Erori Nivelment geometric Probleme nivela DNA 03

Creat de Topograf in devenire, Iul 30, 2012, 07:06 AM

« precedentul - următorul »

Topograf in devenire

Salutare,

  Problema sa pune pentru un DNA 03.

  Nivela merge foarte greu cand termperatura este ridicata, are nevoie de timp dublu decat in mod obisnuit. De regula facem porteele de max 25 m, iar la amiaza suntem nevoiti sa le reducem la 15-18 m.
 
  Masoara "slow motion" si atunci cand are ocupate peste jum. din memoria interna.

  Pe parcursul a 3 saptamani de masuratori nu am obtinut o eroare mai mica de 2 mm pe aproximativ 5 km de nivelment ceea ce este nesatisfacator, luand in consideratie capacitatea acestui model de nivela. Din cauza asta suntem oarecum constransi sa facem liniile de nivelment cat mai mici intrucat in proiect se impune o neinchidere max de 3 mm pe linie (liniile putand fi si de 20 km).

  In alta ordine de idei incerc sa inteleg care sunt cauzele care influenteaza calitatea masuratorilor.

  Din literatura de specialitate stim ca erorile care intervin in nivelmentul geometric sunt:
        - EROAREA de Colimatie
        - Refractia atmosferica
        - Efectul curburii pamantului
     
      EROAREA DE COLIMATIE ARE CEA MAI MARE INFLUENTA ASUPRA PRECIZIEI MASURATORILOR. EA SE POATE ELIMINA PRIN MASURAREA PORTEELOR APROXIMATIV EGALE (+/- 1m, conditie pe care o indeplinim).

   Alte cauze de erori ar putea fi:
        - Vibratii produse de traficul rutier
        - Neasigurarea pozitiei perfect verticale a stadiei
        - Temperatura ridicata care creaza jocul imaginei
        - Configuratia terenului
        - Problema hardware/software a nivelei
        - Probleme cu mirele de invar

 Pentru mirele de invar m-am gandit ca am putea sa citim acelasi punct cu ambele stadii si sa comparam masuratorile(aici daca avem dif de 0.01mm intre citiri ajungi la o eroare de 2mm pe 10 km).
 Pentru temperatura am putea face o linie de 1-2 km dimineata si respectiv la amiaza cand temp e maxima (insa nu ne permitem ca si timp).
 Pentru neverticalitatea stadiei o sa incerc sa citesc stadia in diferite pozitii a nivelei sferice, dat fiind si faptul ca bulele celor 2 nivele sferice nu pot fi centrate exact pe centru (din cauza catorva caderi cu capul de asfalt ale stadiilor:D )
 
  O alta ciudatenie a nivelei e faptul ca nu mermite stergerea masuratorilor, imi spune "deletion is not allowed" pentru orice masuratoare pe care incerc sa o elimin. Desigur am optiunea de a descarca fisierul .lev sau .asci si sa sterg manual insa problema e ca slot-ul de la card este stricat iar nivela nu permite importarea fisierelor direct in memoria interna. :nono:

    Astept cu sugestiile/ sfaturile voastre.

  Va multumesc!

diagodose2009

Eu cred (dau si eu cu presupusul)ca sunt probleme la cardul de memorie..
Eu zic ca memoria de stocare este  similara cu (SDMCC, USB-MMC)  cu cele dela aparatele  foto.
//Fix:  Reformateaza  memoria de stocare a masuratorilor,dartrebuie sa ai multa  grija daca tu formatezi memoria cu PC in WindowsXP+
 :uimit:
O eroare degenul : ""deletion is not allowed"" pe cardurile de memorie inseamna
 a) cineva ,o persoana  a folosit caractere  interzise (a, ]. !@$%^&;) la denumire de fisiere
 b) dvs , statia s-a opirt  automat prin bruscare

Viteza  de memorie inceata:  procesorul electronic acceseaza greu memoria interna ,datorita
memooriei interne,  prea incarcata,cu prea multe date.

Cand memoria este plin, atunci procesorul  trebuie alimentat cu o bateire care reda o putere suficienta memorieu si procesorului..Deci sursa problemelor poate fi si acumulatorul defect..

Modificat de diagodose2009 (30-07-2012 16:32:29)

adrianc

Rectifica nivelele sferice. Musai! Atarni un fir cu plumb, pui stadia langa el si aduci bula la centru. Daca zici ca nu stau e si mai grav. Mergi cu ele la service.
Leica are o problema cu cardurile, cand au prea multe date pe ele nu mai stie sa stocheze. Reformateaza.
Pentru imbunatatirea preciziei poti seta nivela sa efectueze mai multe citiri pentru fiecare masuratoare. Eu am setat-o la 3. Iti afisaza diferenta intre citirile extreme (spread), precizia de masurare si inca ceva (nu mai tin minte). In felul asta poti determina si ce operator are tremurici la mana.
Incearca sa determini 0 al mirei pentru fiecare stadie si mai incearca sa termini drumuirea pe aceeasi mira de pe care ai pornit.
NU face nivelment la 35 de grade. Mirajul este prea mare.
Portee mici inseamna statii multe si statii multe inseamna precizie diluata (slaba). Pentru trasee de 5 km iti recomand portei pesta 100 de metri. Asta daca nu ai reperii mai desi.
La muncă! nu la întins mâna.

Topograf in devenire

#3
diagodose2009  nu sunt probleme cu cardul intrucat am incercat carduri care merg la alte aparate/card-reader si nivela nu le recunoaste, deci slot-ul DNA-ului are probleme.

Eroarea "deletion is not allowed" imi apare la orice tentativa de a sterge o masuratoare din view/edit data management, si am incercat la diferite linii/joburi, (daca a reusit cineva sa stearga masuratori dintr-o linie, fara sa stearga intreaga linie:D, va rog sa-mi spuneti...pt ca in cazul dat e cva bai cu softul). Eu pot sa editez fisierul .LEV dupa ce il descarc, in Notepad insa nu-l mai pot incarca inapoi in aparat:d.

Ce tine de memoria interna ne straduim sa descarcam nivel ori de cate ori inchidem o linie.



CitatRectifica nivelele sferice. Musai! Atarni un fir cu plumb, pui stadia langa el si aduci bula la centru.

M-am gandit sa fac si eu ceva similar cu statia totala, sa vizez la baza stadiei dupa cara sa misc luneta pe verticala fara verficand astfel daca e sau nu in pozitie perfect verticala stadia. Ieri am facut insa alt test, am citit pe acelasi punct ambele stadii, diferenta a fost de 0.02 mm, la prima vedere mi s-a parut enorm crezand ca aceasta eroare se cumuleaza si pentru portee de 25 de m obtinem 0.4 mm pe km, iar in 10 km ai deja 4 mm, parea logic intrucat noi in 20 km ne-am inchis cu 7 mm :d. La o analiza mai amanuntita mi-am dat seama ca aceasta diferenta intre stadii se anuleaza de la o statie la alta, adica indiferent de lungimea liniei aceasta eroare afecteaza cu +/- 0.02 mm .
Ca si concluzie nu conteaza ca stadiile sa fie in pozitie perfect verticala ci bula nivelei sferice sa fie mereu in aceeasi pozitie a.i. acea diferenta (in cazul meu 0.02 mm ) sa ramana constanta pe tot parcursul drumuirii.
Am verificat daca se misca mira de invar pe verticala si am constatat ca sta fixa la ambele stadii, se misca vad decat pe orizontala.

CitatLeica are o problema cu cardurile, cand au prea multe date pe ele nu mai stie sa stocheze. Reformateaza.

Din cate stiam nivela stocheaza masuratorile in memoria interna dupa care se exporta pe card. Nu folosim card, avem ceva probleme cu slotul.

CitatPentru imbunatatirea preciziei poti seta nivela sa efectueze mai multe citiri pentru fiecare masuratoare. Eu am setat-o la 3. Iti afisaza diferenta intre citirile extreme (spread), precizia de masurare si inca ceva (nu mai tin minte). In felul asta poti determina si ce operator are tremurici la mana.

Si noi am setat-o la 3 citiri. Afiseaza "sDev=Standard deviation(single meas. )" , "sDevM=Standard deviation (mean)" , "Spread=dif intre citiri (max-min)" , si urmarim ca toate aceste valori sa fie sub 0.00010 m .

CitatIncearca sa determini 0 al mirei pentru fiecare stadie si mai incearca sa termini drumuirea pe aceeasi mira de pe care ai pornit.

Nu inteleg ce inseamna 0 al mirei. Referitor la a termina drumuirile pe aceeasi mira de pe care am inceput...tind sa cred ca nu influenteaza cu mult, decat cu acea diferenta de 0.02mm despre care am vb mai sus.

CitatPortee mici inseamna statii multe si statii multe inseamna precizie diluata (slaba). Pentru trasee de 5 km iti recomand portei pesta 100 de metri. Asta daca nu ai reperii mai desi.

Nu avem reperii mai desi insa avem impusa conditie in proiect ca porteele sa fie de max 25 m.



   Pana acuma a ramas sa afecteze calitatea masuratorilor:
         - Caldura prea mare
         - Nivela necalibrata (cu toate ca a fost verificata inainte de a incepe lucrarea)
         - Vibratii produse de traficul rutier
         - Eroare umana??? (care sa fie ?)

P.S.   Rog pe cei ce au mai lucrat cu DNA 03 sa-si impartaseasca performantele obtinute cu ea. Colegii mei mi-au spus ca s-au inchis cu 0.5 mm intr-o drumuire de 12 km (cu alti operatori:D:D ).

Modificat de Topograf in devenire (01-08-2012 04:36:51)

adrianc

DNA03 te lasa sa stergi doar ultima citire sau unele citiri intermediare (alea luate cu INT, nu puncte din linie). Nici nu are logica sa stergi un punct din mijlocul liniei, e ca si cand o rupi.
Treaba pe care o spui cu bula sa fie in aceeasi pozitie nu e chiar asa. Imagineaza-ti ca inclinand mira introduci o scalare a gradatiilor care poate fi diferita de la mira la mira.
0 (zero) al mirei se refera la punctul din care incepe gradatia sau, mai pe sest, tocirea talpii mirei. In cazul tau, diferenta dintre 0 al mirei 1 si 0 al mirei 2 este 0.02mm.
Mai incearca sa faci nivelment de mijloc si nivelment de capat pe aceleasi puncte si vezi ce rezultate obtii.
Verifica si resorturile din capatul de sus al mirelor. Vezi daca benzile de invar sunt tensionate la fel.
Nu am masurat pe distante asa de mari, dar pe 1.5km am obtinut de fiecare data neinchideri (pe punctul de plecare, nu pe cotele a doi reperi diferiti) de maxim 0.05mm.
Ca  tot veni vorba. Faci drumuirea dus intors, sau cu doua orizonturi SAU intr-o singura directie, de mentionezi neinchiderile acestea? Daca faci intr-o singura directie trebuie sa iei in calcul precizia de determinare anterioara si eventualele tasari ale reperilor.
Si ar mai fi ceva, nu stiu daca la 20km ar trebui sa iei in calcul si neinchiderea de principiu a nivelmentului (de gravimetrie).
La muncă! nu la întins mâna.

Topograf in devenire

Uneori este nevoie sa stergi ultimele n masuratori (pana la ultimul RN citit), iar motiv pentru asta poate fi faptul ca incepe o ploaie/da o masina peste tine si misti broasca sau alte motive de genul. Desigur o sa-mi spui ca pot sa fac alta linie din ultimul RN, insa in contract una din conditii e ca liniile de nivelment sa fie neintrerupte
Facem nivelment dus-intors cu un singur orizont (BF), ( erorile de care am mentionat sunt strict erori de masurare, obtinute in reperul de plecare).

adrianc

#6
...cred ca poti merge pe Delete last record pana in RN-ul respectiv. Cred...
Sau poti doar sa declari ca au fost neintrerupte  :D
Mai pot fi erori umane de genul miscat mira pe broasca si broasca se misca si ea sau sa nu fie broasca infipta suficient si cat te muti dintr-o statie in alta sa se taseze.
Citat din: Topograf in devenireDesigur o sa-mi spui ca pot sa fac alta linie din ultimul RN
Nu-mi lasi nici o placere  ;)
La muncă! nu la întins mâna.

Topograf in devenire

Am incercat cu delete si nu merge;).
Stiam de erorile astea umane, cel mai rau e sa mergi pe iarba. O alta chestie care nu e intuitiva e faptul ca daca broasca se taseaza cand te misti dintr-o statie in alta pe RN de inchidere o sa obtii o eroare pozitiva :).

Azi am efectuat un test: Am citit de 3 ori aceleasi stadii, insa la diferite orizonturi. Diferentele intre cotele punctului din fata au fost de 0.02mm respectiv 0.42 mm fata de prima valoare.
 NU NU, nu am gresit nimic, exact 0.42mm.
 Acuma stau si ma gandesc e bai cu nivela sau cu stadiile?

adrianc

La muncă! nu la întins mâna.

Marian

Exista la mirele de invar un dispozitiv care are un orificiu si care se fixeaza pe talpa mirei. Prin orificiu intra bila de la broasca si astfel esti sigur ca vei masura in acelasi loc pe talpa mirei. Altfel, da erori si la aceeasi mira. O alta cauza ar fi rectificarea nivelei sferice de pe mire. O alta cauza, tasarea inegala a picioarelor trepiedului(daca e cald si esti cu nivela pe asfalt, te-ai ars.) Idem si la broasca. Si inca o cauza, tensionarea diferita a benzii de invar de la mira la mira. Poate ca mai sint si alte cauze, dar astea ar cam fi cele care-mi vin in minte.

Modificat de Marian (03-08-2012 13:14:06)

bad wolf

#10
Citat din: Topograf in devenireAm incercat cu delete si nu merge;).
Stiam de erorile astea umane, cel mai rau e sa mergi pe iarba. O alta chestie care nu e intuitiva e faptul ca daca broasca se taseaza cand te misti dintr-o statie in alta pe RN de inchidere o sa obtii o eroare pozitiva :).

Azi am efectuat un test: Am citit de 3 ori aceleasi stadii, insa la diferite orizonturi. Diferentele intre cotele punctului din fata au fost de 0.02mm respectiv 0.42 mm fata de prima valoare.
 NU NU, nu am gresit nimic, exact 0.42mm.
 Acuma stau si ma gandesc e bai cu nivela sau cu stadiile?

In acest caz  o problema fie de calare a nivelei fie este dereglata axa de vizare a lunetei nivelei(nivela nu se roteste in plan orizontal) , in ambele cazuri este necesara veificarea nivelei la un atelier specializat.
Sper sa gasesc cararea corecta !