Georeferentiere arcgis

Creat de sharky25k, Iun 11, 2012, 02:02 PM

« precedentul - următorul »

sharky25k

Buna ziua,

Sunt nou pe forum si in acelasi timp sunt nou si in domeniul gis.
In primul rand imi cer scuze daca am postat topicul in locul gresit dar am o nelamurire mare.

Lucrez de mult timp cu global mapper pe o harta topografica a romaniei. Pe aceasta harta am toate hartile militare unite. In global mapper eu am cordonatele geografice ale acestei harti dar problema mea este ca aceasta harta nu o pot deschide cu arcmap. Adica fisierul .ecw se deschide dar sistemul de proiectie pe care il am salvat ca un fisier .prj nu este acceptat de arcmap.

As dori sa stiu ce gresesc cand georeferentiez aceasta harta pentru ca eu am exportat o parte din aceasta harta ca jpg (cam de 3x3 km) Am deschis acest fisier cu arcmap si am inceput georeferentierea pe puncte care le-am luat din global mapper (mentionez ca nu am gresit deloc pozitionarea punctelor in gis) dar din nefereicire dupa pozitionarea a 4 puncte harta este foarte distorzionata. Adica in primul rand orientarea este foarte ciudata( nordul este orientat spre dreapta si nu sus) iar harta parca este privita din spate (zici ca as fi dat flip horizontaly la poza inainte de a introduce). Acest lucru s-a intamplat dupa adaugarea control pointurilor pe harta. Si in plus mentionez ca nu am gresit coordonatele N/S sau E/W.
Sistemul de coordonate folosit a fost stereo 70.

As dori sa ma lamuriti pentru ca pana acuma ce harti faceam le desenam vectorial in inkscape fara sa existe georeferentiere etc. si as vrea sa ma perfectionez si eu. Mentionez ca harta pe care o folosesc nu este o scanare a unei harti topografice si ca pe ea nu vad coordonatele(adica sunt multe harti topografice la care acel border a fost inlaturat si acestea au fost unite intr-o singura harta mare.

Si o alta intrebare. Am niste harti topografice scanate care sunt insotite de niste fisiere .map care din cate am vazut eu contin georeferentierea acestora. Intrebarea mea este daca acestea pot fi cumva convertite sa le folosesc in arcmap din moment ce eu nu le pot deschide pe acestea.

Va multumesc anticipat.

advex

Pentru solutionarea problemelor de georeferentiere iti recomand articolele si tutorialele publicate pe site-ul comunitatii geo-spatial: http://earth.unibuc.ro/" target="_blank">http://earth.unibuc.ro/
Vezi si forumul lor http://tech.groups.yahoo.com/group/geo-spatial/" target="_blank">http://tech.groups.yahoo.com/group/geo-spatial/ unde te poti inscrie si, cu siguranta, vei primi sfaturi utile.

sharky25k

Sincer am cam incercat tutorialele de pe site-ul lor dar nu imi iese nu stiu ce naiba gresesc... sincer deja ma scoate din sarite problema. Cred ca am sa raman la variantele mele primitive din moment ce nu am nevoie de asa detalii in harti dar ma gandeam ca in viitor poate ma vor ajuta aceste harti la alte lucruri mai importante

AlexGIS

#3
Citat din: sharky25kBuna ziua,

Sunt nou pe forum si in acelasi timp sunt nou si in domeniul gis.
In primul rand imi cer scuze daca am postat topicul in locul gresit dar am o nelamurire mare.

1. În ce fel nu este acceptat fişierul .prj? Ce se întâmplă mai exact?
2. Spui că în mapper ai coordonatele geografice ale hărţii. Când ai georeferenţiat manual în arcmap, ce sistem de coordonate ai folosit?
3. Verifică tab-ul "Spatial" din metadata imaginii şi vezi ce scrie în sist de coordonate. Fă la fel şi pentru layer-ul/feature-ul pe care ai vertecşii/control-points luaţi din mapper. Verifică dacă ai aceleaşi sisteme de coo în metadate.
4. Dacă ai disponibilitate, pune pe share coo celor 4 puncte şi bucata de hartă cu punctele de control încercuite pe ea şi îţi fac un mini tutorial.

Modificat de AlexGIS (11-06-2012 23:16:47)

sharky25k

#4
Citat din: AlexGIS
Citat din: sharky25kBuna ziua,

Sunt nou pe forum si in acelasi timp sunt nou si in domeniul gis.
In primul rand imi cer scuze daca am postat topicul in locul gresit dar am o nelamurire mare.

1. În ce fel nu este acceptat fişierul .prj? Ce se întâmplă mai exact?
2. Spui că în mapper ai coordonatele geografice ale hărţii. Când ai georeferenţiat manual în arcmap, ce sistem de coordonate ai folosit?
3. Verifică tab-ul "Spatial" din metadata imaginii şi vezi ce scrie în sist de coordonate. Fă la fel şi pentru layer-ul/feature-ul pe care ai vertecşii/control-points luaţi din mapper. Verifică dacă ai aceleaşi sisteme de coo în metadate.
4. Dacă ai disponibilitate, pune pe share coo celor 4 puncte şi bucata de hartă cu punctele de control încercuite pe ea şi îţi fac un mini tutorial.

Sistemul de coordonate folosit este unul de la gis Stereo 70.
In global mapper la aceasta harta sistemul este trecut s-42 dar din ce am citit pe forumurile de la unibuc ei au recomandat ori stereo 70 ori dealul pliscului 1970(romania)
Iar legat de fisierul de la global mapper, acel prj care el il creeaza cand export raster-ul acest fisier nu se poate folosi pe motiv ca Failed to get spacial reference from the selected object. The imput string is not a geographic or projected coordinate system.
In fisierul .prj care il exporta global mapper am urmatoarea chestie.(deschis cu notepad)
Projection     STEREO70
Datum          S-42_ROMANIA
Zunits         NO
Units          METERS
Xshift         0.000000
Yshift         0.000000
Parameters
Pana la urma mi-am dat seama unde greseam la aceeasta georeferentiere.
Intrebarea mea acuma este urmatoarea: De ce daca folosesc o harta simpla topografica scanata(la care am pe margine trecute coordonatele) acesta in momentul in care este georeferentiata de catre mine devine din imagine dreptunghiulara (ca un a4 de ex) o imagine patrata. Mentionez ca nu am gresit coordonatele la scriere. Iar legat de harta, sistemul de coordonate folosit este tot cel care era specificat de global mapper.

E adevarat ca la aceasta harta sa zic asa lungimea si latimea ei in grade sunt aceleasi (adica de la 46o00' ajung la 46o07'30" si de la 19o10' ajung la 19o 17'30") Deci matematic ar fi un patrat dar acuma sa ma scuzati dar nu stiu sigur daca un grad in latitudine = un grad din longitudine ca marime. :rusine:

Dar de ce ma mira acest lucru este pentru ca in global mapper cand din aceste harti topografice am facut o harta mare acesta nu le-a facut "patrate" si cand am suprapus peste asta un shape gasit cu granita serbiei acesta s-a potrivit la perfectiune.

Si daca tot am ajuns sa pun atatea intrebari idioate mai am cateva. Exista o metoda prin care dintr-o harta topografica sa pot scoate conturul acesteia(legenda bla bla bla) in arcmap.  Daca am doua rasteruri georeferentiate si una langa alta acestea se cam suprapun pe margini, si nu pot vedea aceea zona(decat cu transparency) dar nu e o solutie viabila.
Si ultima. Aceste harti topografice gasite de mine cu o scara de 1:25000 sunt defapt niste jpg-uri insotite de niste fisiere .map. Aceste fisiere nu se pot deschide in arcmap desi contin georeferentierea(asa am dedus eu) si informatia cu privire la contur) Exista o metoda de a converti aceste fisiere sa fie compatibile cu gis.

Va multumesc anticipat si scuzati pentru nesimtirea de a pune atatea intrebari.
Toate cele bune. :hi:

moholea

Forma hartilor este data de sistemul de proiectie. Daca treci o harta prin mai multe sisteme,o sa vezi ca ea capata diferite forme, mai turtita, mai tuguiata, etc, dar in fiecare caz este corecta geografic.
Te poti juca in ArcMap cu asta la ArcToolbox-Data management tools-Projections and transformation. E un pic de lucru.

La ultima problema, incearca metoda barbara de a schimba extensia fisierului de proiectie cu click dreapta din .map in .txt

AlexGIS

#6
Citat din: sharky25kE adevarat ca la aceasta harta sa zic asa lungimea si latimea ei in grade sunt aceleasi
Pentru a răspunde la întrebările tale, trebuie să ai şi tu habar de nişte lucruri.
Dacă la ecuator trapezele pe grid de un grad sunt "pătrate", deasupra tropicului cancerului (adică pe unde suntem noi) trapezele devin "dreptunghiuri".
Citat din: sharky25kExista o metoda prin care dintr-o harta topografica sa pot scoate conturul acesteia(legenda bla bla bla) in arcmap
Faci trim la imagine cu clip din toolbox. În data management tools sub raster.
Citat din: sharky25kExista o metoda de a converti aceste fisiere sa fie compatibile cu gis.
Se poate converti printr-un soft/procedură "rutină" pe care trbuie să o creezi singur dacă nu găseşti pe goole un convertor.

sharky25k

Multumesc mult de ajutor. Am rezolvat problema cu harta patrata. Defapt mai simplu am folosit un prj din global mapper pe care in mod miraculos de data aceasta a fost acceptat. Cred ca defapt la acel .prj sistemul de datum s-42 romania nu este detaliat. In prj-ul folosit la aceasta harta din zona Serbiei sistemul de datum era mult mai detaliat.

Acuma intreb si eu: La RMS error, care este marja acceptata daca exista asa ceva. Eu oricat de mult as incerca sa pun punctele folosind si global mapper si coordonatele de pe harta acel RMS imi da o eroare de aproximativ 3.7. Am tot sters, repus punctele de control cat mai precis dar nu am reusit.

moholea

Precizia acceptata este data de scara hartii. De ex 1:5000 , total rms error nu trebuie sa depaseasca 0.5, 1:25000 <2.5 etc. Nu-i usor sa te apropii de cifrele astea, acuma depinde si la ce iti trebuie harta georeferentiata.

ralluka1988

Salutare!
Am si eu o problema...vreau sa folosesc pentru o analiza gis in arcmap un ortofotoplan, dar nu imi citeste si fisierul cu sistemul de coord cu extensia *sdw. de fiecare data cand pun ortofotoplanul imi spune ca ii lipseste sistemul de coord. ce pot sa fac. daca trebuie sa il georeferentiez eu cum procedez? multumesc

AlexGIS

#10
Citat din: ralluka1988Salutare!
Am si eu o problema...vreau sa folosesc pentru o analiza gis in arcmap un ortofotoplan, dar nu imi citeste si fisierul cu sistemul de coord cu extensia *sdw. de fiecare data cand pun ortofotoplanul imi spune ca ii lipseste sistemul de coord. ce pot sa fac. daca trebuie sa il georeferentiez eu cum procedez? multumesc

Cauti grid-ul/index-ul cu dispunerea ortofotoplanurilor şi georeferenţiezi după ăla.

Modificat de AlexGIS (23-06-2012 12:37:04)

zamfy

Mai intai sid-ul si fisierul sdw trebuie sa fie in acelasi folder. Apoi deschizi ArcMap, "tragi" sid-ul respectiv in fereastra principala si il va pune in coordonatele definite in world file, chiar daca da acel mesaj de avertizare, asa ca imaginea va fi georeferentiata. In acel mesaj de avertizare, ArcGIS ne spune ca nu stie in ce sistem de coordonate este imaginea, insa foloseste factorul de scara si de rotatie din fisierul "world" ca sa georeferentieze imaginea.
Eu am importat multe astfel de imagini in ArcMAP si cand adaugam un data frame cu mai multe shape-uri, se "lipeau" perfect. Totusi, am folosit ArcMap 10 sp4, nu stiu daca e la fel si in versiunile mai vechi.

Modificat de zamfy (23-06-2012 11:33:48)