 2010, 01:36 PM
(3) Geodezii cu drept de semnătură autorizaţi  de Ordinul Geodezilor din România sunt autorizaţi de drept şi sunt obligaţi ca în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament să. să obţină certificatul de autorizare şi ştampila, cu plata tarifelor legale.
 (4) Persoanele fizice autorizate de către ANCPI/OCPI anterior anului 2007, în temeiul "Regulamentului privind autorizarea persoanelor fizice şi juridice care pot să realizeze şi să verifice lucrări de specialitate în domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei pe teritoriul României", aprobat prin Ordinul, nr. 538/2001,  cu modificările şi completările ulterioare sunt obligate ca în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament să îşi reînnoiască certificatul de autorizare şi ştampila, cu plata tarifelor legale.
(5) Geodezii cu drept de semnătură şi persoanele fizice autorizate care nu s-au conformat prevederilor de la alin. (4) şi (5) nu vor mai putea depune lucrări spre avizare la ANCPI/ OCPI, după expirarea termenului.
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: ancka din Ian 25, 2010, 01:12 AM
pai si cei care s-au autorizat anul trecut la ANCPi banuiesc ca si ei vor trebui sa-si schimbe stampila...adica pardon sa achite niste bani, ca asa a vrut muschiu' lu' nu stiu care, sa mai dea o ordonanta...
totusi nu e nimic surprinzator...e romania cu "r" mic........

Modificat de ancka (24-01-2010 23:13:01)
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: fagsb din Ian 25, 2010, 01:16 AM
muschiu lui BUSUIOC pentru "ancka"
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: John Doe din Ian 25, 2010, 10:32 AM
rsandu: De unde ai scos textul asta?

Mai sunt 4 zile pâna când se pot trimite propuneri pe E-mail. Trimite fiecare de capul lui, nu trimite nimeni nimic si înjuram aici degeaba sau centralizam oarecum propunerile si le trimitem in nume comun ? Vad in asta si o buna ocazie de a atrage atentia ANCPI asupra acestui forum.

Putem discuta si despre propunerea de modificare a regulamentului de avizare si verificare a lucrarilor - este un subiect deschis deja pe forum.

Modificat de John Doe (25-01-2010 08:39:42)
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: rsandu din Ian 25, 2010, 01:28 PM
din regulamentul supus dezbaterii
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: lacriman din Ian 25, 2010, 05:37 PM
Ce parere aveti de trimiterile la legea 217/2007 cand e vorba de stabilirea onorariilor (ce parere are consiliul concurentei?). Ce legatura are cantitatea de lucrari necesare pentru masurare si intocmirea documentatiei, cu valoarea imobilului?
Si mai ales, de ce nu am voie sa refuz lucrari decat in scris si motivat? Care activitate economica din Romania sau din lume mai are asa o clauza in desfasurarea activitatii?
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: dora3mira din Ian 26, 2010, 12:14 PM
Mi-a placut mult de tot trimiterea aia ....mai ales ca zicea bine si cu nadejde si de geodezii autorizati cu legea 16 a geodezului...
Din pricina acestor "specialisti" ajungem sa oftam ca pe la noi e ca la nimenea.
Prefer o legislatie gandita temeinic si pe termen lung, care sa asigure stabilitate si care sa ne dea ocazia de a ne concentra pe rezolvarea problemelor - si asa destul de spinoase - din domeniul meseriei noastre decat fuga asta dupa ultimele propuneri de legislatii ce le vin drept idei unora ce nu mai prididesc sa puna pe hartie ziua cele visate peste noapte.
Cand forurile tutelare sunt in dilema vis-a-vis de persoanele autorizate sa execute anumite tipuri de lucrari, cand cei care "nasc" legislatia menita a face ordine intr-o meserie liberala sunt angajati ai statului, cand ochiul aruncat in gradina celui harnic se innegreste de suparare ca prospera...ma intreb cata naivitate imi este necesara pentru a mai spera intr-o stabilitate legislativa !
Birocratia o poti invinge numai cu tenacitate, dar oboseala isi spune cuvantul pe zi ce trece iar dezamagirea in sistem creeaza o migrare masiva a colegilor catre zona de executie - a santierului, unde lucrurile care chiar sunt necesare - se infaptuiesc.
Dezamagirea de a realiza ca pe zi ce trece se incearca o ingradire a unei meserii cu libertate de miscare.
Aveam nevoie de o organizatie puternica si chiar am sperat in puterea ce se intrevedea in aparitia OGR. Ramasi la cheremul celor ce ne hotarasc soarta si noua si lucrarilor noastre, nu ne ramane decat sa ne maraim nemultumirile in mod independent si sa ne inghitim nemultumirile .
Nici o deosebire fata de perioada comunista in care - in mod tacit- am acceptat sistemul de a fi beneficiarii unor ridicole cote de alimente lunare...
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: numaipot din Ian 26, 2010, 04:58 PM
Fratilor, nu mai pot!!!!!! Asa ceva nu se poate...
Sper ca toti care au intrat aici au trimis pe e-mail observatiile lor. Si am si sunat si am mai zis si la prietenii mei autorizati - care habar nu aveau - sa ia atitudine.
Am aflat de asemenea ca OGR isi incerca din nou fortele, si sper din tot sufletul sa reuseasca, astfel incat sa avem si noi pe cineva care sa ne sustina, deoarece se pare ca meseria noastra a ajuns la stadiul in care oricine se pricepe la ea.
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: numaipot din Ian 26, 2010, 05:11 PM
Daca ati citit si varianta regulamentului pus in dezbatere pana in dec 2009, ati vazut ca nu apareau noile clase E, respectiv S, iar vechile autorizatii erau valabile.
Si am obiectat de asemenea la conditiile minime de autorizare din Anexa 1. Nu consider ca trebuie sa coboram stacheta la autorizare. Problema cadastrului de la noi nu este cantitatea - toate oficiile din tara au liste kilometrice de autorizati - ci calitatea lucrarilor efectuate de anumiti autorizati.
Nu consider ca toti care au efectuat SSLD in care au studiat 3 semestre de cadastru sau topo trebuie sa se autorizeze.Cu atat mai putin cu studii de reconversie profesionala, si cu atat mai putin cu un curs de pregatire profesionala de la OCPI.
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: numaipot din Ian 26, 2010, 05:27 PM
In viziunea lor, unul care a treminat SSLD Geodezia (5 ani) + 2 ani experienta = SSLD alta specializare + 2 ani vechime.
Iar SSSD specialitate (3ani)+ 3 ani experienta = studii de reconversie profesionala (cateva luni?) + 3 ani experienta. Asa ceva este INACCEPTABIL.
Deci daca regulamentul apare in aceasta forma, cred k e mai bine sa desfiinteze facultatile de Geodezie, k sunt mai bune cursurile de reconversie profesionala. Ce invata aia in 5 ani invata meseriasii in 3 semestre.
Cand cu OGR ofiterii echivalati au zis k li se interzice dreptul la munca si asa o sa zica si astia cu reconversia. Cred k e total fals. Nu au decat sa practice aceasta meserie, ca angajati, dar in nici un caz ca PFA. De ce nu fac acte notariale toti avocatii? Operatii asistentele si infirmierele?
Oricum, respectabilitatea meseriei noastre o sa fie O in cazul in care or sa autorizeze pe toata lumea.
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: John Doe din Ian 26, 2010, 05:32 PM
Ca orice chestiune mioritica, si regulamentul asta are parti bune si parti proaste. Imi face impresia unui car la care un bou trage hais si unul cea. Si ala care trage invers parca e mai puternic...

Se va modifica si Regulamentul de intocmire al documentatiilor, acolo sunt eu mai curios ce va fi.

In plus, ANCPI a trecut sau va trece la alt minister, si au sa taie serios din salarii (stiti ce salariu net are un director de OCPI?). Multi vor pleca deci, imi pare bine, dar când ma gandesc cine va veni in locul lor, ma cam sperii.
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Alin B. din Ian 26, 2010, 09:56 PM

                  La rece ar trebui sa gandim altfel problema.
    mai sus cineva spunea ca in conditiile noului regulament de autorizare ( care sa recunoastem ca nu difera f. mult de cel in vigoare ) , facultatile de geodezie , etc. nu isi mai au rostul. Aici cred ca gresim ! In mod normal am facut facultatea de geodezie nu pt. a intabula pe "tanti Floare de dupa colt" ci pentru a executa , coordona si proiecta lucrari topo-ingineresti, pentru a indesi retele de sprijin, pt. a verifica lucrari cotidiene executate de tehnicenii topografi etc. Din pacate , in timpurile in care traim , din ratiuni economice toti vrem sa sa o intabulam pe tanti Floarea pt ca multi dintre noi suntem ingineri doar pe diploma iar cei care mai stim ceva , nu avem unde sa aplicam acel ceva .
  Sincer , m-am enervat cumplit cand am citit noul regulament de autorizare si chiar vroiam sa initiem o scrisoare deschisa pe care sa o semnam cat mai multi pt. a ne spune punctul de vedere dar gandindu-ma mai bine mi-am dat seama ca nu am fi rezolvat nimic. Ganditi-va ca OGR -ul a incercat sa taie in viu in ceea ce priveste autorizarile si aveau si o lege in spate si totusi in cateva luni au devenit istorie . Ca o opinie personala legata de acest subiect , dati-mi voie sa spun ca sunt de parere ca prin suspendarea OGR am pierdut o sansa imensa de a ne constitui ca o organizatie profesionala puternica.
   Acum revenind la cele de mai sus , cred ca problema nu consta in autorizarea lui x si y ci in verificarea riguroasa a activitatii lor ulterioare in acest domeniu.  Cred ca toti dintre noi cunoastem ingineri care sunt mult sub nivelul unui tehnician sarguincios precum si tehniceni care pe bucatica lor sunt greu de depasit de oameni cu pregatire net superioara.
   prin urmare, azi se autorizeaza cine vrea ( ca asa se pare conform acestui regulament ) indiferent de pregatirea sa. Daca maine , activitatea tehnica a fiecarui autorizat este verifcata prin sondaj , astfel incat pe parcursul unui an fiecare sa fie verificat de cel putin doua ori si cei ce sunt prinsi cu greseli voite ( pt ca a gresi este omeneste) sunt aspru sanctionati ( amenda in cuantum de la 2000lei in sus , suspendare autorizatie si pana la anulare autorizatie ) in vreo 2 ani ne vom cerne si vor ramane doar acei ce au responsabilitatea lucrului bine facut .
    Aici regret din nou OGR -ul. Si va spun de ce :
- daca aceasta verificare se va face de catre OCPI -uri , s-ar putea sa avem ghinionul sa fim verificati de o persoana care profesional este la genunchiul broastei si care nu va intelege f. mult din lucrarea respectiva si s-ar putea sa ne blestemam zilele explicand ce am vrut sa facem si cum ca exista si alte metode de lucru decat cele 2 pe care le mai retine el ; feedback -ul din partea noastra la aceste verificari va fi inexistent pt ca independent de vointa noastra , acel verificator va continua sa fie angajatul OCPI -ului si va face in continuare cum stie el ( atentie , nu generalizez ) .
- daca verificarea era facuta de comisia de disciplina a filialei OGR la solicitare OCPI, a unui beneficiar sau a altei pfa , iar cei din comisia respectiva erau partinitori sau incompetenti , peste doi ani la alegerile structurii de conducere a filialei locale , feedback -ul nostru s-ar fi simtit din plin .

    Prin urmare, atat cat nu vom avea un regulament de intocmire a doc. tehnice topografice bine pus la punct si persoane bine pregatite care sa supervizeze aplicarea acestui regulament , ne vom bate cu morile de vant .
-

Modificat de Alin B. (26-01-2010 21:03:39)


_______________________________________
Viziteaza Bucovina !!! O Romanie altfel !


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: lacriman din Ian 26, 2010, 11:07 PM

                  Alin, lasa visele, ca traiesti in Romania....
Unde ai vazut tu, de cand esti autorizat, control la PFA care sa se lase cu suspendarea autorizatiei? La noi nu s-a dat nici macar o amenda, si sa nu crezi ca lucrarile sunt perfecte... Controlul il face secretarul comisiei de autorizare de la OCPI - la noi e informatician, asa ca verifica registrul de lucrari. Si atat. Si apoi, cu reorganizarea ANCPI, cred ca nici de atat n-or sa mai fie bani.
Dupa atata timp, m-am convins ca totul e politic si pe interese. Nimeni, la nici un nivel, nu va apara calitatea profesionala a meseriei noastre, pentru ca nimeni nu ne intelege meseria si nimeni nu simte ca are nevoie de noi. Cei care dispun - cei care stabilesc regulamente si legi - se simt puternic incurcati de noi, pentru ca "stricam" niste afaceri imobiliare si nu numai, sau macar le intarziem putin, sau macar reprezentam o cheltuiala in plus. Asa ca nu o sa insiste decat sa se reduca importanta noastra, nu sa ne intarim ca profesie.
Da, o organizare ar fi fost buna, dar OGR, asa cum pornise, nu prea facea o mare diferenta. Amintitiva doar nivelul cotizatiilor stabilite, si vedeti, cati puteati face fata?
Am inteles ca zilele astea scoate din nou capul UGR-ul. Oare ce ne mai asteapta? Oricum , nimic de bine.


_______________________________________
stay hungry. stay foolish.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: mariancornel din Ian 27, 2010, 02:22 PM

                  am si eu o propunere pentru ancpi- sa se faca cursuri de calificare in topometroinginerie civila pentru notari, ca sa nu se mai intarzie lucrarile astea de cadastru si sa nu mai fie asa de ieftine. daca esti doctor in notariat propun sa se dea autorizatie din oficiu! ei oricum o sa aiba bani de cotizatii, in cazul in care isi vor face o a doua organizatie - ONGR - ordinul notarilor geografici din romania.
vad ca reforma statului intra rau de tot in actiune. o sa ajungem ca la bacalaureat- intr-un an dam 7 probe, la anu dam 5 probe si peste 2  ani 3 probe!



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: John Doe din Ian 27, 2010, 04:28 PM

                  E si nu e asa... cu notarii hai mai da; am intalnit recent inca doua cuvinte noi in lb. româna, in acte notariale: CERFITICAT si CERFICIAT. Banuiesc ca sunt sinonime... Am vrut sa scriu si eu exact asa in fisierul CP, dar nu m-au lasat colegii...
Dar judecatorii nu au vina chiar asa mare: ei dau o sentinta in baza rezultatului unei expertize facuta de un autorizat. Autorizat de cine? De ANCPI... colegi de breasla... mama ei de treaba si de sentinte aiurea...



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: bad wolf din Ian 27, 2010, 08:19 PM

                  
John Doe a scris:

E si nu e asa... cu notarii hai mai da; am intalnit recent inca doua cuvinte noi in lb. româna, in acte notariale: CERFITICAT si CERFICIAT. Banuiesc ca sunt sinonime... Am vrut sa scriu si eu exact asa in fisierul CP, dar nu m-au lasat colegii...
Dar judecatorii nu au vina chiar asa mare: ei dau o sentinta in baza rezultatului unei expertize facuta de un autorizat. Autorizat de cine? De ANCPI... colegi de breasla... mama ei de treaba si de sentinte aiurea...


Am mai spus :Expertii judiciari sunt autorizati de Ministerul Justitiei , nu de ANCPI.
Persoanele ANCPI/OCPI nu au dretul sa efectueze expertize judiciare .
Intamplatori uii dintre noi avem si aceasta calitate.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Mit din Ian 27, 2010, 10:59 PM

                  Intaresti regula.

Am inteles ca esti ca si mine din Timis.
Sa-ti spun o situatie:

Vine un om la mine sa-i intabulez o sentinta; si-mi spune ca a fost la "domn' expert" dar asta i-a zis ca el nu poate sa-i faca lucrarea pt. OCPI pe motiv ca el nu are stampila de autorizat. 

Poate la ANCPI nu-i in stare sa ia examenul ca el stie sa masoare doar cu ruleta (zi ca nu-i asa) si daca-i da o drumuire de compensat?

Asa ca la justitie da examen din legislatie si ... gata EXPERTU. 



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: bad wolf din Ian 28, 2010, 02:00 AM

                  
Mit a scris:

Intaresti regula.

Am inteles ca esti ca si mine din Timis.
Sa-ti spun o situatie:

Vine un om la mine sa-i intabulez o sentinta; si-mi spune ca a fost la "domn' expert" dar asta i-a zis ca el nu poate sa-i faca lucrarea pt. OCPI pe motiv ca el nu are stampila de autorizat. 

Poate la ANCPI nu-i in stare sa ia examenul ca el stie sa masoare doar cu ruleta (zi ca nu-i asa) si daca-i da o drumuire de compensat?

Asa ca la justitie da examen din legislatie si ... gata EXPERTU. 


Aici gresesti, eu am dat examen mai dur decat atunci cand am obtinut cat . A (cat D am obtinut-o fara examen) si am dat examenul in 1992 .
Examenul a constat in 3 subiecte de topografie si unul de legislatie.
Cele de topografie au fost obisnuite : o drumuire , rezolvarea unei detasari sii... culmea un sbiect beton, metoda de compensare Gauss.
Intamplator mai stiam despre ce-i vorba la metoda respectiva  dar nu am reusit sa fac acest subiect complet , dar le rezolvasem complet pe celelalte. Atunci am trecut dor 7 din 150  .
Ulterior s-a renuntat la subiecte de acest fel , dar tot trei subiecte sunt la topografie si doua la legislatie.
Nu sunt din Timis , dar sunt director tehnic la o firma din Timisoara , dar de doi ani am lucrat 90% din timp pe Valea Prahovei si din fericire am avut de a face mai putin cu lucrarile de cadastru.
Am lucrat cinci ani intr-un oficiu (am fost sef de birou la fond funciar) dar am plecat pentru ca nu mai suportam atmosfera.Motivele nu ti le mai spun...
Succes !


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: John Doe din Ian 28, 2010, 02:47 PM

                  Eu stiam ca nu poti deveni expert juridic daca nu esti si autorizat ANCPI.

bad wolf: nu stiu ce-ai facut, cred ca ai postat un raspuns si apoi ai apasat si pe "Citati". Sterge, te rog.



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: adrianmonea din Ian 28, 2010, 05:01 PM

                  
numaipot a scris:


Am aflat de asemenea ca OGR isi incerca din nou fortele, si sper din tot sufletul sa reuseasca, astfel incat sa avem si noi pe cineva care sa ne sustina, deoarece se pare ca meseria noastra a ajuns la stadiul in care oricine se pricepe la ea.



Te sustin 100%, la fel ca si cu asistenta si doctorul, legile astea cel mai bine le poate face un topograf care stie bine cum stau treburile in meseria asta nu unu care are interese si face legile dupa cum are chef sau are ceva de catigat.Eu nu suport si cred ca multi dintre voi sa fiu bagat in aceeasi oala cu unu care a facut si el curs de 9 luni cica, sa se fac un oarecare barem de notare, sa le fie restranse drepturile, cumva sa se faca o departajare. Ca sa faci un curs din ala de 9 luni cred ca nici nu iti trebuie diploma de bacalaureat si hop te trezesti ca esti mare autorizat de catre ANCPI

Modificat de adrianmonea (28-01-2010 15:06:13)



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: bad wolf din Ian 28, 2010, 05:45 PM

                  
John Doe a scris:

Eu stiam ca nu poti deveni expert juridic daca nu esti si autorizat ANCPI.

bad wolf: nu stiu ce-ai facut, cred ca ai postat un raspuns si apoi ai apasat si pe "Citati". Sterge, te rog.


Nu , nu este obligatoriu.
Voi verifica si voi sterge.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: numaipot din Ian 29, 2010, 01:22 PM

                  Acum nu ne mai ramane decat sa tinem degetele incrucisate si sa speram ca se va tine cont si de punctul nostru de vedere.
Cine afla primul ceva noutati despre ce se intampla cu regulamentul va rugam sa dati un post.


_______________________________________
Schimbarea incepe de la fiecare din noi.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Mit din Ian 29, 2010, 02:42 PM

                  Am trimis personal propunerile mele, cu referire la fiecare articol, aliniat, litera, asa, mura-n-gura, inclusiv cu comentarii, pt. a nu se lasa loc de interpretare.

Astazi, este ultima zi de inaintare catre ANCPI a "of-urilor". Asa ca cine este responsabil, mai are... ultima sansa; apoi, carcoteli si maraieli - degeaba.

Nu ma astept la acest lucru din partea tinerilor care sunt la inceput de drum, ci din partea organizatiilor judetene ale geodezilor si a celor cu vechime in aceasta breasla, care au prilejul de a spune NU amestecului politicului si intereselor financiare.

Sa auzim de bine si sa fie-ntr-un ceas bun. 



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: amx2103 din Ian 29, 2010, 02:50 PM

                  te rog pune si aici mailul trimis catre ancpi ... sa vedem daca in regulamentul final s-a tinut cont, macar la vreun punct, de observatiile, pertinente, aduse de persoanele interesate (in cazul asta, de tine)

de asemenea, oricine a trimis un astfel de mail, ar fi recomandat sa il puna si sa il vedem si aici pe forum, ca termen de compartie cu regulamentul final ( poate unele aspecte sunt avute in vedere de mai multe persoane si in acest caz sa vedem daca s-a tinut seama de ele)

..le...poate ar fi indicat ca ancpi sa afiseze toate mailurile primite in acesta problema..asa doar pentru transparenta~!

Modificat de amx2103 (29-01-2010 12:56:08)



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: numaipot din Ian 29, 2010, 02:59 PM

                  Din cate stiu la noi in judet, UGR urma sa isi spuna parerea in legatura cu modificarile pe care doreau sa le aduca. Spuneau insa ca trebuie trimise si cat mai multe pareri personale ale autorizatilor, sa se vada clar care e dorinta noastra, sa nu mai spuna apoi k de ce ne plangem, pt k atunci cand regulamentul a fost supus dezbaterii nu au primit feed-back.

_______________________________________
Schimbarea incepe de la fiecare din noi.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: fantaff din Ian 31, 2010, 05:26 PM

                  Se pare ca ca nici OGR nu sta degeaba
http://www.ogr2007.ro/content/view/151/36/

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck ... ;idp=10719

http://webapp.senat.ro/pdf/09b632FG.pdf


_______________________________________
eroarea < toleranta


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Alin B. din Ian 31, 2010, 06:37 PM

                  imi pare bine sa aud asta mai ales ca s-a modificat ceea ce a deranjat cel mai mult adica in forma propusa acum pt aceasta lege , toate pfa autorizate deja de ANCPI vor fi preluate automat si autorizate si de OGR .
  Poate in sfarsit vom avea o organizatie profesionala in adevaratul sens al cuvantului .


_______________________________________
Viziteaza Bucovina !!! O Romanie altfel !


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: mariancornel din Ian 31, 2010, 07:53 PM

                  si mie imi pare bine, de-abia astept sa ne-ntalnim la marriot si sa mai platesc o cotizatie pentru binele profesiei noastre, ca sa fie bine in general. pai va meritati soarta, mai cavaleri ai binelui, daca n-ati invatat nimic din prima, mai bagati o fisa. acum sigur va face manolo ceva pentru noi. inainte nu l-au lasat niste oameni rai, dar acum sigur va curge marmelada din statiil totale, si la toate oficiile vei fi primit cu cate ceva numai ca sa le treci pragul (dupa specificul locului- in maramures o palinca, in sibiu un salam, in prahova, un bon de benzina).


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: merlin din Feb 02, 2010, 01:22 AM

                  poate ar trebui sa se incheie o data cu aceste autorizari si reautorizari.de 13 ani nuami de asta avem parte.domnilor din ogr si ancpi mai lasati-ne sa ne vedem de treaba.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: moholea din Feb 02, 2010, 06:07 PM

                  Eu nu inteleg ce se intampla in fapt cu topografia si topograful. Peste tot vad numai cuvantul geodez. Eu nu sunt geodez si nici nu vreau sa fiu. Sunt doar un topograf amarat. Desi textul legii sau ce-o fi nu suna rau, subscriu ideii lui mariancornel. Nu le-a iesit din prima, acum incearca pe alta cale sa ajunga tot acolo, la ciolan. Iar de data asta, cred ca o sa faca ce trebuiau sa faca de la bun inceput: sa ii accepte pe toti, fara exclusivisme k randu trecut cand numai "agreatii" aveau acces la breasla, sa le ia cotizatiile la toti, si sa-si vada linistiti de treaba.
Demersul precedent a anulat din punctul meu de vedere orice iluzie ca se urmareste binele tuturor.



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: John Doe din Feb 02, 2010, 07:03 PM

                  ...dar si vesela.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: maryus_h din Feb 03, 2010, 03:49 PM

                  Vreau si eu propunerea aia cu categoria E...pe site nu exista asa ceva...eram curios

_______________________________________
"Este...nu este.......asta este..."


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: adrianmonea din Feb 03, 2010, 03:51 PM

                  a fost intradevar  dar nu cred ca mai e poti sa citesti aici "Proiect Regulament autorizare persoane fizice si juridice - obs. propuneri" , de pe http://www.ocpisibiu.ro/legislatie.html, dar cam nimic nou sub soare


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Nicole din Feb 07, 2010, 07:48 PM

                  Am citi cateva mesaje pe acest forum  legate de autorizarea persoanelor fizice. Sa inteleg ca nu sunteti de acord cu autorizarea nici unei persoane care nu a terminat facultatea de geodezie? Sa presupunem ca o anumita persoana a terminat IF-ul + un curs de 8 luni tinut cu profesori din cadrul facultatii de Constructii, dupa terminarea cursului , omul nostru invata (pentru ca ii place meseria) atat partea de teren cat si partea de birou. Conform legii dupa 2 ani (cat.C) / 4 ani (cat.B/C) are drept sa se prezinte la examen. Il ia pentru ca si-a dorit si a invatat pentru asta. Executa lucrari corespunzatoare categoriei sale. Aceste lucrari sunt depuse la OCPI , iar acolo sunt verificate, nu? Daca sunt bine intocmite se accepta, daca nu se refac. De ce ai nevoie de 5 ani de studii geodezice+ 7 ani vechime pentru ca sa masori o curte sau sa faci un releveu de apartament? Nu zic ca e rau , este foarte important sa fii bine pregatit.Dar daca tot esti asa de bine pregatit, de ce nu te ocupi de lucrari pe masura competentei tale?  Nu cumva deranjeaza  faptul ca scad onorariile cu cat sunt mai multi autorizati?  Eu nu am inteles niciodata teama ca cineva imi va lua "prisma din mana" atat timp cat stiu sa lucrez atent si cu responsabilitate , respectand cadrul legal.

_______________________________________
Intrebare:Ce este un urs polar?
Raspuns:Un urs rectangular care are sistemul de coordonate schimbat.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Alin B. din Feb 07, 2010, 09:34 PM

                  Da , e un adevar in cele spuse de tine. Neprofesionistii ar trebui eliminati prin implementarea unui sistem de control riguros , indiferent daca a obtinut categoria C , B, A sau D in baza unor studii de geodezie sau in baza unor studii de filosofie. Daca legislatia in domeniu permite oricui sa fie autorizat pentru executarea lucrarilor geodezice , cartografice sau de cadastru , asta e ! Dar sa eliminam pe cei care fac tampenii pentru ca fiind nepregatiti nu realizeaza efectele prostiilor lor , indiferent de titulatura de pe diploma .
   In ceea ce priveste concurenta , nu pot sa spun decat ca aceasta sta la baza oricarei economii de piata sanatoase , dar doar atunci cand vorbim de o concurenta reala . Va dau un exemplu : pentru urmarirea comportarii unei constructii in executie timp de un an, firma unui coleg de al meu a facut o oferta. In elaborarea ofertei respective, s-a tinut cont de nr.minim de masuratori, clasa de precizie a aparatelor folosite, materializarea sistemului de control etc. , adica de tot ceea ce presupune o astfel de lucrare. Oferta lui a fost batuta de oferta altei firme, care si-a permis sa vina cu o oferta la jumatate de pret deoarece habar nu aveau de sensibilitatea unor astfel de lucrari , de resposabilitatea care o implica , astfel incat resursele alocate de ei pentru o astfel de lucrare au fost mult sub minimul necesar pentru realizarea ei in conditiile de precizie cerute. Nu e prea OK , nu ???
     In alta ordine de idei , chiar daca absolventii facultatii de istorie sau filologie fac o serie de cursuri comune cu ale facultatii de drept , nu am vazut nici un astfel de licentiat sa faca copii legalizate , diverse contracte de valoare redusa sau etc. asa cum fac printre altele notarii desi si in acest caz am putea invoca ca acel absolvent de filologie e foarte bine pregatit si a studiat pe cont propriu si ar putea face multe din chestiile banale dar scumpe pe care le face un notar . Dar asta nu se va intampla niciodata si stii de ce ? pt. ca Uniunea Notarilor .... este o organizatie profesionala extrem de puternica si care stie sa apere interesele membrilor sai !!!


_______________________________________
Viziteaza Bucovina !!! O Romanie altfel !


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Nicole din Feb 07, 2010, 11:41 PM

                  Eu lucrez la un PFA - un om in virsta , cu o vechime de peste 35 de ani ... stie cu ce se mananca topografia, de la el am invatat multe. Sunt convinsa ca daca as lucra pe cont propriu nu m-as descurca (in momentul acesta ) . Este important sa stii cat nu stii din aceasta profesie ... si noi am pierdut lucrari care s-au dat "politic"
p.s. IF = imbunatatiri Funciare (nu filosofie) cred ca are o "mica" legatura cu topografia ... eu totusi incerc sa ma perfectionez pentru ca nimic nu e mai rusinos decat sa vina cineva si sa-ti "bata obrazul"


_______________________________________
Intrebare:Ce este un urs polar?
Raspuns:Un urs rectangular care are sistemul de coordonate schimbat.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Alin B. din Feb 07, 2010, 11:54 PM

                  tot respectul pentru cei ce isi asuma resposabilitatea muncii lor , dar discutia nu se refera la un caz anume. Imaginea de ansamblu este alta.
  Stiu ce inseamna IF si repet : nu particularizez discutia la un caz anume !


_______________________________________
Viziteaza Bucovina !!! O Romanie altfel !


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: mariancornel din Feb 08, 2010, 10:20 AM

                  impostura e la mare cautare. si tupeul. la noi importanta e spoiala, ce se vede pe dinafara. ce daca ai facut if la fr  ; ai aceeasi calificare ca toti ceilalti; ai drepturi la fel ca ceilalti. dar n-ai avut timp sa faci o facultate la care oricum se dadea un examen serios ca sa intri (cel putin pe vremea mea). si chiar daca intrai, din 100 am ramas 25 pana la sfarsitul facultatii. acum timpul costa bani; de ce sa techinui? mai bine faci o fr, id, sau o particulara, chiar daca nu poti sa citesti  un text la prima vedere. din cauza asta nu mai conteaza diplomele in ziua de azi. toata lumea are o diploma. important e ce stii sa faci. la fel nu vreau sa particularizez, ba din contra, vreau sa generalizez. pentru ca practica asta se generalizeaza, e la moda si e foarte usor de aplicat. cat despre control si verificari, la noi in tara, ori sunt anuntate inainte, ca sa inchizi mai repede taraba, ori sunt rezolvate cu o mica atentie, ori lipsesc cu desavarsire, pentru ca nu are cine sa faca treaba asta - renumeratie mica - dupa buget coane fanica.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: maryus_h din Feb 08, 2010, 11:08 AM

                  nu va mai ofticati ca ati facut 5 ani de geodezie la utcb sa masurati curtea lu` nea gheorghe, daca sunteti asa profesori in ale geodeziei...mergeti la cercetare, proiectare, etc, nu la ancpi pentru un cadastru, indiferent de facultate sau pregatire cand e vorba sa raspunzi pentru ce ai facut legea se poarta la fel si cu cel care a terminat geodezia si cu cel care a terminat IF, FR sau mai stiu eu ce.

_______________________________________
"Este...nu este.......asta este..."


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: adrianmonea din Feb 08, 2010, 11:28 AM

                  Deci stiti cum e fiecare sa isi vada de meseria care si-a ales-o de la inceput, frate in ce te-ai calificat aia sa faci,   daca ai facut curs de topograf, o sa fi muncitor topograf, atat si nimic mai mult, de cand se compara un curs de 9 luni cu o facultate de 5 ani pe care scrie  "INGINER DIPLOMAT" , ala a dat 3 examene in noua luni pe care le-a luat cu 2 calu[uri de branza, pe cand unu cu 5 ani trece de 100 de examene, asta fara restante .Daca unu cu geodezie s-ar face doctor, cum ar fi, sau un doctor ginecolog te-ar trata de inima, cum ar fii, fiecare sa mearga in tabara care si-a ales-o , parerea mea si ANCPI OCPI, sa ateste persoane dupa nivelul de calificare  dobandit in functie in primul rand de studii, dar si de experienta acumulata, iar cursantii sa nu treaca mai nult de munctorii


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: maryus_h din Feb 08, 2010, 11:33 AM

                  pai asa se si intampla...ancpi da autorizatii dupa pregatire, ca nu da D-ul decat la ingineri cu 7 ani experienta, si nu inteleg, daca esti bun in meseria pentru care te-ai pragatit de ce sa-ti fie frica de concurenta, mai ales din partea unora care nici nu sunt pregatiti corespunzator.

_______________________________________
"Este...nu este.......asta este..."


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: angheld din Feb 08, 2010, 12:08 PM

                  Geodezie-stiinta...IF,FR...diviziunea muncii...unde sunt conceptele de:muncitor ,tehnician,inginer...inginer-marele managea.....scuze


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: mariancornel din Feb 08, 2010, 01:56 PM

                  n-ai inteles nimk, nu mi-e frica de voi pentru ca nu sunt genul. si in al doilea rand o sa fiti mai multi ca noi in curand 
dar ma incurcati teribil. de exemplu ma incurcati cand sunt chemat la oficiu ca ma suprapun cu domnu' colonel cu experienta de 35 de ani de masurat cu ruleta. si eu trebuie sa stau sa-l ascult ca-i mai batran ca mine (daca mai traieste) macar din politete. si pierd timp si bani cu ocazia asta. am mai povestit chestii d-astea. ele nu se vor termina prea repede pentru ca 6 ani s-a lucrat dupa sistemul stereo mono audiovideo. mai sunt si alte exemple, dar asta e cel mai la indemana.
asa ca mergeti si inmultiti-va! bafta!



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: John Doe din Feb 08, 2010, 02:17 PM

                  Stiati ca la noi, numarul de ingineri este mai mare decât numarul de intelectuali ?

N-are rost sa ne certam, toti au dreptate in felul lor. Nu ne vom face viata mai usoara dându-ne suturi in fund unii altora.

Modificat de John Doe (08-02-2010 12:30:01)



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: maryus_h din Feb 08, 2010, 02:31 PM

                  intr-o tara in dezvoltare e nevoie de ingineri, atat ca mai trebuie sa fie si buni, si mariancornel nu cred ca am precizat ce pregatire am...de spui "voi" in sus si "voi" in jos, sunt inginer diplomat - la zi de 5 ani (intr-adevar in alt domeniu) apoi tehnician topograf (cu hartie) si anu asta o sa fiu inginer topograf...tot diplomat si tot cu hartie, asa ca cine vrea sa munceasca, munceste indiferent de hartie.

_______________________________________
"Este...nu este.......asta este..."


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: topograful linistit din Feb 08, 2010, 04:35 PM

                  maryus_h,

Si atunci, ce te inflamezi, daca vei fi dl. ing. diplomat?
Te-ai trezit sa tii partea celor "multi si oropsiti?"

Pentru mine, dupa studii, esti... deocamdata, dl. tehnician. STOP.

Ma alatur si eu celor suparati de mai sus, care vad cum in tarisoara noastra de marinari, facem legea dupa cum bate vantu-n panze.

D-le maryus_h, sa stii ca practic aceasta meserie din 1992 si mai nimeresc si azi cate-o lucrare unde simt nevoia sa mai intreb cate-un coleg, pt. a rezolva problema. Dar 99% astea-s cazuri in care au lucrat anterior cursanti din astia cu 6 luni de carte, carora tu le tii apararea; restul de 1% sunt acei tehnicieni care intaresc regula si in fata carora-mi scot palaria.
Si asta este una dintre cauzele pentru care nu avem azi un cadastru ADEVARAT.

Va salut, si... bafta la examene.



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: maryus_h din Feb 08, 2010, 05:57 PM

                  Aveti dreptate, si ar trebui sa fiu si eu "topograful linistit" dar ma cam sacaie asta cu inginerii si tehnicienii si cine-i mai scolit dintre scoliti, iar la partea cu lucrarile de pe la ospiciu de cadastru.... no comment poate se supara lumea. pace!

_______________________________________
"Este...nu este.......asta este..."


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Romario din Feb 08, 2010, 06:30 PM

                  Nu ai nevoie de 5 ani de zile de facultate ca sa faci un amarat de cadastru. Ai nevoie de vreo 2 ani de scoala si EXPERIENTA PRACTICA ceea ce pe la facultatile noastre lipseste cu desavarsire, intri bou si iesi vaca. Eu am facut 2 si zau daca mi-au folosit forumele alea pe 2 table si logaritmii, integralele in absolut etc.
Cand o sa se introduca si la noi sistemul breslelor, cum era acum 1000 de ani in care nu aveai sa practici ceva daca nu faceai ucenicie la un maestru, culmea tot 2 ani( dupa ce terminai o scoala)?
In alta ordine de idei nu se mai face scoala ca alta data, acuma totul este pe bani, iar profesorii sunt varza.
Referitor la discutia voastra, solutia e simpla si consta in eliminarea de catre OCPI-uri a diletantilor (exista norme in acest sens). In meseria asta 2 cu 2 fac 4 iar situatiile interpretabile sunt mai rare.

Bafta!



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Romario din Feb 08, 2010, 08:22 PM

                  Referitor la tehnicieni sa stiti ca am vazut tehnicieni de varsta a doua ff bine pregatiti, cu tone de teren in spate (chiar si cei de la DTM) si ingineri absolut penibili, care nu au habar decat de teorie si legislatie (adica papagali). Majoritatea inginerilor cu functii de conducere inainte de 90 si dupa nu stiu ceea ce este acela un aparat. 99% dintre colegele mele inginer nu stiu si nu au stiut niciodata ce inseamna teren, culegere de date etc.
Deci pana la urma totul se reduce la stabilirea unui sistem de valori, de norme care trebuiesc respectate de toti. Gresesti trebuie sa suporti consecintele, pentru ca alta data sa nu ii mai incurci pe altii si sa inveti si tu ceva.
Bafta!



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: maryus_h din Feb 08, 2010, 08:38 PM

                  doru2 - punctul pe i. respect

_______________________________________
"Este...nu este.......asta este..."


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Romario din Feb 08, 2010, 08:43 PM

                  Referitor la ceea ce a spus Doru despre cadastru situatia este foarte simpla dar exista vointa politica de a tine lucrurile cat mai incurcate pentru a se putea fura si a nu exista o evidenta clara cine si ce are, etc.
Sa te apuci tu ANCPI sa faci cadastru general intr-o comuna din nu stiu ce fundatura cu 2 tranzactii pe an, in timp ce in Bucuresti este un haos tottal, trebuie sa fii ori nebun ori suuuuper CORUPT.
Voi stiti ca in Bucuresti nici acum se fac parcelari digitale asumate de Primaria de sector ci fiecare autorizat stabileste un amplasament cum il taie capul dupa niste schite la 2000 sau 5000, facute de femei de serviciu de la IGFCOT  ( cu o eroare de suprafata de 10%), dupa care vine urmatorul care nu stie ce a facut primul si face totul VARZA.
Este foarte simplu sa tii o baza de date. La noi nici vorba de publicitate, transparenta, de functia economica a cadastrului.
Parerea mea este ca totul pleaca de la politic. Eu as desfiinta ANCPI, OCPI si tot ce tine de astea si as infiinta birouri locale grupate pe zone adminitrative care sa fie in direct contact cu cetateanul, nu ca acuma cand nea Ion trebuie la mearga 200 km la Ocpi sa faca cerere, dupa care ping-pong. Sunt suficienti 2-3 experti si un asistent registrator.
Eu nu vad nici o schimbare in bine in viitor.
Imaginati-va ce ar insemna sa tastezi Mircea Geoana, Gabriel Oprea, Berceanu, Videanu, Blaga si sa iti apara vreo 200 de terenuri si dupa aia sa il intrebi de unde le ai taticule ca ai lucrat toata viata la stat.
Bafta!



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: mariancornel din Feb 08, 2010, 09:15 PM

                  imi pare rau ca s-a amplificat discutia asta din nou. iar a inceput yoda2 cu textele despre mitici si NASA si americanii-s de vina ...... toata lumea are diploma, dupa cum am mai zis. important e ce stii sa faci. tocmai asta era ideea pe care am vrut s-o subliniez, dar s-a inteles altceva. asta fac cei care se duc la id sau la fr sau la if- ei iau o diploma dar nu stiu nimik, si dupa aceea au pretentia sa fie autorizati. eu la asta m-am referit. exceptiile intaresc regula. doar olimpicii de la noi nu sunt produsul sistemului nostru de invatamant. sau poate yoda2 vrea sa spuna ca geodezia asta de la bucale e un fel de scoala ajutatoare pe langa celelalte "centre de pregatire si excelenta" din domeniu din tara noastra. atunci da, recunosc, mi-am batut joc de viata mea, trebuia sa ma inscriu la un curs de 1 an, ieseam topomester si restu invatam pe parcurs, scoala vietii. asa e, sunt un imbecil     de-aia n-o sa lucrez la NASA


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: Nicole din Feb 08, 2010, 09:55 PM

                  @mariancornel : Am terminat imbunatatiri funciare la iasi , la zi , 5 ani, in 1989. Suplimentar am facut  un curs de topografie de 8 luni. Daca nu incalc nicio lege , de ce nu as avea drept sa profesez in domeniul cadastrului si topografiei? 

p.s. curios e ca nimeni nu spune nimic despre fostele cadre militare care au iesit cu ordonanta prin '92 parca si toti si-au facut firme de cadastru ...

Modificat de Nicole (08-02-2010 21:04:36)


_______________________________________
Intrebare:Ce este un urs polar?
Raspuns:Un urs rectangular care are sistemul de coordonate schimbat.


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: kod din Feb 08, 2010, 11:50 PM

                  Vad ca discutia se incinge incet incet, insa vreau sa va aduc la cunostinta cateva aspecte, pe care fiecare le ignoram fie din comoditate fie din nepasare.

As incepe prin a spune ca "TIMPUL ESTE CEL MAI IMPORTANT ..."

Vad ca toate dicutiile incep prin acuze reciproce de genul inginer topograf vs. tehnician cu experienta sau studiu de 5 ani vs. 2 semestre + practica si altele de genul acesta.

Fiecare isi vede partea lui plina de pahar, si fiecare are dreptate in felul lui, dar nicunul nu se pune in situatia celuilalt.

Asa incat daca @Nicole ai terminat imbunatatiri funciare si cu acel curs de 8 luni + eventuala experienta in vastul domeniu al cadastrului crezi ca esti in stare sa faci o lucrare fie ea si de parcelare, nu iti are nimeni treaba, mai mult incat conform legii va veti putea autoriza, si numai timpul poate decide daca acest lucru este bun sau rau. Insa nu vad de ce sunteti asa de revoltati pe inginerii care si-au "pierdut" nervii/zilele/banii si multe altele prin facultati pt. ca asa le cerea legea atunci pt. a se autoriza, si inca ma intreb daca acesti useri s-ar fi inregistrat pe forum daca nu ar aparea o asemenea propunere legala, de aici incep pretentiile (acest cuvat imi place sa cred ca vine de la "a pretinde" adica la a aspira la ceva la care inca nu ai posibilitate sa ajungi)

Pe de alta parte si voi trebuie sa intelegeti ca persoanele autorizate de astazi (ma refer la cei cu scoli si diplome) nu si-au dorit in mod explicit sa-si piarda zilele prin scoli pt. a obtine acest extraordinar drept de a profesa, si asta doar pt. ca asa le cerea legea. Vedeti voi azi maine vine o lege prin care proprietarul se poate intabula singur ca, topografii sunt prea multi si nimeni nu-i acccepta, toti ii urasc, si se vrea lichidarea lor treptata prin diverse tertipuri legale. Si da normal ca iti vine sa te apuci de "bungee jumping" cand tu dupa 5 ani de stutii si multi anii petrecuti pe carari batute de ploi, noroi, frig, vand sau arsita, si multi ani petrecuti cu diferitele programe pe PC/erori/pierderi date/ refaceri planuri/ cafele si nopti nedormite - care te transforma incet incet si in tehnician IT - te duci cu un PAC (sa zicem) la primarie si iti vine mister/miss categorie  J, sau K (sper sa nu gresesc sau cum le-or mai numi acum) si-ti contesta lucrarea pe motiv ca acel plan lor nu le "cade bine pe coordonate"  (acesta e doar un exemplu stupid, ca nu vreau sa incep cu teorii legate de ospiciu/orificiu). Si ziceti-mi voi mie daca nu va vine sa-i dati cu capu` de toti peretii impreuna cu acel curs de 8 luni + vasta experienta profesionala ce primeaza in fata ta !

Dar bineinteles trebuie sa gandim subiectiv, aceste legii sunt date de anumite persoane care din pacate nu au nici cea mai mica treaba cu situatia actuala din romanica nu numai in domeniul cadastrului, unde deja domneste haosul, (si sper sa crape cat mai curand) dar avem si alte domenii demne de laudat: sanatate, economie, agricultura ...etc. Si chiar daca se consulta cu persoane din domeniu, acestea isi urmaresc propriile interese, fara doar si poate.

Si da doru ai dreptate, insa pana la un punct, sa sti ca in romanica cadastrul nu va fi nicodata asemanator celui din State, sau celui din alte tari "civilizate" din purul fapt ca traditia/cultura/regiunea nu permite aplicarea acelorasi valori in 2 state diferite.  Si din pacate da sa sti ca azi "metoda compromisului" e singura metoda de a-ti lua banii cinstit, si a aduce paine pe masa in romanica. (de ce crezi ca au americanii/australienii limetele de stat atat de drepte ?)
Si intradevar parem a fi niste "maimutze in jungla si ne lovim cu pumnul in piept" insa nu pt. a demonstra "superioritatea si fortza bruta..." ci pt. a ne face auziti de cei care nu ne "baga in seama" desi depind de noi ! (de ce crezi ca romanica are de 10 ori mai multi politicieni decat toate Statele Unite la un loc ?)

Si sa sti ca acel sistem de invatamant pe care il condamni cu vehementa a dat minti luminate care azi lucreaza poate ca ...ingineri topografi pe teritoriul altor state , sau au brevete de ingineri in diverse domenii recunoscute international. Ca este bine sa nu ca ai invatat toate capitalele lumii si sti raspunsul la orice intrebare de cultura generala dimineata la 3:00 daca te intreaba cineva, inca nu stiu sigur daca e bine sau nu, dar sincer mie mi-ar fi rusine daca m-ar intreba careva care este capitala Japoniei si as raspunde "Beijing"
romanica inca sufera de "nerecunoasterea drepturilor ce ti se cuvin" si toti se cred buni in toate, stiti cum erau romanii plecati la lucru inafara dupa `90 ...."buni la toate" asa e si-n zi de azi sti de toate, dar prea putin din domeniul tau de activitate.

Si ca sa conchid ...de ce timpul este cel mai important ? pai daca stiam ce prapad este in tara lui "fiecare face ce vrea" dupa 20 de ani, mai aveau rost toate discutiile astea ? Poate acum cine stie eram si eu vre-un pilot de nave pe la NASA, sau macar un director de marketing la Apple (ca micro$$oftu` nu mai e de actualitate) conform pregatirilor din scolile de prestigiu din afara nu ?
Dar asa cine stie poate in 20 de ani ma mut in ...honolulu` cu salariul castigat din banoasa meserie de topograf !

Modificat de kod (08-02-2010 22:01:25)



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: adrianmonea din Feb 09, 2010, 03:00 AM

                  Eu nu am nimic cu cei care au facut o facultate tehnica,dar facultate sa fie, si vor sa fac cate o specializare in diferite domenii care au cat de cat legatura una cu alta, pe mine ma dispera muzicantii astia de care am mai zis,nu cred ca au nici liceul si fac un curs de cateva luni si sunt bagati in aceeasi oala cu cei cu studii superioare, mai frate sa le faca o categ. a lor de exemplu si pana nu isi completeaza studiile cum trebuie sa nu mai sa nu mai inainteze, indiferent de experienta lor de la firma lui "tata" sau "varu". Inainte se punea pret pe scoala, nu ca acum.Democratie am vrut  


               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: adrianmonea din Feb 09, 2010, 10:57 AM

                  ce umor sarcastic ai avut doru2 in prima faza a citatului...imi place    

Modificat de adrianmonea (09-02-2010 14:31:22)



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: kod din Feb 09, 2010, 11:53 AM

                  ei pe satelit as fi acceptat si schimbul 3, doar daca as fi facut topografie satelitara    , sau macar in honolulu, chiar daca e mai greu (doara romanii sunt obisnuitii cu greul ) si m-ar fi consolat gandul ca stateam in hamac, cantand kumbaya dupa o zi ostenitoare de lucru   

Asa este doru de asta am dat exeplul limitelor "perfecte" ce separa statele intre ele, practic acele limite sunt zic eu "limitele bunului simt" stabilite in mod uman, prin apreciere si respectul muncii fata de inaintasii lor, dar mai ales fata de ei insisi.

Din pacate la noi e cam pe dos, gradul de cultura si civilizatie, lasa mult de dorit, exemplu concret in care fratii isi dau cu sapa`n cap unul altuia pt. o palma de pamant, sau justitiarii care vin si-ti scot tarusii pe care i-ai batut in pamant pt. trasare si multe altele.
Dar cateodata se mai intampla si minuni, si dupa ce i-am trasat unui "mosneag" de vreo 90 si ceva de ani, vazad ca terenul nu mai corespunde cu cel care el la lucrat o viata intreaga, a spus: " Da domn` injner eu stiu ca asta nu-i terenul meu, dar tu sti mai bine, ca mine, fie asa cum zici tu !"
Sa fi OM nu costa nimic, dar aceste calitati sunt de domeniul cartilor scrise de Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu sau Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Si bineinteles ca nu noi am inventat roata, dar acele principii de baza pe care ar trebui sa se bazeze cadastrul in zi de azi nu sunt aplicate cum trebuie sau sunt aplicate la "mica intelegere" fiecare tragand ponoasele.

De ce sa implementat eterra la nivelul intregii tari, mai putin in tara lui bucur voda ? Cine profita de pe urma acelor terenuri care intra in intravilan peste noapte dupa ce au fost cumparate ca terenuri agricole in extravilan la pret de nimic ? Am vazut situatii in care intravilanul unei localitati era in asa fel denaturat incat casa/locurile/imobilele celor interesati (primari/consilieri/samasari etc) erau incluse, desi limita era "trasa" mult fortat peste bunul simt.

Sunt multe lucruri care nu merg bine, si asta se simte si supara, cei de la guvern au alte prioritati, gen il lasi pe om cu pensie de "1 RON" si la altul ii dai 100000 pe motive de merit profesional. Nu am inteles niciodata la ce fel de risc sunt expusi magistratii si judecatorii, de au salarii si pensii asa mari, cu ce este munca lor mai exacta si mai precisa decat munca unui "inginer" fie el si de cadastru. Sau militaru` desi nu contribuie cu nimic la economia unei tari, ba din contra, au pretentii peste masura. La fel cum nu am inteles niciodata de ce un profesor ia 13 salarii (oare anul are 13 luni si nu stiu eu ?) pe cand el activeaza doar 9 din care mai scadem "pauzele" intersemestriale si Pasti sau Craciun. Exemplele sunt multe, la fel si problemele, din aceasta cauza "a bunului simt si responsabilitatii profesionale" in domeniul cadstrului/ sau mai ales/ aceste lucruri nu vor fi clarificate niciodata/ prea curand/ 
De asta zic eu ca in romanica acesta meserie este privita cu rautate, ura sau chiar dispret

Numai bine si recomand cu caldura "Amitiri din epoca de aur" a lui Cristi Mungiu 





Modificat de kod (09-02-2010 09:59:12)



               
Titlu: Re: Se modifica regulamentul de autorizare
Scris de: advex din Feb 09, 2010, 01:01 PM

                  Doru, prea multa patima...

Recomand un articol: "Ne-aţi trădat, emigranţilor! Ba v-am salvat, nefericiţilor!"

http://phoenixmission.org/web/index.php ... Itemid=709


_______________________________________
http://info-topograf.blogspot.ro/