Razboi pentru canale sau masina cu cinci roti

Creat de puidedac, Iun 26, 2009, 02:10 AM

« precedentul - următorul »

puidedac

Sal' evribadi!

Am gasit pe site-ul Sokkia din Ungaria o pagina interesanta, pe care l-am tradus in special pt. voi,  - cum am putut –  (pe langa arheo-topogarafie mai practic cateodata si traduceri de buna voie si nesilit de nimeni) - ca sa "nu muriti prosti", daca chiar trebe.
Pe acest site am citit la un moment dat de la un forumist care intreba de mai mult de 72 de canale de pozitionare globala.
Ca raspuns – daca mai citeste acest raspuns, sa-se consute cu scriitorul acestui articol de la Sokkia Hungary.
 
Iata traducerea:

""""Vazand anuntul unui competitor, numerosi clienti ai nostrii ne-au intrebat, daca chiar "le curg degeaba  banii pe canale", daca au hotarat sa ia sau deja au luat receptoare GNSS de "doar" 72 de canale.

Oare chiar corespunde unei masini cu trei roti receptorul GNSS cu 72 canale?

In anunt se presupune ca vor avea nevoie de minim 80 de canale, daca semnalele viitoare vor avea minim 80 de canale, vrand sa utilizam toate viitoarele semnale satelitare. 

Ca rezultat al anuntului firmei respective - daca le insumam - vor iesi 90 de canale necesare.  Astfel receptoarele cu 72 de canale ar fi putine, daca presupunerea de baza ar fi fondat, DAR NU E!  Deoarece numaratoarea porneste de la faptul ca cu receptorul am primi semnale din toate cele trei sisteme de baza GNSS am vedea 10 sateliti. Cine e un pic informat la acest capitol, stie ca acesta e o gandire totalmente rupta de realitate. Odata ca deasupra "mascarii pe verticala"  de 10 grade unanim recomandat si acceptat, in zilele noastre din sistemul de GPS déjà realizat, 10 sateliti in cele 24 de ore ale unei zile doar 6 ore se afla, pe de alta parte de aceea ca practic de 10 sateliti nu e nevoie.  Unui receptor GNSS performant – ca si Sokkia GSR2700ISX – 7-8 sateliti e destul, eficace, precis si fiabil pentru calcule de pozitie. 
Suma observabila zilnica a satelitilor GPS zilnice e 8. Sa completam acum tabelul din anuntul respectiv din locul celor 10 cu utilizarea numarului mai practic de 8 sateliti. In sistemul GPS     
8 x L1,L2,L5 = 24, plus in Glonas: 8 x L1, L2 =16, plus in Galileo (de care vom putea profita cel mai fericit caz peste 4) E1,E5A,E5b,AltBOC =32. Sa insumam rezultatele partiale, 24+16+32=72 !!!


Receptorul Sokkia GSR2700ISX in ziua de azi (19.06.2009) intre orele 20 si 24 pe un teren maxim deschis maxim 14 minute poate observa cele mai mult nr. de sateliti, ceea ce e 17, pe langa constructia actuala a sistemelor GPS si Glonass. Deoarece in prezent nu folosim frecventa L5, 17 sateliti din cele 72 de canale pe care le avem doar 34 le vede pe o durata de 9 minute. In general media zilnica e de 13 sateliti (26 canale). Utilizatorii nostrii ne semnaleaza de multe ori, ca receptorul GSR2700ISX pe teritoriu acoperit – presupunem cu maxim 6-8 sateliti (12-16 canale) – are un randament f. bun.

Deci a cui bani curg degeaba pe canale? Aceluia, care in functie de situatia financiara proprie, posibilitatii si a gandirii, hotareste la cumparare sau aceluia care nu rezista tentatiei inca acum cheltuieste mai mult pe acel lucru pe care nu-l va putea folosi pe deplin, mai ales ca nici peste ani nu e sigur, ca va avea nevoie? Opinia noastra e, ca receptorul cu 72 de canale GNSS se poate considera pe deplin si azi (comparand cu o masina cu 4 roti) si va fi aceeasi si inca 10 ani de acum incolo.

Un receptor cu 120 de canale teoretic va putea recepta mai multe semnale in viitor, dar acesta – ca de altfel o masina cu cinci roti – nu e profitabil practic. Caracteristica acestui produs e mai mult marketing, avantaj mai ales pentru comercianti, deoarece se poate bine argumenta, dar nu e avantaj pentru utilizator.

Va amintiti ca ce a cauzat criza economica actuala?""""""

Nu continui articolul, acum, desi e foarte interesant si de memorat ceea ce scrie in continuare ca explicatie, dar daca va intreseaza va voi traduce data viitoare, caci aveti nevoie de un pic de suspans. Cam greu am tradus, scuze, daca ceva nu e a la cart', dar cred ca e mai bun decat functia de traducere la Google.