Vize aeriene cu Leica TCR 703

Creat de sagy, Ian 14, 2009, 04:25 PM

« precedentul - următorul »

sagy

Am o mica problema... Mi-am luat o statie totala, TCR 703, dar nu reusesc sa inregistrez in state vizele aeriene. Manualul este ambigu in privinta asta... Va rog sa-mi dati un sfat.
Multumesc!

John Doe

Pune aparatul pe RL-Short si coboara viza pe pamânt, lânga tine (fara sa modifici Hz). O sa ai inregistrat unghiul orizontal, distanta nu va fi corecta.
Sau vizeaza si noteaza-ti in carnetel Hz, fara citire.

Asta daca vrei sa spui ce ma gandesc eu. Daca nu, revino cu niste detalii.

sagy

Sunt virgin in Leica, deci in modul Surveling, setez statia, job etc.. si cand incep sa masor nu am nici o variabta de a inregistra vizele aeriene in memoria staiei. Faza cu carnetul l-am incercat..dar nu prea merge... Toata lumea a laudat Leica [in general mi se parea ca e tata lor], dar dupa chestia astaimi este dor enorm dupa Sokkia :|... Mai rau ca in zona mea nu prea este lume care sa aiba acelasi model ca si mine...

kod

1. ce-i aia viza aeriana?  :uimit:
2. de la set job. pan la start surveying mai sunt inca 2 pasi (care musai tre facuti, chiar si local)
Set Station
Set orientation
3. da mai multe detalii
4. o zi buna  :hi:

goguletz

sagy, ai un pic de rabdare si ai sa vezi ca aceasta statie Leica o sa-si spuna cuvantul. Nici nu poti compara Leica cu Sokkia.

Tu probabil te-ai referit la inregistrarea unor directii unghiulare orizontale. Nu este necesar sa stabilesti Job-ul, Statia si Orientarea (cu toate ca este indicat), este suficient sa te afli in meniul principal (atunci cand n-o sa mai poti da "Esc"). Probabil pe display iti apare doar o parte din afisaj care contine doar denumirea punctului, coordonatele Nord si Est, si altitudinea H. Ca sa vezi si celelalte posibilitati de afisare a datelor trebuie sa apesi tasta DSP (sau Display); faci asta pana cand pe ecran iti va aparea Hz (directia orizontala), V (unghiul zenital), L (lungimea inclinata), D (distanta orizontala). Cand vrei sa inregistrezi o directie, mai intai vizezi si apoi apesi tasta "REC".

Uite un exemplu, cand trebuie sa obtii coordonatele unui stalp. Cel care tine jalonul trebuie sa fie plasat tangent lateral stalpului (nu in fata acestuia), il vizezi apoi apesi "DIST". In acest moment valoarea distantei este inregistrata intr-o memorie mai "scurta" (temporara). Vizezi acum centrul stalpului (nu mai este necesar jalonul) si apesi tasta "REC". Astfel ai obtinut coordonatele centrului de greutate al stalpului.

Multa bafta!

Modificat de goguletz (15-01-2009 04:30:50)

John Doe

Da bun, mere si asa. Omul întrebase de VIZE ; prin asta eu înteleg UNGHI (fata de o anumita directie), si daca esti deja într-un job, nu stiu daca poti schimba setarile când vor muschii tai fara sa te dea afara din job, nu am lucrat cu modelul ala de Leica (la TCR407S nu merge). Si din câte am observat eu, ai cele mai mari sanse sa uiti sa-i dai setarile înapoi, sau mai rau, sa nu mai tii minte unde ai umblat si ce ai schimbat.
La masurat stâlpi, nu ma complic: radiez prisma pusa in dreapta sau stânga stâlpului si-mi notez în ce parte am pus-o, sau daca am multi stâlpi stabilesc cu figurantul sa o tina întotdeauna pe latura stânga (fata de mine) a stâlpului; punctul îl raportez ca atare iar simbolul "stâlp" îl raportez în dreapta punctului radiat.

PENTAX R322NX are o chestie interesanta: figurantul poate tine prisma la o anumita distanta lateral fata de punctul inaccesibil (si masoara el cu o ruleta de mâna distanta asta) dar la aceeasi distanta fata de aparat (asta din ochi); se radiaza prisma, cunosti abaterea laterala si aparatul va calcula coordonatele punctului inaccesibil.

bogdyman79

Din cate tin eu minte (se poate sa ma insel nu am mai lucrat de mult cu Leica) la fiecare statie din seria TC(R) 700 mai este si o tasta acolo ... USER .... si tot din experienţa ştiu ca dacă apeşi tasta respectivă după ce vizezi punctele dorite (biserici, relee, castele de apa, etc.) se inregistraza direcţia, adică Hz si V.

Atenţie in fişierul de masuratori la aceste direcţii in dreptul distanţei este afisata valoarea de 1 (unu) metri .

Cred ca asta doreşte sa afle Sagy. Sau nu???

bogdyman79

Completare la postul de mai sus:

M-am uitat pe manualul Leica si in prealabil pt. tasta USER trebuie sa ii dai o functie din meniul FNC.
Pentru ce am scris mai sus eu aveam setată pt. tasta USER -- operatiunea REC (a doua din meniul FNC).

PS. mai trebuie lucrat si la traducerea manualelor in lb. romana (dar problema asta cred ca  o gasim la toate tipurile de statie)

sagy

doru2 ma refer exact la inregistrarea unghiurilor fara distante...la noi se spune vize aeriene..bogdyman79 ai dreptate asta e cea ce doresc...
pe aparatul meu am urmatoarele taste: ALL, DIST (EDM), USER(FNC), PROG(MENU), SHIFT si CE, asta in partea de jos, practic cu celele care lucrez in softul lui fara alfanumerice din partea dreapta.
Multumesc celor care au raspuns, am fost pe campiile Bucovinei si nu am avut timp sa raspund, lucru pentru care imi cer scuze.. pana una alta cred ca am sa folosesc partea cu miniprisma:|
Intr-adevar, manualele sunt .. sa-i spunem mai putin bune.
Mai astept informatii si promit ca trimit o doza de bere prin curier sau posta celui care ma ajuta :P
PS: Tasta FNC porneste/opreste laserul...

Modificat de sagy (17-01-2009 22:14:13)

Alin B.

da, la Leica functia REC inregistreaza directii (Hz si V) fara distanta si este f. usor accesibila aceasta functie

kod

da functia REC, se foloseste de obicei cand te orientezi pe un punct nestationabil...fff utila , numai bine !

sagy

Va multumesc pentru raspunsuri.. Am rezolvat-o  :hi:  .. ar mai fi Quick Code  :(

Calin

Quick Code, nu este dificil. Iti formezi lista de coduri, recomandabil cu Leica Geo Office. Atunci cand formezi lista de coduri fiecarui punct de detaliu ii atribui o combinatie de 2 cifre. Fisierul cu extensia .crf il copiezi in statie, in directorul Code. Apoi activezi din statie Quick Code si te apuci de lucru. Formand combinatia dorita, automat se declanseaza masuratoarea si inregistrarea ei in memoria interna a aparatului. Functia este extrem de utila pentru ridicari topo unde diversitatea detaliilor este mare.

goguletz


kod

sincer, semnalele in Romania , mai ales pe teren accidentat sunt de cele mai multe ori o salvare (daca nu ai GPS)
Si as vrea sa fac si o propunere celor de la ANCPI, ca si asa se cam plictisesc, sa determine coordonatele la semnalele GSM, (am fost pe teren in n-spe zone uitate de lume) dar aveam tot timpul 2-3 antene GSM....asta ar fi o adevarata salvare.
si stiu ca deviatia pe verticala la o antena GSM este de ordinul mm-lor, macar atunci cand pun semnalul (antena GSM) sa-i det si coord. => deci sa-si angajeze topograf (cine nu are topograf sa-si cumpere)
 :finger: