Titluri de proprietate

Creat de John Doe, Mai 16, 2011, 02:57 PM

« precedentul - următorul »

Arhimede

Daca proprietarii sau mostenirorii lor au facut cerere de retrocedare confom legilor  proprietatii aparute de-a lungul timpului (L18,L169,L1/2000 , L247/2005) atunci trebuie sa fii inscris in una din anexele la legile mai sus mentionate ,te duci la primarie si soliciti eliberarea titlului de proprietate.Daca nu atunci solutia este o actiune in instanta pentru UZUcapiune (Consulta un avocat)

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

Anton Pann

overlinex - Pasii ar fi urmatorii:
1) te duci la o persoana -firma de cadastru fara nici un act privitor la teren si soliciti o lucrare de identificare a terenului. Spui ca este terenul tau, stii unde este , dar nu ai acte . Doresti sa ti se precizeze daca este inscris in Cf sau nu .
2) firma vine pe teren, masoara imobilul, cauta planurile vechi de Cf si cele de cadastru Legea 18 (si celelelate ) si ar trebui ca in final sa ti se spuna daca este inscris in Cf , numarul topografic si de ce nu si numarul Cf ului. Sau daca a facut obiectul legii 18 si s-a emis vreun titlu pe acel teren .
3) daca este inscris in Cf pe numele unor persoane decedate se va putea face mostenire (daca sunt antecesorii tai - in intravilan ) sau uzucapiune dupa caz , sau actiune care sa tina loc de CVC daca este posibil. Daca este extravilan este posibil sa se gasesca in anexe sau in titluri daca sunt emise .
4) Modul de solutionare se va alege dupa ce faci identificarea si obtii ceva informatii.
Daca sunt construite case vechi , probail este intravilan si ar trebui sa se caute la Cf .
pasul 1 poate fi inlocuit si simplifica mult problema , astfel: intrebati vecinii ce numere topografice au si ce carti funciare , si prin analogie va ve-ti gasi numarul dumneavoastra . Daca la firma de cadastru duceti si aceste informatii , ceva numere ale vecinilor, este un pas mare inainte .
Pentru a deschide in mod corect o actiune de uzucapiune, de fapt orice fel de actiune in instanta , prima conditie este sa stapanesti din punct de vedere topocadastral situatia, adica sa fii in deplina cunostinta de cauza si sa dai avocatului cat mai multe informatii, complete , pentru a alege calea corecta .

Modificat de Anton Pann (20-12-2011 12:52:20)

overlinex

mersi mult domnilor ...si Sarbatori Fericite Tuturor :D

AlexGIS


Anton Pann

Nu este asa . Sunt si multi judecatori doxa . Si multi tineri buni. Problema este ca  admiterea uzucapiunii este procedeul prin care se fac multe afaceri cu terenurile intravilane si atunci devin foarte suspiciosi . Iar pentru admiterea unei actiuni de uzucapiune , nu stiu exact ce acte se cer, insa cred ca se cer in principiu dovada decesului proprietarilor tabulari sau a antecesorilor celor ce cer uzucapinuea , dovada folosintei de 20-30 de ani (mai nou si 10 - naspa ,nu? ) . Problema este ca actiunea sa fie bine facuta (cel mai des este facuta superficial) , temeiul legal bine precizat (de multe ori este gresit)  iar  actele care le cere judele sa poata fi prezentate si ... cu expertiza bine facuta este Ok .
Am dorit sa evidentiez ca ceea ce doreste overilenex - trebuie inceput cu identificarea facuta de specialisti topografi si abia dupa aceea poti cauta solutia de rezolvare , care poate include si instanta daca alte cai administrative nu exista .

Modificat de Anton Pann (20-12-2011 20:27:26)

John Doe

Un caz asemanator: proprietarului de drept actual i s-a trecut terenul (intravilan) respectiv in TP, dar n-a fost pus in posesie fiindca Comisia locala a pus pe altul acolo din nestiinta. Hartile vechi erau concretuale. Respectivul a mers in instanta, cu acte de la cei din CF veche pana la el, si a pierdut. Adaug ca nu doar cine spune AlexGIS a fost habarnist, ci si avocatul si expertul.
De ce spun toate astea? Fiindca asemenea cazuri chiar exista, nu sunt doar povesti de forumisti.

Anton Pann

OK John. Dar ai citit capetele de actiune , ai vazut ce a cerut si temeiul legal ? Daca a cerut sa se constate ca el este proprietar cu vechea Cf si sa fie pus in posesie si nu a cerut si anularea titlului emis altuia ? Instanta nu da ceea ce nu ai cerut . Admite doar ceea ce ai cerut, daca esti indreptatit si niciodata mai mult, chiar daca se impune logic . Dar daca intri in profunzimea cazului, poti poate constata ca si atribuirea acelui teren altei persoane, a fost facuta in conditiile legii in vigoare la data respectiva .Doar stii ca la inceput s-au dat doar 10 ha de familie. Daca ai avut mai mult a fost posibil ca o suprafata din ceea ce depasea 10ha, sa fi fost data altuia. Legal. Apoi  s-a marit suprafata ce putea fi data fostilor proprietari. Daca vrei sa primesti diferenta pe vechiul loc, vei constata ca a fost atribuit legal altei persoane. Daca deschizi proces, cred ca pierzi. Conform legii .Si vei spune ca judecatorul si expertul a fost habarnist ?  Cazul tau cred ca are legatura cu terenul aferent constructiilor instrainate , sau teren atribuit pentru constructii , ceva cu decretul 42 ,prin care o parte din teren revine indicutabil proprietarului constructiilor iar daca s-a emis titlu pe intregul nr. top. acesta a fost emis gresit . Sau poate au existat acte neoperate in CF care au justificat sentinta sau .... sunt o multime de motivari care pot justifica sentinta .  Fiecare caz are particularitatile lui si nu se aseamana cu altul .

John Doe

@Anton Pann: In cauza era un prieten care mi-a cerut sfatul, deci da, am citit toate documentele. Nu are rost sa intru in toate detaliile, trebuie sa ma crezi ca daca cauza ar fi fost cum spui tu sau ceva asemanator nu m-as fi aruncat in asemenea aprecieri.

dan1

stiti cumva daca pt. eliberarea unui TP, pt.imobil cu categ. de folosinta-padure, mai trebuie intocmit plan parcelar?

nicu1000


                  daca este pe extravilan, da.


               

radualex37


                  Se poate scoate, de pe ddapt, lista de titluri de pe o tarla, in care sa fie precizate fiecare parcela cu nr. si suprafata ?


               

severcoman


                  raport parcelar pentru tarlaua A/parcela b

Modificat de severcoman (29-04-2013 17:31:46)



               

nicu1000


                  Se pot cauta TP din tarlaua X UAT Y. Scoate un raport cu toate titlurile din tarla fara sa se specifice parcela. Se vizualizeaza fiecare TP, il imprimi si le pui parcelele una langa alta.
In DDAPT sunt TP asa cum au fost scrise (unele fara tarla, unele fara parcela, unele fara vecini etc.). Nu iti garanteaza nimeni ca ai toate TP din tarla, ca nu s-a scris gresit un TP cu tarla 80 in loc de 85 etc.



               

radualex37


                  M-ar interesa mai mult ca in raportul din excel, pe care il scot de pe ddapt, sa fie pe langa numarul titlului si parcelele cu suprafetele acestora. Se poate genera un astfel de raport ?