DRONE

Creat de John Doe, Aug 31, 2013, 07:57 PM

« precedentul - următorul »

kkndkk

Multumesc din nou

John Doe

Nu merge, regret, nu stiu ce e cu site-urile astea de transfer de cateva zile. Si e ora unspe noaptea. Ma mai gandesc cum sa fac si revin maine.

John Doe

Am reusit, se poae descarca de aici un JPG de 20MB: http://www.mediafire.com/download/ex1qf3rsy2atjdz/216.jpg" target="_blank">http://www.mediafire.com/download/ex1qf ... dz/216.jpg
Dimensiunile in teren sunt de 1300 x 1000m,

AlexGIS

@John Doe
Foarte tare. Sunt invidios. :)
Sper să pun și eu mâna pe o dronă curând.
În altă ordine de idei, cred că este timpul să îți faci un cont pe dropbox. Instalezi softul pe calcul tau, sincronizezi un director și atât.

Ai link: http://db.tt/gQkDSVAO" target="_blank">http://db.tt/gQkDSVAO

@nicu1000

Nu cred că bate cineva câmpii. Tehnologia avansează.

John Doe

Adevarul este ca in ultimele saptamani mi-am mâncat nervii cu site-urile de transfer; mai mult, fiind gratuite nici n-am cui sa bag de vina ca de obicei :D .  De exemplu, mediafire m-a tinut 15 minute la 20MB, fata de doua ore cât zicea wetransfer.
O sa incerc si dropbox, mersi.

Grija mare ce drona iti alegi, e bine sa fii foarte atent la câteva aspecte. Nici eu n-am stiut la inceput, daca vrei povestim.
E bine daca esti invidios, cred ca e forma aceea de invidie care te face sa mergi mai departe. Bafta !

kkndkk

Tare. Incerc să imi revin si continuam discutiile. Felicitari pentru rezultate. Oricum sistemul este eficient pentru zona mare, eventual inregistrare  "sistematica"

John Doe

Aici era vorba despre estimarea cantitatilor de lucrari pentru curatarea terenului. Fiindca nu poti masura cu statia sau GPS-ul fiecare tufis din fiecare parcela pe mii de hectare, s-a cumparat o drona pentru asta si merge.
Uite un print screen cu fotograma mea pusa peste planul cadastral:


581/250px 41.5KB

Modificat de John Doe (01-09-2013 12:31:13)

John Doe

Sau, daca vrei sa stii cum arata exact terenul fara sa mergi tu acolo, poti crea un job care iti face fotograma si câteva vederi panoramice ale zonei, si daca arati cam asa ceva beneficiarului cred ca va fi multumit:


410/580px 61.2KB

John Doe

Deci, SE POATE. Dati-i tare si voi, cred ca sunt posibile multe alte lucruri dar nu mi-au trecut mie prin cap, sunt deschis la orice idei.

merlin

si ceva legislatie

HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 185/2005
privind modificarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.585/2002

În temeiul art.108 din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate din România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 5 iulie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Alineatul (2) al articolului 186 va avea următorul cuprins:

"(2) Termenul de răspuns este de 60 de zile lucrătoare de la data primirii cererii. Pentru zborurile aerofotogrammetrice efectuate la scări de zbor mai mari de 1:20.000 în scopul realizării pe planuri topografice şi cadastrale, termenul este de 30 de zile lucrătoare."

2. Articolul 190 va avea următorul cuprins:

"Art. 190. - (1) Activitatea de aerofotografiere cu camere fotogrammetrice digitale sau analogice a teritoriului României, la o scară de zbor mai mare de 1:20.000, se efectuează pe baza autorizaţiei speciale eliberate de ORNISS şi în prezenţa reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale.

(2) În vederea eliberării autorizaţiei menţionate la alin. (1), cererea adresată ORNISS trebuie să conţină, pe lângă datele prevăzute la art. 186 alin. (1), şi scara de zbor la care vor fi efectuate activităţile de aerofotografiere.

(3) Activităţile de developare a materialului fotografic şi scanarea negativelor, după caz, se pot realiza, în prezenţa reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale, de către persoane juridice care îndeplinesc condiţiile legale privind protecţia informaţiilor clasificate.

(4) Materialele obţinute din activităţile de aerofotografiere prevăzute la alin. (1) se predau persoanelor juridice autorizate, pe bază de documente justificative, în prezenţa reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale.

(5) ORNISS ţine evidenţa autorizaţiilor speciale şi dispune retragerea acestora, la propunerea motivată a organelor de control abilitate.

(6) Developarea materialului fotografic şi scanarea negativelor de către persoanele juridice autorizate se realizează exclusiv pe teritoriul naţional.

(7) Materialele rezultate în urma procesului de developare şi scanare, precum şi cele rezultate în urma activităţilor de aerofotografiere cu camere fotogrammetrice digitale sunt declasificate, cu avizul Autorităţilor Desemnate de Securitate (ADS), de către Ministerul Apărării Naţionale, în termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea acestora.

(8) În termenul prevăzut la alin. (7) produsele finale rezultate în urma declasificării se vor preda la ORNISS, prin grija reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale, pentru a fi puse la dispoziţie beneficiarului.

(9) Se exceptează de la obligaţia îndeplinirii procedurii prevăzute la alin. (1) - (8) activităţile de aerofotografiere efectuate pe teritoriul României la o scară de zbor mai mică sau egală cu 1 : 20.000."

 

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

 

 

 


Bucureşti, 9 martie 2005.
Nr. 185

 
   

Contrasemnează :

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Anghel Andreescu
secretar de stat
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Flutur
Ministrul apărării naţionale,
Teodor Atanasiu

John Doe


                  Da, dar asta e valabil pentru fotogrammetria la scara mare, unde fac zboruri la câteva mii de metri altitudine, cu avion cu motor termic si camere speciale. Ma intreb daca cei de la Google (de exemplu) au obtinut autorizatia asta...
Probabil prin "scara de zbor" vor sa spuna scara produsului rezultat. Nu stiu sigur cum se calculeaza scara unei fotograme georeferentiate, probabil functie de rezolutie, dimensiuni si vederea normala corespunzatoare.
In cazul meu, un JPEG de 420MB are proprietatile astea:


404/327px  26.5KB

Modificat de John Doe (01-09-2013 13:20:42)



               

kkndkk


                  Să nu uităm că orto ANCPI-ului au scara 1:5000, deci scara mai mare decât 1:20000. Ale tale "la ochi" sunt mai bune, deci au o scară şi mai mare. Teoretic se încadrează pentru solicitările din act d.p.v.d a scării. Despre tipul aparaturii trebuie să mai studiem. Totul depinde de definitia "scarii de zbor"

Modificat de kkndkk (01-09-2013 16:22:56)



               

John Doe


                  In mod sigur scara la care pot fi utilizate ale mele este mult mai mica decât 20.000, deci nu se incadreaza in legislatia respectiva. La ortofotoplanurile OCPI care stiu ca au pixelii de 50cm scara este 1:5.000, la mine pixelii sunt de aprox. 7cm deci scara e mult mai mica. Daca aflu cum se calculeaza va spun.

PS: din cate stiu eu, scara 1:5.000 este mai mica decat scara 1:10.000 - se ia in consideratie factorul de scara când spunem "mai mica" sau "mai mare". Stie cineva altceva?

Modificat de John Doe (01-09-2013 17:49:02)



               

kkndkk


                  Se ia in calcul valoarea rezultată din impărţire. Aşadar Scara 1:20000 este mai mică decât scara 1:5000. In exemplul tău 1:5000 este mai mare decât 1:10000.


               

AlexGIS


                  Asa e - 1:5000 > 1:10000

_______________________________________
http://gistrict.com/wp/simcad/" target="_blank">Descarcă aplicația SIMCAD
Sistem de Management Integrat al Lucrărilor de Cadastru și Topografie
Tofan Alexandru tel: 0742-883-676
https://www.facebook.com/groups/topogeocad/" target="_blank">Grupul FB topografie - geodezie - cadastru