ANCPI Decizia nr 1 rev 1

Creat de sik, Dec 17, 2008, 09:31 PM

« precedentul - următorul »

sik

Desi acum, avand ROMPOS operational si gratuit, toata lumea alearga catre RTK, unde se apasa cateva butoane si, daca ai semnal la mobil, te-ai conectat si ai cativa centimetri precizie in cateva secunde, sunt cateva aspecte importante care cred ca ar trebui dezbatute:

1. In decizie, la art. 3 se precizeaza ca "orice determinare de pozitie a punctelor de detaliu se va face numai dupa realizarea retelei geodezice de ridicare conform celor prezentate in Anexa 15a" unde se precizeaza ca se va folosi metoda statica.

Deci nu este suficient sa apesi cateva butoane si sa ai semnal la mobil, trebuie sa si stii sa faci post-procesarea datelor aferente celor 2 puncte.

Lucrand in parteneriat cu o multitudine de companii, am observat ca post-procesarea este o problema, mai ales constrangerea vectorului pe coordonatele relative corespunzatoare parametrilor de transcalcul - care NU se face, lasand referinta pe coordonatele navigate si astfel obtinandu-se un rover cu o precizie a COORDONATELOR de cativa metrii (desi software-ul indica precizia VECTORULUI de cativa mm) .

Intrebare: cand se importa in softul de post-procesare date brute RINEX provenind de la o statie permanenta din cadrul retelei nationale de statii permanente GPS, ce coordonate WGS84/ETRS89 are acel punct: coordonate precise (ETRS89) sau navigate?

Cu alte cuvinte, cand se importa date brute de la o referinta ANCPI, trebuie sa se mai constranga (editeze) punctul respectiv pe coordonate precise sau datele vin cu coordonatele precise din fabrica?

Daca vin cu coordonatele precise, trebuie sa mai cumparam coordonatele respectivei statii permanente? :)

Astept raspunsurile voastre.

2. va urma...

cioro

1. ANCPI este obligata sa livreze in mod gratuit coordonatele statiei de referinta odata cu vanzarea unui fisier ce contine inregistrari GPS (coordonatele sunt in sistemul ETRS89). Dupa importul in softul de post-procesare se vor edita coordonatele punctului de referinta. La unele statii permanente (ex: CRAI) coordonatele ETRS89 sunt deja scrise in header-ul fisierului RINEX. Atentie, sistemul de coordonate al proiectului din softul de post-procesare trebuie sa fie geografic/GRS80 si nu WGS84. Offset-ul antenei la statiile permanente este redus la centrul de faza C1.

phibrizzo

sa imi fie cu iertare dar eu nu inteleg o chestie desi patronul meu a implementat folosirea RTK-VRS in masuratori de vreo 4-5 luni:cadn masor in rtk-vrs,trebuie in prealabil, sa masor in fast static 2 puncte din reteaua veche sau cum?intreb deoarece la masuratorile rtk-vrs efectuate pana acum de noi am procedat cum spunea maestrul sik:apasam cateva butoane,porneam telefonul si gata masuram:D