A U T O R I Z A R I

Creat de cindy, Oct 27, 2007, 05:01 AM

« precedentul - următorul »

cindy

doru2
Perfect de acord cu tine, nu pot trage o linie si sa zică voi nu, voi nu intraţi pentru ca nu sunteţi geodezi, cred ca foarte mulţi sunt de acord cu mine daca spun ca in facultate acumulezi doar cunoştinţe generale de: geodezie, cartografie, topografie, cadastru..................nu este suficient sa te rezumi la cunoştinţele acumulate in facultate pentru a te bate  cu pumnul in piept, este nevoi si de experienţa, de interes manifestat si după  terminarea facultăţii. Eu sunt printre cei ,,norocoşi"  având titlul de geodez dar oare am sa pot sa pretind ca sunt geodez când eu am noţiuni de geodezie doar teoretice, nu sunt una din persoanele norocoase care sa participe la o lucrare de geodezie (cele 1% din România). Ironic nu. :wink2:

lilica

Doru,
Exista o mare, mare diferenta: notarii lucreaza mult mai repede, rezolva totul cu cateva coli A4, cat despre onorarii... Calitatea se plateste!
Vorba lui fagsb: "baietii si fetele" de la geodezie si topografie sa treaca pe la autorizare, sa-si ia in spinare utilajele si sa fuga in teren la treaba.

NB. Cred ca este cazul sa trecem la teme tehnice, de specialitate. Ne consumam energia cu acest subiect. Stii cum se spune: directia este buna, sensul este gresit!

chitaila

Intr-adevar, e o problema cu cei care au terminat cu specializarea de cartograf in cadrul colegiului de 3 ani, despre ei nu se pomeneste nicaieri pe listele ugr. Si eu sunt in aceasta situatie. In alta ordine de idei, stie cineva in cat timp se da raspunsul la dosarul de autorizare depus la filialele judetene?

moholea

Sunt student la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Facultatea de Geografie specializarea Cartografie. Am fost indrumat catre aceasta sectie pentru a deveni topograf.
Universitatea a trecut acum 2 ani la sistemul Bologna care reduce numarul anilor de studiu la 3. Ramane totusi titulatura de studii de lunga durata chiardaca dpdv al duratei e identic cu vechiul colegiu de cartografie. Nu stiu cum se diferentiaza intre cele 2 cand vine vorba autorizare, dar concret lucrurile stau in felul urmator.
Exista absolventi ai acestei sectii care au obtinut autorizare si lucreaza ca topografi. Exista si persoane maiin varsta care nu au studii superioare dar activeaza de ani buni in domeniu, si s-au inscris la facultatea asta pentru a se incadra in noile cerinte.
Ideea pe care vreau sa o exprim este ca virgula cartografia nu este exclusa din disciplinele acceptate in vederea acreditarii deoarece absolventii acestei sectii sunt autorizati si lucreaza in domeniu.
Pe urma, in legea postata in pagina anterioara exista formularea "sau similar" care cred ca lasa loc si celorlati.
In plus cunosc si absolventi de Planificare Teritoriala care fac mai putina topografie si geodezie care s-au acreditat in domeniu.

Sunt convins ca nu gresesc in apreciere, doar nu pot fi generatii de absolventi care iau tzeapa la sfarsit afland  ca au facut facultate degeaba.

moholea

Daca tot facem analiza pe textul legii imi mai permit o precizare (la teorie sunt bun, practica deocamdata numai la seminar)

Art 5 defineste dupa parerea mea ceea ce inseamna a fi geodez si anume
 "(1) Geodezul este un specialist pregătit în efectuarea lucrărilor de geodezie, topografie, fotogrametrie, teledetecţie, cadastru, cartografie şi sisteme informaţionale geografice, potrivit reglementărilor legale în materie."

Eu fac la specializarea Cartografie ca nivel de curs toate specializarile mentionate mai sus.
Ar fi culmea ca dupa ce studiezi TOT ce e mentionat in lege sa nu poti sa-ti practici meseria, nu?

moholea

Chiar daca sunt student, nu sunt la prima tinerete si nu imi mai permit sa fac prostii.
Am vorbit chiar azi cu profesorul de topografie. M-a asigurat ca nu am de ce sa imi fac probleme, toti cei care au vrut sa se autorizeze in domeniu au facut-o.

Mie sincer mi se pare ca legea spune destul de clar la articolul 5 pe care l-am mentionat mai sus cine este geodez:
"Geodezul este un specialist pregătit în efectuarea lucrărilor de geodezie, topografie, fotogrametrie, teledetecţie, cadastru, CARTOGRAFIE şi sisteme informaţionale geografice"

Nu mi se pare o formulare obtuza sau exclusivista. Definitia reuneste cam toate categoriile care au legatura cu fenomenul. Daca ar fi zis ceva de genul "trebuie sa aiba diploma de geodez..." atunci am fi avut o problema. Dar repet mi se pare o formulare permisiva.

La autorizarea pe categorii a,b,c,d intr-adevar nu se mentoneaza cartografie, dar spune "sau similar". Din nou, nu ma simt lasat pe dinafara.

La documentele necesare pentru autorizare de pe situl ogr2007 se cere pe langa diploma, si foaia matricola. Mi se pare si aici ca e o dovada de obiectivitate pentru ca pe foaia matricola apar materiile studiate si care arata daca ai facut ce trebuie pentru a activa in domeniu, chiar daca titulatura diplomei spune cartograf, geodez, etc.

Poate ca neintelegerea cu sectia de cartografie vine de la faptul ca pana anul trecut a fost colegiu, iar acuma e facultate. Cei care au facut colegiul, intr-adevar nu se pot autoriza, trebuie sa dea diferente pentru a obtine diploma de facultate.

Bineinteles ca traim in tara tututor posibilitatilor, dar "chiar asa....."

moholea

Prima data am vorbit cu Alexe. Ieri, dupa ce am postat mesajul, am vorbit cu Fodorean.
 El spune in felul urmator: chiar daca atat vechiul colegiu cat si noua facultate sunt de 3 ani, in sistemul actual diploma pe care o obtii este pentru studii de lunga durata. Chiar daca e tot de 3 ani, e alta titulatura, echivalenta cu cea de la alte facultati care nu sunt e sistemul Bologna (Usamv, poli).
Cei care au facut vechiul colegiu isi pot upgrada dilpoma la cea de facultate, facand 1 an de studiu in care vor face materiile care sunt acuma in programa. In anul asta se fac materii care de fapt nu au legatura cu obiectul muncii gen geografie, istoria cartografiei, si alte burtologii.
Deja sunt cativa, zicea Fodorean, care fac chestia asta.

moholea

Inca una: dupa ce am pus mesajul de mai sus, am fost la un curs cu Rus si l-am intrebat si pe el. Acuma...cati oameni atatea pareri. Rus zice ca conform unei nomenclaturi de nush ce fel, nu conteaza daca ai facut, colegiu sau facultate. Trebuie sa ai 4 module de topografie studiate ca sa poti fi topograf. El zice ca si absolventii de colegiu pot sta linistiti ca si lor o sa li se recunoasca.
Mai zice ca in nomenclatorul meseriior geodez, topograf si cartograf sunt pe acelasi rang, asa ca nu au cum sa restranga aia cu ordinul accesul la breasla.

Sincer, punctul de vedere al lui Fodorean mi s-a parut mai pragmatic, Rus zice ceva de genul "nu e posibil sa faca aia asa ceva...." ceea ce la noi s-a demonstrat de atatea ori ca "se poate"
Deci deocamdata....numai pareri realitatile urmeaza. :hi:

dora3mira

Doru,
Procedura de inscriere este cat se poate de bine explicata atat in reglementarile la Legea Geodezului cat si pe    http://www.ogr2007.ro/" target="_blank">http://www.ogr2007.ro/  , site de pe care iti poti lua si modelele tip pentru cerere.
Iar a fi membru al Ordinului nu presupune musai sa fii si autorizat. Viceversa insa devine automat valabila. Adica - primesti reautorizarea, automat devii membru al Ordinului. Cu alte cuvinte , a depune un dosar care "scartaie" iti va da dreptul sa fii membru al Ordinului (caci platesti taxa de 500 ron) dar nu-i musai sa te si vezi cu stampila in mana, stii! Abia dupa autorizare platesti cotizatia de...1200 ron pentru 2007 ! Nu am inteles logica prea bine... Adica depun dosar in - ianuarie 2008-sa zicem, primesc reautorizarea prin martie (conform legislatiei filiala teritoriala are obligativitatea de a trimite dosarul la Centru in max. 30 de zile - cei de la centru verifica din nou dosarul insotit de asta data si de recomandare si in alte 30 de zile trebuie sa-ti dea raspunsul daca-i alba sau neagra), asaaa si taxa aia de 1200 ron de ce o platesc bre pentru 2007 ca tot n-am priceput! Mi-a scapat mie ceva pe drum?!?! Ia citeste si tu si spune-mi ce neclaritati ai gasit!
Si Doamne , ce bine ca azi ti-ai facut mila de topografi si a plouat , ca eram pulbere de obosita si aveam de iesit pe teren, dar asa am avut motiv sa stau in pat ca-n copilarie, pana la ora 11 si am mai apucat sa si citesc, e o chestie, nu?! :razz:

a_dy2001

nu stiu ce ziceti voi pe aici dar sotia mea care a terminat colegiu s-a autorizat , este acum PFA si ca orice tanar dornic sa progreseze a dat la continuare de studii acolo unde a facut si colegiul (pe vremea cand ai intrat ea la colegiu nu era fac , aici ma refer la orasul Galati ca in alta partea era )
eiii.... si uite asa , s-a interesat cati ani tre sa faca ca sa ia diploma de inginer si de la secretariat i s-a zis ca 2 , ca va intra in anul 3 si va face doar 3 si 4 (ani de studiu) , pana aici  e ok apoi s-a inscris si astepta sa inceapa sc, a platit taxa (deoarece se plateste 1500 ron pe an), dar surpriza cand a inceput sc i s-a spus ca este admisa in anul 2 de studiu deoarece s-a alcatuit o comisie compusa din nu stiu cine ... si s-a hotarat ca cei care s-au inscris pt anul 3 la continuare  si au platit taxa (jumate din ea    750)  nu pot fi in anul 3 ca na .....   ci tre sa fie in anul 2 , dar acum in anul 2 majoritatea cursurilor de specialitate li se va echivala , deci DE CE SA INTRE IN ANUL 2 SI NU IN 3????

Shughy


                  pt banu'


               

cindy


                  Oooooooo ce treaba nasoala e mult mai râu decât îmi imaginam, sper ca domnii din Ordin erau  pregătiţi când s-au gândit sa infinteze clubul asta exclusivist.


               

lilica


                  Dupa atata incrancenare si dispute privind autorizarea (prevederile neclare ale legilor si normativelor romanesti!) va prezint cativa specialisti fericiti ca au drept de semnatura!


581/413px  47.3KB



               

fagsb


                  
dora3mira a scris:

Doru,
Procedura de inscriere este cat se poate de bine explicata atat in reglementarile la Legea Geodezului cat si pe    http://www.ogr2007.ro/" target="_blank">http://www.ogr2007.ro/  , site de pe care iti poti lua si modelele tip pentru cerere.
Iar a fi membru al Ordinului nu presupune musai sa fii si autorizat. Viceversa insa devine automat valabila. Adica - primesti reautorizarea, automat devii membru al Ordinului. Cu alte cuvinte , a depune un dosar care "scartaie" iti va da dreptul sa fii membru al Ordinului (caci platesti taxa de 500 ron) dar nu-i musai sa te si vezi cu stampila in mana, stii! Abia dupa autorizare platesti cotizatia de...1200 ron pentru 2007 ! Nu am inteles logica prea bine... Adica depun dosar in - ianuarie 2008-sa zicem, primesc reautorizarea prin martie (conform legislatiei filiala teritoriala are obligativitatea de a trimite dosarul la Centru in max. 30 de zile - cei de la centru verifica din nou dosarul insotit de asta data si de recomandare si in alte 30 de zile trebuie sa-ti dea raspunsul daca-i alba sau neagra), asaaa si taxa aia de 1200 ron de ce o platesc bre pentru 2007 ca tot n-am priceput! Mi-a scapat mie ceva pe drum?!?! Ia citeste si tu si spune-mi ce neclaritati ai gasit!
Si Doamne , ce bine ca azi ti-ai facut mila de topografi si a plouat , ca eram pulbere de obosita si aveam de iesit pe teren, dar asa am avut motiv sa stau in pat ca-n copilarie, pana la ora 11 si am mai apucat sa si citesc, e o chestie, nu?! http://www.3xforum.ro/img/smilies/razz.png">

pentru 2008 daca sau depus dosare in 2008 taxa este de 1000 per dosar iar cotizatia este de 1800 lei.nu se mai plateste cotizatia pe 2007.sumele mentionate au fost aprobate in conferinta nationala din iunie 2007.o zi buna.



               

lilica


                  Studiind putin legile si informatiile disponibile pe internet, cu priceperea unui lucrator in domeniul topografiei, va prezint cateva detalii care mi-au atras atentia.

Ordinul Geodezilor din România este înfiintat si functioneaza în conformitate cu Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez nr. 16/2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 19 ianuarie 2007. Ordinul Geodezilor din România este organizatie profesionala, nonprofit, cu personalitate juridica de drept privat, apolitica, de interes public, cu patrimoniu si buget proprii, autonoma si independenta.

Pornim de la definitie: ,,O organizatie nonprofit (abreviat ONP) este o entitate a carui scop nu este obtinerea de beneficii economice. Acestea pot lua forma juridica de asociatie, fundatie sau federatie, dar numai daca fondurile acestora sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau nonpatrimonial. - http://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C5%A3ie_nonprofit" target="_blank">http://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C5%A3ie_nonprofit

Legile prevad:
Organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:
a) cotizatiile si taxele de înscriere ale membrilor;
b) contributiile banesti sau în natura ale membrilor si simpatizantilor;
c) taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei în vigoare;
d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitatii sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
f) dividendele, dobânzile si veniturile realizate din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare obtinute din plasarea veniturilor scutite.
Veniturile asociatiilor sau federatiilor provin din:
a) cotizatiile membrilor;
b) dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în conditii legale;
c) dividendele societatilor comerciale înfiintate de asociatii sau de federatii;
d) venituri realizate din activitati economice directe;
e) donatii, sponsorizari sau legate;
f) resurse obþinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
g) alte venituri prevazute de lege.

Asociatiile pot infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatii din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale, se folosesc în mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei.

O organizatie care obtine venituri doar din cotizatii si taxe este evident ca nu este capabila sa se autofinanteze iar veniturile obtinute sunt utilizate doar pentru activitatile de interes general, comunitar sau nonpatrimonial, corespunzator scopului in care s-au infiintat.
Pentru o organizatie care obtine venituri si din a doua categorie, aceasta inseamna (in multe cazuri) ca o parte din veniturile din prima categorie le investeste in activitati aducatoare de venituri, deci ea este capabila sa se autofinanteze (chiar daca partial), deci veniturile sunt utilizate si pentru activitati cu scop patrimonial (ceea ce EXCED definitiei), chiar daca toate veniturile obtinute (din ambele categorii) sunt realizate pentru indeplinirea scopului in care s-au infiintat.

Studiind cu atentie http://www.ogr2007.ro" target="_blank">www.ogr2007.ro nu am deslusit structura activitatilor desfasurate de Ordin in 2007. Rubrici precum ,,Stiri", ,,Comunicate de presa", ,,Evenimente", ,,Formare profesionala", ,,Suport profesional" sunt in constructie inca de la lansare. 
Ar fi interesant daca ar fi facuta publica strategia de actiune, modul in care o parte din venituri au fost dirijate pentru ,,activitati de interes comunitar" si imbunatatirea pregatirii profesionale a membrilor.

Nu putem influenta modul de autorizare, valoarea taxelor si a cotizatiilor, in schimb avem dreptul la INFORMATII!