ajutor problema gps

Creat de cadian, Mar 03, 2014, 05:30 PM

« precedentul - următorul »

cadian

Buna ziua. Am facut o ridicare topo a unei localitati pentru alimentare cu apa. Mi-am determinat cateva puncte static pe care ulterior am stationat cu baza gps (am lucrat in mod baza + rover cu radio intern) din punctul nr 1 determinat static am ridicat aproximativ 500 m de drum, a doua zi am vrut sa continu ridicarea de pe acelasi punct 1 dar spre surpinderea mea pe ultimul punct ridicat cu o zi inainte am avut pe Z 50 cm diferenta . Precizez ca nu am lucrat cu rompos. Strict in mod baza + rover. Precizez ca drumul care a fost ridicat avea o panta destul de mare. Oare unde am gresit. Problema a fost izolata. Strict in zona de care va spun. In rest am avut inchidere buna intre punctele de baza determinate static. Multumesc

John Doe

Uita-te cum ai stat cu satelitii in softul de postprocesare, poate baza ti-a mers dar roverul nu prea, sau invers. Pune un print screen.

c_pascu

Verifica la ce inaltime ai setat antena la baza sau la rover

cadian

nu sunt la birou pentru print screen. Problema nu e de natura umana. Jalonul meu e fix iar la baza am verificat inaltimea. Problema e pe o distanta de aprox 20 m. Dupa 20 m am diferente de 1 cm . Pe cum urc spre puntul de baza, asa imi scade diferenta.  Oricum o sa ridic cei 20 m inapoi dar incep sa ma indoiesc de siguranta oferita de gps.  Am ales sa folosesc gps-ul deoarece am colegu in concediu, pana la urma tot la statie o sa ajung. Nu imi permit sa ridic 1 km de drum ca sa realizez ca ma arunca 50 cm pe cota. Poate am gresit si eu undeva dar nu reusesc sa imi dau seama. Daca imi facem un sistemn local oare se intampla la fel ?

John Doe

Parca mai zicea cineva ca a patit chestii inexplicabile si erau de vina bateriile prea descarcate, dar nu mai retin topicul.

bad wolf

Am o singura intrebare tinand seama de modul cum ai lucrat: Cand ti-ai facut reteaua initiala ai facut si un nivelemnt ? O compenare pe cote? Sau ai luate bune si corecte cotele determinate GPS?
Pana la urma sunt 3 intrebari. Daca rasounzi corect la ele ai si raspunsul la eroare.
Sper sa gasesc cararea corecta !

cadian

Nu am facut nivelment, nici nu am compensat reteaua. Problema e alta, din acelasi punct de baza am avut diferenta de 50 cm in zile diferite. Normal trebuia sa am pana in 1 cm daca am folosit baza rover. (Incercati sa va imaginati un drumde un km. La mijlocul ei era punctul determinat static pe care am montat baza. In ziua 1 am inceput masuratoarea din punctul 1 spre dreapta care era la aprox 100 m de baza. A doua zi am inceput masuratoarea de la punctul 100 in stanga bazei. Am vrut sa verific punctul 1 si am gasit diferenta respectiva. ) Asta incerc sa spun ca indiferent de compensare de nivelment, de sistem nu trebuia sa am asemenea diferenta pe acelasi punct din aceeasi baza.

crs

Pai normal tu lucrezi intr-un sistem. Cind ai facut prima determinare, in static, ai folosit/creat un anumit sistem de coordonate, pe care trebuie sa-l folosesti intotdeauna in acea lucrare/zona.

Cind creezi un sistem de coordonate il poti crea tinind cont doar de planimetrie (2D) sau si de cota (3D). Cind e 3D, in momentul calcularii cotei ai diferite posibilitati, sa calculeze cota intre diferite puncte cu cota cunoscuta sau sa ia de buna cota unui singur punct (din cite imi amintesc eu, poate sint mai multe). Ideal e prima optiune. Dupa ce iti ceezi sistemul, te uiti la bazele puse/alese, care si cum corespund sau ce erori au. Cel mai bine pui baza intr-un punct/baza si radiezi/marchezi celelalte baze pentu a proba sistemul. Nu sint chiar atit de multe in mod normal, in maxim jumatate de zi le-ai probat pe toate. Si asta o poti face si acum, chiar daca e preferabil la inceput.

In mod normal masuratorile facute de tine trebuie sa le poti folosi. Personal cred ca ai gresit cumva sistemul cind ai masurat si ti-a dat acea eroare. Trebuie sa vezi unde e greseala si sa corectezi eroarea.

Punctele tale "statice" cuprind tot exteriorul zonei de lucru?

John Doe

Am inteles asta. Se stie ca la masuratori GPS nu e bine sa ne bazam si pe cota obtinuta, totusi 50cm e cam mult dar depinde de imprejurari. Poate la prima masuratoare ai prins o constelatie care ti-a dat niste corectii, iar la verificare alta mai oblica cu altele, sau invers. Eu asta as verifica prima data, si apoi daca e cazul as trage un nivelment geometric intre baza si punctul verificat, si daca se poate si intre capete si as compensa cotele.
Pe X, Y cum a iesit la verificare, ce diferente ti-a dat?

severcoman

unul dintre punctele folosite ca baza e "sarit"; verifica toate punctele in care ai montat baza asa cum ti-a sugerat crs ("pui baza intr-un punct si radiezi/marchezi celelalte baze pentru a proba sistemul", vei gasi astfel punctul (sau punctele!) avand cota eronata ! redetermina punctele radiate din acesta baza si corecteaza ridicarea in zona respectiva; in acest fel la executie proiectantul nu va avea de obiectat...

Mit

Cam asta se intampla (ce-ai patit tu @cadian) cand te increzi prea mult in tehnologie. Voi tinerii cam sariti peste preludiu, nu mai aveti rabdare, trebuie sa terminati repede ridicarea si sa luati banii. Nu o lua in nume personal, e valabil pt. majoritatea tineretului de azi.
Revenind la problema tehnica, eu pot sa spun ca se obtin diferente de ord. cm pe cota chiar in conditiile stationarii de lunga durata a punctelor.
Daca eu, la statia mea de referinta cu stationare de cate 30 zile la trei luni distanta in timp am avut diferente de 5mm pe cota, ce pretentie vrei sa ai la staionare de 10 secunde ???!
Concluzie: Ridicarea unui drum se face cu statia totala si nivela, iar GPS-ul se foloseste numai pt. incadrarea lucrarii in SNR.

AlexGIS

@cadian
Nu e nimic anormal să ai diferență de zeci de cm în zile diferite. Te sfătuiesc să studiezi mai îndeaproape de ce nu te poți baza pe cota determinată (D)GPS. Trecând peste faptul că aparatul nu poate să vadă sub orizont, mai ai și diferența de sincron între bază și rover, adică cele două aparate trebuie să "vadă" același set de sateliți pentru un "output" într-o marjă de +-10 cm pe Z în condiții ideale. Am un amic care măsoară în același scenariu ca tine și are diferențe de 30-40 cm constant în sesiuni diferite.

Modificat de AlexGIS (03-03-2014 23:21:07)

topograful linistit


c_pascu

cred ca daca ai pune o arhiva cu masuratorile brute am putea sa ne dam cu parerea mai la obiect...

Mit

Da, ar fi o idee sa gasim "hiba". Ar trebui totusi sa incarci fisiere rinex, nu brute.