rtk l1 l2

Creat de justinmeal, Mar 19, 2012, 06:03 PM

« precedentul - următorul »

justinmeal

care este timpul de stationare a unui pct ptr determinare statica, cu un GPS rtk L1,L2  ??
 :rolleyes:

adrianc

De la 15 minute la 178 de ore. Depinde de distanta dintre receptoare si de numarul de receptoare.
Da detalii si ne dam cu parerea  ;)
La muncă! nu la întins mâna.

justinmeal


justinmeal

pentru L1 formula "teoretica" am citit eu undeva era 5min + 1min x dist[km]

pentru L1,L2 :  5min + 0.5min x dist[km]

in practica am intalnit multe pareri ...

Mit

"Din experienta acumulatã în mai multi ani de mãsurãtori GPS, se poate enunta, empiric, o ,,Regulã de aur" în baza careia se poate stabili durata unei sesiuni de masuratori, in conditii optime, in functie de lungimea bazei masurate cu un receptor GPS cu dubla frecventa atunci cand se utilizeaza metoda Rapid-Static cu inregistrare la 5 secunde. Aceasta este: Durata este egalã cu 1 min. pentru fiecare km. din lungimea bazei mãsurate, dar nu mai putin de 5 min." asta spun cei care au facut cursul de GPS.

Ce spun eu, este ca nu putem sa facem nicio regula de aur, deoarece in ecuatie intra f.f.f. multe necunoscute. O data ai 12 sateliti, alta data doar 4, uneori ionosfera cu influenta maxima, alteori... calma, alteori troposfera joaca feste; mai pune la socoteala ca un satelit, tam-nesam a sarit de pe orbita si nu mai transmite semnal, sau te-ai dus in teren fara a consulta almanacul si centrul NAVCEN avea programata interventie la PRN 25 tocmai atunci si cate si mai cate...

Eu as recomanda pt. densitatea st.ref. romanesti (in cazul cel mai defavorabil) pt. L1L2 - Tstationare = 2-3 ore ziua si 2 ore noaptea, avand neaparat in vizor GDOP-ul, asta in conditiile in care vrei sa fii sigur ca la birou poti rezolva ambiguitatile.

Atentie mare !!! Setarea st. de ref. ROMPOS la rata de inregistrare este de 5s

Name:    Timisoara 1
Code:    TIM1
IERS DOMES Number:    
Description:    
Latitude:    45° 46' 47.65271" N
Longitude:    21° 13' 51.46281" E
Height:    154.7278m
Creation Date:    20/01/2009
Receiver Type:    LEICA GRX1200GGPRO
Receiver Serial Number:    355406
Satellite System    GPS and GLONASS
Antenna Type:    LEIAT504GG______LEIS TIM1
Antenna Serial Number:    200496
Antenna Reference Pnt:    
Coverage Radius:    30km
Elevation Mask:    5 °
Recording Rate:    5s
Comment:    
IP Address of SiteServer:    

Indicat este sa folositi in setarea receiver-ului aceeasi rata, sau la 1 sec, dar nicidecum la 2,3 sau 4 s, astfel negenerandu-se observatii comune de la receiver si de la st. ref. Daca vreti obs. la 1s, atunci sunati la RomPos.

KSA02

Pentru Mit.
Ce este NAVCEN si ce trebuie verificat la almanac inainte de masuratori? Eventual ceva linkuri unde as putea citi mai multe? Merci

Mit

http://www.navcen.uscg.gov/?Do=constellationStatus" target="_blank">http://www.navcen.uscg.gov/?Do=constellationStatus
Almanacul iti da informatii despre traiectoria satelitilor, mai concret, poti sti dinainte folosind efemeridele broadcast ce sateliti vei vedea la o anumita ora intr-un anumit punct de pe pamant. Eu, in LGO am un astfel de soft ( "Satellite Availability" ) care-mi spune intre ce ore ar fi cel mai bine sa fac masuratori GPS de ex. in 26.09.2012 in loc. Lugoj, tinand cont de nr. si configuratia satelitilor.
Si ceilalti producatori au astfel de softuri.

Modificat de Mit (26-09-2012 17:09:49)

KSA02

Aceste informatii se folosesc la masuratori statice, sau nu numai? Imi pot explica te rog ce contine tabelul cu constelatia satelitilor? Sunt lucruri noi ptr. mine. Merci pentru raspuns!

Mit

Indiferent de tipul de masuratori, e bine sa stii in ce interval de timp ai o configuratie satelitara cu GDOP bun.
Tabelul de pe site-ul NAVCEN arata ca anumiti sateliti sunt programati sa nu functioneze in anumite perioade, sau poate chiar "s-au imbolnavit".
Cu alte cuvinte, de ex., pe baza almanacului maine intre 8 si 10 vei vedea satelitii 1,2,3,4,5, dar conform siteului NAVCEN satelitul 3 in intervalul 6-12 este "BAD". Ca atare, vei avea doar 4 sateliti "HEALTH", care nu-ti vor asigura un GDOP bun.
Bineinteles, daca ai timp si mai stai in teren, vei putea avea mai tarziu o configuratie satelitara care sa asigure precizia necesara mas. topo.