Determinarea statiilor prin metoda RTK este regulamentara

Creat de george75m, Mai 29, 2012, 03:34 AM

« precedentul - următorul »

george75m

Buna ziua.
Am o nelamurire si ii rog pe colegii de forum sa ma dumireasca.
Conform Deciziei 1/2008 privind realizarea masuratorilor GNSS, punctele retelei de ridicare se determina exclusiv prin masuratori statice, totusi observ foarte multi topografi ca folosesc metoda RTK prin doua determinari cu initializari diferite, sau folosind doua statii permanente. Am constatat ca masuratorile sunt acceptate la oficiul de cadastru chiar de catre inspectori foarte exigenti.
Intrebarea mea este daca s-a modificat cumva Decizia 1 in acest sens si as putea sa-mi cumpar si eu un singur rover Rompos cu care sa fac linistit determinari in mod RTK ale punctelor retelei de ridicare din care sa plec mai departe cu statia totala.
Este metoda RTK suficient de precisa pentru astfel de determinari, sau se poate folosi doar pentru puncte de detaliu ?
Din ce am vorbit cu cei care vand aparatura, nu ar fi nici o problema, desi la o demonstratie a lor am constatat la un moment dat o diferenta mare intre 2 masuratori (60 cm) care poate sa apara aleator fara ca operatorul sa-si dea seama de acest lucru.
In zona dvs care este situatia din acest punct de vedere ?
Va multumesc si astept raspunsurile dvs.

Modificat de george75m (29-05-2012 00:44:16)

Mit

Punctele de statie se determina prin metoda "static" sau "rapid static" iar mai apoi, si RTK.
Daca respecti instructiunile sistemului GPS, vei avea diferente intre RTK si static de pana-n 2cm.
Aparatura GPS la majoritatea producatorilor iti arata precizia la momentul t; ca atare, poti avea si precizie de 60 cm !!! daca-ti este satisfacatoare, este OK, daca nu, stationezi pana cand obtii ce-ti doresti.
De ex., la ora postarii mele, daca lucrezi in zona Giurgiu, vei avea precizie "din parti". :hi:


580/306px 32KB

adrianc

Conform regulamentului (si bunului simt profesional) trebuie sa ai o baza (doua borne) determinata static la fiecare 2km in intravilan si 3km in extravilan. (Sau 1 cu 2...)
Din experienta spun ca metoda RTK nu ofera o precizie suficienta pentru determinarea punctelor de statie. Precizia teoretica, supraevaluata a RTK-ului este de 1cm planimetric.
La muncă! nu la întins mâna.

Anton Pann

Citat din: adriancConform regulamentului (si bunului simt profesional) trebuie sa ai o baza (doua borne) determinata static la fiecare 2km in intravilan si 3km in extravilan. (Sau 1 cu 2...)
Din experienta spun ca metoda RTK nu ofera o precizie suficienta pentru determinarea punctelor de statie. Precizia teoretica, supraevaluata a RTK-ului este de 1cm planimetric.
PROSTII . Daca n-am realizat chestia aia cu 2km in intravilan si 3 in extravilan inseamna ca imi lipseste bunul simt profesional?  Ok, atunci fac un retro pe 4 puncte cu drumuire pe 2 km de la marginea satului pana la imobilul din intravilan, fara nici o inchidere la final, ca n-am pe ce  (sau mai fac 2km ca sa o inchid) si duc lucrarea la OCPI ? Corect . Asta pentru ca RTK la 2 cm este supraevaluat .
Iar precizia RTK, este <1-2cm , este reala, nu supraevaluata si este suficienta pentru lucrarile de cadastru .

Modificat de Anton Pann (29-05-2012 18:27:10)

adrianc

@Anton Pann
NU. Daca ar fi dupa mine as face retele doar pe pilastri cu centrare fortata. Dar nu este tocmai posibil...
Si nu vorbesc de lucrari de cadastru. Pentru alea nu vii 3km cu drumuire determinata RTK.
La muncă! nu la întins mâna.

moholea

Nu e acelasi lucru sa determini punctele de detaliu (adik limitele) in RTK sau sa dai 2 puncte de statie in rtk si sa masori cu statia?
Sa zicem ca precizia de determinare a punctelor de detaliu in rtk este  +- 5cm, daca imi dau 2 statii cu aceeasi precizie in rtk, aceasta se va transmite in urma masuratorilor cu statia tuturor punctelor de detaliu, iar in final acestea vor avea tot +- 5cm. Ce ziceti?

adrianc

Nu e acelasi lucru. Eroarea de la RTK se transmite si se cumuleaza cu eroarea de la statia totala. Ba chiar apare de doua ori, o data la punctul de statie si apoi la cel de orientare.
Poti avea oricare din cazurile din imagine.


583/399px 17.1KB
La muncă! nu la întins mâna.

adrianc

Pe de alta parte. Am tratat o problema de acest gen la examenul de licenta. Comparatie RTK si Statie+RTK. Pentru calculul preciziei am ajuns la o formula foarte complicata cu niste erori de stationare, de centrare, reducere, instrumentale ale statiei (unghi si distanta) si sistemului RTK... bla, bla, bla..
Compand rezultatele am ajuns la valorile din tabele. Prezint doua puncte. Diferentele sunt intre Static - RTK si Static - RTK+Statie. Ele sunt de acelasi ordin de marime, deci putem spune ca, masurand in acest fel, obtinem aceleasi rezultate.

Aveti http://www.fileshare.ro/64359678557.5" target="_blank">aici studiul de caz daca va intereseaza.

PS Ce am spus mai sus ramane valabil pentru retele de mari dimensiuni.


509/435px 54.6KB
La muncă! nu la întins mâna.

Mit

Sa dea Domnu' s-avem diferente de numai 4 cm intre lucrari.
Saptamana trecuta am avut un "coleg" cu lucrare vecina "fugita" cu 1,70m.
Cu ce RTK sau drumuire o fi masurat...?! numai bau-bau stie. :nod:

Revenind la tabelul tau, @adrianc, la prima determinare m-a uimit precizia pe cota!
De regula se-ntampla invers. Precizia in plan este mai buna.
Eu pot sa-ti spun ca nicio data nu am avut diferente mai mari de 2 cm intre static si RTK.
Metoda mea RTK presupune media dintre max.5...10 stationari a cate 30 sec. cu reinitializare dupa fiecare masuratoare.

Incearca sa calculezi coordonatele unui punct prin masuratori statice la doua epoci diferite. Tot vei avea diferente de 1 cm intre ele. Ca sa ai precizii geodezice ar trebui sa ai antena choke-ring, conditii ideale de masurare, sa introduci in soft inclusiv corectiile atmosferice, sa lucrezi cu efemeridele precise, etc. Abia atunci putem vorbi de mm.

Iar ca o sinteza, ultimul rand din tabelul tau spune multe!!!, iar toata munca asta pt. a obtine precizii de 3-7mm este distrusa de eroarea de identificare a unui punct al limitei de proprietate care poate fi de 10...30cm. :hi:

adrianc

Astea au fost diferentele. Pot fi considerate si coincidente.
Staticele au fost prelucrate cu efemeride finale iar masuratorile de unghi si distanta au fost inglobate in GPS prin ecuatii pe elipsoid.
Ideea este ca repetand experimentul am ajuns, de fiecare data la diferente de acelasi ordin de marime.

Revenind la topic, metoda este suficient de precisa dar nu este regulamentara.
La muncă! nu la întins mâna.

moholea

Citat din: adriancNu e acelasi lucru. Eroarea de la RTK se transmite si se cumuleaza cu eroarea de la statia totala. Ba chiar apare de doua ori, o data la punctul de statie si apoi la cel de orientare.
Poti avea oricare din cazurile din imagine.


In acest context e relevanta ca verificare distanta citita cu statia intre punctele de GPS? Daca diferenta dintre distanta citita si cea din coordonate da subcentimetric inseamna ca punctele sunt ok, nu?

Mit

Subcentimetric o sa ai numai pe distante scurte.
Distanta masurata cu st.totala trebuie redusa la planul de proiectie; punctele GPS sunt deja compensate prin gridul de distorsiuni aplicat de TransDar. :hi:

adrianc

Inseamna ca s-a nimerit sa ti jalonul la fel.
Nivela sferica de pe jalon are, de obicei, precizie de 20', transpus in abatere orizontala pentru inaltimea de 2m, rezulta 11mm.
Asta daca esti undeva pe cercul de deformatie nula, masuri distante pana in 200m sau ai introdus coeficientul de scara in statie.
La muncă! nu la întins mâna.

Anton Pann

In concluzie ? RTK asigura sau nu precizia ceruta pentru lucrari de cadastru sporadic ?

Modificat de Anton Pann (30-05-2012 13:42:17)

adrianc

La muncă! nu la întins mâna.