Cum masurati pe caldura la distante mari

Creat de Geo_QQQ, Iun 06, 2007, 02:02 AM

« precedentul - următorul »

set4

#15
Citat din: Kappyvrei sa spui ca din cauza curentilor de aer cald eu la o distata de de 5km o sa vad prisma mai la stanga sau mai la dreapta decat e in realitate...?(eu asa am inteles)


o vezi miscandu-se din cauza mirajului si in general vizibilitatea e slaba,mai mult eu am confundat prisma cu un pom care era ff  aproape pe directie semnalul a fost intors de prisma si m-am trezit cu neinchidere de cativa metri, ce vreau sa spun e ca se pot face confuzii de aia trebuie evitate dist mari

set4

#16
Citat din: mihailavramo recomandare
in acceasta situatie recomand trilateratia
e precisa pe distante si merge bine
incercati si voi
se poate veerifica, bime excludem nivelmentul.
in alta denumire "triunghiuri de legatura"

ocpi accepta decat drumuirea si retrointersectia cel putin la noi(nu avem voie sa facem retele de patrulatere, poligoane, retele de triunghiuri, transmiteri la sol si chiar vroiau sa le interzica celor cu categ. C sa faca retrointersectii) deci pentru cadastru trilateratia eu n-o pot folosi desi sunt curios ce rezultate da .

set4

#17
Citat din: doru2m-am distrat bine cu set4, se mai intampla sa confuzi si prisma cu un copac... adevarul e ca, pe canicula nu vezi prisma bine nici macar la 200 de metri, dar un semnal al 5000...
    sunt de acord in ceea ce priveste retrointersectiile, nu ar trebui sa fie nici folosite nici acceptate in lucrarile nu doar de cadastru, dar nici macar de topo, ma refer la cele de unghiuri, ca poti avea si cele de unghi-distanta, cu vize scurte(sau freestation). retrointersectia apartine deja de geodezie si pentru a fi siguri pe ea trebuie respectate o serie de conditii, ar trebui lasata geodezilor, sa stea cu aparatul in statie si sa masoare unghiuri o zi intreaga...
    o lucrarea de cadastru sau topo ar trebui inceputa de pe doua puncte la sol, verificate in prealabil...asta e parerea mea, iar daca nu e posibil, e tocmai pentru ca retele sunt vraiste...

reteaua Craiovei e facuta de IGFCOT (nu mai stiu cum le zice acum) si da rezultate destul de bune, la retrointersectii rezultatele sunt intr-un ecart de max 10 cm

mar

Pentru set 4.

     Cum poti sa obtii rezultate cu retrointersectia cum spui tu "ecart de max 10 cm"?
Tin sa precizez ca reteaua de ordin I are o precizie de +- 15 cm dupa unele manuale. Nu mai vorbesc de ordinul V.
     Tu spui cu alte cuvinte in felul urmator: Obtin din ceva cu precizie proasta, ceva cu precizie mai buna.
     Esti geodez cumva? Nu pare. Mai studiaza.

set4

intre valorile din care se face media ( fara compensarea riguroasa care iti da precizia finala)

nu numai eu ci si multi altii unii din ei simpli tehnicieni(de la ei am invatat) am facut treaba asta respectand anumite reguli care nu sunt in manuale


dupa parerea mea e ceva mult mai multumitor decat un ortofotplan care nu prea mai bate cu situatia din teren sau decat o drumuire plecand dintr-o borna la sol determinata prost

geodez nu ma consider si nu cred ca esti nici tu

la noi in zona  geodezi adevarati sunt 2 insi (nu ma refer aici la ce scrie pe carton)

Modificat de set4 (19-03-2008 17:06:42)

set4

ps rezultatele obtinute dupa o compensare riguroasa deci pentru o retea geodezica compensata se numesc "coordonatele cele mai probabile", adica raza mare a elipsei erorilor(vezi manualul) nu poate depasi acei 15 cm la care te referi

merlin4523

pt dl doru
Absolut toate statiile profesionale Leica ,ma refer la TPS 1000,1100,1200 compenseaza retrointersectiile deci nu dau ca rezultat reziduri (cazul panaramelor TPS400,700,800) ci abateri standard.
De asemene pot sa va asigur ca atat programul free station cat si orientation and height transfer aplica ponderi observatiilor in functie de lungimile vizelor,conformatie,anumite date introduse de utilizator si folosesc doua metode obtinandu-se Least squares solution sau Robust solution;ultima in cazul in care se masoara distante in free station.
De asemenea exista si un raport de compensare care din configurare poate sau nu poate fi salvat pe card si care contine deviatiile standard precum si acordul mediu de orientare.
Pentru observatii unghiulare cat mai precise in teren in cazul unei retrointersectii
exista programul sets of angles care nu este nimic alceva decat metoda seriilor complete pentru compensarea observatiilor unghiulare in statie si in fuctie de numarul de serii si numarul de vize se poate stabili valoarea cea mai probabila a fiecarei directii precum si eroarea.
Principiul crearii softului pt statiile profesionale adica statiile pt ingineri cum sunt cunoscute in germania este chiar teoria erorilor tocmai in ideea sa nu
se post proceseze datele cu diverse programe si facilitatea identificarii surselor erorilor inca din teren care face posibila eliminarea lor pe cat posibil.
l

mar

Cu privire la retrointersectie.

Este cea mai de evitat metoda de determinare a coordonatelor unui punct. De ce?
1. Se folosesc ca puncte: semnale aeriene din reteaua geodezica nationala, mai rar piramide, care de regula sunt de ordin V si au cea mai slaba precizie de determinare a coordonatelor.
2. Nici un soft de prelucrare a datelor nu imbunatateste precizia de determinare a coordonatelor unui punct.

Pentru set4

In procesul de compensare poti sa faci cite iteratii doresti, pina obtii precizia dorita. Asta nu inseamna ca si coordonatele sunt corecte.
Precizia ortofotoplanului, scara 1:5000, este de 1,5 - 2 m conform specificatiilor tehnice date de executant. El nu se poate folosi la verificarea documentatiilor cadastrale.
Sunt geodez. Si sunt adevarat.

Pentru doru2

Eu am avut un punct de vedere cu privire la o metoda de determinare a coordonatelor unui punct.

set4

#23
Citat din: marCu privire la retrointersectie.



Pentru set4


Precizia ortofotoplanului, scara 1:5000, este de 1,5 - 2 m conform specificatiilor tehnice date de executant. El nu se poate folosi la verificarea documentatiilor cadastrale.
Sunt geodez. Si sunt adevarat.

.


Nu numai ca sunt folosite ortofotoplanuri pentru verificari, dar se intocmesc si documentatii(nu de catre mine) pentru extravilane plecand de la ortofotoplanuri probabil in speranta ca vor fi legate respectivele documentatii in STEREO acolo unde reteaua lipseste cu desavrsire

Sunt geodez Si nu sunt adevarat

Modificat de set4 (20-03-2008 14:00:18)

mar

Pentru set4

In precizarile date de ANCPI  se stipuleaza ca ortofotoplanurile nu se folosesc in procesul de verificare a documentatiilor cadastrale. Acest lucru este evident, nu poti sa verifici o lucrare cadastrala pe baza ortofotoplanului, care prin "Regulamentul privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara" trebuie sa asigure o precizie de determinare a punctelor de contur de maxim +- 40 cm. 
In ce judet se intimpla ca ortofotoplanurile sa fie folosite la verificari?

cioro


                  geodezii aia de buc au avut dreptate cand ti-au spus lucrul asta dar se refereau la determinarea punctelor din reteaua de ridicare cand se compenseaza constrans pe coordonatele vechi (vezi normele tehnice de cadastru general punctul 3.4.4 download la http://www.cadastru.org" target="_blank">www.cadastru.org). Pentru retelele de indesire se face prelucrarea ca retea libera iar daca se asigura sigma 0 < +/- 5cm pe toata reteaua, aceasta se va incadra in Stereo 70 printr-o transformare helmert. La indesirea retelei nu se foloseste retrointersectia.

Legat de caldura va spun din experienta ca in zilele de canicula nu se masoara decat in crepuscul pana la rasaritul soarelui + inca 20 min  si dupa apus. Vizele scurte nu ajuta mai deloc atunci cand ai nevoie de precizie, eu am avut niste experiente nefericite intr-un santier de am masurat niste fundatii de vreo 10 ori avand rezultate diferite de fiecare data cu +/-3-4 cm (chiar cu vize scurte sub 70 m) pana cand n-am venit la 5 dim in santier n-am rezolvat nimik.

Cele bune



               

Kaleh


                  Daca ai avut diferente de 3-4 cm pe distante scurte nu da vina pe caldura, da-i vre-o doua celui de la prisma... Am lucrat la peste 40 grade (si pozitiv, si negativ) pentru ca asta era situatia, si nu am depasit niciodata +/- 2 mm. Dar mi-am facut o retea beton, distante mai mari de 30 m nu au existat.


               

cioro


                  Partial ai dreptate Kaleh eu am avut abateri mai mari la vizele mai lungi la cele scurte eram in toleranta oricum nu chiar +/- 2 mm (pt mine asta se poate intampla in conditii ideale pt ca asta e precizia de fabricatie pe distante la aparatul meu si la majoritatea aparatelor). Si eu aveam reteaua beton dar asta nu m-a ajutat prea mult ca nu puteam sa imi pun puncte in fundatie ca acolo se lucra de zor.
Legat de asta mai am un prieten care a facut niste experimente sa vada ce precizie are pe cote in zile de canicula cam asa ceva a obtinut:
  0 - 25m  +/- 2mm
 25- 50m  +/- 6mm
 50-100m +/- 20mm
 peste 100m maxim 50mm



               

valicux


                  in Teleorman se folosesc orto ca verificare,in Dolj,In Constanta, lucrarile sunt puse pe orto si verifcate,patite pe pielea mea


               

dora3mira


                  Sa-ti spon ca si ortofotoplenurile sunt cu rezultate "pe-acolo" dar nu "fix acolo" ?!
Avem in jud Galati o zona cu orto deplasat vreo 2 metri ! Asa ca .....
Pe perioada de vara trezirea devreme si lucru pana incepe fenomenul de miraj, apoi odihna activa cu prelucrare de date pana trece "focul" si inca niste ore bune pana mai pe inserat !
Vize de verificare dese (ori de cate ori sunt vizibile)


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !