Compensarea unei retele de triangulatie-trilateratie

Creat de SebastianC, Iul 04, 2013, 09:43 PM

« precedentul - următorul »

SebastianC

Buna ziua,
Am o retea de triangulatie-trilateratie in care s-au efectuat efectuat masuratori de directii unghiulare orizontale si masuratori de distante.
- reteaua contine 7 puncte din care 2 de coordonate cunoscute.
- s-a stationat in fiecare punct si s-au vizat celalalte 6.

Stiu ca sunt soft-uri (terramodel/toposys etc.) sau site-uri (http://www.topo-online.ro" target="_blank">www.topo-online.ro) care imi rezolva direct compensarea dar in spiritul intelegerii procedeului vreau sa-l fac singur in Excel. Insa, am o nelamurire. Si anume, nu sunt sigur ce abordare sa aplic: - in cazul triangulatiei coeficientii de corectie se construiesc in functie de orientare si distanta iar in cazul trilateratiei in functie de diferentele de coordonate si distanta. Exista vreo metoda care le imbina pe amandoua? Sau compensez pe rand, adica o compensare pentru triangulatie apoi o compensare pentru trilateratie? Multumesc

goguletz

Pentru mai multe informatii poti consulta si pagina http://www.topo-online.ro/ro/p_numerice/compensare_2D/descriere.php" target="_blank">Descriere. Gasesti aici toate relatiile de calcul aplicate in program.

Acum, cateva lamuriri:
- Coeficientii de directie se calculeaza in functie de orientarea provizorie (determinata din coordonatele provizorii) si distanta (determinata din coordonatele provizorii) exprimata in metri - vezi relatiile 14 si 15.
- Coeficientii de distanta se calculeaza in functie de orientarea provizorie (determinata din coordonatele provizorii) - vezi relatiile 22 si 23.

Toate masuratorile se compenseaza in grup/bloc. Nu se fac doua prelucrari separate, una pentru triangulatie si una pentru trilateratie.

Spor la lucru si daca mai ai si alte nelamuriri ... nu ezita.

PS: Nu se fac masuratori de distante intre punctele vechi/fixe.

Modificat de goguletz (05-07-2013 09:56:33)

SebastianC

Mai am o nelamurire. Cum asez coeficientii de directie si de distanta in aceeasi matrice (A) ?.Stiu ca fiecare ecuatie de corectie reprezinta o linie in matricea A, dar cum procedez in cazul in care am 2 tipuri de coeficienti? Multumesc pentru informatii

goguletz

Trebuie sa urmaresti in pagina http://www.topo-online.ro/ro/p_numerice/compensare_2D/descriere.php" target="_blank">Descriere relatiile 34 si 35. Acestea fac referire la observatiile unghiulare orizontale. Se aplica asupra sistemului din relatia 34, prima regula Schreiber de echivalenta, astfel incat se elimina necunoscuta dz si se adauga pentru fiecare statie cate o ecuatie suma. Deci in matricea A se adauga, pe linii masuratorile de directii unghiulare orizontale din fiecare statie + ecuatia suma din fiecare statie si la sfarsit se adauga toate masuratorile de distante.

Dupa cum bine stii, matricea A este construita astfel:
- numarul de linii = numarul de masuratori (aici sunt incluse si ecuatiile suma);
- numarul de randuri = numarul de necunoscute (dx, dy).

Spor la lucru.

PS: Ti-am trimis un mesaj cu codul folosit de mine in limbaj PHP.

SebastianC