Dezbatere

Creat de marginean, Mar 12, 2014, 10:54 AM

« precedentul - următorul »

marginean

Buna ziua,


Nu stiu daca s-a mai discutat, sau daca s-a mai propus asa ceva, dar ma gandeam la urmatoarea idee.

Sa facem un server ftp://..... la care sa ne putem loga doar persoanele fizice autorizate. Iar pe acest server sa punem noi lucrarile avizate de cadastru. Astfel peste vreo 5 ani, vom avea o baza de data frumoasa, si nu mai depindem de geoportal sau de un drum pana la oficiu.

Va invit la o dezbatere, daca sunt alte idei mai bune... Sau daca s-a mai incercet si nu s-a reusit proiectul, imi cer scuze pentru postare atunci ...

O zi buna,
Andrei

AlexGIS

În principiu ideea este FOARTE bună. Am pus la pct o astfel de interfață web însă e posibil să deranjeze pe unii. Mai adaug și eu 3 opinii.

1. Pentru ca astfel de plan să funcționeze, cei ce participă activ la adăugarea de geometrii TREBUIE să se asocieze într-o formă juridică (cum este APGT).
2. Dpdvd tehnic nu este dificil de generat un master DXF care să conțină toate aceste informații în mod standardizat. Pentru a standardiza modul în care se adaugă datele, atât eu cât și alți utilizatori ai acestui forum putem pune la dispoziție sisteme și scripturi care generează datele în mod standardizat pentru master DXF.
3. Master DXF-ul trebuie întreținut de cineva nepărtinitor sau de un grup ce își modifică componența trimestrial prin vot în cadrul asociației.

danutza

Nu cred ca este viabila. Am numarat vizualizarile la o postare: max. 80 persoane; si la nivel national suntem cateva mii. Deci daca vom acoperi 1 procent, e bine.
Mai degraba va functiona "poate cineva sa ma ajute cu..."
Parerea mea.

marginean

danutza, daca exista buna-vointa si se poate, putem incerca, iar apoi dupa ce avem o baza de date, fie ea cat de mica, cu timpul va incepe sa creasca ... De ce sa tot pierzi timpul cu "Cine poate sa ma ajute cu ..." in loc sa dai un click pe .dxf si daca il gasesti sa il downlodezi.
Nu zic, ca nu poate sa te ajute lumea online, dar poate tu pui postarea la ora 10:00 si toata lumea este pe teren, iar raspunsul il primesti numai seara ... Asta ar fi unul dintre cazuri.
Iar daca ajungi ca baza de date sa fie destul de mare, sunt sigur ca ANCPI, se va modela si va pune la dispozitie baza de date gratuit ...
Sunt sigur ca si acuma sunt posibilitati sa descarci geometria terenului de pe Geoportal, dar eu sunt de parere ca la acele informatii ar trebui sa aiba acces toate PFA, nu doar cativa care stiu si un pic de programare, si de limbaj ....

E la nivel de idee, deaia o si vreau ca pe o dezbatere... iar daca gasim mai multe motive pentru, mai multi oameni care sa fie de acord cu asta, o putem dezvolta, daca nu ramane la nivel de idee :))

John Doe

Cred ca e o idee buna, dar trebuie gandita bine de la inceput.

Ce nu mi-e clar mie deocamdata:
- cine e proprietarul drepturilor de autor pentru lucrarile efectuate? topograful, ANCPI sau ambii? daca sunt eu, am voie sa le fac publice?
- daca sunt angajat la o firma, cum sta treaba?

Modificat de John Doe (12-03-2014 19:44:14)

marginean

Eu ma gandeam sa se poata loga la baza de date, doar persoanele autorizate, in baza scanarii certificatului de autorizare ... Ca accesul se va face de catre un angajat ar trebui sa fie problema PFA-ului,

Oricum ce aveam eu in cap, era sa punem pe un DXF, nr. cad, geometria terenului si eventual persoana care a pus dxf-ul.
Ca si acte ma gandesc ca anexa pe care o semneaza proprietarul sa foloseasca ANCPI datele personale ale lui, sa punem o virgula acolo si sa ne trecem si pe noi nu doar cadastrul. Sau pentru o mai mare siguranta se vor face 2 anexe :)

Nu stiu... In principiu eu ma refer doar la nr. cadastral si geometria terenului.
Daca pe cineva intereseaza mai mult poate sa scoata un extras CF ...

caditop

Esti visator...nu face nimeni munca gratuita, mai ales in genul propus de tine.
Spre exemplu pot sa-ti dau dwg/dxf cu toate lucrarile dintr-un uat actualizate pana in februarie 2014, dar tre sa fiu nebun sa le urc fiecare imobil in parte. So ideea ta nu e buna. Si mai sunt si expertizele.

John Doe

@marginean: prea complicat, gandeste-te ce vrei de fapt.
La ce iti trebuie DXF-uri ? ca sa nu te suprapui cu ele, asa ca geometria si numarul cadastral ar trebui sa fie suficient. Si eventual numele executantului, daca se cunoaste si daca exista vreo problema insurmontabila de suprapunere.
Datele referitoare la proprietar deja sunt mai sensibile, nu cred ca trebuie facute publice din exces de zel.
Accesul poate ar fi bine sa fie ceva mai reglementat, adica nu dai o adresa de mail si gata, esti membru si incarci sau descarci ce vrei tu.

AlexGIS

@John Doe
Sunt foarte multe detalii tehnice care merită discutate doar dacă există dorință de a face și doar dacă cei ce vor să facă ar fi dispuși să renunțe la modul de lucru actual și să treacă la un mod de lucru integrat și riguros.

Modificat de AlexGIS (13-03-2014 18:37:04)

goguletz

Sunt cateva probleme care imi sar in ochi.

1. Cum convingi utilizatorii sa incarce datele?
Sa presupunem ca sunt 10 - 20 de utilizatori activi care incarca datele (populeaza baza de date), insa nu este suficient daca toti ceilalti utilizatori (proportia o sa fie undeva pe la 90%) intra doar ca sa verifice suprapuneri sau sa descarce informatii.

2. Cum recompensezi utilizatorii activi?

3. Care este taxa lunara/trimestriala/anuala perceputa, pentru ca acest sistem sa se poata 'autosustine'?

4. Totul trebuie facut intr-un cadru legal (printr-o asociatie).

5. Mare mare grija la datele cu caracter personal.

Sunt mai multe de discutat... si sa nu uitam ANCPI vegheaza :uimit:

John Doe

@AlexGIS: daca ne lamurim cumva cu cadrul legal, eu particip macar sa vedem ce iese. In mod sigur daca nu facem nimic ne plângem degeaba, fiindca de fapt ne meritam soarta.

@goguletz: cred ca ar exista solutii la problemele astea, de exemplu o taxa modica din care sa se sustina site-ul. Chiar daca esti membru, daca n-ai incarcat nimic 3 luni (de exemplu) inseamna ca nu vrei sa participi si ti se retrag drepturile. Taxa sa poata fi achitata online, si sa nu fie fixa ci in functie de numarul de useri, si doar atât cât sa acopere cheltuielile de functionare.
Cred ca se poate, dar totul trebuie gandit foarte bine de la inceput si cu mare grija la aspectele legale. Chiar daca se va gasi nod in papura dupa o vreme, macar am aratat ca SE POATE si vom avea alt cuvânt de spus.

Daca macar câtiva sunt de acord, hai sa asternem pe hartie un proiect cu ceea ce vrem sa facem. Macar sa definim problema, si pe urma sa gasim solutiile. Ce ziceti ?

Modificat de John Doe (13-03-2014 12:41:19)

AlexGIS

editat

Modificat de AlexGIS (13-03-2014 18:35:53)

AlexGIS

editat

Modificat de AlexGIS (13-03-2014 18:34:38)

Mit

Eu unul, vreau sa particip la "mineriada" asta, insa cum s-a spus mai sus, suntem putini cei care tocim tastatura pe-aici, si si mai putini cei care fac lucrari de calitate.
Se pare c-a mai ajuns cineva la concluzia ca 90% dintre cei care intra pe forumul asta intra sa ceara ceva, nu sa ofere.
@AlexGIS si @goguletz sunt sigur ca vor rezolva partea de soft, acces, parolare, etc, insa problema ramane la noi ceilalti sa masuram bine ce suim pe server.
Dar, atentie la acest dar, atata timp cat OCPI-urile ne vor cere in continuare sa ne "lipim" de lucrarea vecina, o sa avem si noi o ciorba fara sare, fara vitamine si acra spre amara, cum de altfel este si ciorba ANCPI-ului. E frumoasa doar in visele lor (serverul lor).
In concluzie, eu nu ravnesc la o ciorba asemanatoare la gust cu a lor.  :hi:

goguletz

@AlexGIS
Cred ca vedem lucrurile un pic diferit. Viziunea mea asupra unei astfel de aplicatii este alta.

Daca am inteles corect tu faci referire la o aplicatie care se instaleaza pe calculatorul autorizatului si salveaza informatiile local. Daca PC-ul este conectat la net, atunci transmite o parte din informatii catre server. Practic, o aplicatie care sa te ajute la generarea documentatiilor necesare pentru cadastru.

Eu vedeam o aplicatie online, cu acces pe baza de user si parola. O harta interactiva (gen GeoPortal-ul ANCPI) cu ajutorul careia sa poti vizualiza elementele geometrice necesare (puncte de coordonate din sistemul national, puncte GPS, puncte de nivelment, masuratori si cadastre sub forma de poligoane). Aceste informatii pot fi incarcate foarte usor prin doua modalitati: dxf sau cpxml.

Cred ca primul lucru care trebuie facut este sa ne dam seama cu adevarat ce vrem.