Topografi romani in strainatate

Creat de cmc, Ian 16, 2012, 02:22 AM

« precedentul - următorul »

Mit

Sa inteleg ca acolo esti PFA, ai firma ta, sau esti angajat?

doru2

le-am amestecat.
 pentru o echivalare aproximativa.
  PLS(prof land surv) = cam toate categoriile din romania plus cea de expert.
   aici fie esti fie nu esti, nu exista categorii intermediare.

 1. PLS= individul cu stampila, nici o lucrare nu poate fi executata decat sub supravegherea si indrumarea unui PLS, indiferent daca e in cadrul unei firme sau pe cont propriu.

  2. LSIT-este stagiarul care invata pentru a deveni PLS

  3. tinere sperante care se pregatesc pentru a deveni LSIT.

 partea cu "firma ta sau nu" este o optiune personala mai mult de natura economica decat profesionala. e usor sa-ti deschizi o firma, mai greu este sa castigi prestigiul profesional si sa-ti asiguri un flux de clienti si lucrari suficient de mare pentru a-ti asigura un venit constant care sa fie macar la nivelul celui de angajat. evident, mai sunt si ratiuni de natura personala, preferinte, obiceiuri. nu e usor nici angajat nici pe cont propriu, majoritatea o stiu deja. eu sunt angajat intr-o firma solida de proiectare si arhitectura si sunt multumit.

 totusi, in societati si economii asezate si cu traditie, exista o anumita ordine a lucrurilor, o lege nescrisa dar stiuta de toata lumea. e mai greu sa vezi aici "professionals" sub o anumita varsta si cu atat mai greu sa vezi oameni pe cont propriu care nu au muncit in zona ani multi. sincer, ideea de doi ani experienta, apoi pe cont propriu, nu exista aici. responsabilitatea profesionala e un lucru cu care nu se glumeste, te poti arde usor cu cate un sfert de milion de dolari de nici nu stii de unde ti se trage, iar partea de limite de proprietatea e atat de complicata incat iti prinzi urechile si dupa 30 de ani in aceeasi zona.

 ai neoie de asigurare profesionala, iar un asigurator se va uita la tine, te va intreba de experienta, iar daca ai 2 ani, iti va da o o asigurare de nu vei stii cum sa o platesti nici daca muncesti 24/24 . iar celalalt aspect-nici un client nu discuta cu tine. e ca si cum ai merge la medic pentru o operatie pe cord si ti-ar aparea un pustan de 26 de ani cu doi ani de experienta sa te opereze. cred ca fugi cu pat cu tot. asta nu insemna ca nu sunt si exceptii, dar nu ai cum sa castigi suficienta experienta mai repede de zece ani, parerea mea.

doru2

asa e, john, am muncit ceva, dar sunt convins ca foarte multe persoane de pe forum au muncit si ele din greu si ar avea toate sansele sa-l ia. din pacate nu e intotdeauna despre cat de mult ai invatat, de multe ori intervin alte "variabile"

AlexGIS

#18
Citat din: doru2responsabilitatea profesionala e un lucru cu care nu se glumeste, te poti arde usor cu cate un sfert de milion de dolari de nici nu stii de unde ti se trage, iar partea de limite de proprietatea e atat de complicata incat iti prinzi urechile si dupa 30 de ani in aceeasi zona.

Apropo de asta, citesc frecvent discutii intre PLS pe Surveyor Connect si am observat că se iau foarte în serios măsurătorile pentru stabilirea limitelor de proprietate. Cel puţin unele aspecte noua ni s-ar părea irelevante sau le-am trece cu vederea foarte repede. Dar probabil aici intervine şi respectul faţă de munca depusă de cei 3 topografi de pe Rushmore.

John Doe

Macar stiu ca exista locuri in care chiar se procedeaza asa cum visez eu....

AlexGIS

#20
Am uitat să adaug foto  :)


581/436px 50.3KB

AlexGIS

#21
Citat din: John DoeMacar stiu ca exista locuri in care chiar se procedeaza asa cum visez eu....

Poţi adăuga şi Australia pe listă.

Mit

Am un prieten care a lucrat in Austria 10 ani. Aceeasi seriozitate si acelasi interes pt. meserie.
Motivul? Nu merge cu p.c.r. iar la conducere nu-i Nuti si marinaru'.
 :nod:

Mit

@doru2
Exact ce se intampla in USA, prezentat de catre tine referitor la modul de autorizare in meseria noastra, eu am propus onoratei ANCPI printr-un e-mail, atunci cand a lansat in dezbatere publica pe site-ul agentiei criteriile privind autorizarea geodezilor, dupa desfiintarea OGR.
Am propus examene inclusiv pt. cei care erau deja autorizati; sa nu-mi spuneti ca daca ai fost autorizat o data e valabil pan' la moarte. Si arbitrii, si aviatorii de ex. sunt verificati anual. Examenul l-am propus ca la permisul de conducere: cu cel putin 500 de intrebari, fara posibilitatea de frauda sau ajutor din partea supraveghetorilor, etc.
Rezultatul? Am ramas cu scrisul.
Motivul? In Ro. nu se vrea ca aceasta breasla sa fie una a elitelor.
Apropos de meseria asta pe alte meleaguri. Anul trecut am vizitat cateva castele in Germania. Intr-un satuc de provincie unde am avut cazarea, am observat ca limita de proprietate la strada, intre vecini era marcata cu bulon topografic. Ei, ce ziceti? Si la noi se vrea a se accepta toleranta de 40 cm prin noul proiect al agentiei.  :rusine:

bogdy

#24
Citat din: Mit@doru2
Am propus examene inclusiv pt. cei care erau deja autorizati; sa nu-mi spuneti ca daca ai fost autorizat o data e valabil pan' la moarte. Si arbitrii, si aviatorii de ex. sunt verificati anual. Examenul l-am propus ca la permisul de conducere: cu cel putin 500 de intrebari, fara posibilitatea de frauda sau ajutor din partea supraveghetorilor, etc.
Rezultatul? Am ramas cu scrisul.

Supraveghetorii care sunt? Dar cei ce verifica?  :rotfl:
La capitolul de a da anual examen cred ca exagerezi. Un examen la 4 ani ar fi suficient precum si dovada detinerii de instrumente de masura (aici nu ma refer la ruleta! sau la echipamente inchiriate)

Mit


                  Supraveghetori, daca vrei, niste procurori, profesori, etc, incoruptibili, camere web. eventual.
Verificarea rezultatelor.... ca la permisul de conducere: o face softul. Test grila.
Mi-as dori un examen asemanator cu cel pt. intrarea in magistratura.



               

doru2


                  mit, ceea ce lipseste in ro este un sistem stagiar-autorizat cu cateva exemene pe parcurs. personal nu sunt de acord cu examene in fiecare an. aici trebuie sa acumulezi credite  prin cursuri de perfectionare, studiu pe cont propriu documentat, participare la conferinte, intalniri profesionale.
   
  autorizarea o data obtinuta poate fi reziliata sau doar suspendata pentru acte de indisciplina, neglijenta sau daca renunti. oricum, nu trebuie sa treci prin toate exemenele ci doar prin cel de doua ore(daca ai renuntat si doresti sa o dobandesti din nou). cel federal si lsit-ul raman  definitive, odata trecute nu ti le mai poate lua nimeni inapoi, asa cum nimeni nu mai poate sa-ti ia examenul de licenta.
 
  sa nu uitam ca de la o anumita varsta mai ai si famile, copii, mai trebuie sa-ti si planifici viata, nu poti sa o joci la ruleta in fiecare an, oricat de bine pregatit ai fi, un examen e un examen si nu depinde intotdeuna de cat de mult stii ci si de n alte variabile. cum ai putea sa-ti planifici viata in modul asta? azi am autorizatie, maine nu, azi firma se bazeaza pe mine, maine ma concediaza ca n-am luat examenul...

 eu am muncit si in romania si am avut colegi care ar baga in buzunar pe 90% dintre PLS-ii de aici, dar ceea ce lipseste acolo, mai ales dupa patania cu ogr-ul este lipsa absoluta de credibilitate, nimeni nu mai are incredere in nimeni, nimeni nu mai are autoritate morala.



               

doru2


                  alex, e greu sa explici care sunt diferentele si de ce.

 in cateva cuvinte, eu credca e vorba despre "bagajul istoric" al acestor proprietati. el exista si in romania dar este fie ignorat fi exista doar la nivel teoretic.

 aici te lupti cu evidente care dovedesc o pozitie sau alta, multe dintre ele sunt vechi de 100+ ani. harti vechi, harti noi, borne noi si garduri vechi, garduri noi si borne vechi, borne vechi perpetuate pe pozitii noi, harti gresite pe baza noilor pozitii, valoarea relativa mare a terenurilor si contructiilor de pe ele.

  un topograf nu este altceva decat un detectiv particular care cauta toate evidentele posibile pentru a sustine un anumit caz intr-o sala de judecata. de partea cealalta un alt coleg, pe baza unor alte evidente, are o alta opinie si o alta pozitie iar la mijloc poate fi o cladire. trebuie sa-ti sustii punctul de vedere, sa tii cont de reguli, care dintre evidente sunt superioare celorlalte, etc.

 la nivel de oras toate utilitatile trebuie amplasate pe domeniul public, sau trebuie achizitionat terenul, deci toate proiectele au nevoie de o analiza amanuntita a limitelor in acea zona, am ajuns sa achizitionam fasii de 30-50 de cm, pentru anumite proiecte, care trebuie documentate si inregistrate pentru generatiile urmatoare.

  in anul 1785 statul a inceput masurarea tuturor terenurilor din proprietate sa in cadrul unui sistem rectangular cu respectarea tuturor titlurilor preexistente care erau orice dar rectangulare nu. apoi s-a incercat pastratea rectangularitatii pe cat posibil cu zeci si zeci de exceptii. acele linii au fost masurate de catre topografi de buna credinta si buni specialiti care au obtinut  precizii greu de depasit si azi, altii au masurat cum au stiut, altii au furat de-a deptul, pe unii i-au fugarit indienii, pe altii i-au corupt proprietarii din zona. unii au intrat cu compasul(magnetic) in zone cu minereu de fier si au avut abateri de 45 grade fata de nordul magnetic plus multe alte situatii si "peripetii".

  au exsitat o multime de legilslatii si instructiuni. principiul de baza a ramas ca odata acele limite stabilite , daca terenul a trecut in proprietate privata raman neschimbate. acele parcele, de dimensiuni mari si valori mici au devenit parcele de dimensiuni mici si valori mari. iar o parcela care avea dimensiuni de 1x1 mila s-a dovedit de multe ori ca e de doar 0.80x0.73, diferenta regasindu-se acum si in acele parcele mici de valori mari. cum diferenta aceea este distribuita intre proprietari este subiectul a ceea ce se numeste "boundary law"



               

doru2


                  http://146.129.54.93:8193/imgcache/OPR19051228369114-1-1.pdf" target="_blank">http://146.129.54.93:8193/imgcache/OPR1 ... 14-1-1.pdf

http://146.129.54.93:8193/imgcache/OPR1890051454333-1-1.pdf" target="_blank">http://146.129.54.93:8193/imgcache/OPR1 ... 33-1-1.pdf

doua harti vecchi 1890 si 1905, cu care ma delectez mai nou. trebuie sa determin niste limite in zona iar intrebarea e: oare au existat borne initial, la cati metrii sub asfalt sunt? cate dintre ele au fost perpetuate pe pozitii bune si cate pe pozitii gresite, cate garduri au fost rasturnate si reconstruite, de cate ori au fost vandute/comasate si reimpartite acele parcele?



               

AlexGIS


                  
doru2 a scris:

alex, e greu sa explici care sunt diferentele si de ce.



Cred că o eventuală comparaţie SUA vs. România, pentru a evidenţia diferenţele dintre cele două, nici nu şi-ar avea rostul.
Apreciez gestul tău de a împărtăşi câte ceva din experienţa şi modul de lucru de peste ocean. Pentru mine, cel puţin, sunt utile informaţiile fiindcă nu se ştie unde mă va purta valul.
Sunt sigur că vei găsi suficiente informaţii sub pământ.
Să ai spor cu lucrarea.

PS Ce reprezintă "shooting"-ul? Sunt curios dacă ceea ce am înţeles eu este corect.


_______________________________________
http://gistrict.com/wp/simcad/" target="_blank">Descarcă aplicația SIMCAD
Sistem de Management Integrat al Lucrărilor de Cadastru și Topografie
Tofan Alexandru tel: 0742-883-676
https://www.facebook.com/groups/topogeocad/" target="_blank">Grupul FB topografie - geodezie - cadastru