Localizare utilitati subterane

Creat de geomer_topografie, Dec 25, 2010, 01:18 PM

« precedentul - următorul »

geomer_topografie

SUNA INAINTE DE A EXCAVA

De ce ar trebui sa sun inainte de a efectua sapatura ?
NU RISCATI CU SIGURANTA DUMNEAVOASTRA.
Daca sunteti un excavatorist profesionist sau un proprietar responsabil, trebuie sa apelati serviciul nostru inainte de executia oricarei excavatii.
STIIND unde sunt situate utilitatile subterane inainte de a sapa va protejati pe dumneavoastra de accidente de munca grave si  prejudicii ce apar ca urmare a avariilor realizate ( amenzi, costuri de reparatie, intreruperile de servicii).

Cum functioneaza ?
Ne sunati cu min. 48h inainte de demararea lucrarilor.Un reprezentant al companiei noastre se va deplasa in teren si va efectua lucrarile de detectie, realizand marcajele utilitatilor gasite.In functie de locatia acestora va va oferi trasee libere de realizarea a excavatiei.Raportul standard contine informatii cu privire la locatia utilitatilor gasite.
De asemenea daca doriti se poate realiza un plan de situatie pentru zona de interes(atat in format digital cat si printat A3)

Exista un tarif standard ?
Nu exista un tarif standard.Costurile lucrarilor difera in functie de complexitate.


400/581px 68.3KB

advex

Tematica detectiei retelelor subterane de utilitati nefiind tratata pana acum pe forum, ar fi util daca ati posta informatii privind aparatura utilizata, metode de lucru, rezultate ale masuratorilor etc.
Numai bine!

geomer_topografie

Echipamentul utilizat este un locator de retele subterane CAT MK2 impreuna cu un generator de semnale GENNY.Echipamentul pot lucra in 3 moduri.

Modul Power prin intermediul caruia localizam cablurile aflate sub tensiune.Datorita intensitatii semnalului generat putem stabili cu o acuratete de 90% adancimea la care se gaseste ingropat cablul.

Modul Radio - urmareste semnalele generate de emitatoare radio.Utilizat pentru localizarea cablurilor metalice si tevilor.

Modul Generator - urmareste semanul emis de generatorul GENNY.Avem un cleste disponibil pe care il conectam la conducta din caminul de vizitare pe care dorim sa o localizam.In functie de semnalele generate stabilim cu exacticitate si marcam traseul conductei precum si determinam adancimea la care este ingropata.In cazul in care doreste clientul realizam pe urma o ridicare topografica pentru a-i oferi un plan de situatie.

Tehnica de localizare a utilitatilor subterane este foarte dezvoltata in Statele Unite unde fiecare stat are un asa-numit serviciu Call Before you Dig care ofera servicii actualizate despre locatia utilitatilor.Avand aceste informatii se pot evita accidentele de munca din timpul excavatiilor precum si avariile rezultate.

Eu am achizitionat acest echipament dupa ce unul dintre excavatoristii de la noi de pe santier a rupt un cablu de inalta tensiune, avarie ce a costat 60 de mil si putea fi evitata in cazul in care se apela la un astfel de serviciu.

La ora actuala promovez acest serviciu si datorita acestui lucru realizez si detectii GRATUITE in zona Cluj-Napoca-Turda-Campia-Turzii.

Sper ca pe viitor sa putem infiinta si in Romania o asociatie care sa ofere astfel de informatii in fiecare judet, deoarece s-ar reduce costurile cu repararea avariilor cauzate si de asemenea nu ar mai exista accidente de munca care sa cauzeze invaliditati sau chiar decese.

Cel mai normal ar fi sa se introduca o lege prin care orice operatie de excavatie sa nu se realizeze fara un proces de detectie preliminar si fara a oferi un plan de situatie.

Cu respect,
Cristian Nita

Cine este interesat de aceasta tehnica il astept cu cea mai mare placere sa ii arat si sa faca cateva detectii.


582/169px 15.3KB

doru2

de salutat aceasta initiativa. cateva observatii.

 faza de detectie a utilitatilor se face inaintea ridicarilor, de obicei de catre firme private, contra cost, si sunt incluse ulterior in planul de situatie(basemap). fiecare companie de utilitati pune la dispozitit harti gis si "asbuilt" care sunt folosite ca suport in timpul lucrarilor.

 exista si un serviciu gratuit, oferit de municipalitate, dar nu se ridica la aceeasi calitate ca si cel oferit de firmele private, este mai mult complementar, desi de multe ori doar cei de la primarie reusesc sa indetifice niste retele mai ciudate, atunci cand "isi pun capul". partea buna e ca daca suni, in 48 de ore vin pe teren si marcheaza utilitatile. dar nu te poti baza exclusiv pe ei. pana in momentul in care se chiar sapa acele utilitati sunt deja incluse in proiect, li se cunoste pozitia.

 doua firmel cu care colaboram noi:

http://www.apslocates.com/" target="_blank">http://www.apslocates.com/

http://www.cnilocates.com/" target="_blank">http://www.cnilocates.com/

advex

Indiscutabil, activitatea de detectie a retelelor de utilitati este necesara si previne aparitia unor probleme majore in santiere, mai ales in cazurile in care planurile de retele nu corespund cu realitatea, nu mai exista sau nu au fost actualizate.
Daca in privinta detectarii cablurilor electrice, pasive sau sub tensiune, precizia de detectare este buna, nu acelasi lucru se intampla in cazul retelelor de apa sau canalizare.
Am vazut in actiune un detector GPR tip Mala (http://www.malags.com/Products" target="_blank">http://www.malags.com/Products) si rezultatele sunt destul de greu de interpretat, masuratorile depind mult de tipul conductelor, adancime, tipul solului, elemente evidentiate si de producatorul echipamentului.

geomer_topografie

Depinde si ce anume metoda se aplica, deoarece poate rezultatele masuratorilor erau obtinute prin metode radar in realizarea planurilor de situatie(deoarece din cate stiu eu Malags face echipamente ce incorporeaza si receptoare GPS).Noi cu echipamentul pe care il avem in dotare avem o productivitate scazuta fata de aceste echipamente care sunt utilizate in realizarea GIS-ului).Acum suntem in curs de a achizitiona si un CAT RD400 cu generator Genny, un model mult mai avansat decat cel pe care il detinem si care are display digital ce ofera informatii cu privire la adancimea de pozare a conductei prin apasarea unei singure taste.Acest CAT MK2 pe care l-am primit de curand este un dispozitiv analogic.

Referitor la localizarea conductelor de apa se aplica metoda GENERATOR prin care conectam pe tubul ce il dorim sa il identificam un inel conectat la generatorul de frecvente sau introducem pe tub niste cabluri speciale cu o lungime de max 60 de m deoarece dupa cum se stie nu pot fi distante mai mari de 60 de m intre doua camine vizitabile si prin undele emise de aceste cabluri se poate identifica traseul cat si adancimea de pozare.Marcam traseul localizat si pe urma realizam o ridicare topografica pentru realizarea unui plan.

In speranta ca v-am trezit interesul pentru acest domeniu fascinant.

Cu respect,
Cristian Nita

advex


doru2

firma de utilitati realizeaza doar marcarea lor nu si masuratorile. masuratorile sunt realizate de noi. eu au planuri oferite de municipalitate si pe baza lor si a tehnologiei reusesc sa redescopere acele utilitati, dar nu fac masuratori topo, doar marcaje pe teren.

sacoracad

E interesant subiectul (si se poate divaga pe el...) desi baza in acest domeniu sta in interpretarea datelor pe care le obtii, contrastelor de rezistivitate a solului si a conductivitatii materialelelor, ele fiind metode geofizice de tip electrometrie, magnetism, etc., ceea ce nu prea are legatura cu topografia decat faptul ca se poate utiliza impreuna cu un GPS sau metoda apliacata sa se faca dupa o retea trasata topo. :hi:

doru2

exact, ei fac masutarile lor iar noi face masuratorile topo pe baza rezultatelor oferite de ei, exact asa cum "ridicam" bordura si trotuarul, "ridicam" si marcajele de vopsea realizate de cei de la firma de "utilily locating"

aici se vede putina actiune;

http://www.fhwa.dot.gov/publications/publicroads/10mayjun/01.cfm" target="_blank">http://www.fhwa.dot.gov/publications/pu ... jun/01.cfm