geoCAD - gestiunea on-line a informatiilor cadastrale

Creat de geosilva, Mar 09, 2011, 10:19 PM

« precedentul - următorul »

geosilva

Lansam in mod oficial versiunea beta a aplicatiei web geoCAD - gestiunea on-line a informatiilor cadastrale.

Este o aplicatie pentru elaborarea unitara a planurilor parcelare.

Pasii pentru rularea programului sunt urmatorii:
1.    Se instaleaza browser-ul de internet Google Chrome de la adresa: http://www.google.com/chrome" target="_blank">http://www.google.com/chrome - aplicatia este optimizata pentru Chrome
2.    Se introduce adresa aplicatiei: http://geocad-demo.heroku.com/" target="_blank">http://geocad-demo.heroku.com/
3.    Se introduc datele de login: user: demo si parola: demo

Aplicatia este dezvoltata pe platforma RAILS cu limbajul de programare RUBY. Bazele de date sunt mySQL.
Stadiul actual al aplicatiei va fi dezvoltat in timp foarte scurt cu importul fisierului dxf si exportul automat al fisierelor CP.

Datele incarcate in aplicatie pot fi prelucrate de d-tra in orice fel in conformitate cu cele mentionate cu ocazia prezentarii.
Date sunt pentru testare si nu influenteaza inregistrarile originale.

In continuare voi prezenta succint etapele de realizare a unui plan parcelar folosind aceasta aplicatie.
1.    Crearea unui proiect nou
a.    Dublu click pe numele comunei (ex. Ipatele) -> Adauga proiect
i.    Se selecteaza comuna
ii.    Se introduce un nume dupa care sa fie identificat proiectul si eventual o scurta descriere
iii.    Se aplica, daca se doreste, criteriile de excludere a anumitor categorii de parcele care nu vor fi incluse in lista preliminara din care se vor selecta parcelele
iv.    Se introduce numarul de tarla si eventual un interval de parcele aferent acelei tarlale prin consultarea fisierului xls atasat la prezentul email -> click inainte
b.    Se selecteaza parcelele care vor fi incluse in proiectul curent. Parcelele sunt sortate pe 3 categorii:
i.    Inregistrari din baza de date stocata pe server care indeplinesc 100% criteriile stabilite la punctul anterior
ii.    Inregistrari din baza de date care sunt in intervalul numeric definit, dar la care numarul de tarla nu este in intervalul definit
iii.    Inregistrari din baza de date care satisfac criteriul de numar de tarla, dar numarul de parcela este in afara intervalului indicat.
IMPORTANT: in mod curent inregistrarile din prim acategorie ar trebui sa se regaseasca integral in planul parcelar iar din celelalte categorii doar partial. Acest lucru este decis de operator.
iv.    Se pot consulta in aceasta faza toate TP prin activarea ferestrei din partea dreapta si ndimensionarea ei convenabila cu mouse-ul iar apoi dublu-click pe fiecare rind si va apare TP. Se face zoom pe TP. Uneltele de zoom si pan se activeaza prin trecerea cu mouse-ul pe coltul din dreapta jos a ferestrei unde se vizualizeaza TP
v.    Dupa finalizarea selectiei se da click pe SALVEAZA

2.    Editarea unui proiect nou
Proiectele stocate in baza de date au doua stari: de vizualizare si de editare.
a.    Starea de vizualizare: se activeaza prin dublu-click pe numele proiectului si permite operatiile de tiparire, export si trecerea in faza de editare
b.    Starea de editare:
i.    In starea de editare se intra automat dupa crearea unui proiect sau prin link-ul Editare proiect din starea de vizualizare. 
ii.    Functii disponibile:
1.    ADAUGA din BD (baza de date): permite adaugarea unei inregistrari care initial a fost omisa la import
2.    STERGE: sterge o inregistrare din proiectul curent. Inregistrarile sterse sunt disponibile in forma initiala pentru un import ulterior din BD. ATENTIE: cind se activeaza aceasta functie fereastra de confirmare este legata (momentan) de coltul din dreapta a  ferestrei de lucru principale. Deci va trebui sa derulati lista pina sub antet in caz ca aveti mai multe inregistrari pentru a putea vedea fereastra de confirmare a stergerii.
3.    VEZI ACT: vizualizeaza in fereastra din dreapta actul de proprietate. Pentru aceasta trebuie ca rindul la care vrea sa se vada inregistrarea sa fie selectat (click simplu si culoare devine galbena). Apoi se deschide fereastra din dreapta si se da click pe VEZI ACT
3.    Operarea inregistrarilor intr-un proiect -> dublu click pe fiecare rind, si in acest fel devin active urmatoarele operatii:
a.    Introducere numar curent in tarla: se introduce numarul de ordine al imobilului in planul parcelar. La final se face click pe REINCARCA si toate inregistrarile sunt REORDONATE functi ed enumarul de ordine
b.    Modificare numar Tarla si/sau a numarului de parcela din act: aceasta situatie este necesara atunci cind datele din act nu coincid cu situtia din teren si trebuie sa corectam aceste informatii. Dupa corectare va apare in mod automat o nota care se up-dateaza interactiv.
c.    Divizare de imobil: se poate modifica suprafata totala a imobilului determant in urma masuratorilor atunci cind acest imobil se impune a se imparet in 2 sau mai multe imobile motivat de faptul ca in teren imobilul respectiv este intersectat de drumuri, canale, etc care nu sunt date in proprietate. Atunci se creaza mai multe imobile prin introducerea suprafetei imobilului care ramine in inregistrarea curenta. Dupa ce se creaza in mod automat si cel de al doi-lea imobil si se da ENTER se poate continua operatiunea de divizare succesiva in acelasi mod.
d.    Divizare de parcela: Aceasta oparatiune se foloseste atunci cind in teren la un imobil identificam 1 sau mai multe categorii de folosinta si trebuie create mai multe parcele. ATENTIE: dupa ce se face operatiunea de divizare de parcela nu se mai poate face divizarea de imobil. Metoda de divizare a parcelei este similara cu cea de divizare a imobilului dpdv tehnic pe aplicatie.
e.    Daca o divizare a fost creata in mod eronat se sterge una din cele doua inregistrari, iar la inregistrare ramasa se corecteaza suprafata prin inscrierea suprafetei din act sau a suprafetei anterioare opratiunii de divizare.
f.    Se introduc numere de CF, NC, constructii (se poate momentan numai o constructie ), aventual alte note si observatii.
g.    Prin divizarea de imobil si respectiv de parcela aplicatia introduce automat si up-dateaza notele de sistem care nu pot fi modificate de utilizator.
h.    Mutarea unei inregistrari dintr-un proiect existent in alt proiect existent: se modifica nr tarlalei si atunci va apare interogarea daca se doeste sa se mute inregistrarea in alt proiect -> se selecteaza proiectul sin inregistrea este transferata in acel proiect. ATENTIE: va fi pusa la pozitia data de numarul de ordine, daca acest numar este inscris pe rindul respectiv.


4.    Salvare si imprimare
a.    Salvare: proiectul se salveaza in format csv (xls) in directorul DOWNLOAD de pe discul C, sub numele proiect_xx.cvs. Unde xx este numarul de ordine al proiectului din baza de date. Atentie NU ESTE NUMARUL TARLALEI.
b.    Imprimare: Aceasta functiune este in curs de finalizare. Momentan tipareste prin accesarea butonului: Printeaza si se selecteaza imprimanta pe landscape. Pentru o listare mai buna, cu tot cu cap de tabel pe fiecare pagina se poate instala browser-ul MOZZILA FIREFOX si atunci listarea este mai OK

VA DORESC SUCCES SI ASTEPT FEED-BACK.

Pentru alte detalii va rog sa ma contactati la tel:0744-605540 sau pe email.

Ciprian Savescu

John Doe

Foarte frumos, felicitari pentru acest început.
Deocamdata as zice doar ca aplicatia nu face planul parcelar, ci numai lista de parcelare ; planul parcelar in sine înseamna altceva.
Daca cititi ce s-a discutat pe forum despre aplicatia "Generare CP" o sa gasiti multe bug-uri pe care le puteti evita, s-ar putea sa va fie de folos.

geosilva

In viitorul imediat aplicatia va avea urmatoarele functionalitati active:
1. Import fisier dxf
2. Corelarea dintre numarul de ordine in tarla din fisierul dxf cu nr. de ordine din tabelul parcelar
3.generarea automata a fisierului/fisierelor cpXML
4. transcalculul coordonatelor din STEREO70 -> ETRS89 folosind modulul TransDAT integrat
5. Raportarea informatiei grafice pe Google Maps

John Doe

Foarte bine si asta; poti explicita putin punctul 2?

geosilva

ref la pct. 2

Aplicatia geoCAD realizeaza evidenta completa a situatiei juridice din tarlaua respectiva. Dupa cum s-a vazut pe aplicatie la fiecare proprietar se aloca un numar de ordine in tarla. Aceasta este partea juridica si toate aceste informatii sunt stocate intr-o baza de date.
Partea grafica este realizata independent de catre utilizator cu o aplicatie CAD convenabila (Autocad, Microstation, Progecad, etc) si consta intr-un fisier dxf care contine parcelarea imobilelor iar in interiorul fiecarui imobil este inscris numarul de ordine in tarla. Asa cum este prevazut in O.634.
Obiectul acestei aplicatii nu este de a realiza automat parcelarea unui contur de tarla deoarece la parcelare sunt foarte multe situatii particulare care nu pot fi automatizate.
Pentru a lega cele doua informatii, cea textuala din aplicatie si cea grafica din fisierul dxf in scopul realizarii fisierului cpXML s-a elaborat urmatoarea procedura:
1. Fisierul dxf este un fisier ce poate fi interpretat cu un editor de text, iar in interiorul acestuia poliliniile, textele si coordonatele punctelor sunt interpretate dupa niste coduri standardizate.
2. IN fisierul dxf exista asociate fiecarei polilinii inventarul de coordonate al punctelor care formeaza acea polilinie, iar fiecare text care reprezinta numarul de ordine in tarla are coordonata (X, Y) a punctului de insertie a textului respectiv (coltul din stinga jos)
2. Se va up-loada pe server, aferent fiecarei tarlale cu situatie juridica finalizata acest fisier dxf, care contine parcelarea intregii tarlale cu numere de ordine incluse in interiorul poliliniilor
3. Aplicatia analizeaza acest fisier dxf prin urmatorul test: Verifica daca coordonata punctului de insertie a textului se inscrie in interiorul poliliniei definite de coordonatele punctelor de contur. Practic in fisierul dxf sunt stocate intai poliliniile, toaet una dupa alta cu inventarul de coordonate si ulterior toate textele, unul dupa altul cu inventar de coordonate. Se ia fiecare text si se testeaza pina cind se obtine un rezultat adevarat, adica textul se afla in interiorul poliliniei, iar dupa aceea se trece la textul urmator.
4. Aceasta procedura de testare nu este inventata de noi, existind pe net un algoritm. Voi reveni cu numele acestuia deoarece nu-l stiu acum.
5. Dupa ce s-a facut legatura dintre nr. de ordine si polilinia din dxf aplicatia stocheaza in baza de date, la pozitia fiecarui imobil care are nr identic cu numarul din intriorul polilinei acest invenar de coordonate.
6. Avind informatiile textuale si informatiile despre coordonate stocate in baza de date aferente imobilului respectiv se poate crea in mod simplu fisierul/fisierele cpXML, gata completat cu informatiile despre proprietari, parcele, suprafete, coordonate, etc
7. Fisierul creat poate fi salvat pe calculatorul propriu.
8. Se listeaza direct planul parcelar din aplciatie se pune pe CD impreuna cu dxf si CP si se preda la OCPI.
9. Practic operatiunea de creare, sa spunem a 100CP-uri, va dura maxim 1 min.

Modificat de geosilva (10-03-2011 08:07:53)

goguletz

Felicitari pentru initiativa.

Iti doresc mult spor. O sa ai nevoie.

Daca ai nevoie de ajutor legat de implementare si altele (generare PDF) nu ezita sa ma contactezi.

Bafta! MULTA!

geosilva

geoCAD - RC1

Functiuni implementate si active:
1. IMPORT DXF: fisierul dxf care se va procesa la import este identic cu cel care se preda la OCPI numai ca din el se pastreaza doar informatiile aferente poliliniilor imobilelor si numarul de ordine al imobilului amplasat in interiorul poliliniei. ATENTIE: la imobilele cu o forma foarte ingusta se va avea grija ca punctul de insertie al textului care reprezinta nr de ordine sa fie in interiorul poliliniei. Celelallte layere si informatii din fisierul dxf trebuie sterse.

2. EXPORT CPXML: conform ultimelor precizari primite de la ANCPI, in cazul planurilor parcelare se va genera un singur fisier CPXML care va contine toate imobilele. Prin aceasta functiune se coreleaza informatia textuala din baza de date a aplicatiei geoCAD cu informatia grafica (coordonate) preluate din fisierul dxf.
Din testele efectuate, functie si de viteza de acces la internet, a rezultat pentru un plan cu 186 de imobile o perioada de 10 - 15 secunde pentru crearea fisierului CPXML.

Rectificam, cu scuzele de rigoare, pe aceasta cale informatia eronata dintr-un mesaj anterior in care am afirmat ca la un plan cu 100 de imobile operatiunea de generare CPXML va dura 1 minut.

Va invitam sa testati produsul pe adresa: geocad-demo.heroku.com. user: demo, pasw: demo

Modificat de geosilva (02-04-2011 12:40:52)

kod

Site-ul se bazeaza pe scripturi ActiveX in mod exclusiv, prezinta un grad mare de risc d.p.d.v. al securitatii pasive, deci prin urmare va functiona doar pe Internet Explorer  :(
... in concluzie, Nu Multumesc :hi: (e doar opinia mea, asa ca nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie de parerile celorlalti) !
Nu este nici o avertizare ci doar o constatare, nu doresc rau la nimeni, succes !

John Doe

Subscriu la parerea userului kod. Chiar ma miram de ce nu pot intra pe site, am un antivirus cam turbat.

Referitor la aplicatie: daca inteleg eu bine, numarul parcelelor din titlul de proprietate mai apare undeva in fisierul CP sau nu?
Daca exista in aceeasi tarla parcele care au acelasi numar (ma refer la numarul din titlul de proprietate), cum e rezolvata chestiunea asta?
Daca legatura dintre proprietari si parcela este data doar de ordinea lor in fisierul CP, ce ma fac daca o parcela are mai multi proprietari, conform titlului de proprietate?

geosilva

>>> KOD : Site-ul este gandit si implementat sa mearga pe toate browserele. Noi  recomandam clientilor sa foloseasca Mozilla Firefox sau Google Chrome. Din cauza ca nu toate browserele sunt la fel pot aparea diferente de vizualizare a site-ului. Pot sa va asigur ca site-ul nu are absolut nici o legatura cu ActiveX. Pentru mai multe informatii despre ActiveX va rugam consultati wikipedia.

Daca aveti o anumita problema de logare pe site intr-un anumit browser va rugam sa trimiteti un email la E-mail cu un screenshot al erorii pe care o intampinati. De asemenea pentru orice alte informatii sau sugestii puteti folosi si formularul de contact de la adresa http://geocad-demo.heroku.com/contact" target="_blank">http://geocad-demo.heroku.com/contact

Toate bune,
geoCAD suport

geosilva

>>>> John Doe: Referitor la antivirus, cred ca ar trebui sa folositi un browser de incredere: Mozilla Firefox sau Google Chrome.

Conform specificatiei CP de pe site-ul ANCPI, numarul parcelei din titlu este inclus in fisierul CP XML.

Referitor la mai multe parcele cu acelasi nr in aceeasi tarla care provin din titluri diferite, aplicatia le considera parcele separate. Este de datoria utilizatorului sa rectifice aceste date pe baza informatiilor colectate pe alte cai: consultarea pdf-ului titlului, informatii de la primarie, etc.


Pentru exemplificare va rugam intrati pe http://geocad-demo.heroku.com" target="_blank">http://geocad-demo.heroku.com, user demo parola demo, Comuna Ipatele, Proiectul T59 si veti observa ca sunt o multitudine de imobile cu mai multi proprietari si mai multe parcele.