parametrii de transformare WGS84 -- Stereo70

Creat de Alin B., Iul 27, 2008, 12:51 AM

« precedentul - următorul »

Alin B.

Vreau sa-mi calculez cei 7 parametri de transformare WGS84 --> Stereo70 . M-am gandit sa folosesc 4-5 puncte de clasa B, aflate in baza de date a Fondului National Geodezic. Zona pt. care vreau sa calculez parametrii se afla in judetul Suceava , in jurul orasului Campulung Moldovenesc . Problema e ca densitatea punctelor de clasa B este redusa deocamdata, in tot judetul Suceava fiind unul singur . Pt. a putea forma un patrulater cu colturile in puncte de clasa B , care sa incadreze zona mea de interes ar trebui sa folosesc puncte aflate la distante mari 100-150km . Cei care au experienta in lucrul cu GPS -ul ce pot sa-mi spuna : are rost sa calculez parametrii pt. o zona atat de extinsa sau sa folosesc puncte de clasa C, care sunt de precizie mai mica decat cele din clasa B dar mult mai dese adica la aprox 20-40km .
multumesc anticipat

cioro

Foloseste puncte de clasa C pentru ca iti vor trebui mai mult de 4-5 deoarece coordonatele Stereo ale punctelor pot sa nu fie determinate omogen si atunci va trebui sa mai elimini din ele pana cand atingi o precizie acceptabila a parametrilor de transcalcul.

Alin B.

OK, multumesc pt. raspuns . Voi cumpara coordonatele pt mai multe puncte de clasa C si voi face calculul . Poti sa-mi recomanzi o valoare maxima a distantei dintre punctele de clasa C luate in calcul ?

cioro

Nu cred ca ar trebui sa te duci la mai mult de 40-50 km de zona de interes (cam asta a fost cea mai mare retea la care am obtinut niste precizii acceptabile la transcalcul dar a fost un caz exceptional pt Romania deoarece era in judetul CT unde sunt peste 20 de puncte de ordinul I). Ideea e ca punctele din reteaua RGNGPS au coordonate EUREF determinate cu o precizie foarte buna si coordonate Stereo cu precizii de la foarte bune la foarte proaste. Daca vrei o precizie mai buna trebuie sa stationezi puncte de ordinul 1 si 2 pe care sa le legi de microreteaua ta.
Asa cum incerci tu sa faci nu cred ca o sa obtii precizii mai bune decat iti da transdat-ul. Sugestia mea e sa iti obtii parametrii folosind o retea virtuala de puncte in jurul zonei tale de interes ale caror  coorodnate le transformi cu transdatul.

Alin B.

Inteleg si o sa incerc toate variantele sa vad ce iese. In ceea ce priveste punctele de ordin 1 , as avea in zona de interes 2 puncte de ordin 1 din vechea retea Stereo 70, situate la aproximativ 40km unul fata de celalalt, dar pt. aceste puncte am doar coordonatele Stereo nu si geografice pe WGS84 , nefiind stationate de catre ANCPI atunci cand au facut observatii GPS in zona. As putea sa le introduc in reteau virtuala care o sugerai tu .
multumesc inca odata pt timpul acordat

nelu_mocanu

Alin B, ai reusit sa obti cu date furnizate de ANCPI parametrii buni de transformare?
Sunt si eu interesat pt. zona mea(cj).

Alin B.

Da, si chiar surprinzator de bine merg transformarile WGS84 -> Stereo 70. Aici , in Nord , transdatul m-a dezamagit .

John Doe

Pentru Alin:
Din cate-mi dau eu seama, transdatul e bazat pe o retea de interpolare, deci iti da parametrii pe toata tara, dar niciunde foarte exact. nu am incercat inca, dar sper ca macar in zona de deformatii minime a proiectiei sa iasa ceva mai bine.
Cu ce soft ai facut transformarea ?

Alin B.

Leica Geo Office v.1 !
 scuze pt. raspunsul tarziu , dar sunt in concediu

scootergts

Incercati cu acesti parametri dau destul de bine si in nord, cu parametri locali, pe zona restransa si cu acestia diferentele erau de maxim 10cm, chiar mai mici, dar... puteti proba si voi :) ca doar prin experienta se invata

Name ROMANIA
Ellipsoid_A WGS_1984
Ellipsoid_B Krassowski
Height_Mode Ellipsoidal
Model Bursa_Wolf
dx -9.9735
dy 131.5917
dz 103.8263
Rx 0.13283
Ry -0.10811
Rz 0.22618
SF -4.2210

brinzatoru

salutare eu nou in aceasta bransa si inca incerc sa imi dau seama cu ce se mananca RTK-ul si daca e rentabil sa il folosim la genul nostru de lucrari

brinzatoru

cred ca topografia inginereasca mai trebuie sa astepte pana se vor putea ajunge la preciziile dela statia totala. As fi foarte curios daca mi-ati putea spune ca in momentul in care vrea sa imi calculez parametri de transcalcul intr-o zona noua trebuie sa fac toate calculele alea matematice care apar pe diferite site-uri sau exista metode mai usoare;de exemplu un soft sau 2?

brinzatoru

Si mai am o intrebare si gata. Cand achizitionez GPS cei care il vand fac si cursuri de utilizare? la voi cum a fost? Sau dupa ce ati avut GPS-ul ati inceput sa cautati meseriasi sa va "lumineze"?

cioro

Pt Alin B, eu ma refeream la faptul ca trebuie sa faci o microretea GPS in care sa stationezi numai puncte din reteaua veche ordinul I sau II dupa care sa faci transcalulul si sa obtii cei 7 parametri. Nu cred ca o sa obtii ceva apropiat de realitate daca folosesti transdatul si mai incluzi si alte sesiuni pe puncte de ordin superior. Cel mai bine ar fi sa stationezi punctele de ordin superior (care zici ca nu au fost stationate pana acum) cu receptoare de dubla frecventa in sesiuni de minim 12 ore si sa le transmiti la ANCPI ca sa reclaculeze parametrii de interpoalare pe zona respectiva si in felul acesta o sa ai precizii mai ridicate.
Pt brinzatoru se poate folosi RTK la trasari dar cu coordonate locale, adica iti determini o fixa cat mai aproape de zona de interes  si cu ea poti sa faci trasari in coordonate locale (sau Stereo-locale).

brinzatoru

Mersi fain cioro. Asta inseamna ca ii pot determina pe sefii mei sa facem upgrade de RTK ca momentan avem doar post procesare. daca primesc aviz favorabil o sa incep sa pun tot felul de intrebari"tampite"despre RTK in cazul in care nu o sa inteleg prea multe din training. Oricum multumesc