Dig - Limita de proprietate

Creat de djxhouse, Mai 02, 2011, 08:57 PM

« precedentul - următorul »

djxhouse

Se da urmatorul caz.
Am masurat in intravilan, langa un parau. Nu exista gard intre parau si imobilul proprietarului.
Proprietarul are CF. Exista schita CF de acu 100 de ani. Conform schitei CF e proprietar pana la parau (punctul 4), dar cu diferenta ca pe vremea respectiva nu exista dig langa parau. Dig-ul nu este executat de catre proprietar (logic), si e de interes public.
Am auzit tot fel de variante si versiuni.

INTREBARE... pana unde tine limita proprietarului?
Pana un punctul 1, punctul 2, 3 sau 4



http://img847.imageshack.us/f/dig.jpg/

http://www.fileshare.ro/18628900659.9

Va multumesc :hi:

Modificat de djxhouse (02-05-2011 18:26:46)

John Doe

Stiu sigur ca "obiectele" de genul asta au anumite limite de protectie, siguranta, etc.
Nu stiu insa sa-ti spun sigur care sunt, dar uita-te aici:

http://www.legestart.ro/Ordinul-227-2006-amplasarea-dimensiunile-zonelor-protectie-adiacente-infrastructurii-imbunatatiri-funciare-%28MTg3MTgx%29.htm" target="_blank">http://www.legestart.ro/Ordinul-227-200 ... Tgx%29.htm

djxhouse

Zona de protectie de-a lungul digului spre incinta 4.0m

din cate stiam e doar zona de protectie si nu au voie sa construiasca in zona de protectie, dar limita de proprietate alt lucru.
Dupa parerea mea limita omului tine doar pana la punctul 2. Adica baza digului.
Astept pareri in continuare  :uimit:

John Doe

Da, asa stiu si eu; am avut de-a face cu asa ceva la caile ferate, la niste documentatii de HG 834/1991 si au picat niste limite de protectie in interiorul unor proprietati  dar n-a fost nici un bai, doar le-am spus proprietarilor ca n-au voie sa construiasca acolo si i-a interesat maxim.
Imi mai aduc aminte de o discutie cu limite de felul asta, am cautat si am gasit ceva cum ca limita e la baza (piciorul) taluzului, sau la vreo 2 metri de partea superioara (daca e o râpa, de exemplu) dar nu mai stiu exact ce am gasit atunci - o sa mai caut, daca gasesc ceva revin.

Mit

Daca pe planurile vechi limita de proprietate era pana la parau, pana acolo ar trebui sa fie si acum, mai ales daca suprafata masurata pana acolo corespunde cu registrul cadastral sau cu suprafata din CF.
Daca a fost expropriat pt. cauza de utilitate publica, trebuiesc cautate schitele-planurile de dezmembrare si vazute detaliile.
Daca pe planurile mai recente (L.18) este trecuta ampriza digului (ex. CD-12m), va trebui sa-i lasi digului 12m, chiar daca el are doar.. 6m. Daca vei constata ca intre picioarele taluzurilor (2-3) este mai mult de 12m, vei lasa inca min.1m (si in niciun caz 4m) de la piciorul taluzului pana la lim. de prop.
Daca omu' ar avea suprafata din acte pana la malul raului (4) si nu vrea sa accepte o diminuare a acesteia, atunci... legatura cu ... Dora de ex., avocat, judecator, eventual despagubiri de la boc... glumeam.  :hi:

kod

eu, ma gandesc altfel intr-o suta de ani, oricat de precise ar fi hartile alea unguresti, nu stiu ce relevanta mai au acum (poate doar de informare), iar dupa situatia actuala judecand, avand in vedere ca daca acel dig este executat pe vremea preaimpuscatului cu toate lacunele sistemului comunist, eu stiu, ca te despagubea in cel mai serios mod cu putinta inclusiv, bani si acte, tot legal (ca omul vrea sa recunoasca sau nu, asta-i alta problema).
prin urmare, daca suprafata lui din acte este mai mica (desi nu cred) decat cea din teren (si aici vorbesc pana la dig, adica punct 2) nici prin instanta nu-si mai recupereaza terenul, fiindca e de interes national, tine de apele romane...etc. si nu mai are primaria niciun drept acolo ! deci cine iti semneaza un pvv in caz de nevoie :hi:

djxhouse

suprafata din CF 7804mp, suprafata pana la punctul 2 este de 4891mp, iar suprafata pana la punctul 4 este de 7058mp.

e diferenta destul de mare, de si eu tot zic ca limita lui de proprietata e pana la punctul 2, iar fata de punctul 2 cu 4m nu are voie sa construiasca.

dar din pacate nu ma pot intelege cu clientul  :x

i-am propus sa mearga in instanta, vizez lucrarea la ocpi ca extrajudiciar si cu asta basta

LE terenul nu a fost nationalizat, restituit... nimic nimic. nu s-a emis TP, in CF nu apare C.A.P.

Modificat de djxhouse (02-05-2011 22:06:19)

Anton Pann

Limita parcelei ar trebui sa fie pe albia majora actuala , la punctul 4 sau in zona punctului 4 . Pana acolo ar trebui sa fie parcela omului, chiar daca s-a construit digul. Cauta planuri vechi maghiare , poate arata limita veche a parcelei . Asta ar rezulta din suprafetele mentionate . Clientul, de data asta are dreptate.
Planurile cadastrale nu arata PROPRIETATEA. Arata doar o folosinta la un moment dat . Chiar daca este trecut Cd cu 12 m , proprietatea omului este pana la rau. Cartea funciara , nu registrul cadastral, arata intinderea proprietatii . Planurile cadastrale maghiare , arata folosinta la acea vreme, care cu siguranta era pana la rau , tinand cont de suprafetele mentionate . Ar mai fi de lamurit - extravilan? - aici se mai poate comenta . Intravilan-  Clientul are dreptate.

bad wolf

Aici nu aveti dreptate niciunul.
Cnd au fost executate digurile(ca si canalele de irigatii) de protectie terenurile au fost expropriate si au fost trecute in propritate statului prin Intreprinderea de inbunatatiri funciare.
In fiecare judet exista cate o sucursala a acestei intreprinderi care detine planurile cu terenul expropriat.
Deci pentru a nu gresi e indicat sa mergeti la ei si s consultati arhivele.Va asigur ca le au.
Le au si OCPI-urile, dar .....
Sper sa gasesc cararea corecta !

djxhouse

terenul se afla in intravilan.
bad wolf, pana la ce punct este limita de proprietate?

Mit

#10
Citat din: Anton PannLimita parcelei ar trebui sa fie pe albia majora actuala , la punctul 4 sau in zona punctului 4 . Pana acolo ar trebui sa fie parcela omului, chiar daca s-a construit digul. Cauta planuri vechi maghiare , poate arata limita veche a parcelei . Asta ar rezulta din suprafetele mentionate . Clientul, de data asta are dreptate.
Planurile cadastrale nu arata PROPRIETATEA. Arata doar o folosinta la un moment dat . Chiar daca este trecut Cd cu 12 m , proprietatea omului este pana la rau. Cartea funciara , nu registrul cadastral, arata intinderea proprietatii . Planurile cadastrale maghiare , arata folosinta la acea vreme, care cu siguranta era pana la rau , tinand cont de suprafetele mentionate . Ar mai fi de lamurit - extravilan? - aici se mai poate comenta . Intravilan-  Clientul are dreptate.

Nu stiu pe ce zona lucrezi tu preponderent, dar pot sa-ti spun ca-n Timis sunt sate-ntregi unde inscrierea suprafetelor in CF s-a facut declarativ (cat a spus omu') sau s-a inscris aceeasi suprafata (de ex. 1079mp) de la un cap la altul al satului. Dar daca vei cauta registrele cadastrale austro-ungare cu suprafetele in stanjeni patrati vei avea placuta surpriza sa constati ca "pica" la fix cu suprafata masurata astazi. Ca si concluzie... nu ar trebui sa ne uitam ca la Biblie la suprafata din CF.
 :hi:

Hel105

Conform legii apelor 107/1996 actualizata, anexa 2, zona de protectie de-a lungul digurilor este de 4m, adica pana la punctul 1, zona de protectie care este in proprietatea Apelor Romane, conform art. 40, alin. 2.


ANEXA 2
d) Latimea zonei de protectie de-a lungul digurilor:
- 4 m spre interiorul incintei.


ART. 40
(2) Lãţimea zonelor de protecţie este stabilitã conform anexei nr. 2, care face parte integrantã din prezenta lege. Delimitarea zonelor de protecţie se realizeazã de Administraţia Naţionalã "Apele Române" împreunã cu autoritatea de cadastru funciar şi cu deţinãtorii terenurilor riverane. Dreptul de proprietate asupra lucrãrilor menţionate la lit. d), e) şi f) se extinde şi asupra zonelor de protecţie a acestora.

bad wolf

#12
Citat din: djxhouseterenul se afla in intravilan.
bad wolf, pana la ce punct este limita de proprietate?

Ineavilanul este sabilit prin PUG-ul UAT-ului, dar asta nu modifica limitele propeietatii particulare, care insa a suferit modificari asa cum am mai aratat si cum a completat si Marian cu extrase din Legea Apelor , dar limitele pot sa fie diferite pentru digurile care sunt proprietatea Intreprinderii de imbunatatiri funciare , fata de cele care apartin Apelor Romane.
Sper sa gasesc cararea corecta !

AlexGIS

Pana la 4, daca nu a fost facuta expropriere. Daca a fost expropriat, pana la ampriza proiectului de indiguire. Daca, spre exemplu, prin PUG se prevad indiguiri, pentru a incepe lucrarile este nevoie de acceptul proprietarului/expropriere. Daca indiguirea a fost facuta de el, atunci e pana la 4 clar.

Zona de protectie face referire la reglementarile zonale, nu la dreptul de proprietate.

kod

cati useri atatea pareri diferite, ... sa ne ti la curent cu problema demarata, sunt multi curiosi, cred de modul de rezolvare !